[Teszt] Full Throttle Remastered
Eddig 20 hozzszls
mcmacko
2017. prilis 18.
kedd 17:00
A kilencvenes vek kalandjtkainak mezsgyjt Lucasartsk nagy magabiztossggal uraltk. A SCUMM motorral kszlt jtkaikrl a mai napig rmdkat zengnk, a legnagyobb franchise-ok pedig a modern korba is tevickltek. Aztn egy ponton gy gondoltk az okosok, hogy a bzikus alapmvekkel manapsg sem lehet melllni. Kt Monkey Island feljts, egy Grim Fandango s a Day of the Tentacle utn a Full Throttle sem kerlte el a remake-hullmot. Ben, Mo, Ripburger s a tbbiek kalandja pedig 2017-ben is remek mka – mg akkor is, ha a Full Throttle kzel sem annyira minsgi kalandjtk, mint akr a DOTT, vagy akr a Grim Fandango voltak.


Mo-nak az els forgatknyvben egy ikertesja is szerepelt.


Schafer ap els vrbeli projektje vastagon magn viseli a mester jellegzetessgeit. A Mad Max-bl, westernekbl s klasszikus szamurjtrtnetekbl (!) mert trtnet egyszerre vicces, drmai, sarkos s kerek. Megjegyezhet, emberi karakterek, risi dumk s rettent hangulatos htterek forgatagban robogunk elre a trtnetben, amely egy motoros csapat fnkre, egy gyilkossgra s egy cges puccsksrletre ptkezik. A Full Throttle vilgban a meg nem jelen mellkszereplktl a helysznek trtnelmig minden mves kidolgozottsggal br... Minden, csak taln maga a jtk lnyegi rsze nem. Flre ne rtsetek, a Full Throttle remek kalandjtk-mechanikai megoldsokat, s korrekt fejtrket alkalmaz alkots, de a ksztk a szoksos vaskos tartalmat beldoztk a (rajz)filmszersg oltrn. Hiba, a kis csapatnak nagy kihvs volt a sok jts s az addig nem ltott animcis sznvonal megvalstsa. Ez pedig abban cscsosodik ki, hogy a jtkot els blikkre valszn 4-5 ra alatt ki lehet vgezni. A cikkr szk hsz ve lehzott els (s utols) Full Throttle vgigjtszsa utn is gy haladt elre a trtnetben, mint ks a vajban – egy-kt fejvakars momentumot leszmtva.


Egy kedvenc s nagy becsben tartott pldny a cikkr gyerekkori gyjtemnybl.


A ktsgkvl innovatv, m mr a maga korban is kicsit kilg motorbiciklis harcok, vagy az aknamezs szakasz ma sem jobb, vagy izgalmasabb, mint a maga korban - legfeljebb rdekessgknt tekinthetnk ezekre a pontokra, amellyekkel a csapat prblt elrelpst produklni az akkor mr vtizednyi mlttal rendelkez mfajban. Persze vannak jl sikerlt fejlesztsei is a Schafer-jtknak. a szabvnyos megoldsoktl szakt HUD s cselekvslista, valamint a tnyleg szjtts filmes hats (olyan illusztris szinkronhangokkal, mint a kilencvenes vekben B vonalon mozg Mark Hamill) mostanig kpes mly hatst gyakorolni az emberre.


Persze a hlgy a motorokhoz rt a legjobban. Mehet r a "cool" pecst.


Sajnos az jrarajzols most sem sikerlt olyan kiemelkedre. A DOTT-hoz hasonlan a Throttle is olyan hatst kapott, mintha egy l vektorizl algoritmus hzn fel HD-be a ltvnyt. Persze a karakterek kidolgozsban nagyobb hangslyt kaptak, mint a httrelemek. A szlesvszn bvtsnl, valamint a kornak kezdetleges CG jrgnyainl is lthat az extra erfeszts. A retro-ltvnyra visszavltva mindenesetre gy rezhetjk, hogy spriteok a rgi sszkpben jobban illeszkedtek a httr stlusra. (Errl kln meslnek a fejleszti kommentrban.) Valamint attl a gondolattl sem tudunk szabadulni, hogy manapsg sok stlustrs pont a pixeles megoldsbl prbl elnyt kovcsolni magnak. Most pedig itt van egy klasszikus, amely picit mattul, picit ertlenl generl nagyfelbontst a retrbl. Az sem segt a ltvnyon, hogy br a karakterek tnyleg jl festenek, a helyszneken lthat standard animcis fzisok maradtak a rgi darabos mivoltukban. (Ez az 1997-es Monkey Island 3 folytonossga utn fjdalmas pont minden hasonszr remasternl…) St, a htterek mozg elemei (pl. felhk) az j verziban teljesen statikusak maradtak.


