[RETRO] ZX Spectrum NEXT

ZX Spectrum NEXT

elvisLaborci Gergely2017.04.26. 13:30

Pár napja fut a Kickstarteren a ZX Spectrum Next kampány, és már össze is jött a projekt sikerét garantálni vágyó 250.000 angol Font. Az eszközök tervezett kiszállítása 2018 első hónapja, a rajongók ekkor kaphatják kézbe új, modern, de az eredetivel mindenben kompatibilis, ZX Spectrumjukat.

ZX Spectrum - a múlt

A harmincas, negyvenes korosztály még emlékezhet a hőskorra, a fiatalabbak ezt a korszakot már csak úgy aposztrofálják magukban, a régi "8-bites" időszak, amikor még csak a pixel létezett pixel hátán.

A hetvenes évek vége és a nyolcvanas évek eleje az egész világon az otthonokba berobbanó számítástechnikának az ideje volt. Három nagy földrajzi tengely mentén zajlott a 8-bites háború. Amerikában az Apple és a kanadai székhelyű - eredetileg írógépeket gyártó - Commodore voltak a legismertebb cégek. A keleti fókusz leginkább Japánra terelődött, ahol - nagyon okosan - egységes (MSX) hardver magra fejlesztett számítógépeket a Sony, a Toshiba, a Yamaha és gyakorlatilag az összes máig ismert hifi gyártó. Végül az öreg kontinensen - mondhatnánk, hogy nálunk, de akkoriban még egy csinos kerítés azért elválaszott minket a nyugattól - a számítógép ipar fellegvára Anglia volt, ahol minden bokorban egy mikro(számítógép) gyártó cég született, majd ment is tönkre nagyon hamar (Sinclair, Acorn, Oric, Dragon, BBC, stb.)

Ezen angliai cégek közül most a Sir Clive Sinclair cégét, Cambridge-i székhelyű Sinclair Research Limitidet emeljük ki a többi közül. A cég a korai időszakban mini rádót, mini TV készüléket, zsebszámológépeket gyártott egészen 1980-ig, amikor is megjelent a piacon az első számítógépével, a ZX 80-al, ami fantáziadús nevét kaphatta az évszámról is. De valószínűbb, hogy a benne - és utódaiban is - dolgozó Zilog Z80 processzor ihlette azt. A kezdetleges számítógépet 1981-ben követte - dobpergés - a ZX81. A két Sinclair gép hatalmas sikereket ért el, de Sir Clive nagyon hamar, már 1982-ben a partvonalra állította őket, mert érkezett a ZX Spectrum. Igen, Spectrum, ami a két korábbi géppel szemben, melyek csak fekete-fehér képet tudtak előállítani, már 2x8 szín megjelenítésére is képes volt!

A Spectrum több inkarnációt élt meg. Először 16, majd 48Kbyte memóriával szállították és később megjelent egy 128Kbyte-os verzió is, melyben a memória növelés mellett egy új hangcsip is helyet kapott. Pontosabban ebben már volt hangcsip; a korábbi változatokban a processzor volt felelős az audió élményért, aminek szofisztikáltságát jól jellemzi a BASIC parancs neve, amivel hangokat lehetett kicsikarni a gépből: Beep!

A cég hatalmas sikerei, majd gyors csődje után - melynek okai egy külön cikket érdemelnének - a Sinclair nevet felvásárló cég, az Amstrad gyártott belőle beépített magnóval (+2) illetve beépített 3 collos floppyval (+3) rendelkező változatot is.

Furcsa, már-már lehetetlen mérnöki megoldások (dícsérjük hangosan Richard Altwassert) tették lehetővé, hogy a gépet a Sinclair jóval a versenytársak (többek között Commodore) árai alatt tudja piacra dobni. Ezek a megoldások persze több helyütt is kompromisszumot jelentettek, de a piac értékelte az alacsony árat: a ZX Spectrumnak hatlamas rajongói bázist sikerült kialakítania. Az extravagáns belsőnél már csak a kinézete volt figyelemre méltóbb, melyet Rick Dickinson - jól jegyezzük meg a nevét! - dizájner rajztábláján születtek. A gép sikerét mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy az évek alatt közel 25.000 db szoftvert adtak ki a platformra! A megjelent programok többsége nyilván játék volt, de akadt közöttük adatbáziskezelő, sőt 3D tervező szoftver is.

ZX Spectrum - a jelen

A ZX Spectrum Next-et néhány tehetséges retró-őrült mérnök tervezte (Victor Trucco, Fabio Belavenuto és Henrique Olifiers). A új vas magját egy FPGA (Field programmable gate array) chip adja. Ez konyhanyelven egy olyan chipet jelent, amiben a logikai kapukat a fejlesztők hozzák létre, így nem szoftveres emulációt készítettek, hanem újra alkották a ZX Spectrum hardvert az alapoktól, de már XXI . századi technológiával. A tervező csapatban részt vett egy öreg motoros játékfejlesztő, Jim Bagley is, akinek olyan játékok Spectrumos átiratait köszönhetünk, mint a Cabal, vagy a Midnight Resistance .

A Kickstarteren meg lehet rendelni akár csak magát az alaplapot is (99 Fontos áron), amit akár egy régi kibelezett ZX Spectrumba - kis fúrás-faragás árán - is be lehet illeszteni. Ennél picit többért (£175) viszont már egy új, nagyon tesztetős, a régi ZX Spectrum+128k ra emlékeztető házba szerelve kapjuk meg az új masinát. Ez az a pont, ahol meg kell említeni a tervezőgárda utolsó fontos tagját, az új gépházat tervező urat, Rick Dickinsont, aki az eredeti '80-as évek beli dizájnt is megálmodta!

ZX Spectrum - a jövő

A Next 100% kompatibilitása mellett egy sor újdonsággal is rendelkezik, amelyek a '82-es specifikációból kimaradtak: új videó módok, sokkal nagyobb paletta, 256 színű spriteok, 3db a 128K-ban megismert AY-3-8912 hang chip, sokkal több memóra, turbó mód, stb... lesznek a gép legfőbb frissítései.

A Speccy sosem halt meg teljesen, folyamatosan jelentek, jelennek meg rá újabb és újabb programok. A Next viszont újabb lendületet adhat adhat a fejlesztőknek, még több, még szebb, még jobb Spectrum játékokat kaphatunk, a régi játékok felturbózott verziói mellé. A nosztalgia után az apukák leültethetik gyermekeiket a régi/új masina elé, megmutatva nekik, hogy mi az a BASIC, bevezetve őket picit a proramozás rejtelmeibe egy egyszerű, de nagyon szeretett platformon!

A ZX Spectrum Next az ígéretek szerint 100%-osan kompatibilis lesz az eredetivel, a legegzotikusabb hardver kiegészítők is csatlakoztathatóak lesznek majd hozzá. Minden, akár a gép tervezési hibáit is kihasználó prorgam ugyanúgy fog rajta futni, mint ahogy az eredeti hardvereken futott 35 éve. Teljesítmény tekintetében a megszokott 3,5MHz mellett képes üzemelni turbó módban 7MHz-en is, és az eredeti 16-48-128 Kb memória helyett immáron 512Kb memóriát forrasztottak az alaplapra. Természetesen helyet kap rajta HDMI kiemenet, SD kártyahely, joystick port. Külön vásárolható hozzá WiFi modul - vajon miért? -, és aki extra erőt szeretne kicsiholni belőle, az egy néhány dolláros Raspberry PI Zero-t az alaplapra bökve akár egy Spectrum szörnyszülöttet is kreálhat.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

3 órája
8

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

19 órája
5

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==