[Teszt] Super Lucky's Tale

Super Lucky's Tale

siklaraSimon Klára2017.11.21. 22:00

A tavalyi Oculust Rift-exkluzív és vegyes fogadtatást kapott Lucky's Tale készítőinek újabb kisrókás platformere tulajdonképpen csak a főszereplőt tartotta meg, a Play Anywhere programban szereplő Super Lucky's Tale ugyanis sokkal inkább egy egészen új játék, mint folytatás. A főszereplő Lucky-t ezúttal egy világokat rejtő varázskönyv szippantja be a cukin gonosz és teljesen diszfunkcionális cicamica családdal együtt, amelynek minden tagja megszállta valamelyik világot, és azok végén a boss szerepét alakítja.

A kétperces intró után már a szemgyönyörködtetően színes első hubban találjuk magunkat, ahonnan fokozatosan nyílnak meg a pályák és rókalyukból nyíló bónusz szobák, mi pedig az előttünk álló 8-10 órában cuki gólemek, kukacok, vakondok, jetik és más kedves erdei állatkák hős megmentőivé válunk. Nyilvánvalóan még az ellenfeleink is cukik, gömbölydedek és bárgyún mosolyognak ránk, miközben szívecskénként oltják ki az életünket (ahogy minket sem akadályoz meg a program abban, hogy heccből eszméletlenre pofozzuk vagy szakadékba lökjük a háttérben biodíszlet gyanánt ugrándozó kisebb állatkákat). A grafika kellemes, a zene és a sok színes izé pedig kalandra hív, még ha elsőre nem is egészen világos, mi a fő célunk.

Hamar rájövünk, hogy elsődleges feladatunk a lóherék gyűjtögetése. Vannak ugyan más gyűjtögetnivalók is, ezeknek azonban kizárólag az a funkciója, hogy ha kellő mennyiséget szedtünk össze belőlük, jutalmul kapjunk egy lóherét, amelyekkel többek között a főellenfelekhez vezető ajtót nyithatjuk meg. A legélvezetesebb a Lucky szó betűinek felkutatása, ezek ugyanis hol picit jobban el vannak dugva, hol valami jópofa minijáték teljesítéséért kapjuk meg őket (például a helyükre hajigáljuk kukac gazda elkószált csirkéit). A figurákkal tilitolizós és mozgó asztalon golyóként egyensúlyozós minijátékok csempésznek némi változatosságot a külsejükben ugyan sokféle, gyors egymásutánjában mégis elég egyformának érződő rövid pályák teljesítésébe, és a bájos szereplők is megeresztenek olykor egy-egy humorosabb szöveget. Persze nem árt tudatosítani, hogy a játék leginkább a tíz év körüli vagy fiatalabb gyerkőcöknek szól, így a poénokat is az ő szintjükre lőtték be.

Az N64-es platformereken nevelkedett és nosztalgiázni vágyó felnőttek alighanem eredetiség tekintetében fognak a legnagyobbat csalódni a kis lüke Luckyban. Irtó édi, ahogy minden pálya elején „come on!” felkiáltással buzdít a haladásra, meg nézelődés közben róka létére hatalmas bambi-szemeket meresztve mosolyog a játékosra, ugyanakkor szegény a többiekkel együtt kicsit semmilyen. Az is jópofa, ahogy mindenki Sims-esen halandzsázik, de sehol egy Rayman-Globox páros bármelyik tagjához hasonlóan emlékezetes figura, csak hogy legyen egy teszt, amelyik nem egyből a Nintendo vízvezetékszerelőjével való hasonlóságot hiányolja. Ha már Mario, nyilván a Super Mario Odyssey árnyékában megjelenés sem szerencsés körülmény, pedig a Super Lucky's Tale a maga nemében egy nagyon klassz kis játék, csak ne lenne olyan könnyű!

A legtöbb kihívást a részben kötött kamera szolgáltatja, amely miatt nem egyszer fogunk ugrásokat elvéteni, a lebegő ellenfelek fejére ugrás meg különösen frusztráló, főleg az olyan helyzetekben, amikor a kamera oldalnézetre vált, mégis tudunk térben mozogni. A pályák között egyébként van hagyományos oldalra scrollozós és tágas tereken bóklászós, de még labirintusszerű is, ezért a változatosságért mindenképpen piros pont illeti meg a készítőket. Xbox One-on a „copilot” mód lehetővé teszi, hogy szülő és gyerkőc együtt irányíthassák Luckyt, így ha a fiatalabbik játékos komolyabb kihívásba ütközik, apa be tud picit segíteni, ami nem is árt, mert a nehézség nem mindig egyenletes. A nehezebb részek java látszólag simán kihagyható, ha nem hajtunk a jutalomra, azonban az utolsó boss színe elé járuláshoz 80 lóherét kell összeszednünk, ami korábbi pályák újralátogatását és aranytallérok hosszas gyűjtögetését teszi elkerülhetetlenné, ha be akarjuk fejezni a hőseposzt.

A Super Lucky's Tale egy bűbájos, sok apró részletet rejtő és technikailag is nagyjából kifogástalan ugrabugra, ami felnőtt, tapasztaltabb játékos szemmel nézve fájóan átlagos, könnyű és önismétlő, a kamera mozgatásának korlátai miatt pedig néha az irányítása is pontatlannak hat. Ettől még egyáltalán nem rossz, és noha a műfajt kétségkívül nem váltja meg, a Playful becsületes munkát tett le az asztalra, amely kisgyerekes szülők számára kifejezetten jó választás lehet az ünnepi szezonban.

***Super Lucky's Tale | Platform: PC, Xbox One

Kiadó: Microsoft | Fejlesztő: Playful Corp.

Megjelenés: 2017. november 7.***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

22 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==