[Teszt] Yooka-Laylee

Yooka-Laylee

Gamer3652017.04.10. 20:10

Lassan 17 év telt el azóta, hogy megjelent a Banjo-Tooie, talán az utolsó nagyobb lélegzetvételű collect-a-thon játék. Ezalatt az idő alatt egy gyermek felnő, paradigmák többször leváltják egymást és még egy Duke Nukem Forever is el tud készülni - szóval 17 év az nem kis idő. Az ex-Rareware mesterekből verbuválódott Playtonic Games nem kisebb célt tűzött a zászlajára, mint hogy feltámasztja és 2017-es színvonalon prezentálja a halottnak hitt műfajt. De mielőtt térdig gázolnánk a mű részleteibe, beszélgessünk egy picit arról, miféle kutyák kölyke is az a collect-a-thon - hisz lehet, hogy a kedves olvasó még meg sem született akkor, mikor ezek a játékok a rövidke fénykorukat élték.

Ezt a képet egykori gazdinknak ajánljuk. Szeretettel, Playtonic Games

A collect-a-thon a plaformjátékok egyik alfaja, amely sokkal inkább a kalandelemekre, felfedezésre és a milliónyi gyűjthető bizbaszra helyezi a hangsúlyt, semmint a villámgyors reflexekre és tükörre polírozott skillekre. Ebből kifolyólag a lineáris „folyosók” helyett méretesebb, szabadon bejárható pályák klutyorognak a játékos talpa alatt, amelyek aztán alaposan meg vannak szórva gyűjtenivalóval. A műfaj koronázatlan királya a Rareware csapat volt, az egyik leghíresebb játékuk pedig a Banjo-Kazooie, egy medve és egy madár roppant elmebeteg kalandja (X platformon mostanában is elérhető a HD változata). A csapat tehetségei aztán szép lassan lemorzsolódtak az anyacégről - legalábbis ami a Banjo teamet illeti - majd teljesen alulról szerveződve megalakult a Playtonic Games azzal a céllal, hogy elkészítsék a Banjo spirituális utódját. Romantikus félig-hihető sztori: konkrétan a Twitteren üzengettek egymásnak a srácok, hogy mi lenne ha…

(Emlékszem, még linkeltem is a Hírek topikba, hogy EZEK az urak EZT szeretnék, mire liquid azt válaszolta, hogy ő pedig Megan Fox és Emma Watson kombót szeretne. Nos, a játék közben elkészült - liquid, te hogy állsz?)

Jé, ezt a formát már láttam valahol. Jól megnyalom, hátha ez is keserű, mint…

Spirituális utódnak annyira spirituális utód a Yooka-Laylee, hogy ha az ember felütné az értelmező szótárat a fenti megnevezésnél, akkor egy zöld gyík és egy rózsaszín denevér lenne mellette az illusztráció. Nyilván ez nem a véletlen műve, az urak ezt ígérték, amikor összekalapoztak a projektre laza 2 millió fontot. És olyan is létezik még ebben az iparágban, hogy valakik komolyan vegyék az ígéretüket, szóval… Na de visszatérve a tárgyhoz: a Yooka-Laylee KONKRÉTAN a Banjo-Kazooie 3, egy másik casting-al, egy másik néven. Annyira, hogy a karakterek szinte egy az egyben megörökölték a spirituális elődben™ megismert szereplők vonásait. Yooka a segítőkész, békés, jó kedélyű, akárcsak Banjo, Laylee nagypofájú, beszólogatós, kötekedős akárcsak Kazooie, a marok(farok?)telefonnal zsonglőrködő kígyó, Trowzer árulja a speckó mozgásokat Bottles vakond helyett, Mumbo Jumbo szerepében pedig az akváriumát fején hordó Dr Puzz professzorné tetszeleg. Nemezisünk, Gruntilda szerepét Capital B játssza, aki egy kövér, vadkapitalista méh, és ha nem is foglalja rímekbe a mondókáját, mint az elődje, gyakran belegügyög valami frappáns megjegyzést vagy elborult szóviccet játék közben. Ja, majd el is felejtettem: VIGYÁZAT! MINDENKI GÜGYÖG! (de legalább az ajakszinkron tökéletes)

Mint minden valamirevaló játékban, ebben is van űrtoalett.

