[Teszt] Yoku's Island Express

Yoku's Island Express

mcmackoGéczy Attila2018.06.13. 14:20

Egyszer volt hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ott ahol egy hatalmas szörnyistenség éppen felkelthetetlenül, horkolva húny, volt egyszer egy postamester. Ez a repülő őshüllő egyszer csak úgy érzi, hogy valami komoly galiba fenyegeti Mokumana sziget nyugalmát, és előrelátóan, bár nem túl hősiesen elmenekül a helyszínről. Közel sem minden tudását, csak a sziget egyetlen aktívnak tűnő foglalkozását, a postásmesterséget hagyva főszereplőnkre, Yokura.

Belegondolva kicsit mélyebben a sztoriba, a postások a valóságban is sok érdekeset láthatnak, valószínűleg nem olyan egyhangú a melójuk, mint elsőre gondolnánk. Mint a tenyerüket, úgy ismerik az utcákat, bejárásuk van a legtöbb társasházba, tudják, melyik sarkot érdemes elkerülni vagy melyik „harap a kutya” jelzést kell komolyan venni. Nekünk sem lesz könnyebb dolgunk kerekerdő zugait járva! Sőt, lehetetlen kalandok, megannyi, a valóságban vagy csak a képzeletben létező apró és óriás teremtmény küldeményét kell kézbesítenünk, és emellett a lénykert egyéb ügyes-bajos dolgai is ránk hárulnak. Reszkető nyuszikák, rózsaszín gumimaci lények, hegymászó mormoták kérnek bennünket mindenfélére. Arra ("a postás csinálta!" elcsépelt poénra gondolok) és mosógépszerelésre mondjuk pont nem, de azért így is elég változatos a task paletta. Gyakorlatilag minden fűszálon és bokorban történik valami, talán egy kicsit túl sok minden is.

Ha már itt tartunk, a főszereplőnket csak bogárként (beetle) szólítja mindenki, és elég is ennyiben maradnunk. Pontos rovartani besorolásra mi nem tennék kísérletet, már csak azért sem, mert elsőre egy hangya-katica-krumplibogár lárva hibridre gyanakodtunk, majd megpillantva a testéhez elválaszthatatlanul láncolt, eredetileg fehér golyócskát, a ganajtúró-félékhez lapoztunk a rovarhatározóban. És a készítők szándéka szerint jó helyen is jártunk.

A lény ezzel a kis golyóbissal mozog együtt, ez továbbjutásunk és sikerünk kulcsa. Bár a golyó kihasználtsága kicsit talán ügyetlenebb, mint amennyi lehetőséget rejthetne magában, de azért kellően látványos mozgáskombinációkra képes, és a lényeg, hogy átsegít a nehéz helyzeteken. Egy idő után az erre tapasztott vércsigák vagy a kis sarjadék teremtmények (sootlingok) lesznek a kulcs az ízeltlábunkban az eltorlaszolt járatok berobbantásához, és a horizontális mellett a vertikális mozgási irányt is lehetővé teszik. Ez nem semmi megkönnyebbülést jelent a poroszkáló piciny bogárka számára és persze számunkra is, akik a sziget legapróbb teremtményével történő könnyű azonosulást követően valami igazán nagy teljesítményre vágyunk a játék elejétől kezdve.

A játék felpörgető újdonságát a flipperrel kombinált pályarészek jelentik. Igen-igen, a galacsinunk ezen a ponton új értelmet nyer flippergolyó formájában. Ezen szakaszok teljesítése az egyszerű gyümölcspont gyűjtögetés mellett újabb útvonalak megnyitását is jelenti. Az ügyes rávezetésnek köszönhetően nem túl gyakorlott, sőt, kimondottan ügyetlen flipperes (pl. én) pár, mesébe nem nagyon illő káromkodást követően túl tud lendülni még a nagyobb kihívást jelentő részeken is, miközben nem vész el a szokatlanul használt megoldás varázsa.

Yoku szigete minden nehézség és aggodalom ellenére csöppet sem kelti a kilátástalanság érzetét. Mindig van hova tovább, és ha nem is az éppen legutoljára kapott küldetést, de egy jóval korábbit biztosan teljesítünk a soron következő teremtménnyel történő csápolás során. Sosem érezzük magunkat elveszve, tanácstalanul bolyongónak. Nincsenek beragadt golyók és fennakadt flipper karok sem, a játék nem hagy magára bennünket. Köszönhető ez a hatalmas bejárható térnek és a rengeteg küldetésnek, melyek jelentős része inkább csak fűszer a levesünkben.

A fő történéseket nehezebb lenne szem elől téveszteni - annak ellenére, hogy a térkép nem feltétlenül tud mindig igazi segítségünkre lenni. A kézbesítések és egyéni szociális problémák azonnali kezelése, az A-ból B-be való eljutás olykor valóban vontatottnak tűnhet, amit nem könnyít az ezek között húzódó, egy kis bogárnak pláne eszement távolság sem. (Azt mondja a készítő, hogy ilyen egy vérbeli beetlevania.) Kalandunk során azonban megnyithatók a gyors utazást biztosító ún. méh-vágányok (beeline), amik az egyes pályaszakaszok között szárnyakat adnak a kis túrókánknak.

A játék bogarasságában ott rejlik annak igazi szépsége is. Mint a sziget új postása, nem kevésszer kapunk először negatív kommentet a lakópajtásoktól, majd miután bizonyítottunk, elnyerjük bizalmukat. Az sem utolsó szempont, hogy bár bele-belegabalyodhatunk a missziókba és a térbe, mindeközben tökéletesen belefeledkezhetünk a csodálatosan létrehozott pályadizájnba. A Yoku's Island Express minden apró részletének felfedezésébe, és természetesen a flipper szakaszok hagyományos, asztalszerűen leválasztott porcióinak élvezetébe is.

mackóné :)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

14 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==