[Teszt] Spintires: Mudrunner

Spintires: Mudrunner

StingerCsere Krisztián Gábor2017.11.23. 09:30

A sárdagasztás szuperjó móka. Bocs, de nem - a sárdagasztás NEM MINDEN esetben jó móka. Bár a magam részéről inkább a túlcsorduló adrenalinittas (értsd: rally) versenyzést kultiválom, macek kérésére engedtem a csábításnak a Mudrunnerrel kapcsolatban, mert hát... a játék ajánlója végülis bíztatónak tűnt és egyébként... az ajánlóban tálalt tengernyi sár és mocsár, a dögnehéz bivalyerős gépek, a sok-sok fa és az útszerűség egész jól mutatott együtt. Vajon mi lehet ebben ennyire nehéz ? - gondoltam én, kis naív.

Nos, miután az elmúlt heteket a játék körüli pokolban töltve már az első alkalommal kb. negyven percet szentségeltem egy keresztbefordult vagon kiszabadítása miatt (amit korábban ráadásul én löktem be a farakás és a bozótos közé egy markoló orrával közvetlenül az iszaptenger mellett), azt mondtam, oké kész vége, ennyi volt. Aztán újra és újra leültem a játék elé, míg végül óvatos fék-gáz és horgonymozdulatok árán, (hadakozva a vodkamámorban úszó kameramannal) nagynehezen sikerült a kéttonnás monstrumot túllendíteni a fűrészműhely mögötti ELSŐ kanyarban. Jól látod, ezáltal már sikerült a bevezető misszió ELSŐ komolyabb akadályát teljesíteni, amely valójában az orosz sztyeppék határában elterülő húsz négyzetkilométeres szakasz kb. egy pixelnyi útvonalának teljesítését jelentette - a verejtékkel nem számolva. Nagyjából ezzel le is írtam a Spintires: Mudrunner lényegi mivoltát, amely a játék 2014-ben történt Steames megjelenéséhez képest mit sem változott igazán. Oké, bővült a játéktér, az autók, a feladatok és a lehetőségek száma, csiszoltak egy nagyot a már akkor sem rossz fizikai modellen is - aztán az arcunkba csapták egy „Welcome in Ukraine” feliratú tábla és egy kommersz Vodkás üveg kíséretében.

Ah, Ukrajna és Oroszország - a szürkületi zónák nagyjai, a kétes eredetű hordók és a beazonosíthatatlan radioaktív felhők hazái, amelyek nagyrészt még a sárdagasztást is beterítik: hol veszélyes vegyszereket szállítunk ugyanis, hol pedig farönköket, rönkházat, kabinokat, illetve mindenféle nagy és nehéz dolgot, amelyek óvatos és lassú akrobatikus cirkuszba illő mutatványokat igényelnek. Nem véletlen van a játék kihegyezve az óvatos fék-gáz-csörlő-differenciálmű négyes használatára, ugyanis ebben a játékban még egyenesen is nehéz haladni, nemhogy kanyarodni, vagy neadjisten tolatni. A dolok nehézségét a folyton változó és főként kiszámíthatatlan terep adja, ahol elég egy rossz mozdulat, és már fel is üti a veszélyét az elakadás, elsűllyedés, vagy a rakomány sérülése, amelyen jobb esetben a csörlő, rosszabb esetben már az sem segít. Ilyenkor csak az alternatív megoldások jöhetnek szóba: ideális esetben autócsere némi segéderővel, daruval és egyebekkel felszerelve, vagy a differenciálmű a fék és a gázpedál óvatos játéka. Csak órák kérdése és ki lehet jutni még a legádázabb kutyaszorítóból is - persze, ehhez nem árt végigtalpalni a játék elején levő tutorialt, mert sok hasznos lépést lehet belőle elsajátítani - például, hogy van belső nézet, ami maximum csak arra jó, hogy ukrán kamionos módjára csapassuk a határszélen.

A Spintires: Mudrunner egyik pozitív hozadéka, hogy bár az óriási Kraz-ok és UAZ-ok, vagy a nyolckerekű góliátok bűvöletében nem lehet tetrist játszani a műszerfalon (pedig tizenkilenc különböző monstrum lelhető fel a játékban), de megfelelő esetben szépen fel lehet turbózni őket mindenféle földi jóval, amelyek a későbbiekben segítségünkre lehetnek - ilyen a plusz üzemanyag tároló, a tűzoltókészülék (nem vicc!), pótkerék, trailer, és még sok egyéb. Kell is az alapos felkészültség, mert a játék által prezentált hatféle terep és helyszín elég zord körülményeket is tartogat, amelyben a hagyományos „vidd a rakományt A-ból B-be” helyett sokkal fontosabb, hogy HOGYAN jutunk oda. Át tudunk-e vajon hajtani elsőre gond nélkül egy átfolyáson, vagy már az úttestre borult farönkök és sziklák közt is problémás lesz a haladás? Hogy a fűrészárut felkapva eljussunk egy betegeskedő, difi-nélküli benzinfalóval a sziklás erdő túloldalára?