Hamarosan kezddik a rszvnyesek lse. Taln nem vagyok kssben!


De elg lesz mr az ecetbl, lssuk miben voltak bkezek Double Fine-k. A feljtott vltozatnak tbb olyan kiegszl bnusz lehetsge is adott, amely miatt mr nmagban is rdemes a rajongknak vgigtekerni trtneten. Ott a fejleszti kommentr, amely (a Grim Fandango ta tudjuk) rettent jpofa dumkkal s belss infkkal zdtja nyakon a jtkosokat. A ksztk kln menbl is hallgathatv tettk ezeket a sorokat, st a jtk zenei anyagn is vgigtrappolhatunk. (The Gone Jackals rule!) Aztn ott vannak az j menk, adott a kicsit finomtott irnytsi lehetsg, lehet dialgust tlpni (Ejnye Thimbleweed Park!), s persze nem hinyzik az ramvonalas lmny, hogy a Lucas hskor egyik remeke pccre indul a mai gpeken, Playstation konzolokon. A jtk ra is barti (12 Eur krl mrik), gy ezzel egytt taln megbocsjthat, hogy nem lett fullosan trajzolva s jraanimlva az alapm.


grem Corley, Ripburger megfizet aljas gaztetteirt.


Rffentsk be a motort s locsoljunk szt a poros ton egy korsval az reg Corley emlkre! A Full Throttle legnagyobb rdeme, hogy magasabb szintre prblta emelni a grafikus point and click kalandjtkok sznvonalt, picikt megelzve a kort. Ez a vllalsa ma mr nem gy rzdik, mint annak idejn – m az aszfalt sr illata, a tesztoszterontl duzzad sztori, a benzingz s a hihetetlen atmoszfra a jtk minden tizedmsodpercbl rad a jtkosra. Kinek lehet ezt a feljtst ajnlani? Kezdk s veternok egyarnt elvehetik a slusszkulcsot. De akkor is „rteheted az ajkaidat”, ha alapveten idegenkedsz a retro kalandjtkoktl, mgis nagytuds geeknek tartod magad. A Full Throttle ugyanis egy darabka trtnelem, s kes pldja a 2017-ben is messzirl megismerhet schaferi t elemi erejnek, egyedisgnek. Kedves Double Fine, akkor vgre jhet a Sam and Max is!

[A jtkot remaster jellegbl fakadan nem pontozzuk.]

pr 23., vasrnap 13:40 #20
Vlasz theSickness (#13) zenetre
(Abban a stlusban vlaszoltam, ahogy az ominzus troll vek ta beszlt hozznk, felttelezem, hogy ezen a nyelven rt)
pr 20., cstrtk 11:20 #19
Vlasz macewindu74 (#18) zenetre
Kpet! :p
"This is our time to medicate..."
pr 20., cstrtk 9:50 #18
Vlasz mcmacko (#5) zenetre
Nekem is itt figyel nhny (pontosan 38db) rgi dobozos pc-s jtk. Kln rm rjuk nzni, mert akkor mg tudtak jtkokat csomagolni.

