[Gamescom] Indie akció körkép

Indie akció körkép

siklaraSimon Klára2017.09.05. 21:00

A Gamescomon idén sem hanyagoltuk el az indie fejlesztőket, akik készülő játékai közül olyan akciódús címekre vethettünk egy alaposabb pillantást, mint a vízalatti csatákról szóló Aquanox, az űrlövölde Fringe Wars, a Kínában kaszabolós Hidden Dragon Legend, a John Wicket idéző Past Cure, valamint a Dark Soulsra hajazó Sinner.

Aquanox: Deep Descent (PC, PS4, Xbox One, 2017)

A THQ Nordic a bevásárolt IP-k újrakiadása mellett lassan elkezd új játékok készítésére is átállni, ennek egyik példája az Aquanox: Deep Descent. A közel 20 éves franchise legújabb darabja nem folytatása, sokkal inkább a széria rebootjaként tekint rá a Digital Arrow csapata. A közel 10-12 órás kampánnyal rendelkező játék hű marad az elődökhöz és továbbra is a tengeralattjáró szimulátor módon lesz a hangsúly, ugyanakkor új elemeket is bevonnak a képletbe. Ezek egyike, hogy nem pusztán a különböző típusú víz alatti bárkákkal taktikázhatunk, hanem négyfős legénységünkkel is, aminek bármelyik tagja lehet kapitányi rangban, eltérő képességeiknek és tulajdonságaiknak hála pedig valóban más szituációkba keveredhetünk. A kampány mellett kapunk egy tartalmas mélytengeri nyílt világot, ahol természetesen különböző mellékes tevékenységeket is vállalhatunk, a drop in / dro out koopnak köszönhetően pedig a hozzánk folyamatosan alkalmazkodó AI orra alá is borsot törhetünk. És ha már a törés szóba került, ha éppen nem a tengerfenékre süllyedt kincsek után kutatunk, szerencsét próbálhatunk a multiplayer összecsapásokban is, ahol még a környezetünkre is figyelnünk kell majd, nem csupán az ellenfeleinkre.

ne5h

Fringe Wars (PC, PS4, 2018)

A kínai Oasis Games standjánál invitált az egyik fejlesztő széles mosollyal a space action MOBA besorolású Fringe Wars kipróbálására, én pedig a műfaj nem éppen szakavatott ismerőjeként első ránézésre azt találtam reagálni a játékra, hogy „Nahát! Tisztára olyan, mint a Dreadnought!”. Vicces volt utólag szembesülni vele, hogy kőkeményen savazzák őket, amiért teljesen nyilvánvalóan másolják a Grey Box Games játékát. Itt is lehet a dokkban hajót választani, alaposan testreszabni, aztán a pályákon egy egészen hasonló interfész mellett és hajónként szintén négy spéci képességgel felszerelkezve lőni egymásra az űrben, csak az egész jóval primitívebbnek tűnik.

De ne legyünk rosszmájúak, a Fringe Warsnak még csak egy alfa verzióját próbálhattam ki, amelyet ha valóban csak pár hónapja feljesztenek, akkor a kissé kezdetleges irányítással együtt is meglepően egyben volt. Az 5v5 aréna harcokkal kecsegtető űrcsatásdiban minden játékos zsoldosként építgeti a karrierjét és a hadihajóját, akit pedig érdekel a dolog, itt jelentkezhet a zárt bétára.

siklara

Hidden Dragon Legend (PC, PS4, szept. 19.)

Szintén az Oasis Gamesnél lehetett kipróbálni a MegaFun Games 2.5D-s akció-platformerét, a jóval érdekesebbnek tűnő és meglepően sok átvezetőt alkalmazó Hidden Dragon Legendet, amelynek amnéziás főhőse egy Dark Souls intróját idéző börtönben tér magához, onnan kitörve pedig egészen az első bossig fut, akit a szemöldöke miatt echte nőnek néztem. A császárkori Kínában kakaskodás a vele töltött negyed óra alapján kimondottan szórakoztató, mert az irányítás kellemes, a pörgős harcba gyorsan bele lehet jönni, de a részletgazdag pályák és az érdekes környezet okán is játszatja magát a játék. A szokásos staminára figyelésen és health potik nyakalásán túl menő képességeket és kombókat is elsajátíthatunk benne, sok múlik a jó időzítésen, és jelenleg az egyetlen lehetséges buktatójának azt látom, ha a hullámokban érkező ellenfelek kúlos kaszabolása unalomba fullad. A Hidden Dragon Legend szeptember 19-én jelenik meg PC-re és PS4-re.

siklara

Past Cure (PC, PS4, Xbox One, 2017 vége)

Az egyik legszimpatikusabb indie csapat idén a berlini Phantom 8 Studio volt, akik egy külső nézetes lopakodós akciójátékon dolgoznak, az erősen történetközpontú Past Cure azonban tartalmaz thriller és horror elemeket is, és nagyban merít az Inception, Harcosok Klubja és John Wick filmekből. Utóbbi hatása a harci jeleneteknél egészen szembeötlő, az akarata ellenére különleges képességekkel felruházott, és a rajta kísérletező szervezet ellen harcoló Ian ugyanis a lopakodáson és lövöldözésen túl verekedni is tud. A való világban és egy rémálomszerű létsíkon felváltva játszódó lineáris pályákon hol lopakodnunk, hol gyilkolnunk kell majd, de szerephez jut a felfedezés és egy-egy könnyebb fejtörő is, az olyan képességekről nem is beszélve, mint például a kamerákat távolról kiiktató asztro-projekció. Célunk az igazságot hajszolva kideríteni, visszafordítható-e Ian állapota.

A mindössze tízfős csapat tavaly tavasz óta készülő első játéka a gárda méretét meghazudtolóan profi munkának tűnik, mert kivételesen korszerű technikai feltételek állnak rendelkezésükre, a motion capture-rel felvett mozdulatsorokat pedig profi harcművészek adják elő. A csapat vezetőjének elmondása szerint a céljuk egy 6-8 órás, büdzsé alapján a középkategóriába tartozó és baráti áron kínált játék elkészítése, amely a tervek szerint még idén megjelenik.

siklara

Sinner: Sacrifice for Redemption (PC, PS4, Xbox One, 2018)

Sinner, vagy ahogy mindenki ismeri, a kínai Dark Souls. A Dark Star Games indie csapat nem túl innovatívnak tűnő és kicsit idétlen/rajzfilmes stílusú fantasy játéka nélkülözi a szerepjátékos elemeket és kizárólag az akcióra koncentrál, más szóval tényleg egy erősen felvizezett Dark Soulsnak tűnik. A kipróbálható demó mindössze egy arénából állt, ahol egy Demon's Souls Tower Knight-jára zavarbaejtően hasonlító boss várt, akit a From játékában használtakhoz egészen hasonló módszerekkel sikerült is legyőzni. Az irányítás lehetett volna reszponzívabb, meg ennyi alapján az egész élmény elég semmilyen volt, hiszen ugyanezt átéltem már klasszisokkal jobb megvalósításban 2009 környékén, így az elvárásaim igen alacsonyak. A rossz előérzeten nem segít a bizarr művészeti stílus sem, amely következtében mindenki babaszerű, a nagyfejű töpszlinek tűnő főhőssel pedig nem könnyű azonosulni. Sebaj, az eredetiség hiányát leszámítva egy vállalható, ám középszerű Souls-klón még lehet belőle, ha pedig tévedek és esetleg több rejlik benne, annál jobb!

siklara

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

8 órája
1

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

16 órája
10

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==