[Teszt] Unforeseen Incidents
Eddig 1 hozzszls
Vega
2018. mjus 25.
pntek 06:00
Kell informci hinyban nem kvnom elemezni, mi lehet az oka annak, hogy mg a vilg szinte minden ms orszgban az egykori kalandjtkok zsnere stlszimultorok, szabadulszobs puzzle-k, interaktv filmek s dntshozatalra pl visual novelek formjban l tovbb, addig Nmetorszgban a mai napig virgzik a klasszikus iskola, mi tbb, j cgek bukkannak fel az jabb s jabb tleteikkel. Egy apr stdi els jtkaknt az Unforeseen Incidents is tkletesen illik ebbe a mintzatba, nem csak azrt, mert nmet, hanem mert annyira klasszikus point & click kaland, amennyire csak lehetsges, igazi visszanyls a kilencvenes vek kzepnek msodik vonalas meznyhez.A “klasszikus” nem pozitv, de nem is negatv jelz, egyszeren minden bekerlt a vgtermkbe, ami annak idejn tbb-kevsb mkdtt: csetl-botl, de valahogy minden bajbl kimenekl fhs, simn hsz trgyasra meghz inventory, a trtnetben a krimit llandan laza szereplkkel s prbeszdekkel felpuht elemek, sok-sok gondolkods s rendszeres elakadsok. Igen, utbbiak lassan kivesznek a mfajbl, ksznheten a rendkvl korltozott szm interakcinak, hasznlhat trgynak s egyszer feladvnyoknak. Itt azonban mertek egy egszen merszet hzni a fejlesztk, akik kidobva a teljesen letszertlen kombinlsokat s a helyzethez nem mindig ill feladvnyokat inkbb arra koncentrltak, hogy minden fejtr viszonylag letszer s logikus legyen (mr amennyire erre a mfaji keretek kztt lehetsg van).Igazbl arrl van itt sz, hogy a tovbbhalads kulcsa tbbszr a pontos hallgatsban s megfigyelsben rejlik. A beszlgetsekben nincs kiemelve a lnyeg, figyelmesen meg kell hallgatni az egszet, sokszor teljesen mellkesen mond valaki olyat, ami ksbb nyer rtelmet, mskor egy nyolc oldalas naplban van egyetlen olyan mondat, ami tttelesen tartalmazza a megoldst valamire. A krnyezetet nem csak a pixelvadszat s az interakcis pontok miatt kell a megszokottnl jobban megvizsglni, hanem mert nha arra pl egy-egy puzzle. Ezekrl elsre nem is sejtjk, hogy valjban egy feladvny rszei, csupn httrgrafiknak tnnek, legyen sz egy flig lekopott feliratrl egy aut motorhzban vagy egy cglogrl egy tvoli hz faln. Az Unforeseen Incidents kimondottan elvrja, hogy mlyen, alaposan odafigyelve foglalkozzunk vele, prblkozssal szinte semmit nem lehet megoldani benne. itt nem fogsz olyat csinlni, hogy az inventoryban vgigprblsz mindent mindennel. Na j, az elejn fogsz, de hamar rjssz, hogy erre itt semmi szksg.

Kln emltsre mlt, hogy a krlbell ktrs fejezetek bizonyos mrtkben nlklzik a linearitst, teht tbb, egymssal csak a vgn sszefut szlon tudunk haladni tetszleges mintzatban, teht egyltaln nem vezetnek minket a szksgesnl jobban.Az egsz jtkon - amelynek a befejezshez nyolc-tz rra lesz szksg - vgigvonul a fenti megkzelts, s ha valamivel kitnik a tmegbl, azok a tisztessgesen megtervezett feladvnyai. A jtk tbbi eleme sajnos nem mutat ennyire pozitv kpet. A vizulis stlus ktsgkvl egyedi, de inkbb gy, mint az rdekes arc emberek, nehz eldnteni, hogy sszessgben vonznak tartsuk-e. A sajtosan elnyjtott figurk radsul szrny animcikat kaptak, ennek vagy az alacsony kltsgvets lehetett az oka, vagy az, hogy viccesnek gondoltk, de sajnos nem az. A humor, ami a klasszikus kalandjtkok jelents rsznek amgy is sarkalatos pontja, valahogy nem tall be. Adott egy elg stt hangulat trtnet (egy hallos fertzs szedi az ldozatait, a betegeket azonnal elszlltja egy szervezet, ami gyansan sok ponton kapcsoldik egy titokzatos, tbb vtizede tevkenyked szekthoz) s a nyomozst rendre vicces kommentrokkal prbljk fszerezni, de soha egy pillanatra nem rezzk az eredmnyt kvetkezetesnek vagy jl mkdnek. A fszereplk megalkotsnl ersen mertettek a kilencvenes vek termsbl (a mr emltett szerethet loser mell egy httrbl segdkez jsgr hlgy s egy idsebb tuds csatlakozik), de senki sem annyira karakteres, hogy komolyabban tudjunk ktdni hozz, a mellkszereplk pedig mg kevsb emlkezetesek.sszessgben az Unforeseen Incidents inkbb a feladvnyaival s egsz jl beltt (rtsd: haladknak sznt, de nekik pontosan clzott) feladvnyaival tud emlkezeteset alkotni, de a trtnete, a szerepli, a prbeszdei mr nem mkdnek annyira. Mindenkppen rmteli, hogy a ksztk a mai kalandjtkos trendek nyomsnak nem engedve mertek gondolkodtatni s mellzni a felesleges sallangokat.
Rtegjtk, ami ugyanakkor a rtegignynek csak egy rszt kpes maradktalanul kiszolglni, egy jobb rval simn kihozhattak volna belle plusz egy-kt pontot.


6/10

Unforeseen Incidents | Platform: Microsoft Windows (tesztelt), macOS, Linux
Kiad: Backwoods Entertainment | Fejleszt: Backwoods Entertainment
Megjelens: 2018. mjus 24.mj 25., pntek 10:16 #1
A csapat s a jtk, akikkel/amivel minden vben tallkoztam az eddigi hrom Gamescomom sorn. Nagyon lelkesek, nagyon kevesen vannak, igy a kivncsisg okn lehet, hogy elbb-utbb azrt telszek vele egy prbt.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."