[Teszt] Fallout 4 VR

Fallout 4 VR

Gamer3652017.12.28. 12:00

A Bethesda Softworks elég sok sarat kap a játékai vélt vagy valós minőség-problémái miatt, de azt nem lehet mondani, hogy ne tennének meg mindent a maximális lefedettségért. Idén három nagy franchise-ukat is harcba küldték két (illetve három) különböző feltörekvő platformon - a Skyrim remek, és a Doom (szerintem) közepes Nintendo Switch-es változata után a három “nagy” sorozat immár Virtual Reality változatban is elérhető. A VR gyakran kapja az ívet, hogy gagyi sétaszimulátorokon, illetve aréna shootereken kívül semmi sincs rá, bár ez már egy ideje abszolút nem igaz, és örömteli, hogy egy nagyobb kiadó is lát perspektívát a formátumban.

Jelen ismertető alanya talán a legösszetettebb a három cím közül, és az egyetlen, ami csak PC-n elérhető, azon belül is kifejezetten HTC Vive-ra optimalizálva. Ez nem azt jelenti, hogy Oculus Riften (vagy Windows Mixed Reality headset-en) nem fut, de a Bethesda mindent megtett, hogy nem-HTC tulajdonosoknak meg kelljen szenvedniük a mannáért. Ismerve az Oculus-Zenimax mérgezett kapcsolatát ez nem túl nagy csoda, de az ilyen kicsinyes dolgokon már túlléphetne az ipar. (/rant)

A Fallout 4-ről, mint játékról, olyan sokat talán nem kell írni, aki ezt olvassa, az valószínűleg pontosan tisztában van az eredetivel, úgyhogy csak röviden: egy posztapokaliptikus, konkrétan nukleáris háború utáni világban játszódó RPG, nagy, nyitott világgal, szabadon választható szövetségesekkel, rengeteg mellék- és főküldetéssel. A cikk írója nem különösebben nagy rajongója a stílusnak, sőt, az első Falloutokat kifejezetten nem kedveli (tudom, blaszfémia), de az egyébként erősen kritizált negyedik résszel már jól elszórakozott.

No, a kötelező körök után talán akkor nézzük, miben más, miben több (esetleg miben kevesebb) a VR verzió. Maga az “ott vagyok”, vagyis “presence” élmény abszolút fantasztikus - ezt minden VR címnél elmondhatnám, úgyhogy el is mondom: ha még nem próbáltad, próbáld ki! Se a screenshotok, se a videók, se semmi nem adja vissza, milyen egy jól működő VR élmény. A Fallout 4 elején (SPOILER! 5 PERCCEL KEZDÉS UTÁN!) az atomrobbanás kifejezetten ijesztő, a fagya.. (SPOILER! 10 PERCCEL KEZDÉS UTÁN!) szóval a fagyasztóból végignézni szerettünk halálát megrázó, a radroachok pedig sokkal nagyobbak, mint 2D-ben gondoltad volna. A grafika rendben van, nyilván nem kapaszkodik Horizon Zero Dawn-szerű magasságokba, pláne, hogy kétszer annyi pixelt kell mozgatnia háromszoros sebességgel. Sajnos játékon belüli grafikai opciók egyáltalán nincsenek, így marad az INI file kézi editálgatása. Master race skills, FTW :)

Amiben erős a Fallout 4 VR, az a testreszabhatóság. A VR nem csak a látványról, hanem a speciális interakcióról is szól,. Ebben egyrészt még kissé gyerekcipőben jár az ipar, tehát nincsenek kialakult sztenderdek (gondoljunk egy FPS gamepados irányítására), másrészt személyről személyre változik, ki mit preferál, illetve tart kényelmesnek. Mint említettem, az F4VR ebben erős - nem elég, hogy a mozgásra teleport és szabad mozgás is elérhető, utóbbit olyan szinten lehet finomhangolni, amilyenre eddig kevés példa volt. Segítő, kényelmi, illetve “antihányás” módokból is Dunát lehetne rekeszteni az options menüben, így nem hiszem, hogy kis tuningolás után bárki kényelmetlennek találná a játékot.

Amellett, hogy a teljes játék játszható, elkerülhetetlen volt néhány változtatás, főleg a felhasználói interface szintjén. A Pip-Boy 3000 természetesen jelen van, sőt, aktiválni úgy kell, ahogy a valóságban tennénk, a csukló felemelésével. Kis segítségképp a kütyü automatikusan “megnő” ha a megfelelő helyzetbe kerül, így jelentősen megkönnyítve az olvashatóságot. A navigálás sajnos elég nehézkes - a trackpad nem igazán ad erős visszajelzést, így gyakran előfordul, hogy nem egészen a szándékolt irány aktiválódik. Számomra az igazán nagy probléma viszont az, hogy VR-ben a Pip-Boy használata nem pauzálja a világot, minden megy tovább valós időben, és hát ez jól megnehezíti mondjuk a csata közbeni tápolást. Nem katasztrófa, de elsőre nagyon meglepő a 2D verzió után.

Ami viszont határozottan kellemes, az a VR VATS, ami az amúgy alapból is meglepően pontos célzást még jobban leegyszerűsíti. VATS módban minden lelassul (bullet-time), és a kontrollerrel csak úgy nagyjából a megfelelő testrészre mutatva már élesíthetjük is az automata célzórendszert. Remek móka, talán még jobb is, mint 2D-ben.

PC-s játékról lévén szó, néhány szó a gépigényről: tolj alá izompc-t. A tesztgép (lásd lent) határeset volt, egy CPU upgrade már erősen érik, és egy 1080 se árt a finomabb supersampling módhoz. A Fallout 4 VR még VR szinten is magas követelményeket támaszt, ezt azért jó tudni vásárlás előtt.

Nem mehetünk el a két lényeges kérdés mellett: jó lett? megéri? Az eredeti játék NEM megszállotjaként én abszolút IGEN / IGEN-el válaszolnék. Ha minden zugát ismered a játéknak, nem sok újdonságot találsz majd benne a nézőponttól, és a némileg megváltozott felülettől eltekintve. Ha viszont gyerekkorod óta arra vársz, hogy egy ekkora kalandban “ott legyél a közepén”, és a megfelelő hardware-el is rendelkezel hozzá, akkor eljött a te időd!

reptile

***Tesztelve: i5, 1070, HTC Vive (+ Oculus Rift)

Oculus Rift utózönge: a Doom VR-el ellentétben a Fallout 4 VR kifejezetten játszható Riften is, bár nem alapból. Amíg hivatalosan meg nem oldják (hehe!), addig javasolt az Input Emulator nevű kis software használata, amivel az analóg karokat a trackpadhez hasonló üzemmódra lehet bírni. ***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

21 órája
12

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==