[DLC] Nioh: Bloodshed's End

Nioh: Bloodshed's End

ne5hVáradi Dániel2017.10.06. 14:00

A mondás szerint a csúcson kell abbahagyni, ez pedig teljes mértékben igaz a Nioh-ra is. A Team Ninja a zseniális alapjáték mellé három kiegészítővel készült, az utolsóra azonban látni lehet egy kis kifáradást. Ezért ez a lehető legmegfelelőbb, hogy végső búcsút vegyünk William démonokkal és szellemekkel teli háborújától. Persze csak miután még órák tucatjait töltjük el az eddigi legkeményebb csatározásokkal.

Nioh: Bloodshed's End | Trailer

Ugyanis a Bloodshed's End nevét némileg meghazudtolóan ahelyett, hogy pontot tenne a vérontás végére, inkább végtelen lehetőséget biztosít arra, hogy továbbra is megállás nélkül szabdaljuk a yokai rémek végeláthatatlan hadát. Történt ugyanis, hogy az amrita után vívott harcokat lezáró DLC egyben egy teljesen új játékmódot is elhozott, ez pedig nem más, mint az Abyss. Ezt leginkább a Bloodborne dungeonrendszeréhez lehetne hasonlítani, azonban annál jóval komplexebb. Míg inspirációs forrásként szolgáló társában véges számú szintekkel rendelkező kihívásokat gyárthattunk magunknak, addig az Abyss-nak sosincs vége. Itt ugyanis az egymás utáni szinteknek csak akkor szakad vége, ha úgy sikerül elhaláloznunk, hogy nincs velünk hűséges és segítőkész őrszellemünk. Addig viszont megszámlálhatatlan boss vár arra, hogy kardélre hányjuk őket. A dolgunk azonban nem lesz ilyen egyszerű. Mégpedig azért, mert minden szinten négy módosítóval kell számolnunk, hacsak nem semlegesítjük ezeket a hozzájuk rendelt területeken. Ha tehát a lehető legegyenlőbb feltételekkel (remélem érezhető a szarkazmus) szeretnénk szembeszállni az ellenfelekkel, akkor bizony minden nehezítő körülménytől meg kell szabadulnunk. A pontot az i-re pedig az Abyss jutalmazási rendszere teszi fel. Ennek értelmében kaphatunk úgynevezett defiled tárgyakat, melyek tulajdonságait csak azután ismerhetjük meg, miután távoztunk az Abyss-ból. Ameddig azonban bent vagyunk és sorra vesszük a szinteket, ezek a tárgyak egyre erősebbek lesznek, így tehát célszerű megpróbálni minél mélyebbre jutni annak érdekében, hogy az élők világába visszatérve a lehető legjobb tárgyakat tudhassuk magunknál. A lehetőségek és a kihívás nagyságát szemléltető, ez az első olyan aspektusa a játéknak, amit kettőnél több résztvevővel is elindíthatunk, az Abyss bugyraiba ugyanis két segítőt is vihetünk magunkkal.

Az Abyss mellett ezúttal is vár ránk egy rövid történeti szekció, amely végleg(?) lezárja William harcát az amritát hajszoló véres háborúval. Mielőtt azonban letehetné a katanát, nem kisebb ellenféllel kell szembeszállnia, mint az egyik legveszélyesebb démonnal. A Bloodshed's End emellett a játék valaha volt legjobb pályadizájnjait ötvözi, mindezt megfejelve az alapjáték egyik leginkább embert próbálóbb küldetésének felépítésével, ahol egymás után kell vennünk a boss-harcokat. Ha pedig ezen is túl vagyunk, ismét izzadhatunk egy keveset, amikor rájövünk, hogy a mellékküldetések még ezekre is képesek rálicitálni. Ahogy a koronát minden szenvedésünkre az új és egyben utolsó nehézségi szint, a Way of the Nioh teszi fel. Tekintve, hogy már az előtte lévő Way of the Wise-ban sem volt ritka a 800-900 körüli ajánlott szint, nem lenne meglepő, ha az utolsó fokozaton a bűvös ezres határt is megugornák.

Bár az új kihívásokban és nehézségi szint emelésében megegyezik elődjeivel, mégis eltér tőlük a Bloodshed's End, hiszen ezúttal be kell érnünk az új ruhaszettekkel és fegyverekkel, nem kapunk új fegyvertípust. Mentségükre legyen mondva, hogy a hiányosságot a már meglévő eszköztár új trükkökkel való felruházásával ellensúlyozzák, így például végre a low stance-es dual katana is kapott néhány új mozdulatot. És ha már az új dolgoknál tartunk, természetesen ezúttal sem hiányozhatnak az új védőszellemek, mint például a babaarcú Janomecho (nem tudok elég hangos VÉGRE!! üvöltést elengedni ennek örömére) vagy a... de ez már spoiler lenne.

A Bloodshed's End tehát lezárja a Nioh majd' egész éves pályafutását, és itt megragadnám az alkalmat, hogy magát a season pass tartalmát is méltassam. A Dragon of the North, Defiant Honor és Bloodshed's End hármasa tökéletes példája egy jól felépített tervnek, ahol az alapjátékban megismert pillérekre szinte mérnöki precizitással építkeznek, teszik ezt úgy, hogy az egyszeri játékosok mellett az elhivatott fanatikusok is bőven kapjanak tennivalót. A kibővített eszköztár, az új nehézségi szintek és végül az Abyss gondoskodnak róla, hogy a hozzám hasonló elvetemültek ismét órák százait csepegtessék a játékba, kiegészítve mindezeket a tárgyrendszer apró változtatásaival és az új eszközökkel és szellemekkel. Az alkalmi démonvadászok számára pedig a történet kibővítése mellett az áramvonalasított kooperatív opciók nyújtanak segítséget, hogy biztosan diadalmaskodhassanak a küldetések végén. És itt ki kell térni arra a szimpatikus megoldásra is, miszerint a Team Ninja munkásemberei a DLC-kkel együtt mindig készültek ingyenes frissítésekkel és újításokkal is, így azok is profitálhattak belőlük, akik még nem vásároltak be a bérletből.

A Bloodshed's End felteszi a koronát a Nioh bővítményeinek lehetőségeire, egyúttal pedig azt is biztosítja, hogy a búcsú ne csak hosszú, de kihívásokkal teli is legyen. Az érákon átívelő történet végére ugyan pont kerül, a készítők azonban nem varrnak el minden szálat, így bátran reménykedhetünk egy második részben.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

11 órája
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
6

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==