[Teszt] The Sexy Brutale - Full House Edition

The Sexy Brutale - Full House Edition

mcmackoGéczy Attila2017.06.02. 10:00

Egy titokzatos kastély, egy dekadens karnevál, egy rejtélyes márki, és sok-sok vendég, aki tudtukon felül is csak arra várnak, hogy előbb vagy utóbb lesújtson rájuk a kaszás. Itt lépünk a képbe mi játékosok, egy speciális óra-visszatekerő képesség és néhány igen furcsa segítő társaságában: az idő kerekének megforgatásával talán megmenthetjük a bál résztvevőit. De vajon sikerül a nap végén mindenki lelkét üdvösséghez kísérni? A dolog egyáltalán nem biztos, bár ennél jobb nyomozós alapfelállás nem is kellhet egy komoly kis kalandjátékhoz. A The Sexy Brutale fajtájának talán egyetlen képviselője - roppant innovatív, újszerű produktum, amely a videojátékos konvenciók határmezsgyéin evezve egy teljesen sajátos és egyedi élménnyel gazdagítja a tavaszi felhozatalt. Bár egy Agatha Christie regény elején sem lövik le a poént, mi azonban nem vagyunk jó krimiírók - a cikk első bekezdésében eláruljuk, hogy a 2017-es év egyik nagy meglepetése a játék, ennek megfelelően pedig valódi „szerelem első látásra” élmény, a Tequila Works és a Cavalier Game Studios közreműködése.

Az alapfelállást már átnéztük, lássuk, hogy Lafcadio Boone nevezetű hűvös hősünkkel mit is tudunk tenni annak érdekében, hogy a kaszinó-kastély vendégeinek életét megmentsük. Mindjárt a játék elején kapunk egy órát, amely dél és éjfél között képes visszatekerni az idő kerekét. A kastély méretes hodály, minden szintje, szobája külön titkokat rejt, és nem titok, hogy a 12 óra leforgása alatt minden területén zajlik az élet. És vajon mire jó 12 óra? Nem sokra. A játék valós idejű rendszerében ez körülbelül 9 percet jelent, ami pont arra elég, hogy felderítsük a következő gyilkosság helyszínéül szolgáló szobákat. Vagy elkalandozzunk picit. Szerencsére a játék nem fogja nagyon a kezünket, de szekvenciális felépítésének köszönhetően nem enged messzire csámborogni, így mindig tudjuk, hol és mikor tudunk megmentőként helyt állni. A hősünkkel lopakodhatunk, tárgyakat aktiválhatunk, hallgatózhatunk, kulcslyukon keresztül áthesszelhetünk a másik szobába, és minden egyes megmentett szereplő maszkjával, speciális képességeket süthetünk el a megfelelő pillanatban. Miközben próbálunk kiigazodni a kissé labirintusszerű szobarengetegen, rá kell jönnünk, hogy az adott gyilkosságot milyen úton-módon akadályozhatjuk meg. Spoilerek nélkül olyanokra tessék gondolni, amelyek utólag banálisan egyszerű megoldásnak tűnhetnek - az adott megfejtésig vezető út viszont kalandjáték-szemlélettel van kikövezve, mindenféle kombinációs, megfigyelős vagy éppen időzítős feladatok társaságában.

A dolog pikantériája, hogy Lafcadio nem grasszálhat csak úgy büntetlenül a kastély falai között. Ha más karakterrel találkozunk, akkor a maszkok lerepülnek az NPC-k fejéről, és agresszív támadásba kezdenek. Hát ezért van szükség a lopakodásra; gyakorlatilag mindent úgy kell megoldanunk, hogy azzal az idő és tér laza szövetét ne bolygassuk meg és mások ne vegyenek észre. Ez a megoldás nagyon sokat dob az élményen, és lényegében az egész Sexy Brutale savát-borsát jelenti. Persze ehhez vegyük hozzá, hogy az órát tekergethetjük (később specifikus pontokra is állíthatjuk), és Bill Murray Punxsutawney-i kalandjához hasonlóan az újraélt napok mindig tapasztalást, friss megfigyeléseket, kódokat, rejtekajtókat tárhatnak fel. (A tárgyak természetesen nem képesek az időutazásra.)

Mint látható, nagyon is egyedi és intelligens játékmenetet kapunk a Tequila/Cavalier párostól, akik úgy ügyeskednek a vad ötletekkel, mintha a Nintendo legjobbjai is a fejlesztők irodáit járták volna. Természetesen a fajsúlyos mechanikák könnyeden játszható gúnyába vannak becsomagolva, így a program csúszik, akár a vodka-martini egy cinkelt rulettasztalnál. Elakadásokkal lehet számolni, de nem napokig tartó hajtépésről van szó. Ha az ember körbejárja a terepet, mindig elcsíphet egy-egy új jelenetet, ami épp a megfejtés kulcsát jelentheti. Pro tipp: a térképen jelölő markerek is segítik a munkánkat, és érdemes meghallgatni a környezetben lődörgő NPC-k monológjait is.

A program atmoszféráját remekül erősíti a bábszínház stílus, és a parádésan kidolgozott környezet. Bár a játék nyilván rendelkezik prezentációs határokkal (pl. szinkron nincs a figurák szájába téve), azért az összkép így is lenyűgöző. Sőt, a zenei felhozatal az utóbbi évek egyik legmenőbb OST-jét hozza el, jazzess, swinges, elektro és mindenféle komolyzenei betétekkel. (Az operaénekesnő halálának a zenei aláfestése az elejétől a végéig hidegrázós perfekció!)


A Full House kiadásról

A BadLand Games-nek köszönhetően jutott el hozzánk a The Sexy Brutale dobozos kiadása, ami - mivel letölthető játékról van szó - bőven nevezhető a játék gyűjtői kiadásának. A program doboza amúgy nem csak egy díszes borítót, hanem egy klasszikus manual-füzetecskét és a játék szenzációs zenéjének a CD-re összegyűjtött OST-jét is tartalmazza. Mindamellett az ára is igen kedvező: olyan hatezer Forint körül már be is szerezhető a polcra való változat.

Siklara javaslatára egy szexi és brutális kibontós videót kellett volna csinálnom a csomagról, de ettől most eltérnénk, és egy konzervatívabb kis fotósorozattal ünnepelnénk a játék dobozos kiadását.

Komolyabb gondok híján így csak az apróságokba lehet belekötni. Például abba, hogy Lafcadio tárgyhasználata, ajtónyitása és tereptárgyakba történő ritka beakadása egy áramvonalasabb irányítási karakterisztikával elkerülhető lett volna. Ugyanígy a néha nem egyértelmű (klasszikus kalandjátékos) megoldásokon is képes az ember egy pillanatra megrökönyödni - de ez legfeljebb némi plusz bandukolást jelent majd, amely időszakok a játék laposabbik feleként fognak megragadni az ember memóriájában. De nagyjából ennyi az, amit a Sexy Brutale rovására fel lehet írni.

Mesteri ötletek, ötletes mestermű - a Sexy Brutale egy remek tanulmány arról, hogy igenis lehet újat kitalálni a folytatások és sablonos megoldások tengerében. Persze ehhez szükséges néhány zseniális fejlesztői húzás, ami - alkotó emberként tudhatjuk - nem jön minden pillanatban. Szerencsére ezt a pillanatot megragadták, és időkibővítő óramű nélkül is megvalósították. Így 2017-es videojátékos kalendáriuma egy újabb nagyon erős és emlékezetes darabbal bővült. Vétek kihagyni!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

8 órája
1

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

1 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

3 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

3 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

4 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

5 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

5 napja
21

Heti megjelenések

5 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

7 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

8 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

9 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

9 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

2024.04.10.
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

2024.04.10.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==