[Teszt] A Hat in Time
Kapcsold jtk: A Hat in Time (ps4)
Eddig 11 hozzszls
ne5h
2017. december 05.
kedd 12:00
A minden korosztly szmra szl jtkok egyik legnagyobb nmagukkal szemben tmasztott kihvsuk pontosan az elbbi tzisbl fakad. A frappns 9-99 ves kornak szl plecsnik azonban nha akarva-akaratlanul valamelyik vglet fel toldnak el, ezltal az egyik clkznsg szrakozst csorbtva. De nem az A Hat in Time esetben, alanyunk ugyanis kzel tkletesen egyenslyozik a kt tbor kiszolglsa kztt.Trtnetnk kezdetn apr, kalpagos kislnyunk ppen bksen tengeti mindennapjt az rhajjban (nekem mirt nem volt sajt kozmoszjrgnyom, a fenbe is), amikor is vratlanul kopogtatnak az ablakn. A hvatlan vendg hathats kzbenjrsnak ksznheten a jrgny szfjben rztt nagy erej homokrk sztszrdnak a vilgban (vagy inkbb vilgokban?), a feladatunk pedig innentl egszen egyszer: vissza kell szereznnk az sszeset.

A trtnettl nem kell bestelleri magassgokat vrni, pontosan annyi keretet ad a tevkenysgeink kr, amennyi szksges. Sokkal nagyobb hangsly van magn a vilgokon vgighalad rahajkurszson, amit termszetesen itt-ott folyamatosan megnyl kpessgek s trkkk dobnak fel. Ezek kz tartoznak a cmben is szerepl sityakok, melyek mindegyike ms-ms kpessggel ruhzza fel kis rsmesternket. A tjolknt funkcionl fejfedvel mindig az ppen aktulis clunk fel tarthatunk, mg a sprinter satyek a nevbl addan villmgyors kzlekedst biztost.Termszetesen akadnak ezeknl sokkal specifikusabbak is, amiket csak bizonyos helyzetben vethetnk be, a rendelkezsnkre ll kalpagvlasztkot pedig klnbz kitzkkel tehetjk teljess. Ezek nem csak dszknt szolglnak, segtsgkkel tovbbi extra kpessgekre s passzv bnuszokra tehetnk szert. Az egyik pldul nagy magassgbl val zuhans esetn rgtn Mary Poppins-sz vltoztat minket, esernyvel fkezve a szabadesst.

Az egsz jtkot krllengi az brzolsbl s a fent is rszletezett mechanikkbl fakadan egyfajta gyermeki bohks hangulat, ami brmikor kpes mosolyt csalni az arcunkra. Ehhez asszisztlnak a karakterek, a prbeszdek s a megannyi rejtett utals s kikacsints, biztosan mindenki tall majd a szmra rmet okoz gaget. A bejrhat vilgok egytl egyig eltrnek egymstl, legyen sz a krtsrl vagy az ket benpest lakkrl. Szemlyes kedvencem a filmeket kifigurz mini univerzum volt, ahol kt mdiamogul kzdtt a legjobb filmrt jr trfert, s persze a fszerepbe mindig mi kerltnk.Az elejn emltettem, hogy a jtk igyekszik kicsit s nagyot egyarnt lektni, ez pedig valban nem csak res fellengzs volt. A homokrk mellett a gyjthet kristlyok segtsgvel nyithatunk meg jabb znkat a mr felfedezett vilgokban, melyek ugyan nem mindig tartalmaznak j terletet (sokszor a mr ismert helysznekre trhetnk vissza kisebb vltoztatsok mellett), de mindig ms s ms szituciba kerlnk, ezltal fenntartva a vltozatossg illzijt. A legszebb pedig az egszben, hogy az elrehaladshoz nincs szksg minden zna teljestsre, a legtbbjk a maximalistknak szolgl nmi extra kihvssal s jtkrval. A Gears for Breakfast csapata sikeresen tallta meg, hogyan tudjk mindenki szmra jutalmazv tenni a jtkot. A fiatalabb korosztly vagy a platformerre kevsb fogkonyak is grdlkenyen haladhatnak elre, mg a mfaj szerelmeseit rendszerint csbtjk vissza a mr teljestett znk, hogy az j kpessgek birtokban minden rejtett zugot s titkos trgyat felfedezhessenek. s ha mr a rejtett trgyakat szba hoztam, idrl-idre klnfle anomlik is felbukkannak, ezek az apr terletek teszik igazn prbra a reflexeket, melyek vgn egy jabb homokra lesz a jutalmunk.

