[Teszt] Trailblazers

Trailblazers

dragCsető Zsolt2018.05.14. 14:00

A sokéves éhínséget követően az idei év egészen kellemesnek ígérkezik az árkád versenyjátékok szerelmesei számára, hiszen viszonylag nagy mennyiségben érkeznek majd ilyen címek 2018 folyamán. Az már csak hab a tortán, hogy a különféle remaster kiadások és a már unalomig ismert receptek újramelegítése mellett jutott némi kreatív erőforrás az új ötletekre is: itt van például a Trailblazers, amely merít ugyan máshonnan, de legalább a zsáneren kívülről teszi ezt.

A festékalapú csatározásról elsőre bizonyára mindenkinek a Splatoon ugrik be, a Nintendo egyedi shootere pedig valóban tökéletes párhuzam a Trailblazers esetében. Az alany egy futurisztikus versenyjáték, melyben a járművek első számú sajátossága az, hogy színes festékekkel kenik össze a pályát. Ez adja a gameplay alapját - és egyben egyetlen igazi mélységét - is: úgy kell taktikázni, hogy minél több és jobb íveket festhessünk a mi színünkre a csapattársakkal, hiszen ezek azok a sávok, amik gyorsítanak bennünket.

Leírva egyszerűnek hangzik mindez, de amikor három-, vagy akár hatféle szín verseng a legjobb ívekért, akkor igazi pacakáosszá tud változni a versenypálya. Arról nem is beszélve, hogy nem locsolhatjuk a festéket szabadon: folyamatosan meg kell várni, hogy feltöltődjön, így az időzítésnek is fontos szerepe van. Két külön felhasználási mód is van ráadásul: festhetünk magunk alá, segítve a mögöttünk jövőket és kiegészítve a sávjaink közötti szakaszokat, vagy kilőhetjük előrefelé, ami ezáltal egyfajta turbo boostként is funkcionál.

A koncepció összességében nagyon érdekes, és alapvetően működik is - szórakoztató tud lenni, ahogy pár kör alatt felfestjük magunknak az ideális ívet, hogy aztán az utolsó körben már maximális boost mellett száguldozzunk. Emellett a taktikázás is jóval hangsúlyosabb a megszokottnál - sőt, az általános berögződéseket is fel kell adnunk sokszor, az amúgy brutál tartalmas sztori kampányban ugyanis általában nem a győzelem a cél, hanem a versenyenként kitűzött három feladat közül kell minél többet teljesíteni. Hogy mi akkor a gond? Az, hogy a remek alapötlet sajnos kifejezetten gyenge megvalósítással párosul.

Hol is kezdjem? A Trailblazers legnagyobb öngólja, hogy bár "koop versenyjáték"-nak hívja magát, a fejlesztők képtelenek voltak értelmes AI-t kódolni, így egyedül játszva igen bosszantóak tudnak lenni azok a versenyek, ahol a csapatos eredmény (is) számít. Nem elég, hogy a társak nem festenek elég hatékonyan és következetesen, de gyakran még akadályoznak is bennünket. Ami azért is óriási baj, mert a Trailblazers ütközésfizikája katasztrofális: még a legkisebb csattanásból is mi jövünk ki rosszul általában, a pályákat övező szalagkorlát pedig szó szerint beszippantja a járműveket. Jókora dizájnbaki a játék egyetlen támadási lehetőségének megvalósítása is. Amikor ugyanis előrefelé lőjük ki a festéket, és eltaláljuk vele az egyik ellenfelet, akkor az megpördül - igen ám, csak elég nehéz úgy összehozni ezt a manővert, hogy utána ne menjünk neki mi is, ami az egészet kvázi értelmetlenné teszi. (Hogy mennyire igaz ez, azt mi sem mutatja jobban, hogy még a lenti hivatalos trailerben (!) is van egy jelenet 1:01 környékén, ahol ez látható.)

Ami magát az élményfaktort illeti, itt sem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Maga a látvány ugyan igen stílusos: a szuperszínes cel-shaded képi világ és a zenék együttese a Jet Set Radio-szériát idézi (bár kicsit kevesebb chromatic aberration effektet elbírt volna). A pályák is viszonylag változatosak annak ellenére, hogy maga a dizájn azért messze van a bravúrostól - nem feltétlenül azért, mert sok van belőlük, hanem mert a tükrözött és fordított verziókat is előszeretettel használja a játék. Az olykor tényleg észveszejtő sebesség mellé viszont illett volna valami használhatóbb drift-mechanikát programozni, ilyen tekintetben fényévekre elmarad a Trailblazers a műfaj nagyjaitól. Arról nem is beszélve, hogy technikai gondok is árnyékolják a száguldás örömét: elég komoly framerate-problémákkal küzd sajnos a játék.

Remek alapötlet, gyenge megvalósítás. A Trailblazers tipikusan az a játék, mely a megfelelő háttértálentummal az év egyik titkos kedvencévé is válhatott volna akár. Annyi ponton bele lehet kötni azonban, hogy nehezen tudnánk nyugodt szívvel ajánlani bárkinek is - hiába van kevés a hasonló címből, a műfaj királyai szerencsére épp elég jól öregedtek ahhoz, hogy ne kelljen kategóriákkal gyengébb friss címekre pazarolni az értékes játékórákat.

***Trailblazers | Platform: PC, PS4 (tesztelt), Xbox One

Kiadó: Rising Star Games | Fejlesztő: Supergonk

Megjelenés: május 8.***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

15 órája
12

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

5 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

6 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==