[Teszt] South Park: The Fractured But Whole
Kapcsold jtk: South Park: The Fractured but Whole (pc)
Eddig 21 hozzszls
Gamer365
2017. oktber 18.
szerda 17:19
Hrom vvel s kt vaddal ksbb ismt egy South Park jtkkal boldogthatjuk magunkat – mr ha fogkonyak vagyunk a sorozat groteszk humorra s trsadalomkritikjra. Mivel a fantasy kalandok kora mr kicsit lecsengett (mr ami a filmeket illeti), s a csapbl is szuperhsk folynak, ezttal a South Park mondavilga is alaposan elmerl a Marvel/DC univerzumban, nhol kendzetlenl tvett hskkel, msutt elegns utalsokkal, s persze rengeteg tlz pardival.Az j rsz pont olyan, mint az elz, csak ppen teljesen ms. A grafika ezttal is h maradt a sorozathoz, ismt South Park paprvrost jrhatjuk be, m ezttal sokkal modernebb tlalsban. Ahogy a sorozatban is kezdtek egyre jobban bejnni a specilis effektek, a teljesen sk paprlapok helyett a trbelibb brzols s a finomabb animcik, gy a jtkban is ez tapasztalhat: mg a Stick of Truth kifejezetten a darabos animcikra s paprhatsra ment r, addig a Fractured But Whole nem fogja vissza magt effektek tern – ez pedig iszonyatosan jl illik az j szuperhss tmhoz is.

Amikor elkezdtem a jtkot meglehetsen szkeptikusan s cinikusan lltam hozz. Nem voltam benne biztos, hogy ismt le tud-e nygzni ahogy South Parkban csatangolhatok, hogy nem vesztenek-e erejkbl a klnbz rszekre tett utalsok, hogy megint sikerl-e olyan ponokat tenni a jtkba, amik meglepnek, megmosolyogtatnak (vagy ppen egyszerre fog el az undor s az dbbenet). Ktelyeim voltak s a jtk els msfl rja mindent meg is tett azrt, hogy gy rezzem, ez most msodjra mr kevs lesz. De aztn megvltoztak a dolgok.A trtnet szerint ismt az j klykt alaktjuk, aki valamirt ismt nma lesz s krds nlkl elvllal minden hlye kldetst. Mieltt szuperhss vlhatnnk elszr a mltban lesz dolgunk, ahol mg megy a harc az elz jtkbl ismert Igazsg Plcjrt – ez a bevezet, tutorialnak sznt rsz azonban tbbet rt, mint hasznl, feleslegesen tolja ki a jtkidt s a trtnetet egyarnt. Arrl nem is beszlve, hogy egy: mr gysem ezekkel a kpessgekkel fogunk harcolni; kett: mg a harc alatti quick time eventeket is kihagytk ebbl a bevezetbl, hogy aztn bejelents nlkl csapjon arcon, hogy de mgis vannak (ahogy a SoT-ban, gy most is meg kell majd nyomni egyes gombokat a megfelel idben, ami hatssal van az ltalunk okozott sebzsre, vdekezsnl pedig a visszanyert leternkre).Eleinte sem a harc nem tnik tl izgalmasnak, sem a felfedezs (mert valljuk be, hogy tkutatni minden szobt nhny trtt vacakrt az nem olyasmi, amit rdemben jtklmnynek lehetne hvni), a Facebook Coonstagramra val cserje is olcsnak tnik, s a fings-szars ponok sem tnek mr akkort. Aztn lassan, nagyon lassan, amikor mr kivlasztottuk a szuperhs kpessgeinket, elnyomtuk a tutorial szvegdobozokat, kibvlnek a lehetsgeink a menben (crafting, a jtkhoz mrten komplex talentek s extra kpessgek) s tl vagyunk az els olyan pillanaton, amikor szintn felrhgnk – onnantl kezdve egyszer csak talakul a Fractured But Whole egy j jtkk. s br szkeptikus hozzllsomat mg sokig szorongattam, a sokadik meglep pillanatnl s spontn felnyertsnl el kellett engednem.