Ezen tl mg akad pr tovbbi gyjtgetnival, melyek inkbb csak rdekessgknt szerepelnek, mint pldul a ritka pnzrmk, melyekkel a hajn s mshol megtallhat ruletten prgethetnk j ltzket vagy a kalpagokhoz ms kinzetet. Aprsg ugyan, nhny skin azonban remekl eltallt lett, ezek kztt is biztosan tallunk kedvnkre valt.Dacra az eddig doblt kpzeletbeli piros pontoknak, sajnos az A Hat in Time sem hibtlan alkots. Ezek egyike, hogy a lazbb s knnyedebb irnytsnak ksznheten nhny apr platformon val ugrlsnl a hibzs is egyszerbb, valamint hogy a kamerakezelst sem sikerlt tkletesre belni. Egyrszt bizonyos esetekben nem tudjuk teljesen szabadon mozgatni, msrszt a fix kamers rszeknl akadhatnak problmk, hogy pontosan beljk, hova is szeretnnk rkezni egy ugrs utn. Azt pedig csak sajnlattal konstatltam, hogy az egybknt j szinkronmunkk pont fszereplnket kerltk el, meglehetsen kevs alkalommal elegyedik ugyanis beszdbe.

Macko platformkzi utazsa

Volt szerencsm az sszes platformon megtekinteni a jtkot. A jtk PC verzija mr oktber tdikn megjelent, gy annak idejn ezt a verzit jtszottam elszr Bjti kollgnak ksznheten. A PC vltozat remekl sklzhat, simn kihozhat a konzolos minsg egy manapsg mr gyengnek szmt PC-bl is. Az alkalmazott Unreal motor sklzhatsga a szoksosnl is simbb lmnyt tud nyjtani. Ha van egy diszkrt VGA-t tartalmaz laptopod, nagy valsznsggel fullosan tudod jtszani a Hat in Time-ot egy ilyen masinn is.

Az Xbox One vltozatra kln kvncsiak voltunk, htha az indie szcna portoli belenylnak az X-lehetsgekbe. Tapasztalataink alapjn XOX platformon is hasonlan fut a jtk, mint a sima gpen. Ami furcsa, hogy mg a gyorsabb masinn is eljn a szoksos Unreal betegsg (lass textrabetlts az els pr msodpercben), de a prbakr alatt kiderlt, a stabilitssal ezen a platformon sincs klnsebb baj.

mcmacko


Az A Hat in Time legnagyobb hibja azonban nem abbl fakad, hogy nmileg tvzni prblja a pontos ugrsokra s idztsre pt platformerkedst s a collect-a-thon gyjtgetsi mechanikit, hanem hogy emiatt a fzi miatt a jtk nehzsgi ve nem egyenletes. A legvratlanabb pillanatokban csaphat le rnk egy helyzet, melyben vagy nem lesz egyrtelm, mit is kne csinlnunk, vagy a korbban rszletezett apr negatvumok, fleg a kamera miatt kell egy-egy szakaszt tbbszr jraprblni.Minden hibja ellenre azonban Kalapos Lny kalandja de sznvolt nemcsak az idei v, de a platformerek listjn is. Nem tudta tkletesen tvzni a mfaj kt alfajt, azonban az egsz jtkot beleng hangulat, humor s (itt most nem tudok ms jelzt hasznlni) cukisg knny szerrel tomptja az esetleges kellemetlen pillanatokat. Mert rgtn utnuk biztosan kapunk valamit, ami felvidt s feledteti, hogy a frnya homokrk hajkurszsa bizony nem mindig hls feladat.

A Hat in Time | Platform: PS4 (tesztelt), One
Kiad: Humble Bundle | Fejleszt: Gear for Breakfast
Megjelens: december 6.

