[Teszt] That's You

That's You

GhzSzabó Ákos2017.07.28. 22:15

Társasozni jó. Főleg - meglepő módon - társaságban. Az elmúlt években az ilyesfajta szórakozásnak is sokszor volt eszköze már egy játékkonzol, elég csak a Nintendo Mario party sorozatára, vagy az egykoron brutális aranykorát élő guitar hero/rock band párosra gondolni. A zenélős játékokhoz viszont muszáj volt megvenni a relatíve drága perifériákat is, amiknek a száma és még inkább a hiánya elég nagy korlátozást jelentett egy esetleges házibuli alkalmával. A Sony mindig is előremutató volt az iparágon belül, ha új technológiákról, vagy egyszerűen csak a videojátékozás több dimenzióssá tételéről volt szó. Próbálkoztak már kamerás társasjátékkal, ami igazából nem volt egy rossz dolog, csak rétegjáték mivolta és az akkoriban eléggé borsos árcédulával rendelkező kamera miatt nem nagyon jutott el a tömegekhez. Ezt követte a Move, ahol a több színű fagyikkal kellett kapálózni, viszont ott meg az volt a probléma, hogy a gyér szoftver-támogatottság miatt nem nagyon volt mire. A legfrissebb „őrület” jelenleg a VR, amire sokkal több szoftver van, viszont nem egy olcsó mulatság. Így jutottunk el az idei E3-hoz, ahol is a Sony bejelentette a Playlink alkalmazást, illetve inkább szolgáltatást. Ennek a rendszernek érkezett most meg az első darabja, ami nem más, mint a That's You!

Ez az interaktív társasjáték nem csinál mást, mint kihasználja azt az egy dolgot, ami mindig nálunk van, életünk felét a bámulásával töltjük és fogalmunk sincs, hogy azelőtt hogyan is létezhetett az élet nélküle.

Aki még így sem találta ki, hogy miről beszélek, annak segítek: a mobiltelefonodról van szó.

Az ötlet amúgy remek, mivel tényleg minimális ráfordítással és szinte pillanatok alatt összeköthetjük konzolunkkal, mindenkinek van egy belőle, és ami a legfontosabb, mindenki tudja használni. Ezzel kapcsolatban van jó hír és rossz hír is. Maga az alkalmazás ingyenesen letölthető mind a Google, mind pedig az iOS App áruházból, viszont (és ez a rossz hír) aki nem e két vezető operációsrendszer egyikével felvértezett telefonnal rendelkezik (hello, Windows phone (ex)tulajok!), azok sajnos kimaradnak a jóból. Nekik kell szerezni egy kölcsön telefont, máskülönben csak nézni fogják tudni a többieket. A bónusz jó hír, hogy maga a játék a PS+ előfizetőknek ingyenesen elérhető. A bónusz rossz hír pedig az, hogy ha esetleg valakinek nem lett volna eddig teljese világos, a cucc Sony exkluzív, így sajnos más platformokon hiába keressük majd.

Miután letöltöttük magát a játékot, valamint az alkalmazást a telefonunkra, nincs más dolgunk, mint mindkettőt elindítani és meggyőződni arról, hogy ugyanazon a hálózaton vannak. Fun fact: nekünk, bár IT szempontból minden feltétel teljesítve volt, nem sikerült ezzel az egyszerű módszerrel működésre bírni a játékot. Esetleg az lehetett a baj, hogy a PS4 hálókábellel, és nem wifivel csatlakozott a netre (bár ennek nem kéne számítania), így az alternatív megoldást választottuk, amit amúgy a játék rögtön a főmenüben felkínál, ami a PS4 hot-spottá változtatása. Aki most egy kicsit megijedt, mert nem találkozott még ezzel a megoldással, nyugodjon meg: egyszerűen arról van szó, hogy az otthoni hálózat kihagyásával, közvetlenül a gépre tud csatlakozni mindenki. Ehhez annyit kell tenni, hogy a tévén megjelenő hálózatot megkeressük a telefonunk által fellelhető wifi csatornák közül, és a szintén feltüntetett jelszó segítségével rácsatlakozunk. Ha ez sikerült, akkor csak rányomunk a play gombra a telefonon, és a tévén rögtön látni fogjuk, hány játékos csatlakozott vagy kezdte meg a folyamatot.

A regisztrálás nagyon könnyű: első körben választunk egyet a felkínált kártyák közül, csinálunk magunkról (vagy igazából bármiről) egy viccesnek szánt szelfikét, megadunk egy nevet, és indul is a parti. A játékban hét „pálya” van, ami igazából hat különböző helyszínt és egy végjátékot jelent. Ahogy azt már a címből is leszűrhették a szemfülesebbek, itt igazából arról van szó, hogy ki mennyire ismeri a másikat. Ami már rögtön felvet ugye egy komoly limitációt, hiszen egy vadidegen társaság aligha fog jól szórakozni. Az adott helyszínek témájában lesznek kérdések, olyasmikre kell gondolni, hogy „Szerinted ki tévedne el az erdőben akár fényes nappal is?” majd, mondjuk 5-10 másodperc alatt a telefon kijelzőjén megjelenő barátaid közül kell egyet kiválasztani. Ilyenkor természetesen az a nagyon vicces, ha hat emberből öt ugyanazt választotta, aki viszont természetesen mást. Elég izgalmas és érdekes dolgokra derülhet amúgy fény, ami nem minden esetben fog jól esni a „szenvedő” félnek. Ezt is érdemes a játékba belekalkulálni, és esetleg a mimózább lelkületű barátoknak már előre jelezni, hogy ne vegyék ezt véresen komolyan.

Persze, amikor egyetértés van, akkor vicces igazán a program, hiszen mindenki szakadni fog a nevetéstől. A szavazás után mindenki kap pontot attól függően, hogy az általa adott választ vagy illetőt még hány másik barát választotta. Van limitált mennyiségben elérhető joker zseton is, ami a nevéből adódóan akár meg is tudja duplázni a szerezhető pontokat, viszont tapasztalatból mondom, hogy nagyon meg kell őket becsülni, mert a játék vége felé nagyon sok múlik azon, hogy mennyi van még belőle. A feladatok alapvetően jók, viszont a megvalósításuk nem mindig a legtökéletesebb, valamint egy kicsit lehettek volna kreatívabbak a fejlesztők. A már említett példán kívül van még olyan, hogy manuálisan be kell írni, hogy egy adott szituációban egy adott barátod mit mondana, majd miután mindenki szavazott, az összes válaszból kell kiválasztani mindenkinek, hogy melyiket tartja a rá leginkább jellemzőnek.

A másik „alfaja” a játékmódoknak a rajzolás, amit véleményem szerint nem a legjobban oldottak meg, illetve egész egyszerűen a megfelelő érzék és esetleges képernyőméret nélkül szinte lehetetlen érdemlegesen megcsinálni. A legtöbbször meg van határozva, hogy valakinek csinálnia kell egy képet valakiről, amit aztán 1 percben úgy kell átalakítania mindenkinek, hogy mondjuk egy vadászt vagy egy tündért kreálhassunk az adott áldozatból. Ezekre a rajzolós feladatokra úgy általában kevésnek éreztük az időt, bár lehet, hogy csak gyakorlás kérdése az egész.

A játék maximum hat főt támogat, van benne kétszemélyes és online mód is, szóval nagyjából minden lehetőséget lefed. Mi meglepően jól szórakoztunk amúgy vele, gyors és reszponzív az irányítás, könnyen és gyorsan be tud csatlakozni bárki, és esetleg egy kis alkoholos üdítő elfogyasztása után kimondottan vicces jelenetek születnek. Nehézséget az jelenthet, hogy természetesen az egész angol, így a megfelelő nyelvtudás alapkövetelmény, bár az ánglishül gyengébben „hádujúdúzó” barátoknak is gyorsan le lehet fordítani a lényeget.

*Összeszokott társaságok mindenképpen tegyenek vele egy próbát, pláne ha valaki rendelkezik PS+-szal, mert simán el lehet vele tölteni pár kellemes órát egy szombat este. /Sőt, a dolog hálózaton keresztül is működik!/

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 órája
1

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

1 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

3 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

4 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

5 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

5 napja
21

Heti megjelenések

5 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

7 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

8 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

9 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

9 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

2024.04.10.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==