A South Park: The Fractured But Whole legnagyobb erssge ismt az rs s a rendezs, ami nem a f trtneti vonalra korltozdik, hanem mindent rint. Mindent. A hangeffektektl, a plyatervezsen t az utols beszlsig minden profin a helyn van. Mg az els rszben az ember gy rezte, hogy a ksztk megprbltak minden tipikus south parki nevezetessget belezsfolni a jtkba, akkor is, ha annak kibontsra mr nem volt id, s a vgre csak egy hatalmas gennyes gombc kerekedett az egszbl, addig a TFbW nem kapkod, hanem szpen viszi elre a trtnetet s ismerteti meg velnk az sszes gyerek szuperhs njt, kzben harci repertorunk is folyamatosan bvl. Jutott hely a klasszikus elemekre s az jabb vadokban bejtt tmknak is (memberberries, PC Principal, Sodo Sopa, yaoi collection, hogy csak prat emltsek), de sok minden mg a harcrendszerbe is beptsre kerlt.
A FbW harcrendszere az elz rszhez hasonlan krkre osztott azzal a klnbsggel, hogy mr a trbeli pozcink is szmt. A kis mret csatateren gy kell helyezkednnk, hogy el tudjuk tallni az ellenfeleinket vagy sajt trsainkat egy-egy gygyt varzslattal vagy trggyal. Minden kpessg ms paramterekkel br, melyek kzl a legfontosabbnak a hattvolsg bizonyult. Sok tmads ugyanis a kzvetlenl velnk szemben ll ellenflre hat, s ha sok olyan karakternk van, aki ilyen kpessgekkel operl akkor knnyen kifogyhatunk a helybl. A monoton pflssel teht nem megynk sokra, a jtk sokkal jobban djazza, ha dotokat s debuffokat doblunk az ellenfeleinkre s okosan szervezzk meg a csapatunkat s a lpseinket. Nem mondanm, hogy a legnehezebb fokozaton brmikor veszlyben reztem volna magam, de az sem igaz, hogy a csatkat autopilot mdban, odafigyels nlkl lehetne teljesteni.

A kpessgek kellen vltozatosak, mind paramterekre, mind animcira, s nem csak a szuperhsk, de az ellenfelek is. Pr ismtldst persze felfedezhetnk, fleg amikor archetpusokrl van sz, de a csatk alatti folyamatos beszlogatsok az egybknt repetitv elemeket is jl feldobjk. A jtk gondoskodik arrl, hogy ne rezzk unalmasnak a harcokat: az ellenfelek s tmadsaik kelen vltozatosak, mindig illenek az adott helyhez s meglepetseket is tudnak okozni. Mindehhez hozzjn az is, hogy a csapatunkat mg az utols pillanatban, az adott harrc eltt is mdosthatjuk, a kpessgeinket is varilhatjuk attl fggen, hogy ppen milyen kasztokba tartozunk. Persze ha nagyon akarjuk, az utbbin is vltoztahatunk a jtk sorn akr tbbszr is, csak fel kell keressk hozz a Mosmedvt, hogy vltoztatnnk a httrtrtnetnkn.
Nagyon jt tett a karaktereknek a szuperhss tma: mindenki emlkezetesebb s karcabb lett, mint valaha. Nemcsak azrt, mert a trtnetben felvltva kerl kzppontba egy-egy szerepl, hanem a harci kpessgik is sokkal vltozatosabbak s ltvnyosabbak. Ezttal nem Srknyleheletnek gnyolt petrdt dobunk az ellenflre, hanem konkrtan tzet idznk, Jimmy meggrbti a teret szupersebessgvel, Kyle egszen az rig repl Human Kite-os vgs kpessgvel – szval finomkodsrl sz sincs. Radsul nem csak a srcok vlnak szuperhskk, hanem pldul a frank FF-stlus summoning ltal elhzott felnttek is abszolt a legkemnyebb pillanataikat hzzk el, szrrelis „szuperhss” csavarral – a rhgs pedig garantlt. Egyszeren elvarzsolja az embert az egsz, mg akkor is (vagy klnsen akkor?), ha valaki amgy nem rajong a kpregnyes filmekrt.

s akkor sszegeznm az lmnyeimet. Mikzben a trtnet egyre magasabb fordulatszmra kapcsol, a jtk folyamatosan bebizonytja, hogy minden egyes aspektust az eldnek sikerlt mg jobb, mg magabiztosabb, letisztultabb (s mg ide tessk kpzelni egy fl tucat grandizus jelzt) formban, mint korbban. Fel voltam pedig arra kszlve, hogy ez az egsz SP-jtk mizria msodjra mr nem fog akkort tni.