[22] Charlie64
dec 06., szerda 18:20 #11
Lehet nem vrom meg a Switch-es portot (ha lesz egyltaln,pedig Nintendo cmek ihlettk a gammt.)
[18] Plasma
dec 06., szerda 9:46 #10
Egyszer mr csak azrt is ki fogom prblni, mert a karakterek/animcik a Wind Wakert juttattk eszembe
[32] backstab
dec 06., szerda 1:19 #9
Rettenten kirly jtk, folyton a PS1-es klasszikusok (Spyro, 40 Winks, Ape Escape, Medievil) jutnak eszembe rla jtk kzben.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[9] Gergo89
dec 05., kedd 19:33 #8
Vlasz Rick Dangerous (#6) zenetre
Meg, de az Originst jobban szerettem.
[32] sQr
dec 05., kedd 18:07 #7
Ok. Azt hiszem lassan csak muszj leszek rnzni a jtkra. Br n jobban preferlom alapbl a 2D platformereket s valamirt ennek taszt is picit a ltvnya - azrt egy prbt megrne.
Twitter: sequeeer | PSN / XBL: Krdezd!
dec 05., kedd 16:00 #6
Vlasz Gergo89 (#4) zenetre
Rayman Legends megvolt? Szuper platformer, igaz "csak" 2D. Nekem sajnos - ra kellett jonnom - mar nincs turelmem ehhez a mufajhoz, de szamodra csak ajanlani tudom.
I'm a gamer. Not because I don't have a life, but because I choose to have many.
dec 05., kedd 15:49 #5
Vlasz Gergo89 (#4) zenetre
Van pldul egy opcionlis time trial benne, szerencsre checkpointtal. Ha nem gy lenne, valsznleg megtrtem volna. Vagy a kontroller.
I am such a B.A.
[9] Gergo89
dec 05., kedd 15:28 #4
Ettl jobb jtkot a karcsonyi gamingre el sem tudok kpzelni. A hten remlhetleg befejezem a Yooka Laykeet aztn egy kis sznetet tartok, mert br nagyon r gygyultam most ezekre a platformer jtkokra, meg kell emsztenem, s nem belefogni egy jabb gyjtgets jtkba. Egybknt n a Yooka Laykeenl azt veszem szre, hogy egyre knnyebb, leszmtva 1-2 minijtkot. Pldul legutbb egy egyszer memria jtkot kellett megoldanom, mindezt a 4. vilgban, kzben meg az elsben ennl sokkal nehezebb rszek is voltak. Remlem itt azrt lesznek durvbb dolgok a vgre. Kamert/irnytst meg a YookaLaykeenl is szidtk, nekem mg sincs vele problmm(lehetsges a patch miatt).
Nagyon vrs!
dec 05., kedd 14:47 #3
Vlasz friedmannt (#2) zenetre
Sajnos a Yooka-Layle-hez nem volt szerencsm, gy nem tudom sszevetni.
I am such a B.A.
[22] friedmannt
dec 05., kedd 14:38 #2
jobb-e, mint a yooka-layle?
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
dec 05., kedd 13:50 #1
Nekem nagyon tetszik, mondjuk n kedvelem a collect-a-thon-t is. Kb a kickstarter kampny ta kvetem - kvetgetem - a jtkot, s akkor mg elg esetlen volt. Viszont gy tnik, hogy aktvan melztak a srcok rajta az elmlt t vben s ez a vgeredmnyen is ltszdik.
let the sun never blind your eyes
A Hat in Time adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2017. dec 06.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
+ Zsenilis humor, remek hangulat
+ Knnyed platformer
+ Kell tartalom s kihvs alkalmi jtkosoknak s maximalistknak is
Ami nem tetszett
- A kamera nha nem a bartunk
- Egyenltlen nehzsgi v
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

11 | [Teszt] A Hat in Time

Bob s Bobek ta tudjuk, hogy a kalpagnak nagy ereje van. Nincs ez msknt akkor sem, amikor az id folytonossga kerl veszlybe, Kalapos Lny ugyanis nem rest szembenzni a veszlyekkel. Mi is varzssipkkat hztunk a fejnkre, s megnztk, mennyire lvezetes az A Hat in Time.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba