[Teszt] Tacoma
Eddig 18 hozzszls
siklara
2018. mjus 27.
vasrnap 13:00
A Gone Home ksztinek tavaly nyron PC-re s Xbox One-ra megjelent sci-fi narratv kalandjtka, a hasonl jelleg, m csaldi hz helyett egy rllomson jtszd Tacoma idn tavasszal megrkezett PS4-re is, mi pedig 2-5 ra alatt a vgre jrhatunk, mi trtnt a Hold krl kering, elhagyatott Tacoma rllomson.2088-ban jrunk, s miutn a tulajdonos Venturis cg tulajdonban ll rllomson dolgoz hatfs szemlyzet egy rejtlyes baleset miatt evakulni knyszerlt, a cg a jtkos ltal irnytott Amy Ferriert kldi a helysznre, hogy kidertse, mi ll a trtntek htterben, s hogy begyjtse az llomst irnyt mestersges intelligencit, Odint. A Venturis llomson mkd megfigyel rendszere 3D-s AR felvteleket ksztett a szemlyzet tagjainak fedlzeten tlttt mindennapjairl, s ezekhez adott hozzfrst Amynek. Ez adja a jtkmenet legrdekesebb mechanikjt, s a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kzponti hubbl az lloms egy-egy rszt tvizsglva ezeket lejtszhatjuk, megllthatjuk s akrhnyszor visszajtszhatjuk. Erre azrt is van szksg, mert hat ember ritkn tartzkodik egy helyen, gy azonban lehetsgnk van vgignzni, illetve hallgatni az sszes szobban prhuzamosan lejtszd jelenetet s prbeszdet, illetve ha valaki pp megnyitja a szmtgpt, a levelezst s chat elzmnyeit is megprblhatjuk helyrelltani.Mindezekbl egyre jobban kirajzoldik a szmunkra csak arc nlkli, egyszn s ttetsz sziluettknt megjelen emberek szemlyisge s a kztk lv viszony, kidolgozottsguk s a szinkronsznszek hiteles alaktsai miatt a trtnet vgre pedig megismerjk s megkedveljk ket annyira, hogy rjuk emlkezznk leginkbb az egsz nyomozsdibl. Kr, hogy szintn aggdni sosem tudunk a sorsukrt, mivel a jtk kicsit abszurd mdon elre lelvi a pont, s kezdettl fogva tudjuk, hogy sikeresen megmenekltek, ami elg nagy ngl, mg ha a f csavar csak rszben kapcsolatos is velk. Az esemnyek kibontakozst kvlllknt vgig az szemszgkbl lhetjk t utlagosan, mindssze pr nappal azok megtrtnte utn, mikzben azrt rgebbi felvteleken keresztl bepillantst nyernk a katasztrfa eltti, dolgos s idilli mindennapjaikba is. A Gone Home-hoz hasonlan bejutunk mindegyikk szobjba, pontosabban kabinjba is, ttrhatjuk a szemlyes holmijukat s nmi utnajrssal (kdok s kulcsok megszerzsvel) ilyen-olyan titkaikra is fnyt derthetnk.


A Tacoma tkezje Rebecca Mock tervrajzn, illetve a jtkban.

Habr a Gone Home – elssorban a rosszul beltt r-rtk arny miatt – nmikpp megosztotta a szerkesztsget, azt el kell ismerni, hogy vilgptsben a Fullbright mr akkor nagyon j volt, s msodik jtkuk gerinct is leginkbb ez adja, hiszen staszimultor rvn a Tacoma a cmad helysznt is maximlisan felhasznlja a trtnet szavak nlkli kzvettshez. Akrcsak a Gone Home-ban, itt is meg lehet fogni s j alaposan meg lehet nzni szinte valamennyi trgyat, amelynek sokszor ugyan nincs klnsebb rtelme, de egy jsgban flig kitlttt keresztrejtvnybl vagy pr sarokba dobott noteszbe firkantott gondolatbl is rdekes dolgok rajzoldnak ki. Emell jn a mr emltett AR felvtelek s szemlyes desktopok tbogarszsa, ami egybknt eleinte ignyel nmi beleszokst, de alapveten nagyon egyszer, mgis kellemesen felrzza a mshonnan mr untig ismert trgymanipullst.Maga az rlloms kvl-bell lenygzen fest s nagyon hangulatos, hogy az llandan mozgsban lv gyrirl olykor beszrdik a fny az ablakon, az egyes modulok s azokon belli helyisgek pedig gy lettek kialaktva, hogy az dszlet helyett egy valban mkd s belakott helysznnek hasson. Az egy-egy funkcira specializldott modulok mindegyikben megjelennek mindenfle knyelmi vagy gyakorlati clt szolgl elemek, amik megknnytik a hosszabb ideig rben tlttt letet, pldul a nvnyek szinte mindentt jelen vannak. A mfaj kedvelit, gy engem is lenygznek ezek a rszletek s ezeknek hla a vgigjtszs viszonylag rvid idejre teljesen be tudott szippantani ez a mikrokozmosz. A trtnet httrben lassan felpl f fonala az olyan alaposan krljrt toposzok mellett, mint pldul egy mestersges intelligencia szemlyisgi jogai, vagy az egyn s a profitot minden el helyez risvllalat rdekellenttei, meglepen stt tmkat is rint, viszont az alighanem ihletl szolgl sci-fi irodalommal ellenttben kifejezetten bizakod vgkicsengs.