Paradox mdon teht az a helyzet, hogy mg a kpregnyes filmekbe bele lehet fradni, fleg ha egy folytats nem sikerl annyira jl, ez a folytats (ez a kpregnyes-mozis folytats, wink) bizony mg az eldnl is sokkal jobban sikerlt. Persze hatrai ennek a rsznek is akadnak: az lmny egy jelents rszt az adja, hogy a South Park vrosnak minden esszencijt felhasznltk – ha ez hidegen hagy, akkor csak egy n+1-edik rpg vr majd, nhol mg gy is szrakoztat, msutt pedig rthetetlen utalsokkal s ponokkal.

A tesztet rta: Nami

[56] Oldern
okt 26., cstrtk 19:54 #21
Vlasz Dae_dead (#20) zenetre
Neem, GAF-es indie discordon t. De az egszet nem is ide akartam, hanem a GAF hrhez
This Cannot Continue
[8] Dae_dead
okt 26., cstrtk 19:10 #20
Vlasz Oldern (#19) zenetre
Twitteren kunyiztl kdot? =o)
"I consider shmups to be the last real classic game genre still alive."
[56] Oldern
okt 26., cstrtk 19:05 #19
Resetera: I'm in, yo.
This Cannot Continue
[10] Soulootion
okt 20., pntek 8:01 #18
Vlasz Fieldtom (#9) zenetre
.. nem jrtam utna ennek rendesen..
Kszi!
htezqrvaj!
Radsul a gyjti Cartman Coonja..
gy vagy gy de ez biztos vtel
All those memories will be lost in time, like tears in the rain
[21] Shifty Fox
okt 20., pntek 7:59 #17
Vlasz KiswechPS3 (#16) zenetre
Tapsikolnk is Switch verzirt. Imdom az els rszt.
PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
[53] KiswechPS3
okt 19., cstrtk 23:51 #16
Vlasz Rotten (#14) zenetre
A Mario + Rabbids is
Once, there was an explosion...
[56] Oldern
okt 19., cstrtk 20:48 #15
Vlasz Rotten (#14) zenetre
jabb j plda arra, hogy az assetek sznpalettja s minsge fontosabb, mint az, hogy melyik renderer pakolja ki ket a kpernyre (byebye Unreal 3 +mosott szar tvhit )
This Cannot Continue
[26] Rotten
okt 19., cstrtk 20:34 #14
Az kemeny, hogy ez is Snowdroppal keszult.
Wow. I mean, you just nailed it. You just hit it on the head. You're saying I need to get back on top again. Yeah, man. I got to remember that I'm a winner, man. I need to remember that I AM better than everybody else. Fuck man, I'm a bullet-proof tiger,
[48] Frumoz
okt 19., cstrtk 14:27 #13
Vlasz Fieldtom (#10) zenetre
Az elso resz akkor ut igazan, ha a zsido kasztot valasztod.
MEDIOCRE
[41] Kuresz
okt 19., cstrtk 11:23 #12
Vlasz Fieldtom (#10) zenetre
Szerintem megeri az elso reszt is vegigvinni, nem rossz (sot!) alapbol sem, a stotyja kelloen elmebeteg (south park...). En az elso reszet kb 3x vegigvittem (vagy 8x kezdtem bele osszesen, de volt platformvaltas, stb)
"Minden multi cm exkluzv mert x-en olyan minsget ad ami pron is elrhetetlen."
[25] shearer
okt 19., cstrtk 10:03 #11
Sajnos most nem fr bele az idkeretbe, de nnepek alatt szeretnm ezt (is) ptolni.
Kimentek a tankok, bejttek a bankok.
[37] Fieldtom
okt 19., cstrtk 9:45 #10
Vlasz Oldern (#4) zenetre
Akkor lehet, hogy elszr nekifutok az els rsznek.
A htvgn nztem bele hugomknl s tetszett, amikor a finghangra az egyik szl visszakrdezett, hogy "Ez Spanyol?"
Tegnap is ma fekdtem le, ma is holnap fogok. Nintendo switch friend code: SW-3226-4561-1915, PSN: Fieldtom
[37] Fieldtom
okt 19., cstrtk 9:43 #9
Vlasz Soulootion (#8) zenetre
