FIFA 07

FIFA 07

Depi2006.11.18. 19:20

Egy újabb év telt el és a foci rajongók ismét örömtáncot járva ballaghatnak el megvenni kedvenc sorozatuk a Fifa legújabb részét. Biztos sokan gondolkoznak el azon, hogy miért veszik meg az emberek évente az új részt ahelyett, hogy várnának pár évet a következő résszel. Nos, a megfelelő válasz talán a kíváncsiság, hogy vajon belekerült-e az amit a játékos hiányolt az előző részből.

Na de vágjunk bele a közepébe. A játék látványvilága szép, legalábbis a kurrens generáción annak mondható, hiszen a játék megjelent Xbox 360-ra is. Miben is nyilvánul meg a szépség? Kidolgozott játékosok, ha benne vagyunk a fociban akkor megismerünk mindenkit akit ismerünk. És ha már a játékosokról beszélünk, érdemes egy kicsit kitérni az animációkra. Nagyon jól sikerültek, sokkal természetesebbnek hat a mozgásuk, mint eddig a sorozat bármelyik részében. A stadionokra gondunk nem lehet, ahogyan a pálya kidolgozottságára sem. Sajnos a közönségről ez nem mondható el, de hát senki sem őket nézi labdajáték mellett.

A vizualitáson túl estünk, így most rátérek röviden a hangokra. A kommentárok “munkája” megfelelő, bár néha kicsit elcsúsznak az akciótól. Az Xbox-os változatban sajnos angol kommentár van, ellentétben a PC-s és a Playstation 2-es verzióval ahol már egy teljesen lokalizált változatot kapunk kézhez magyar (!!) kommentárral. A közönség viszont nagyon jól végzi a dolgát, teljesen egyezik azzal ami a pályán történik, ha támadásba lendül valamelyik csapat akkor egyik oldalról éljenzés a másik oldalról hatalmas fújjolás tör elő. Ha nyugodt passzolgatás történik, akkor felcsendül egy-két csapatinduló vagy bátorítás. Ennyit a hangokról és a vizuális effektekről, térjünk rá magára a játékmenetre.

Az irányítás nem sok mindenben változott, néhány dolog használatát fontosabbá tették a játékban. Ilyen például a cselezés. Nem tudom ki, hogy van vele, de eddigi Fifás karrierem során, sima passzolgatással vittem végig a játékot és juttattam kapuba a labdát. Ez teljesen megszűnt, nagyon fontos szerepet kapott a cselezés. Természetesen nem arról van szó, hogy minden egyes leszedett labdánál cselezzünk, de olykor-olykor ezzel a plusz lépéssel ott hagyhatjuk a védőt. A magas passzoknál egy kis sárga jelző mutatja, hogy hova érkezik a labda, ami ha jól emlékszem már az előző részekben is megtalálható volt. Mindenesetre erre, nagyon jó taktikát tudunk kiépíteni akár védőként akár támadóként veszünk szerepet a labda megszerzésében .Ami fontos, hogy az önfeledt egy éríntőzést nyugodtan felejtsük el, főleg távolabbi játékosokkal, mivel az esetek nyolcvan százalékában tuti az ellenfélnél köt ki a labda. Ahogy az várható volt, az EA sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett idén a realizmusra, tanulva a Konami -féle Winning Eleven sorozattól. Ami viszont kicsit furcsának tűnhet első alkalomra az, a kapura rúgás. Ha úgy játszunk mint az eddigi Fifákban akkor csak reménykedhetünk, hogy eltaláljuk a kaput, mivel most már függ, hogy mekkora nyomás nehezedik játékosunkra vagy éppen milyen stabilan birtokoljuk a labdát. Ami még feltűnő volt, hogy végre az ellenfél kapusa is ejt farkas hibákat. Két ilyet is láttam, az egyik az árnyékra vetődés, a másik pedig a ledermedés. Ami engem zavart, az az volt, hogy a középpálya még mindig eseménytelen terület a játékban. Egyszerűen nem történik semmi. Megkapja a játékos és máris passzolja tovább valahova a tizenhatos környékére.

