[Előzetes] The Elder Scrolls Online: Morrowind
Eddig 4 hozzászólás
Lothar
2017. május 17.
szerda 05:00
Ha igazán szereted az Elder Scrolls világát, akkor biztosan nem kell bemutatni Morrowindet. A helyszín nem más, mint Vvardenfell, a Dunmerek (sötét elfek) hazája. A sziget minden szegletét (aminek szívében amúgy egy vulkán pöfög) kisebb-nagyobb gombák lepik be. Földjeit barátságtalan mocsarak szabdalják, amiket kilométerekre átjár a személy- és áruszállítóra szelidített Silt Striderek összetéveszthetetlenül visszahangzó vonyítása. Ez a legnagyobb lélegzetvételű kiegészítő az Elder Scrolls Onlinehoz, ezért most mi is vetettünk rá egy pillantást.Az MMO interpretáció nem indult zökkenőmentesen. Ennek három éve, és szemmel láthatóan a Zenimax nem ült az akkor még kérdéses sorsú babérok magvain: az idők folyamán rengeteget fejlődött a TESO. Mára egy teljes értékű MMORPG-vé vált, azonban drasztikus változásra mégsem kell számítani. Amit már csak azért is fontos megjegyezni, mert a Morrowind név hozzám hasonlóan biztosan sokakat nosztalgikus élményekkel áraszt el. Ám ha a régi szép emlékek korhű felidézését várod tőle, akkor csalódni fogsz. Az Elder Scrolls Online továbbra is egy MMO, ami ha a műfaj sajátosságai végett nem nyerte el tetszésedet a debütáláskor, akkor most sem érdemes a vásárláson gondolkoznod.Az emblematikus helyszínen túl az egyik nagy újdonság az új kaszt, a Warden. Egy hibrid, a klasszikus fantasy rendszer szerint leginkább druidára hajazó forma három iskolája a következő: állatokkal operáló, javarészt sebzésre fókuszáló varázslatok, növényi ihletésű gyógyítás, valamint védekezésre és támadásra egyaránt alkalmas jégmágia. Sokoldalúsága szinkronban van a játék filozófiájával, miszerint MMO léte ellenére magányosan is hatékonyan játszható szinte minden szituációban. Esztétikai szempontból külön említésre méltó az állatkodás „ultimate” képessége, ami egy permanens grizzly macival áldja meg a játékost. A PvE tapasztalatokat alapján méltó tag a meglévő repertoárhoz, mindenre kiterjedően ezt azonban már csak azért is nehéz most megítélni, mert a publikus teszt szerver természetéből fakadóan háromszor kellett szinte nulláról újrakezdenem a fejlesztését, ahogy emberek hiányában a PvP-ben sem tudtam kitapogatni az esetleges balansz problémákat. Ez a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy ebben a kategóriában egy új battleground térkép is dukál, amiben három négytagú csapat csaphat össze.Na, de térjünk a lényegre: Vvanderfellre, és az itt váró kalandokra. A fejlesztők cirka 30 óra tartalmat ígértek, amit 15 óra után nincs okom megkérdőjelezni (bár a resetek eléggé megnehezítették a dolgom). Hajótöröttként érkezünk a szigetre, egész pontosan Seyda
Neenbe, melyet veterán és új játékosok ugyanúgy fognak megélni, miután a kihívások a karakter szintjével együtt skálázódnak.Mivel az Elder Scrolls III: Morrowind történései előtt járunk több száz évvel, Vivec városa még csak készülőben van, aminek tetején ott trónol a névadó költő-harcos, halandó istenség (nem rossz önéletrajz). Az említett dude zavart érez az erőben, egy ködös prófécia pedig a színei elé tereli a játékost. A feladatok között üdítően ritka volt a robotmeló, némelyik kifejezetten érdekes és szórakoztató a maga fekete, vagy inkább Dunmer humorával. A zárt helyszínek, például a mágikus gomba tornyok belterei hangulatosak, a kültereknek azonban bár kétségtelenül vannak jó pillanatai, design szempontjából néhol nem hatott elég organikusnak a látvány. Ezt meg is fejelik a sorozat méltán hírhedt karakteranimációi. Csúnyának semmiképp sem mondható az összkép, de az alkalmi textúra töltés késései, valamint az említett gondokkal együtt inkább „csak” egy erős jó osztályzatra elengedőek.A játékmenet nem esett át hatalmas változásokon, amit az Online kedvelői nyilván nem bánnak, a sorozat (offline) hívei viszont valószínűleg annál inkább. Átmenet MMO és RPG között, az MMO javára... de erről már Warhawk is értekezett akkoriban jóval bővebben, másodízben is, így én ezt most nem tenném meg. Már csak azért sem, mert az eltelt évek ezen mit sem változtattak. Mi több, rá is térnék a klisés, de annál egyszerűbb konzekvenciára: ha élvezed az Elder Scrolls Online-t, akkor a Morrowindet is fogod. Ha nem, akkor inkább várj türelemmel egy újabb egyjátékos orientált kiadásáig, esetleg a Skywind mod megjelenéséig (ha valaha elkészül). Az idő által megszépített, III. epizód nyújtotta élményeket nem úgy fogod visszakapni, ahogy a név hallatán feltétlenül szeretnéd.

