[Teszt] Monster Hunter Stories
Kapcsold jtk: Monster Hunter Stories (n3ds)
Eddig 14 hozzszls
Gamer365
2017. szeptember 14.
cstrtk 06:30


A legtbb esetben hajlamosak vagyunk gy tekinteni a spinoff-okra, mint az rdg mhelybl rkez lehzsra, plne, ha az adott franchise alapkoncepcija nyomokban sem fedezhet fel a delikvensben. Mondjuk a fenti, Stories uttaggal elltott Monster Hunter epizdra ez nem illeszthet r teljes magabiztossggal. sokkal inkbb a nyjtl elkborolt brnyka, aki gy dnttt, hogy a takarmny helyett halpsttomon fog lni.Meh.


Nem kertelnk (!), a MonHunSto egy klasszikus jRPG-re cserli az akci-vadszs formult. Mgpedig nem is akrmekkora plfordulssal: a jtkban a szrnyhantols mellett a szrnytamagocsizs is helyet kap. Fhsnk egy rider, falvnak kivlasztott csodabogara, aki nem szgyelli kifosztani a klnfle kemny hs szrnyetegek fszkt. Kukori, kotkoda, tojsbl lesz vacsora - illetve a rjder legjobb bartja - ugyanis mr az skorban is tudva lev volt ama blcsessg, hogy a primitv llatkknl az tlti be az anyuci szerepet, akit elszr meglt. Anya meg csak egy van, ugye.Rider? Pathfinder? Valaki idekutyuldott a Mass Effect stbbl?


Teht a feladat igen egyszer: lehetleg minl tbb, ersebb bbimonsztnl betlteni az anya szerepet - gy bvteni a kollekcit, trenrozni a srcokat, harcba kldeni ket (tz ellen tzzel, tudjtok) s ezltal haladni szpen a sztori svnyn. Amit mondjuk kisebb jindulattal sem lehet ersnek nevezni. Amellett, hogy nem talkodik meg azon, hogy felvonultassa a legelemibb klisket (tnyleg csak az amnzis fhs hinyzik), az els pr ra nem kifejezetten izgalmas cselekmnyeit a lehet legunalmasabban prezentlja. Egyrtelmen, itt van a jtk trspontja, amennyiben sikerl ezen tllendlni, a Monster Hunter Stories kellemes rkat fog okozni. Amennyiben a komoly sztori (kis tlzssal lve) hinyt vlokknt ljk meg, nem is rdemes fontolgatni sem a bartkozst.Valami furcsa oknl fogva nem talltam meg a dobozon a PEGI 18+ cmkt…


Ha a ltvnyvilgot vesszk szemgyre, els krben az a benyoms rhet minket, hogy mint 3DS jtk, igen csinos a program klleme. A tiri-tarka, telibe tolt kontraszt sznvilg egy picit a Skyward Sword-ot idzi, ellenben a modellek kiss ktarcak: bartunk s ksretnk, a mindig jkedv s szvicceket gyakran puffogtat (hoh, az n haverom!) macska pldul mind kinzetre, mind animciiban ersre sikeredett, egyes szrnyek, tereptrgyak pedig baltval lettek kifaragva. Valahol ez jesllyel a hardver limitciinak is ksznhet, szval taln lehet, hogy lassan illene elengedi a j reg 3DS kezt, hogy csak a szpre emlkezznk.Tojs? Jhet! A Whiskas-t meg vidd a francba.


Ellenben ami mellett nem mehetnk el s nem foghatjuk a vintage hardverre, az az audioszekci. A rgi szp idkben a Capcom neve egyfajta garancia volt arra, hogy a jtkaikban elhangz zenk mg hnapokig visszhangozzanak az ember halljrataiban - ezzel szemben a MonHunSto semmi emlkezetes tnust nem tud felmutatni. Hogy lesz mgis ebbl egy ers htpontos jtk? (, tudom m, hogy a pontszm mustrn mr tlvagy, kis hamis!) Rviden: a szrnymenedzsels s a harc piszok szrakoztat!Cskolom! Kata van?


A harcrendszer igen knnyedn kzbe simul, egyszer, m mgis sokoldal. A taktikai elemeken fell van egy minimlis „szerencsejtk” vonzata is, ami a szvemnek mr kevsb kedves: a k-papr-oll rendszer. Ez rviden abban mutatkozik meg, hogy a tmadsok-vdekezsek egy hrom kapcsols eltaggal (power; speed; tactical) mennek vgbe. A power tmads ti a tacticalt, a speed a powert, a tactical pedig a speed-et - szval ha rossz tmadst vlasztunk, knnyen belekstolhat a takony az vodsba. Szerencsre az ellenfelek szeretnek a rjuk jellemz tulajdonsgok szerint tmadni - rtsd, nagydarab mamlasz monszta valsznleg power-el fog tni - ezen kiszmthatsg kicsit csorbtja a random esemnyekbl fakad kellemetlensgeket.

A Monster Hunter Stories lass s vontatott indulst, eunuch-sztorijt s (2017-es szemmel nzve) felems prezentcijt klassz menedzselssel s harcrendszerrel igyekszik ellenslyozni. Az anyajtkbl meglehetsen keveset mert, m hibi s hinyossgai ellenre korrekt kis spinoff lett belle. Ha a szrnyhentels mellett fekszik a szrnytamagochi s a klasszikus szerepjtkos megkzelts, akkor sok-sok kellemes rval gazdagthat, mint jvbeli adoptert.

keviny

[18] herooftime
szept 16., szombat 18:20 #14
Vlasz mcmacko (#12) zenetre
most kritizlod a kritizl kritika kritikjt?
http://ex.nicovideo.jp/vocaloid/about
szept 15., pntek 21:26 #13
Igazad van

Kicsit elijesztnek talltam. Egyetrtek amgy a lertakkal...
szept 15., pntek 14:27 #12
Vlasz thiefofdarkness (#11) zenetre
Persze, csak szerintem tl kritikus voltl a cikk kritikus hangvtelvel szemben.
"This is our time to medicate..."
szept 15., pntek 8:30 #11
Nem a 7 pont, mert az csak egy szm... A cikk alapjn s a kommentek szerint is az jn le, hogy nem igazn ri meg beruhzni r ezrt rtam azt, hogy egy demot igenis megr. 2017-ben egyik Pokmon jtknak se lesz szerintem ersebb sztorija s mgis .....
szept 14., cstrtk 22:55 #10
Vlasz thiefofdarkness (#6) zenetre
A ht pont nlunk nem a kzepes pontszmot jelenti. Ha igenis vannak kritizlhat pontjai egy jtknak, akkor azt ki kell emelni.
Egy JRPG-nl a nem tl ers sztori alapbl kiverheti 2017-ben a biztostkot.
"This is our time to medicate..."
szept 14., cstrtk 20:16 #9
Vlasz csavar (#8) zenetre
Naaa, mmm? Ht pontot kapott, ami alapjraton korrekt jtkot takar. Ha a demo tetszett, akkor szerintem nyugodtan fogyaszd. Br nem tudom, melyik rsz kerlt a demoba, nagy valsznsggel a teljes jtk ugyan az, csak sokkal tbb.
let the sun never blind your eyes
[45] csavar
szept 14., cstrtk 19:47 #8
Demt prblva ennl a tesztnl pozitvabb felhangot ttt meg nlam a szoftver. Kellemes meglepets volt s hatrozott vsrlsi-knyszer bizsergsbe tasztott... ez a cikk meg jl visszarntott

Ez nem volt szp Tled keviny mester
Ne hazudj, mert sszezavarod a csillagokat s kiszmthatatlan lesz a jvd! PSN ID: vjcsavar / XBox Gamertag: an8Bit
[22] friedmannt
szept 14., cstrtk 19:05 #7
Vlasz soliduss (#3) zenetre
Keviny is kevinying
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
szept 14., cstrtk 13:04 #6
Kzepesnl ez jval tbb mg ha ez is jn le egy keserdes cikk hallatn. rdemes kiprblni. Az sszkp nagyon szp a baltval faragott dolgokat ellenslyozva. A harc lvezetes, a gpbl a lehetsgeket kihoztk.
[46] soliduss
szept 14., cstrtk 12:46 #5
Vlasz keviny (#4) zenetre

szept 14., cstrtk 12:34 #4
Vlasz soliduss (#3) zenetre
Kszi! Szerencsre nincs szksg tudatmdostra, vanilla llapotban is kellen hlye tudok lenni.
let the sun never blind your eyes
[46] soliduss
szept 14., cstrtk 10:38 #3
Na rd csak le Keviny milyen tudatmdost szereket szereztl be a cikk rsa kzben mert a kp alrsok hatalmasak
[22] friedmannt
szept 14., cstrtk 10:18 #2
Jtk-nsges idszakban mg rdekelne is.
De 2017 nagyon nem ad teret annak, hogy kzepes jtkokra rrjek.
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[20] Shifty Fox
szept 14., cstrtk 9:54 #1
Kr, hogy ez mr gp hinyban kimarad, pedig bejvs volt ami lttam belle.
PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
Monster Hunter Stories adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Nintendo
Fejleszt: Marvelous Interactive
Megjelens: 2017. aug 08.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
7
Ami tetszett
- remek harcrendszer;
- szrnytamagochi;
- a clhardver korltaihoz kpest korrekt klcsn…;
Ami nem tetszett
- …ami 2017-ben azrt ignyli a felhasznl jindulatt;
- gyenge audioszekci;
- minimalista sztori s trtnetvezets;
Olvasi rtkels: 7,4 (3 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

14 | [Teszt] Monster Hunter Stories

Ha mr az egyszeri fejleszt spinoffot kszt, legalbb legyen korrekt - s hla a j gnek a Capcomnl is hasonlkpp gondolkodtak, amikor a Monster Hunter legends jtkmenett tforgattk cuki karakterekkel operl JRPG-v. Tesztlaborban a Stories mellkg!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba