[Teszt] Nintendo LABO - Variety Kit
Eddig 22 hozzszls
keviny
2018. jnius 06.
szerda 20:00
Szmos krds kavarog az emberben, mikor Nintendok LABO nev termkcsaldja birtoklsnak villanykrtje kigyullad a fejben. Pldul, hogy mennyire j tlet a kartonpapr origamit felesgl adni a videojtkokhoz? Vagy hogy a kartonpapr fizikai tulajdonsgait (a srlkenysgre gondolok elssorban) figyelembe vve mennyire j az anyagvlaszts a koncepcit illeten? Vagy, hogy a legfontosabbakat emltsem: gy mgis mi a man kze van a videojtkokhoz, mi ebben az egszben a mka, s egyltaln kinek, milyen korcsoportnak mka ez egyltaln? Tesztlaborunkba megrkezett a tesztLABO, mi pedig igyeksznk minden krdsre vlaszt adni.Ha valamilyen megmagyarzhatatlan, termszetfeletti okbl most tallkoznl elszr ezzel a nvvel, akkor gyorsan pr mondatban sszefoglalom a lnyeget: egy szp nagy doboznyi konyhaksz (formra vgott, biegelt) kartonpaprbl kell klnfle elemeket sszehajtogatnunk, majd ezeket egymssal valamint a Nintendo Switch hardver elemeivel sszegabalytva kapunk egy mkdkpes jtkot. A rsznkre is rendelkezsre bocsjtott csomagban pldul van tvirnyts bogrka, motorbicikli szimultor kormnnyal s mg egyoktvos zongora is - amik a Switch specilis kpessgeinek ksznheten (hello, HD rumble, infrakamera, handheld md) valban letre kelnek.Az elkszts bonyolultnak egyltaln nem bonyolult: a mellkelt szoftver szorosan fogja a keznket, hibzni nem igazn lehet. Egyrszt, a hajtogats/sszeszerels igen gondosan dokumentlt, msrszt a program brmikor megllthat, visszatekerhet, az elemek pedig brmikor, brmilyen szgbe elforgathatak, megszemllhetek. Ami a viszonylagos bonyolultsgot jelenti, hogy az alapanyag (egyrteg kartonlap) igen srlkeny, s ha sikeresen flrehajtogatjuk az egyik elem statikailag kulcsfontossg elemt, akkor bizony fennll a veszlye annak, hogy nem gy fog mkdni a jtk vgl, ahogy kellene.Ez valahol az egyik olyan pont, ami feltolja a clkznsg letkor-minimumt gy egy j 10 ves szintre: egy LABO szett ra fellrl karistolja egy premier hroms jtk rt, egy pici gyermek pedig nem felttlenl tudja felmrni, hogy ez nem egy brmikor ptolhat kartonlap, hanem egy preczen elksztend jtk fontos eleme. Nem mintha az elkszts folyamata felttlenl a kisgyermek vgyainak netovbbjt jelentenk: amennyire nagy lelkesedssel vittem haza az impozns kinzet s mret dobozt, a ngy ves lnyom annyira magasrl tett r - ellenben a vgeredmny teljesen lenygzte t s a ktves hgt is.


Kszltem nektek egy kis performansszal is, fent a Boci boci tarka c. rkzld csoda, balra drban, jobbra mollban. Vlassz kedved szerint.


s valahol itt esik be kicsit a LABO a kt szk kz. Igazn “komplett” LABO lmnyt egy igen szk rteg lvezhet: azok a lurkk, akik MR kpesek befogadni ezeket a jtkos formba lttt “tananyagokat”, felelsen, trelmesen, odafigyelve elkszteni az alkatrszeket s az elkszlt jtkok MG mulatba tudjk ejteni ket. Neknk, reg-rk gyerekeknek marad az sszeszerels rme - mint gameplay - a piciknek meg az elkszlt jtkok rme. Vglis, egy j csaldban ez a kett remekl ki tudja egszteni egymst.
>>

[57] renz
jn 08., pntek 8:01 #22
Vlasz Danee (#18) zenetre
Bizony, bizony! Rohamlptekben telik az id, szeptemberben mr suli s mintha csak tegnap szlettek volna.
liquid 2017. pr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) J, akkor mg egyszer: kerlj el minket krlek, s ne kommentelj a tovbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy tallsz alternatvt.
[57] renz
jn 08., pntek 7:59 #21
Vlasz Chi (#15) zenetre
Igen.
liquid 2017. pr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) J, akkor mg egyszer: kerlj el minket krlek, s ne kommentelj a tovbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy tallsz alternatvt.
[3] lokolbasz
jn 08., pntek 6:09 #20
Vlasz Chi (#13) zenetre
Szegny gyermek...
jn 07., cstrtk 21:40 #19
Vlasz Chi (#17) zenetre
gy rmlik, hogy a PSVR a megengedbb "12 ves kor alatt nem ajnlott" figyelmeztetssel fut a Sony-nl (a Vive-nl ez biztosan magasabb, erre emlkszem). Nem tudom, pontosan mi lehet az oka, de szerintem azrt egy fejldsben lv klyknek n azrt vatosan adnm oda, felttelezheten pl. a nem minden esetben hangslyos motion sickness sem hangzik annyira nyernek egy klyk szmra, meg az tlagos szemtvolsg miatt is befolysolhatja a ltizmokat, ez meg a rendszeres hasznlat sorn tnik veszlyesnek.

A Nintedo esetben mondjuk elg komolyan vettk a 3DS szemcsi nlkli hromdjt, emlkeim szerint voltak is tanulmnyok, mirt nem annyira ajnlott a kisebbek szmra.

(mondjuk nagy gamer vagyok, de renzhez hasonlan n sem preferlnm a gyerek technikval folyamatosan trtn bombzst, br ez megint ms krds)
[367] Danee
jn 07., cstrtk 20:58 #18
Vlasz renz (#14) zenetre
7 vesek? Az kemny, emlkszem mikor szlettek, nem gondoltam volna, hogy az mr ht ve volt.
[15] Chi
jn 07., cstrtk 19:39 #17
Vlasz theSickness (#16) zenetre
Passz. Mi krt okozna benne? Mondjuk egy Playroom VR vagy egy DriveClub VR. Pl kocsim nincs, nem is lesz, de gy legalbb be tud lni for fun s nem kell aggdni hogy baleset. Playroom meg elg fun ha ketten nyomjuk. Vagy hogy nem tudja megklnbztetni a valsgot majd? Mert tisztban van vele, hogy jtk.
Wii U/PSN: GGKenChi | http://kenchi.hu
jn 07., cstrtk 19:06 #16
Vlasz Chi (#13) zenetre
A PSVR ebben a korban tudtommal nagyon nem ajnlott. Rosszul tudom?
[15] Chi
jn 07., cstrtk 18:22 #15
Vlasz renz (#14) zenetre
Mindhrom? Ikrek?
Wii U/PSN: GGKenChi | http://kenchi.hu
[57] renz
jn 07., cstrtk 17:47 #14
Vlasz Chi (#13) zenetre
Nekem most lesz mindhrom 7 ves sszel. Hetente max. 1 alkalommal bekapcsolom nekik valamelyik gpet 1, max 2 rra. Nem fejenknt, sszesen. Ltjk, hogy n nha jtszom, de szerencsre nekik igny sincs r olyan sok. Maguktl mennek ki a kertbe jtszani, ha az idjrs nem engedi, akkor is a "hagyomnyos" jtkokkal jtszanak, meg kreatvkodnak. Valdi kreatvkods, nem elre kivgott izket kell sszeilleszteni, hanem k rajzolnak, vgnak, ragasztanak. Egyltaln nem mondanm magam vaskalaposnak, de szerintem baromira nem ilyennel kellene mg jtszaniuk, fognak mg gy is bmulni villdz kijelzket eleget. Termszetesen ez nem egyetemes tny, hanem az n szerny vlemnyem.
liquid 2017. pr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) J, akkor mg egyszer: kerlj el minket krlek, s ne kommentelj a tovbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy tallsz alternatvt.
[15] Chi
jn 07., cstrtk 15:45 #13
Nlunk most 6 vesen a PSVR a men, gyerkc ovibl hazajn, egybl felkapja a headsetet s belecsap a kzepbe. Az ilyen paprdolgok 4-5 ves korban mg bejttek neki, most mr viszont felntt lett
Wii U/PSN: GGKenChi | http://kenchi.hu
[7] reptai
jn 07., cstrtk 11:45 #12
Akinek van hozzaferese kartonnyomtatohoz meg egyeb eszkozokhoz:
KATT!
(Valamiert csak a japan siteon talaltam meg)
jn 07., cstrtk 11:39 #11
Vlasz helihobby (#9) zenetre
Nlam nem volt gond eddig, de nincs is gyerek a hznl.
"This is our time to medicate..."
jn 07., cstrtk 10:50 #10
Vlasz Hwopapa (#5) zenetre
Az arra fogkonyaknl igen, viszont vannak, akik meg zsigerbl ellenkeznek. Szval igazbl csak egy szakadkot sikerlt ltrehoznunk, akit nem tudunk ezzel motivlni vagy mondjuk gy rzi, hogy gyenge lesz, az lemaradt.