A Tacoma rlloms Rebecca Mock tervrajzn.

A jtk 2-5 rra becslt hossza annak fggvnyben vltozik, hogy mennyire ssuk bele magunkat a rszletekbe, s br n kifejezetten knyszeres vagyok ilyen tekintetben, els alkalommal nem sikerlt mindent megtallnom, mrpedig ezek az apr adalkok sokszor hozztesznek az sszkphez is. Vannak persze jpofa aprsgok is, pldul az egyik achievement/trophy akkor nylik meg, ha az lloms klnbz pontjain alv sszes macskt megtalljuk, akit pedig igazn rdekel minden rszlet, most mr a Fullbright csapatnak ktrs fejleszti kommentrjt is meghallgathatja, ami korbban nem volt a jtk rsze. jrajtszani nem igazn rdemes, hacsak ezek vagy a kihagyott titkok miatt nem, s mivel minden interaktivits ellenre egy roppant lineris cselekmny viszonylag passzv rsztvevi vagyunk, megint lehetne vitzni, hogy a Tacoma pszeudo-jtk-e, ugyanakkor a Gone Home legnagyobb hinyossgai kzl prat orvosolt. A helyszn ezttal ktsgkvl ltvnyos, a tbbrteg narratva izgalmas, s a minimalista jtkmenetet feldob AR-felvtelek rvn flig-meddig jelen lv szereplk megelevened jelenetei hatsos ellenttet kpeznek az egybknt nma s kihalt folyoskkal.Br terjedelmt tekintve a Tacoma is inkbb desszert, semmint lakoma (elnzst), s a stdi elz jtkhoz hasonlan nem forradalmastja a videojtkok trtnetmeslst, nagy gonddal felptett vilga s szokatlan mdon megelevened karakterei rvn mgis a mfaj teljes rtk tagjai kz tartozik. Egy rszappanoperba oltott detektvregny a Gone Home csaldi drmjnl tbb izgalmat tartogat tmkkal s jobban beltt rcdulval, amely ugyan lbon lvi magt az egyik f rejtly szndkos leleplezsvel, sci-fi kedvelknek mgis kifejezetten ajnlott egyests kaland.

Tacoma | Platform: PC, PS4 (tesztelt), Xbox One
Kiad: Fullbright | Fejleszt: Fullbright
Megjelens: 2018. mjus 8. (PS4) | r: 5.990 Ft (PSN)

mj 30., szerda 7:48 #18
Vlasz zozoka (#15) zenetre
Hajr, s persze, ezekkel a jtkokkal sokszor rdemes megvrni a salet.

(A Gone Home-ot n az eladott fls krtykbl kevesebb mint 3 eurrt vettem Steamen, gy kevsb traumatizlt a rvidsge )
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
mj 30., szerda 7:47 #17
Vlasz Frumoz (#13) zenetre
A Narcosisra rnzek, kszi, s de j, hogy az Observert is eszembe juttattad!

