[Béta] Fortnite

Fortnite

GhzSzabó Ákos2017.10.24. 11:30

Valamikor az elmúlt pár évben történhetett, hogy a fejlesztők a konzolokat kompakt PC-ként kezdték kezelni. Valószínűleg annak köszönhető a trend, hogy talán még soha nem álltak ennyire közel architektúra ügyileg egymáshoz a tévé alatt szuszogó gépek, meg az asztali konfigurációk. Ennek természetesen sok hozadéka lett, de ami jelenleg most minket érint, az a Steam-es körökben jól ismert, úgynevezett Early Access megjelenése. Konzolokon ritka esetben mernek az ilyen mókáért pénzt kérni, inkább az ingyenes verzió letöltésével béta teszteltetik a játékukat hosszú hónapokig. A vélemények megoszlanak arról, hogy ez jobb módszer-e, vagy egy teljes árú játék megvásárlása után még 2-3 hetet várni azokra a javításokra, amikkel extrémebb esetekben, játszhatóvá is válik a stuff. Mindkét eset mellett lehet pálcát törni, talán egyszer ezt majd kifejtem egy okoskodó cikkben, ha van rá igény.

Na de akkor ennyi bla-bla után (ha csak persze Mackó nem húzta le a felét:) ) térjünk rá a tárgyra, ami nem más, mint az EPIC games legújabb üdvöskéje a Fortnite. Egy mondatos tesztként: mész, lősz, építesz, lősz tovább. Köszi a figyelmet! Bár dióhéjban valóban ennyi az egész, azért ennél valamivel szofisztikáltabb a helyzet, pláne a PVP részben. A PVE igazából egy co-op horda mód, ahol mindféle tereptárgy, autó, fák szétverésével gyűjtögetünk alapanyagokat, amiket felhasználva építhetünk falakat, csapdákat, lépcsőket - kvázi azt ami segít legyőzni a hordákban támadó zombikat. Maga az irányítás elsőre biztos, hogy fura lesz mindenkinek, viszont kis gyakorlás után, elképesztő sebességgel tudunk magunk körül építkezni, amire mindkét módban szükségünk is lesz.

Ugyanis az úgy nevezett Battle Royale mód az, ami a friss újdonság, és véleményem szerint az igazán nagy buli. Egyszerre maximum négyen tudunk egy csapatban lenni és a játék indítása után bekerülünk egy nagy nyitott reptérre. Itt a „repülő” (ami egy busz igazából) indulásáig lehet ökörködni egy kicsit. A rajt után után egy elég nagy térkép felett találjuk magunkat, amin be tudunk jelölni egy pontot, ahova mondjuk a gyülekezőt szervezzük. Ez azért fontos, mivel a buszból konkrétan ki kell ugrani és zuhanás közben kell oda navigálni ahol landolni szeretnénk. Ha ez sikeresen megvolt nincs is más dolgunk, mint villám gyorsan fegyvereket szerezni, hiszen a kezdő ásónkkal nem sok esélyünk lesz a többiek ellen. Ezek a fegyverek mindig valami épületben vannak elrejtve így kezdésnél mindig célszerű valami épület felé orientálódni és mielőtt berohannánk, jól körbe nézni, hogy nem rejtőznek e benne ellenfelek. Pro tipp: sokat elárul az, ha valamelyik ajtó már nyitva van.

Viszont ennek a módnak az igazi sava-borsát az adja, hogy érkezésünk után látni fogunk egy nagy fehér kört a térképen. Majd elindul egy 3 perces számláló és nekünk pont ennyi időnk van arra, hogy a körön belül kerüljünk, különben jön a vihar és hello/szia lesz mindenkinek, aki kinn marad a zúzdában. Természetesen az idő lejárta után sok időn nem marad szusszanni, mert már jön is a következő szűkítés, egészen addig ameddig már csak egy falatnyi terület marad a térkép közepén. Mondanom sem kell, hogy így a meccs vége felé indul be igazán a buli, hiszen szó szerint elfogy a terület - muszáj elkezdeni harcolni, ha addig kempeltünk is, hiszen mint azt a hegylakó óta tudjuk, csak egy maradhat!


MACKÓ AZ ERŐDBEN

Volt szerencsém pár kört futni közvetlenül a megjelenés után a Fortnite PVE módjával, amely szerintem nagyon érdekes vegyítése a hordázásnak, a kraftolásnak, az építgetésnek és az online koop akciójátékoknak. Ákossal ellentétben én kifejezetten kiforrottnak érzem a játékot (persze konzolon és PC-n nyilván másabb az elvárás egy korai hozzáférésű cucccal szemben). A grafika igazán látványos tud lenni, a sztori-falatok jópofák, a hangulat nem különben királyságos! Bátran benevezhettek a mostani állapotában is a játékba - remek élmény többedmagatokkal visszaverni a zombihadakat, miközben azok bambán sétálnak bele az erődötök rafkósan elhelyezett csapdáiba.

Figyelem, a loot láda haterek szíve talán megkönnyebbül, ha meghallják: a Fortnite loot ládái szétpüfölhető loot pinyáta lámák képében jelennek meg. És ugye tudjuk, hogy ki is tudna ellenállni egy cuki lámának? Mi nehezen...

Jópofa dolog ez a battle royale mód és rendesen rá lehet kattanni, hiszen a megölt ellenfelektől elvehető a loot, amik nyílván egyre jobb fegyvereket eredményeznek. Valamint ha jól taktikázunk, és jól tippeljük meg az utolsó kör pozícióját, akkor mire a többi játékos oda ér, már egy komplett kis erőddel várhatunk rájuk, nem sok esélyt adva nekik a túlélésre.

A grafika és úgy az egész egy kicsit rajzfilmes megjelenést és sajátos hangulatot ad neki, de azért van még mit csiszolni - érezni azért, hogy a készítőknek lesz dolguk a végleges változatig. (Hehe, mert nem láttál még ennél kategóriákkal üresebb és félkészebb EarlyAccess játékokat a Steamen, Ákosom! - macko) Aki kedvet kapott hozzá, mindenképpen tegyen vele egy próbát, a PVP része, ami stílusosan Battle Royal néven fut, ingyenesen letölthető a különböző online boltokból. Jó vadászatot!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

8 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

20 órája
6

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==