Korosztlyban van szrs, egy csupa klyk stbnl szerintem nagyon is hatkony lehet.
[17] helihobby
jn 07., cstrtk 10:13 #9
Ohh, azt hittem straparbbak az elemek.. Egy gyerek hamar vget vetnek a jtknak.
Els magyar Neo-Geo forum: http://neo-geo.hu Szerviznk: http://f27szerviz.hu
jn 07., cstrtk 9:38 #8
Remek anyag lett, Kev!
"This is our time to medicate..."
[47] Kumite
jn 07., cstrtk 9:06 #7
"nem _leplezetten_ "

Switch: SW-2073-4677-0226 || 3DS: 2363-6322-9880 || Wii U: Kumite84
jn 07., cstrtk 8:44 #6
En 10 evesen is inkabb Zeldaznek.
I'm a gamer. Not because I don't have a life, but because I choose to have many.
[25] Hwopapa
jn 07., cstrtk 8:06 #5
Vlasz theSickness (#1) zenetre
Nektek bejtt a gamification?
PSN ID: Snake.aZ.eKe / Switch Friend Code: SW-6493-2649-5593
[22] friedmannt
jn 07., cstrtk 7:38 #4
a pontszam nem-megletet most elfogadom, erre lehetetlen pontszamot adni
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[22] friedmannt
jn 07., cstrtk 7:33 #3
2 es 4 eves gyereknek szerintem korai, inkabb a 8-9-10 eveseknek valo.
vagy akkor veszek majd labot vagy most veszek es a polcon varakoztatom meg evekig
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[37] Fieldtom
jn 06., szerda 23:36 #2
Kszi, csak megerstett abban, hogy Karcsonyra remek ajndk lesz a gyerekeknek.

theSickness: Ez azrt egy kellen nyitott s rdekld gyerek szemszgbl nzve remekl hangzik. Szerintem imdni fogjk a srcok.
Tegnap is ma fekdtem le, ma is holnap fogok. Nintendo switch friend code: SW-3226-4561-1915, PSN: Fieldtom
jn 06., szerda 22:29 #1
Egy hete voltam egy kis Labo bemutatn, s amennyire nem rdekelt... annyira nem rdekel most sem, s ez nem is baj. Nem n vagyok a clcsoport.

A helysznen persze kisgyerekknt festegettem a tbbiekkel a tvirnytott harcosainkat, jkat rhgtnk az sszecsapsokon. Pecztunk is, egszen jpofa, br ez is inkbb a klykknek lett tervezve. Azrt kreatv s meglepen jl mkdik.
A motorozs inkbb jpofa, mint rdekes, fleg mert mg helyi multit sem kapott.

Aztn zongorztunk s kzben meglepve lttam a sajt hangzsok megalkotsnak lehetsgt, ami szerintem egy gyereknek maga lehet a csoda - fizikailag alkotni valamit, ami aztn digitlisan elevenedik meg, s a billentyk ltal mg komponlhat is belle egy sajt dallamot, amit szerkeszthet s mdosthat. Frank.

A robotos szett inkbb a megpts miatt lehet rdekes, lltlag 2-3 ra simn elmegy vele. Maga a jtk szerintem hamar kifulladhat mg a kisebbek szmra is, viszont a szett sszeraksa sorn logikailag kifejezetten sokat lehet tanulni.

Aztn a Garage mdnl dbbentnk le, mennyi mindent lehet csinlni, gyk. botcsinlta zugprogramozknt prblgattuk a szenzorokhoz, mozdulatokhoz s gombokhoz ktni a klnbz, egyenknt is finomhangolhat funkcikat. Vgl a haver a motoros Toy-Con szettbl egy gitrhangot ad, fura effekteket s clzott rezgseket hasznl kormnyt hozott ltre. Nem volt akkora dolog, s mgis, azt alkotta, taln senki ms rajta a vilgon nem lltott ssze egy ilyen rendszert a meglv eszkzkbl. s taln ez a legnagyobb ernye az egsznek: remek eszkzket ad az alkot kezbe, aztn mr minden tnyleg csak a fantzia krdse.

Ebbl is az jtt le, hogy nem val a komoly jtkosoknak s nekem sem, mert nekem azrt tbb clra van szksgem. Klykknek szvesen adnm, s leginkbb az emlttet "programozi" lehetsgek miatt. Egy kellen kreatv gyerek csodkra lehet kpes, s ha ehhez megkapja a krnyezetbl a pozitv visszacsatolst, akr komoly alkoti lendletet is adhat neki.

Neknk felntteknek is nyomjk cges szinten a "gamification" mdszert, azaz hogy jtkos mdon fejlesszk az alkalmazottakat, mert bizonytottan mkdik. Egy kibontakozban lv kis elme esetben ez mg meghatrozbb s jtkonyabb lehet.