A SOMA-t a lopakods s az elhallozs lehetsge miatt nem is tartom "tr" staszimnek, de ha annak vesszk, akkor visszavonom korbbi lltsomat s a SOMA a valaha kszlt legjobb, nem Edith. : )
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[6] zozoka
mj 28., htf 21:23 #16
Vlasz Frumoz (#12) zenetre
Gone Home-ban jelen volt az a bizonyos szl, de nem az ksrte vgig a jtkot, mindenesetre n inkbb ksrteties hangulattal jellemeznm.
A Dear Esther na az inkbb szl az elmlsrl.
[6] zozoka
mj 28., htf 21:19 #15
Vlasz siklara (#7) zenetre
What Remains of Edith Finch jtk 20 euro szerintem majd bezskolom ha olcsbb lesz s ha vidm napok jnnek megnzem
[7] reptai
mj 28., htf 17:41 #14
Vlasz Frumoz (#13) zenetre
Mar nem (legalabbis a SOMA-ban)
Kicsit szinten hatareset a The Magic Circle, marmint ami az interaktivitast illeti.
[48] Frumoz
mj 28., htf 16:57 #13
Vlasz siklara (#10) zenetre
X-en van mg a Narcosis, azt is rdemes lehet nzni.
Van pr kivtel amgy, az Observer s a SOMA, de azokban kell picit lopakodni is.
MEDIOCRE
[48] Frumoz
mj 28., htf 16:54 #12
Vlasz reptai (#11) zenetre
A Gone Home-ban 2 szl volt, abbl az egyik az, amit te rsz.
De itt inkbb arra gondolok, hogy ezekben a staszimekben minden a mltra reflektl, a jelenben nincs trtns. A Firewatch valban kivtel, br ott is ott van a favgnk mltja, ill. a barlangban tallt test esete.
MEDIOCRE
[7] reptai
mj 28., htf 15:52 #11
Vlasz Frumoz (#9) zenetre
Azert ez igy nem igaz, a Gone Home coming of age sztori, a Firewatch a felelosseg sulyarol szol (egy meglepoen pozitiv vegkifejlettel), a Stanley Parable a determinizmusrol (mondjuk...), a Beginner's Guide pedig eleg tagan ertelmezheto, de talan meg a koros introvertaltsag a legsotetebb variacioja. Na meg ott a Genital Jousting is
mj 28., htf 15:31 #10
Vlasz Frumoz (#9) zenetre
A Tacomban vgre nem az elmls a tma, gyhogy nekem ezrt is volt dit, mg ha maga a sci-fi setting klnsebben nem is eredeti, meg elg sok mfaji klist is ellttek. (s ebben is elgg megvan a Gone Home hipszter faktora)
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[48] Frumoz
mj 28., htf 13:10 #9
Vlasz siklara (#7) zenetre
Nem tudom eleget pluszegyezni ezt!
Az Edith Finch messze a legjobb staszim, amihez volt szerencsm.
n szeretem ezeket a cuccokat.
Ami viszont kezd kicsit egykaptafs lenni, hogy mind az elmlsrl szl, lassan mindegyik valami korbbi halleset, tragdia feldolgozst teszi eltrbe, s ebbl kptelen kilendlni a zsner.
MEDIOCRE
mj 28., htf 12:54 #8
Vlasz siklara (#7) zenetre
Letoltam pr hete (hsvtkor, azt hiszem), remek darab, de az Ethan Carter nlam a maga korban nagyobbat ttt.
"This is our time to medicate..."
mj 28., htf 12:44 #7
Vlasz zozoka (#6) zenetre
A Vanishing of Ethan Cartert n is borzasztan szerettem s alapveten a mfaj is kzel ll hozzm, de nlam a jelenlegi etalon az a tavalyi What Remains of Edith Finch. Vega itteni tesztje gyztt meg, hogy jtsszak vele, s egszen rendkivli.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[6] zozoka
mj 28., htf 12:18 #6
Imdom a mfaj jtkait s nagyon ritka amelyet nem tudtam lvezni.
Eddig a legjobb szerintem a The Vanishing of Ethan Carter kaland volt, de a Gone Home is nagy kedvenc.
mj 28., htf 10:30 #5
X-en fogom ptolni. Lerazst kveten.
"This is our time to medicate..."
[22] friedmannt
mj 28., htf 10:18 #4
a setting miatt akkor is imdnm, ha szar lenne
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
mj 28., htf 7:50 #3
Vlasz retiss (#2) zenetre
A staszimeket az utbbi idben nem pontozzuk, meg mivel gyakoriak az, "ha az ennyi, ez mirt nem annyi?" vitk s kommentek, egy ideje gondolkodounk a pontszmok teljes elhagysn is, de ez szerintem mg j ideig nem fog megvalsulni.

A Gone Home mg 5 pontot kapott, gy ha a Tacoma rtkt is szmszerstenem kellene, 7 pontot adnk r. Nem tudom, ez brkinek segt-e.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[1] retiss
mj 28., htf 0:44 #2
Fura elhatrozs nem pontozni a jtkokat, s gyantom ms staszim. se volt korbban pontozva. Pedig szerintem rdemes ezeket a jtkokat is ugyangy kritikval illetni s nem pedig kiemelni a tmeg kzl ezzel ket, mondvn, hogy ez egy staszim. immerzv trtnetmeslssel meg hasonl magasztos szvegek.

n pldul nagyon szerettem a Stanley Parablet s abszolt ki lehet rtkelni egy nagyon vicces s szrakoztat lmnyknt, de igenis fel kell azt neki rni, hogy rvid. A Gone Home se sokkal hosszabb, viszont azt a jtkot, ha cdn lett volna simn ki tudnm hajtani, mert hiba a nagy elismers meg djzn, inkbb tnt valami hipszter akrminek mint trtnetmeslssel dombort jtknak.
[48] Frumoz
mj 27., vasrnap 16:35 #1
Sokat elmond a jtk egyedisgrl, hogy nemrg nyomtam pl a The Stationt, s ha agyonvernek,se tudom, melyikben volt melyik sztori.
MEDIOCRE