A játék egyébként több mint 500 hivatalos csapatot, összeen 20 ország 27 ligáját tartalmazza. Külön megjegyezném, hogy lokalizálás ide vagy oda a magyar liga még mindig nem található meg a játékban. Több fajta játékmóddal szórakoztathatjuk magunkat, kezdve a “Quick Matchtől” a különböző nemzeti bajnokságokig. Talán a legérdekesebb mód a játékban az úgynevezett “Manager Mode”. Tulajdonképpen itt nem csak egy egyszerű liga lejátszásáról van szó, hanem az általunk választott vagy kreált csapat győzelemre juttatásáról. Hogy ez pontosan, hogy is néz ki? A mód indításaikkor kiválaszthatjuk kinézetünket, kezdve a jól fésült frissen visszavonult arctól a már sokat megélt alkoholista alkatú formáig, beállíthatjuk születési adatainkat ecetera. Ezek után eldönthetjük, hogy egy általunk kreált vagy rögtön egy létező csapatot kívánunk szárnyaink alá venni. Személy szerint én a már létező Manchester Unitedet karoltam fel. A következő kép ami várt, egy újság cikk volt, hogy te jó ég mi történik a Manchester háza táján? Hát normálisak ezek? Ha elolvastuk ezt a gyönyörű fejlécet, akkor az úgynevezett tutorial e-maileket olvashatjuk el, amik nem szólnak többről, mint hogy mi a feladatunk. Ezek után szponzort kell választanunk magunknak az idényre, és itt megjegyezném, hogy mindenképpen érdemes átnézni a szponzorokat ajánlatát, mivel az idényben ők a fő pénzforrásaink. Ha megvagyunk végre kezdődhet az igazi móka, a tréning, az igazolások garmadája ahol akár le is cserélhetjük a komplett csapatot. A meccseket lejátszhatjuk, vagy “Quick Simmel” akár 1 gombnyomással is elintézhetjük. Ilyenkor a statisztikák alapján dönti el a gép a meccs végkimenetelét.

Sajnos a játék on-line részét nem tudtam kipróbálni, de fórumok alapján nagyon érdekes és hangulatos. Az egyetlen negatívuma, hogy csak egymás ellen tudunk játszani, egymással gép ellen sajnos nem.

(Az online szekció teljesen korrekt, az élmény nagysága platformonként - már ahol lehetséges - különbözik. A PC verzió ilyen szempontból abszolút rendben van, még akkor is, ha fájdalmasan sokszor vertek el fájdalmasan nagy különbséggel - mint minden kompetitív játékmódban, itt is a gyakorlás teszi a mestert, és az offline meccsekkel ellentétben a neten nem tudom fojtogatni az ellenfelemet a kontrollerzsínórral, ha vesztésre állok - liquid)

A tesztemet pedig azzal zárnám, hogy a Fifa sorozat régen az egyetlen valamire való focis játék volt a PES megjelenéséig. Ahogyan ez várható volt az EA megpróbált mindent elérni, hogy visszaszerezze a focis játékok koronáját. Egyetlen nagy előnyük az volt, hogy licencelt csapatok és csapatok voltak, nem gy mint a másik játékban. 3-4 év elteltével PES6-al illetve FIFA 07-el játszunk. Míg sokak szerint ezalatt a pár év alatt a PES sorozat nem fejlődött vagy éppen a 6. rész esetében rosszabb lett mint elődei, úgy a FIFA sorozat folyamatosan fejlődött, és egyre több pozitív kritikát kap a Konami focija mellett. Mi lesz jövőre? Minden bizonnyal érkezni fog mindkét játékból az új rész, viszont szerintem kérdéses lesz, hogy kinek fog járni a korona, mivel a FIFA 07 nem lett olyan rossz mint amire számítottunk. (Miért, rosszra számítottunk? - liquid)

8/10

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

19 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==