A kísérteties hasonlóságok listája nem ér véget a karaktereknél. A pályák egy központi hubból nyílnak és összesen 5 darab van belőlük. Ez elsőre kevésnek tűnhet, de egyrészt mindegyik óriási, másrészt a Playtonic Games munkatársai mindegyik pályához legyártottak egy „DLC-t”, ami erősen expandálja az amúgy sem jelentéktelen méretű terepet. Szerencsére a mai normáktól eltérően nem valódi pénzzel, hanem a játékban gyűjthető „lapocskákkal” tudunk fizetni. Emellett a lapocskák helyettesítik a puzzle darabocskákat, tehát az új pályákra bizonyos számú lapocska felmutatásával tudunk belépni. A hangjegyecskék helyett pedig tollacskák vannak, amiket Trowzernél válthatunk be speckó mozgáso(cská)kra. Mozgásokból pedig szintén van bőven, csak győzzük megjegyezni őket - és persze a nagyrészük szintén ismerősnek hat valahonnan… ami persze nem baj, meg valahol ez is volt a cél.

Kisfiam, menj le a henteshez és hozz egy kiló denevéres hyoo(r)kát.

A pályák ellenben sokkal nagyobbak, vertikalitásban mélyebbek, sokszínűbbek. Emellett a játék bele-belekóstol más műfajokba is, ami néhol jól veszi ki magát, néhol pedig megmérettetik. És könnyűnek találtatik. Például egy futóverseny egy felhővel jópofa, mert a játék legtöbbet csiszolt alapmechanikáira támaszkodik. Ellenben Rextro arcade játékai között (mindegyik pályán van 1-1 arcade gép, ezekkel lehet „retrózni”) akad pár borzalom, amik majdhogynem kezelhetetlenek. Erre szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. Mondjuk nem mintha a legtöbbet csiszolt alapmechanikákat nem lehetett volna tovább csiszolni…

Ugyanis a platforming nem a játék erőssége, az ugrások elég nehezen kiszámíthatóak - ez többnyire nem okoz különösebb gondot, hiszen a pályadizájn elsősorban collect-a-thon-ra van berendezkedve - ellenben mikor egyes részeknél komolyan venné magát platformerként, ott előjönnek a bajok. Hisz mikor egyetlen (önhibánkon kívül) mellément ugrás miatt kilómétereket kell visszagyalogolnunk - vagy rosszabb esetben el is halálozunk - akkor bizony csúnyán fogunk beszélni a pici szánkkal. És mivel piszkos szájjal nem eszünk, érdemes a Yooka-Laylee-t vacsora utánra tartogatni. Ez ellensúlyozandó, a játék az esetek nagy többségében jól működik.

A híd alól megint előbújtak és az aprómra pályáznak!

A zenei szekció külön említést érdemel, már csak azért is, mert három legendás szerző, Grant Kirkhope, David Wise és Steve Burke, egykori Rare zeneszerzők húzzák a talpalávalót. Kirkhope ha teljes titokban szerette volna tartani, hogy ő a fő „muzskétás”, akkor is fél perc alatt lebukott volna, annyira banjos lett a hangzás. Ráadásul ugyanúgy „rétegelt” a zene, azaz az alapmotívum végig megmarad, ellenben ha egy másik pályaszakaszra (víz alá, barlangba, hegytetőre, stb) tévedünk, változik a hangszerelés.

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, a játékot minden oldalról körbelengi az angol humor. A szereplők igyekeznek a legmesszebb menőkig komolytalanra venni a figurát, számtalan geg, más játékokra (vagy épp a dicső múltra) való tréfás utalások, oltások gondoskodnak a kedélyes játékórákról. Nem beszéltem még a vizuális teljesítményről, ami kicsit néhol kétarcú tud lenni, de összességében nagyon rendben van, valamint meglepően kevés bogárkába futottam bele, ami egy ilyen nagyszabású indie projektnél külön elismerést érdemel.

Na ez a banda se teljesen normális...

A Playtonic Games tehát sikerrel vette az akadályt, és bár maradt min javítani a következő játékukig (reméljük lesz ilyen) egy élvezetes collect-a-thon játékot prezentáltak 2017-ben. Ha tűéles, pixelpontos platformerre vágysz, nyájas olvasó ez valószínűleg nem a te játékod. Ellenben ha szereted kalandosabb megközelítést, ne adj Isten annak idején Banjo rajongó voltál, akkor érdemes adnod egy esélyt a Yooka-Laylee-nek.

keviny

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

30 perce

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

16 órája
3

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
10

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==