A Full Throttle taln a leggyengbb Lucasarts kalandjtk, ami mg gy is messze kiemelkedett a konkurencia termkei kzl a maga korban. n remnykedem egy Xbox One tiratban, mondjuk egy v mlva, mert ezen jtkok miatt nem vennk ps4-et.
Daytona USA ARCADE: Advance Course 3:00:87 Arcade Game's Forever
pr 19., szerda 22:05 #17
Vlasz mcmacko (#5) zenetre
Nice piece.
[31] Matild
pr 19., szerda 14:08 #16
Vlasz mcmacko (#5) zenetre
Nem kicsit j.
NNID / PSN_ID: Travis_HUN
pr 19., szerda 10:59 #15
Vlasz theSickness (#12) zenetre
Ez inkbb bels szably, feljtott verzikat nem szoktunk pontozni, korbban sem tettk, a jvben sem tervezzk A Late Shift valban a videjtknak nevezhet valami hatrn van, de mint j alkots, simn pontozhat, imo.
And since you asked: no. It's massive.
[5] madball
pr 19., szerda 10:39 #14
Vlasz zaz (#9) zenetre
One- ra n is vennm ezeket, gy kimaradnak...
XBL Gamertag: madball66 NNiD (Wii U): madball66
pr 19., szerda 10:37 #13
(ja s ez egy normlis krds, ha jn is vlasz, ne abban a stlusban, ahogy Vega tette tegnap a Late Shift rsnl)
pr 19., szerda 10:36 #12
Nem rtem a logikt: egy huszonves jtk rimkjre, amit ma is jtkknt vizsgltok, nem adtok pontot, ellenben egy pr dntst tartalmaz interaktv filmet meg igen?
pr 19., szerda 10:33 #11
Vlasz muDao (#8) zenetre
A megjelens eltt egy httel kaptuk a kdot, szinte minden nap jtt r patch. Remljk ezek az apr fagysok elmlnak. Nekem nem volt gondom a jtkkal mg a megjelens eltti llapotokban sem.
"This is our time to medicate..."
pr 19., szerda 10:16 #10
Vlasz mcmacko (#5) zenetre
Anyukd egy tndrbogr, az eredeti jtk pedig nagyon babn nz ki.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[71] zaz
pr 19., szerda 10:01 #9
One-t ezek a cuccok mirt kerlik el?
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
[7] muDao
pr 19., szerda 9:02 #8
J cucc nagyon, meg is vettem, sajnos a motoros verekeds rsz nekem a mai napig egy felesleges idhzs benne, de kibrhat, ettl fggetlenl nagy kedvenc. Az utols mondat a lnyeg, jhet a Sam and Max (br annak a jogai nem tudom, most hol vannak).

Egyszer amgy elg csnyn megfagyott nlam, de azt a DoTT is produklta, de utna simn ment minden.
Aki nem dolgozik, annak nincs hiba a munkjban.
pr 19., szerda 6:38 #7
Vlasz mcmacko (#5) zenetre
, elgg deszpllapotbanvan!
let the sun never blind your eyes
[10] Wallace
pr 19., szerda 2:23 #6
Vlasz mcmacko (#4) zenetre
Akkor PC, kszi szpen!
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
pr 18., kedd 23:03 #5
BTW, drga Anyukm volt olyan j fej, hogy a meccs kzben felszaladjon a rgi szobmba lefotzni az eredeti jtkom dobozt. Nem hagyhattam ki a fentiekbl a kp beillesztst !
"This is our time to medicate..."
pr 18., kedd 22:51 #4
Vlasz keviny (#3) zenetre
h, mg most gereblyztem rajta, egy kt fura szismtls bennemaradt.
De kszi azrt!

Wallace: nagy valsznsggel PS exkluzv marad a cucc.
"This is our time to medicate..."
pr 18., kedd 20:23 #3
Remek rs, kszi! Valahogy nlam ez sose prgtt vgig, de most kedvet kaptam hozz. Ja, s ha mr retrozunk: mindig az jut eszembe a FT-rl, hogy annak a Kilbjtnak a cmlapjn szerepelt, ami egy kvr remelst kvet els szm volt. Ha jl emlkszem 318 forintra emeltek s az jsgrus nnitl Balogh Lajos bcsiig mindenki csuklott...
let the sun never blind your eyes
[10] Wallace
pr 18., kedd 20:07 #2
Krdsem tovbbra is: van valami (brmi) inf xbox megjelensrl? Neten nem igazn talltam semmit errl...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[31] Matild
pr 18., kedd 19:24 #1
Vgre egy remaster, amiben ltni nmi rtelmet. Ezrt rmmel fogok majd fizetni.
NNID / PSN_ID: Travis_HUN