[Kapszula] Minit
Eddig 9 hozzszls
Vega
2018. prilis 18.
szerda 06:00
Nem ez az els s nem is az utols alkalom, hogy egy jtk az idmechanikt nem sznest/nehezt elemknt hasznlja, hanem ekr pti fel nmagt. Volt mr neknk WarioWare-nk, Half Minute Heronk s most van Minitnk is. Ami mindben kzs, hogy a vszesen fogy id szortsban csak s kizrlag arra tudunk koncentrlni, hogy vajon az ppen aktulis szitucit hogyan lehet megoldani a rendelkezsre ll eszkzkkel - j megolds rendre csak egy van.


De ki lehet az a There?


A Minit, amit egybknt ngy - az iparg igencsak tvoli szegmenseibl rkez - fejleszt rakott ssze amolyan hobbiprojektknt, annyival sznesti a formult, hogy egy nagyobb, nhol mr-mr nyitottnak nevezhet vilgba hajtja bele a jtkost, hogy meglesse, hogyan bnik az idejvel. Nagyjbl olyasmi terletet kpzeljetek el, mint a NES-SNES korszak Zeldiban, kisebb labirintusokkal s trkks lezrsokkal. Ezen van hatvan msodperced arra, hogy valami maradandt alkoss: megszerezz egy trgyat, ami tsegt egy j terletre, tallj egy j lakst, ami onnantl kiindulsi pontknt szolgl vagy segts valakinek, aki cserbe valamilyen ellenszolgltatst nyjt. Ha letelt a hatvan msodperc, meghalsz s az aktulis hzadbl indulsz ismt tnak. A buks mindenkppen bekvetkezik, ppen ezrt az igazi fejtrst az okozza, hogy vajon a jelenlegi helyzetedben tudsz-e olyan feladatot tallni, amiben biztos vagy, hogy teljesthet ennyi id alatt.


Eltvedtem, ez valami Batcave lehet...


Ez eleinte egyszer kihvs, azonban ahogy feltrul a krnyez vilg s a kezdeti linearits rszlegesen megsznik, az jabb s jabb percek egyre komolyabb agymunkt ignyelnek. s kzben van minden: kalandjtkos elemek, metroidvania, kisebb harcok s rejtvnyek mindenfel. s ahogy az ilyen alapveten friss tleteknl ez lenni szokott, mkdik a dolog, vgig arra prblsz rjnni, hogy az amgy viszonylag rvid, egy-hrom rs vgigjtszs utn mirt 40%-ra taksljk a teljestmnyedet. Nan, mert ott maradt az a fld alatti labirintus, amivel semmit nem tudtl kezdeni. Meg azok a szigetek, amik tele voltak kincsesldval, de lvsed sem volt, hogyan rhetnd el ket. Meg egy csom minden, aminek a teljestse nem volt szksgszer, de utlag birizgl a gondolata, hogy rjuk kellene mozdulni jra.


Ki adott kardot egy kacsacsr emlsnek?


Az rdekes jtkmenet mellet persze a vak is ltja, hogy a Minit egy tipikus anti-AAA cm. Olyan ronda, hogy mg annl is rondbb, amire mg r lehet mondani, hogy mr-mr szp a csfsga. Ez persze nem lenne gond, ha kzben meslne a vilg s a benne lk, de sajnos sz sincs errl. Nem tudjuk meg, hogy kik vagyunk, mit s mirt csinlunk, a vgs, egybknt ersen szimbolikus cl mirt lebeg a szemnk eltt, de az sszes szerepl is holdkros, a sz nem felttlenl legjobb rtelmben. Nem az a gond, hogy tl elvont a sztori, hanem az, hogy semmi fradtsgot nem vettek az lvilg felptsre, annyira az alapmechanika krl forog minden. Azrt nehz ajnlani a Minitet, mert sem a kpekre pillantva, sem videkat nzve, de mg ismertetket olvasva se felttlenl jn t, hogy mitl olyan szrakoztat a vele tlttt nhny ra. Ezt a tz eurt gy most tnyleg flig ltatlanban kell bekockztatnod, vagy pedig hagyni az egszet gy, ahogy van.

7/10

Minit | Platform: PlayStation 4 (tesztelt), Microsoft Windows, macOS, Linux, Xbox One
Kiad: Devolver Digital | Fejleszt: JW, Kitty, Jukio, and Dom
Megjelens: 2018. prilis 03.

[3] lokolbasz
pr 20., pntek 5:43 #9
Majora's Mask very light.
[2] Wakka
pr 19., cstrtk 13:21 #8
Vlasz keviny (#1) zenetre
agreed
pr 18., szerda 15:04 #7
A God of War szerintem sokkal jobb jtk.
I'm a gamer. Not because I don't have a life, but because I choose to have many.
[6] madball
pr 18., szerda 11:36 #6
Vlasz keviny (#1) zenetre
Ezt gy egy az egyben portolhatnk classic Gameboy-ra, lehet, hogy nem is lenne hlyesg.
XBL Gamertag: madball66 , Switch: SW-0529-2537-1987
[48] Frumoz
pr 18., szerda 11:13 #5
Rajtam az Undertale is kifogott a latvanyaval...kar, mert amit olvasok, az erdekelne.
MEDIOCRE
pr 18., szerda 9:44 #4
risinak tnik. A Devolvernek remek rzke van az ilyesmi kirly cmek felkarolsban!
"This is our time to medicate..."
[22] friedmannt
pr 18., szerda 9:43 #3
az undertale sikert ltva, minl ergybb a grafika, annl jobb
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[22] friedmannt
pr 18., szerda 9:38 #2
switch please
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
pr 18., szerda 9:18 #1
Nekem nagyon tetszik a lertak alapjn. A graphix-et se ltom annyira borzasztnak - volt GameBoy-om - kiss minimalista, deht aki rkattint egy szlsindie plecsnivel megtmogatott cikkre, az ezzel tisztban van, nem?
let the sun never blind your eyes