Elsőre aliga, főleg, ha arcos módban indulunk neki a feladatnak. Az igazság az, hogy a kezsüel kirándulásban oly' megszokott nappali vezetést, az iránytűt, a mérsékelt üzemanyag fogyasztást ez esetben ugyanis felváltja majd az éjszakai, szakadó esős rémálom és a farkasordítás, melyben igazi felüdülést fog jelenti már egy checkpoint is - nem beszélve a közeli garázsok, rakodóhelyek vagy parkolók bizakodást sejtető sziluettjeiről, ahol esetleg felbukkan még egy-egy kimenekítésre használható matuzsálem (esetleg Demogorgon - mert sötétben és szürkületben kb. pont ugyanúgy néznek ki ezek az elhagyott ruszki kalyibák, mint a Stranger Things c. sorozatban).

Mint említettem, a Mudrunner egyfajta kibővített és feljavított lenyomata a 2014-es változatnak, amelyhez az újonnan fellelhető új járművek mellett élvezetes játékmódok is érkeztek: ilyen például a challenge mód, amely az egyjátékos kampányban látottakra építve ragad ki egy-egy nehezebbnek tűnő feladatot, majd sikeres teljesítés esetén jutalmazza a játékost. Ez a mellékszál a szokásos A-B útvonalak mellett ráadásul egyéb irritáló feladatokkal is megbízza a vállalkozó kedvűeket, így a kimenekítések, vagy a nehéz terepen történő átkelés alkalmával jutalmazza is a játékost - ám ehhez úgy kell ismerni az autók és az útszéli fűszálak lelkivilágát, mint részeg sofőrnek az automata pilótát. Ehhez mérten a többjátékos versenyek se rossz hangulatúak, a mezei csoportfeladatok alkalmával igazán üdítő röhögni a másikon, mikor egy fél kanyarral elszámolva épp úszni tanul egy heves sodrású folyóban - de ilyen kérem az élet, aki mer, az nyel.

Mindent összevetve, az elmúlt két hét küzdelmei alapján a Spintires: Mudrunnerrel csak két óriási probléma van: az első, a kameramozgás. Esetlen, beakad, rossz helyre pozícionál, így alkalmanként akkor is roppant irritáló, hogy ha maga a környezet viselkedése kellemes a kéznek és az agynak - pedig a játék nagyon kellemesen fest a képernyőn és a talajfizikára, illetve a járművek viselkedésére sem lehet panasz. A másik kutyütő a zsáner maga: hiába hiánypótló és üde színfolt az offroad játékok mezőnyében, de a kelet-európai sárdagasztás, a nem túl bonyolult feladatok, a játék lassúsága és ezek a koravén benzinfalók olyannyira leszűkítik a potenciális játékosok körét, hogy még egy épkézláb többjátékos móka összehozatala is erősen kétséges, a játék pedig nem akar átmenetet a fő irányzéka és a populárisabb megközelítés között.

Mindazonáltal, ahogy a Truck Simulatorokból is elkelnek a szűk példányszámú limitált kiadások, abban is biztos vagyok, hogy idehaza is akad legalább egy tucat rajongó, akik az új Sandbox környezet, a grafikai ráncfelvarrás, vagy az új challenge mód miatt ha tehetnék, akár a vodkával töltött mini-Kraz kiadásért is fejvesztve rohannának az üzletekbe - nem hibáztatom őket, a játék a célközönsége számára igazi hiánypótló darab, a többieknek inkább afféle kelet-európai egzotikumnak tekintendő.

7/10

***Spintires: Mudrunner | Platform: PC, XO(X), PS4

Kiadó: Focus Home Interactive | Fejlesztő: Saber Interactive.

Megjelenés: 2017. október 31. | Tesztplatform: XO ***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

10 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

14 órája

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

22 órája
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
5

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

1 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

3 napja
21

Heti megjelenések

3 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

5 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

6 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

7 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

7 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

8 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

9 napja
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==