Kiadó: Bethesda | Fejlesztő: Zenimax Online Studios
Megjelenés: 2017. május 22. (PC) / június 6. (PS4 / XB1)

máj 18., csütörtök 15:27 #4
Válasz Laza (#3) üzenetére
Én is akkor és ezért vettem új videokártyát, és nem is bántam meg. Relatíve korai 3D-s játékként rosszul öregszik, pedig az élmény kimagaslóan egyedi volt... és a jelek szerint sajnos (?) pótolhatatlan.
Fraggen und fraggen lassen.
[32] Laza
máj 17., szerda 12:48 #3
Válasz mcmacko (#1) üzenetére
Maga a csoda volt ... emlékszem, a főnököm akkoriban vetetett a gépébe egy szuper Geforce TI4200 kártyát - semmire sem használta -, én meg kicseréltem az enyémben lévő TNT2-vel, csak hogy csodás valójában játszhassak a Morrowinddel

Aztán persze a 4200 sosem került vissza a gépébe, megszerettem
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
[32] Laza
máj 17., szerda 12:43 #2
Néztem róla a régivel összehasonlító videót ... jó volt látni, amíg meg nem jelentek a szokásos MMO stílusban rohangáló karakterek ............

Nagyon remélem, hogy az E3-on bejelentenek egy új, 'normális' TES-t, és nem a már 6 éves Skyrim marad továbbra is a vonal utolsó képviselője.
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
máj 17., szerda 8:37 #1
Nekem már a képektől óriási flessem lett, a Morrowind a maga korában egy kisebb csoda volt.
"This is our time to medicate..."
Friss hírek

19 | Ismét SaveGame buli márciusban!

Március 17-én ismét megrendezésre kerül az ország talán legnagyobb tavaszi underground videójátékos rendezvénye a Lurdy házban, amely még a tavalyi jól sikerült bulinál is ígéretesebbnek tűnik - ráadásul most belépőt is nyerhetsz - mutatjuk, hogyan!

21 | Bonus Stage podcast #02: Second Life Syndrome

Új év, új fogadalmak, új játékok, és érdekes sztorik: A Gamer365 testvérpodkesztjének decemberi-januári összevont adása, a Bonus Stage is elpukkant végre, benne sok aktualitással és érdekességgel, melyben nihilista újságírók és játékfejlesztői nézőpontok csapnak össze. Ja, van nyereményjátékunk is, kerüljetek beljebb!

292 | [Szavazz és nyerj] 2017 legjobb játékai

Villámgyorsan tovaszállt a 2017-es esztendő is, december második fele pedig már hosszú évek óta ugyanazt jelenti itt a Gamer365-ön: ideje sort keríteni A Nagy Év Végi Olvasói Szavazásra! A 2017 legjobb játékait tartalmazó ötvenes toplistánkat most is a ti voksaitok alapján fogjuk összeállítani.

pc 0 | Bacon Man: süsd meg, ez jónak tűnik!

Hamarosan megjelenik az EWJ nyomdokain járó platformer.

4 | SoulCalibur VI: Mitsurugi akcióban

Rövid videós ízelítő a bunyós játékról.

pc 15 | Áll a System Shock remaster fejlesztése

Elvesztette a fókuszt a fejlesztőcsapat.

3 | Utolsó trailer: Fe

Megjött az EA Originals széria legújabb darabja.

pc 2 | Ingyen van a Dungeons II

A GOG.comról tölthetitek a dungeonmenedzselős játékot.