[Teszt] WipEout Omega Collection
Eddig 13 hozzszls
Vega
2017. jnius 09.
pntek 06:00
Ne szptsk, a klasszikus rkd versenyjtkokat j t vvel ezeltt kinyrtk. Hogy a jtkosoknak vagy a kiadknak volt vresebb a keze a mszrls vgre, azt nem tudom, de az biztos, hogy az egy szem Mario Karton kvl a maradk prblkozk mra vagy radar alatt erlkdnek, vagy totlis rdektelensg vezi ket megjelens utn. Ne legyenek illziink, a WipEout Omega Collectionnel sem az volt a Sony clja, hogy hamvaibl tmassza fel a mfajt, hanem hogy egy viszonylag olcs piackutatst vgezzen azzal kapcsolatban, hogy rdemes-e mg prblkozni ezzel a futurisztikus versenyzsdivel. Vagy a msik oldalrl igazolst nyer majd, hogy j dnts volt bezrni a patins liverpooli stdit vekkel korbban.A kesergst flretve: az Omega Collection az egyik legjobb feljtott kiads, ami mostanban rkezett. Tartalmazza a PS3-ra megjelent WipEout HD-t, a helyt teljes jtkknt is megll kiegsztjt, a Fury-t, valamint a PS Vita exkluzv WipEout 2048-at. Nem csak rondn egyms mell csomagolva, hanem egy menbl akr hrom msodperc alatt is vlthatunk kzttk. Ugyanakkor nincsen egysges unlock rendszerk, mindhrom jtk megrizte sajt, eredeti kldetsstruktrjt.

Fussuk t gyorsan, hogy mit tud a hrom rsz kln-kln. A 2048 volt taln a valaha ksztett legszebb Vita jtk s ltszott, hogy tbb irnybl is megprbltak a sorozat utols darabjban vltoztatni a korbbi formuln. A kpi vilga kimondottan stt (a sz “darkos” rtelmben), a plykon pedig nagysgrendekkel tbb az elgazs, a rejtett levgs s a prhuzamos szintek (akr egyms mellett, akr egyms alatt), mint korbban brmelyik rszben.A fantasztikusan sszerakott, eredetileg PS3-on dobbant WipEout HD rklt plykat a PSP-s Purebl. Ez a rsz sok szempontbl a sorozat korai darabjaira emlkeztet, elkpeszten preczen rezve a szksges arnyokat a szgulds s a fegyverhasznlat knyes egyenslyban. Ezzel szemben a Fury kiegszt taln tlzottan is a harcra koncentrlt, n bevallom nem szerettem az jonnan behozott mdjait, volt olyan plya, ahol tbb mint t percen keresztl csak puszttani kellett. Ennek ellenre mg az is jobb volt mint az rkd versenyek 99%-a, gyhogy kizrlag a sajt meznyben mernm komolyabb kritikval illetni.

A grafika termszetesen mindhrom cmnl jrahzott, a 4k felbonts csakgy alap, mint a stabil 60 fps (!). A kt PS3 epizd szimpln csak szp s stlusos a mai napig, korrekt rncfelvarrst kaptak, de ltszik rajtuk a kor. Itt van ugyanakkor a 2048, amire szavak nincsenek, hogy nz ki. A WipEout-mrcvel mrve szokatlanul realisztikus kpi vilg lemszik (stlszeren: lerepl) a kpernyrl, egyszeren hihetetlen, hogy valaha kzikonzolrl indult, ha a semmibl jelent volna meg 2017-ben, akkor is simn piackpes lenne. Gynyr. A maga mdjn egybknt mindhrom jtk az.A helyi multiplayerben horizontlisan s vertiklisan is kettvghatjuk a kpernyt s termszetesen brmely md sszes plyjn versenyezhetnk ketten. Az online multi kicsit krlmnyesebb, mert els krben ugyebr a hrom jtk valamelyikt kell kivlasztani, ami eleve nagyban szri a lehetsgeket, s a megjelens hetben egyelre csak kzepesen ers az aktivits. Nyilvn nhny ht mlva jobban lehet majd ltni, hogy van-e benne hossz tv potencil vagy megmarad az egsz otthoni ktszemlyes mknak.
rdemes rviden szt ejteni a zenkrl is, mert a Wipeout sorozat elektronikus vlogatsa ltalban egyedi minsget kpviselt. Egsz j rzkkel ismertk fel, hogy a rgi kultikus darabok kzl nhnyat rdemes megtartani, mg ezek mell beemeltek nhny j darlst is. Valahogy mr nem vg mellbe a zenei alfests, de termszetesen elrontani sem sikerlt, taln csak kevs mra ha bedobnak a playlistbe egy Prodigy-t vagy Noisit.

A TELJES SOUNDTRACK

ADDIKTION – Shake It (WipEout Omega Instrumental Edit)
Airwolf – Talking Bass feat. Stace Cadet (Taiki Nulight Edit)
Black Sun Empire & State of Mind – Kill That Noise (WipEout Omega Edit)
Boys Noize – XTC (The Chemical Brothers Remix)
Brodinski feat Louisahhh – Let The Beat Control Your Body
Carbon Community vs. Burufunk – Community Funk (Deadmau5 remix)
David Tort & Danielle Simeone – You Got To (WipEout Omega Edit)
DC Breaks – Breathe (Instrumental VIP Mix)
CODE:MANTA – DFCK
Dillon Francis & NGHTMRE – Need You (DJ Hanzel & Drezo Remix)
DJ Kentaro feat. Matrix & Futurebound – North South East West (Tha New Team Remix)
Emika – Double Edge (GeRM Remix)
James Talk – Remote (Deadmau5 Remix)
Jerome Isma-Ae & Paul Thomas – Tomorrow (Luke Chable Remix)
Krakota – Lust Thrust
Matrix & Futurebound – Glow Worm
Matt Anthony – Headlights
Memtrix – IC YR PAIN
Metrik – Bring It Like That
Movement Machina & Timo Vaittinen – Upsides Have Downsides (WipEout Omega Edit)
Noisia & The Upbeats – Dead Limit
Red One – Born Free
Soundprank – Obsidian
Swanky Tunes – Give It
Swedish House Mafia vs Knife Party – Antidote (Swedish House Mafia Dub)
The Chemical Bros – C-h-e-m-i-c-a-l
The Prodigy – Invaders Must Die
Warden – Get Down


Meglehet a fenti, kiss nyers ismertet nem rulja el, hogy mitl kihagyhatatlan darab az Omega Collection, gyhogy egy kicsit mlengenk rla. Nyilvnval, hogy minden versenyjtkban gyors dntseket kell hoznod. De az, hogy ezt msodpercenknt kveteljk meg tled, kihagysok s hibzsi lehetsgek nlkl, az ritka, s csakis gy mkdhet, ha minden sszetev rendben van. Az AI pldul kegyetlen. Nem csal, nem tisztessgtelen, csupn kmletlenl nyerni akar, plne magasabb fokozatokon. A 2048-ban nincsenek nehzsgi szintek, ott mr eleve gy indulunk, hogy az tdik plyn is ssze-vissza vernek minket. De a legszebb az egszben, hogy nem fj igazn. Msz egy versenyt, az adrenalintl eleve mdosult llapotban vagy, szinte semmit nem csinlsz rosszul, mgis csak kt ellenfelet sikerl megelzni. s ahelyett, hogy mrges lennl, rlsz neki, hogy megelztl valakit. Mikor van ilyen egy autversenyben? Ha msodik vagy mr remeg a kezed a restart opci fltt. Itt meg lenyomod nyolcadszor is egyms utn azt a kt percet, mindegyik alkalommal totlisan ms lmnyekkel leszel gazdagabb s nem lehet megunni az egszet.

Mert reszponzv az irnyts, mert szeretnival a kosz, mert az audiovizulis krts tnyleg hozzad az lmnyhez, nem csak gy van. Ht ezrt olyan j a WipEout sorozat s ezrt igazi nnep, hogy megjelent az Omega Collection. Nem tudom van-e brmilyen jvje ezutn a sorozatnak, de az biztos, hogy ha ennek a kiadsnak a minsgn mlik, akr mg remnykedhetnk is. Mg ha amgy tudjuk is, hogy nincs sok rtelme...

[22] friedmannt
jn 11., vasrnap 22:40 #13
A teszt olyan pontszam nelkul, mint egy hal bicikli nelkul
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[8] Untchbl
jn 09., pntek 22:04 #12
Vlasz szentpeter360 (#3) zenetre
Zone mdot egyszer kiprbltam kiss mdosult tudatllapotban. Hiba volt.
"That's so not cool!"
[41] ssj4vegita
jn 09., pntek 21:05 #11
Vlasz rpakai (#10) zenetre
Egyedl a Grainger games s a Shopto rulta, de onnan mr elfogyott.
"Imagination is everything, it is the preview of life's coming attractions." Amit az rtelem el tud kpzelni, azt el is tudja rni.
[2] rpakai
jn 09., pntek 21:01 #10
Vlasz ssj4vegita (#9) zenetre
Lehet valahol egybe rendelni? En csak kulon lattam steelbookos es kulon classic slipcase-es kiadast. Te honnan rendelted?
[41] ssj4vegita
jn 09., pntek 16:10 #9
Vrom a steelbookos, classic slipcase-es editionom, remlem jvhtre mr ider! Alig alig van jtk mr, amit megjelens eltt, dobozosan, gondolkods nlkl rendelek, ez ilyen. Wipeout csak egy van!
"Imagination is everything, it is the preview of life's coming attractions." Amit az rtelem el tud kpzelni, azt el is tudja rni.
[11] FooLman
jn 09., pntek 15:49 #8
A csudaba, mar pont lebeszeltem magam rola...
Na, meg adok magamnak par napot, es ha akkor is megmarad a szuro erzes, akkor veszem.
...ami gma bugzik, az lma efix marad...
[26] alf22
jn 09., pntek 14:27 #7
A ps1esre hajazo borito atombrutalkibaszottretro erzest tud kivaltani. Hatalmas pacsi erte.
[8] sti
jn 09., pntek 13:19 #6
Ezt megveszem, de egy hasonl Burnout kolleksnrt lni tudnk!
[34] kis
jn 09., pntek 10:59 #5
Amikor Vita-n jtszottam vagy fl rig, utna kelllett egy kis id, mire jra hozzszoktam a val vilghoz. Veszett j jtk, az tny.
[12] nonkeat
jn 09., pntek 10:53 #4
Ez mg hinyzik a PC-s felhozatalbl..
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
jn 09., pntek 9:55 #3
Ha meg lesz a Pro-m, simn veszem meg ezt is. Imdtam PS3-on, fleg a Zone mdot. Kihagyhatatlan.
Chill Out!
[36] Fieldtom
jn 09., pntek 9:24 #2
Vacillltam, de a teszt s a df elemzs utn kihagyhatatlannak tnik.
Tegnap is ma fekdtem le, ma is holnap fogok. Nintendo switch friend code: SW-3226-4561-1915, PSN: Fieldtom
jn 09., pntek 8:27 #1
(Gyjtemnyes jrakiadsokat nem szoktunk pontozni, de ha valaki nem brja ki nlkle: 9/10)