Szerintem csak olyan verzi van.
Tegnap is ma fekdtem le, ma is holnap fogok. Nintendo switch friend code: SW-3226-4561-1915, PSN: Fieldtom
[10] Soulootion
okt 19., cstrtk 9:17 #8
lesz szerintetek "mega Hanky" edition? gy rtem az 1+2 rsz egytt?
Nekem sajnos az els kimaradt, azt hiszem ppen akkor genercivltottam taln..
All those memories will be lost in time, like tears in the rain
[10] Painmare
okt 19., cstrtk 9:11 #7
Na azt hiszem fizu utn ezt be kell zskolnom!
Listen to my story. This may be our last chance.
[10] Animejetix
okt 19., cstrtk 8:54 #6
A harcrendszer g s fld az 1 s a 2 kztt. Ebben az j epizdban simn lehet taktikzni, nyugodtan kivitelezni brmit. De az 1-ben pont a harc miatt hagytam abba a jtkot... nekem nem jtt be ez a ritmusra, temre, reflex szer nyomogats, ott a harc sikere teljesen ezen mlt hogy mikor hirtelen mit nyomkodsz, kombk trkkk, gyors gomblenyomsok kombincija tkre lefrasztott... tudtam jl ha jn egy msodik epizd akkor tuti nem hagyjk meg azt a gagyi harcrendszert... mobilra val az ilyen..
NNID: Lunajetix
[15] TCr
okt 19., cstrtk 8:36 #5
Els kimaradt, de ez KELL!
"...the rain transformed"
[56] Oldern
okt 19., cstrtk 8:34 #4
Vlasz Fieldtom (#3) zenetre
n nagyon szerettem az els rszt, de ez egyrtelmen jobb. Az els utn a msodik mg t, fordtva az nem felttlenl igaz. (De mivel az is kln sztori, gy ponok szempontjbl mindkettnek van ltjogosultsga )
This Cannot Continue
[37] Fieldtom
okt 19., cstrtk 8:16 #3
rlk, hogy berelni tudta az els rszt. Ami ugyan kimaradt, de a msodikhoz grtisz adjk.
Tnyleg, melyikkel kezdjem, ha megvettem? A kett utn nem tne akkort az egy, ha meg az egyet tolom le elszr, akkor flek tle, hogy kifrad a formula s nem lesz, ami motivl, hogy lenyomjam a msodik rszt is. Fleg egyms utn.
Tegnap is ma fekdtem le, ma is holnap fogok. Nintendo switch friend code: SW-3226-4561-1915, PSN: Fieldtom
[41] Kuresz
okt 19., cstrtk 6:34 #2
Huuu ezt de vartam!!! Alig varom mar, hogy jatszhassak vele... Az even kb ez volt a legjobban vart jatekom, meg jo, hogy csak egy kicsit kesett
"Minden multi cm exkluzv mert x-en olyan minsget ad ami pron is elrhetetlen."
okt 18., szerda 23:22 #1
Om-nom-nom, de j lesz a tli sznetre!
"This is our time to medicate..."
South Park: The Fractured but Whole adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Ubi Soft
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens:
Kategria: Szerepjtk
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
+Maximlisan kihasznltk a szuperhss ponpotencilt
+ Tonnnyi gyjtgethet extra, elrejtett utalsok tmkelege
+ Az eldnl sszetettebb, vltozatosabb, tbb kihvst nyjt harcrendszer
+ Mintha egy 15-20 rs rajzfilmet nznnk vgig
Ami nem tetszett
- Kicsit tl sok is a gyjtgethet elem
- Egy-kt idzs animci sokadjra repetitvv vlik
Olvasi rtkels: 7,3 (8 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

21 | [Teszt] South Park: The Fractured But Whole

Nem keveset kellett vrni az egy teljes generci tudatban l South Park jtkadaptcijnak folytatsra, aminek mr a cme is mersz. Teszteltk a South Park: The Fractured But Whole-t.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba