[DLC] Total War: Warhammer II - Rise of the Tomb Kings

Total War: Warhammer II - Rise of the Tomb Kings

LotharFuchs Róbert2018.01.24. 18:28

Nehekharat úgy a legkönnyebb elképzelni, mint az ókori egyiptomi birodalmat. Csak csontvázasan és Warhammeresen. Vagyis van mágia, örök élet, óriás skorpió, gigászi szfinx, kolosszális kolosszus lézer szemmel (!), mindez természetesen vastagon kirakva fáraókat megillető blinggel. Kinézetre véletlenül sem lehet összekeverni a világ másik végén tanyázó élőholtakkal, többek között azért, mert sikerült mitológiailag emblematikus, egyedi lényeket vászonra vinni a Total War: Warhammer II első faj DLC-jében. Élükön négy Lord csontjaiba bújva lehet nekiugrani a Vortex vagy a Mortal Empires kampánynak, akik a háttérirodalom ismerőinek nem lesznek ismeretlenek: Settra, Khalida, Khatep, és persze Arkhan a Fekete(bárány). Ahogy elvárható, mind egyedi tulajdonságokkal és kezdőpozíciókkal bírnak, melyek a szokásosnál is markánsabbak. Amiben viszont valóban különbözik az első rész faj DLC-inek többségétől, azok a mechanikai újdonságok.

Ugyan a birodalom annak aranykorában - hűen történelmi múzsájához - abszurd mód kutatta és halmozta a földi javakat, a nagy szunya alatt sírrablók tömegei jártak rá a kincseskamrákra. Ennek következménye, hogy (ironikus módon) a sivatag fuksszal kirakott urai valójában a Total War: Warhammer legcsóróbbjai. Ami a hadviselés szempontjából nem egy nagy hátrány: minden egység ingyen toborozható, ami nem is kifejezetten meglepő annak fényében, hogy a katonák nem tudják és / vagy akarják felélni a pénzt. Ehelyett a hadvezérek és ügynökök száma az ami korlátozott, de kutatással és építkezéssel bővíthető. Igen ám, csak hogy az építkezéshez már kell a lé, ami ráadásul nem is hoz vissza annyit, mint a legtöbb fajnál. Vagyis nincs mit tenni, háborúzni, fosztogatni, ölni és pusztítani kell. Ez adja az alap dinamikát, de ehhez társul még pár faktor. Például Arkhan annak idején ütős könyveket írt - persze nem puszta kedvtelésből, sokkal inkább a fekete mágia és a hatalom iránti megszállottságából -, melyek mára szétszóródtak a világban. Megszerzésükkel komoly bónuszokra, de minden bizonnyal nagy veszteségekre is számítani kell. Tehát szabad a pálya egy kis kalandozáshoz, ha a politikai élet éppen túl lapos a környéken. Kaptak egy egyedi devizát is, a Canopic Jart, ami fontos kellék kutatáshoz, valamint (és ez az igazán izgalmas) a ritka nyersanyagokkal kombinálva tárgyakat, egységeket lehet gyártani belőlük. És hogy ez miért jó? Mert mind a nyersanyag alapú hódítás, mind a kereskedelem jócskán felértékelődik. Ha ehhez hozzáadjuk az építkezés stílusát, akkor jól látszik, mi a vezérelv: a Tomb Kings a tapasztalt, következetes, menedzsmentben igazán erős játékstílust díjazza.

A sereg felhozatalát illetően sem lehet okunk panaszra: jól kiegyensúlyozott, mégis egyedi kompozícióval rendelkezik. Türelem viszont nem árt hozzá, ugyanis a korábban vázolt anyagi helyzet megpecsételi az első cirka 20 kört, amíg lényegében csak alapegységekre van infrastruktúra. Utána viszont szépen lassan felkapaszkodik az őrület a kígyókat megülő csontikkal, koponyavetőgépekkel, meg az embereket trancsírozó szfinxekkel. Egy egyedi mágia iskola is belefért, a Nehekhara, ám a legtöbb vizuálisan unalmas passzív varázslat, ami egy kisebb csalódás, de nem különösebben bosszantó annak fényében, hogy már megannyi iskola létezik és választható. A seregek rugalmasabbak, és nem annyira provinciákhoz kötöttek, mint versenytársaik. Egész konkrétan bárhol hozzáférhetnek a globális toborzás lehetőségéhez, ami ráadásul kevesebb körbe is kerül, mint a riválisoknak. Tehát kevesebb sereg, de nagyobb hatósugár elve érvényesül.

Csak érdekességként említem: a győzelmi kondíciók egyike, hogy el kell foglalni a Fekete Piramist. Ez megint olyan dolog, amit a Warhammer irodalom ismerőinek nem kell bemutatni, akinek viszont igen: a fekete építmény egy halálnak szentelt piramis, ami Akhan és Nehekhara kapcsolatának sötét testamentuma. A játék nyelvén ez egy hatalmas végső csatát jelent, egy emlékezetesen fekete helyszínen. Szép érintés, ahogy azt a művelt angol mondaná.

Az első részben nem sült el jól a DLC politika: már a megjelenéskor ott volt az előrendelői Chaos, aztán rendre jöttek a szintúgy borsos árú fajok, változó mechanikai diverzitással. Ebből (is) tanult a kiadó-fejlesztő páros, és most egy jobban átgondolt, működésre is egyedibb (hisz a csomagolással sosem volt gond) kiegészítőt hoztak tető alá, jóval a megjelenés után. Az egyetlen említésre méltó negatívuma a jelenlegi ára, de arra is van megoldás: a Sírok urai módjára aludni rá egy kicsit.

***Total War: Warhammer II - Rise of the Tomb Kings | Platform: PC (tesztelt)

Kiadó: SEGAl | Fejlesztő: Creative Assembly

Megjelenés: 2018. január 23. | Ár: 17,5 EUR***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

14 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==