[Teszt] Super Mario Run

Super Mario Run

GhzSzabó Ákos2017.03.24. 07:00

Kezdem egy őszinte vallomással: ez a cikk eredetileg az iOS premierre szeretett volna elkészülni, még decemberben. Nem sikerült, aminek bár több oka is volt, lassan egy insider viccé vált a szerkesztőségen belül és a drága kollegáim azóta is folyamatosan szívják a vérem miatta. Na de itt van, kérem szépen, valósággá vált és pont aktuális lett újra, hiszen a napokban jelenik meg Android készülékekre is és ami még igazán érdekessé teszi, hogy kukáztam az anno félig megírt cikk nagy részét, mivel ennyi idő után totálisan más lett a véleményem a játékról, mint a premier után 1-2 héttel.

Lehet fikázni, meg nem szeretni a Nintendo-t de az tény, hogy nem adnak ki gyenge minőséget a kezeik közül. Ezen jó szokásukkal most sem hagytak fel. A SMR döbbenetesen jól néz ki. Az egész játék él és mozog, szinte lemászik a képernyőről. Miden az utolsó gombáig kivan dolgozva, össze van rakva. A látvány, a hangok, az effektet, mind-mind hozzák a már jól ismert univerzum hangulatát. Mario animációja, mozgása tökéletes, és rendkívül változatos. Mindenre reagál, ami amúgy játék mechanika is, hiszen alapból átugorja az ellenfeleket és a kisebb akadályokat. Van amúgy egy leírás az összes lehetséges mozdulatról, amit mindenképpen érdemes átnézni, főleg a nehezebb pályák előtt. Pályákból pedig aztán van bőven, nagyjából minden „téma” visszaköszön amit az elmúlt évtizedekben megismerhettünk.

Szóval bár sokan nagyon kíváncsiak voltak, hogy mit tudnak összehozni a Nintendo-nál a komfort zónájukat elhagyva, egy olyan, fizikai irányító eszközzel nem rendelkező platformon, mint a mobiltelefonok , azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a maximumot kihozták belőle. Ez természetesen nem jelenti azt,hogy mindenkinek tetszeni fog (ilyen játék amúgy sem létezik), viszont a tartalomra sem lehet panasz. Ott van a Tour mód, ami igazából az egyszemélyes játék módnak felel meg, szokásos történet amúgy, meg kell menteni Barack (Peach) hercegnőt a gonosz böngésző (Browser, bocs) karmai közül. (Még szerencse, hogy nem Cookienak hívják a hercegnőt:). Itt 6 világ 4 pályáját járhatjuk be, ami igazából 3x4 pályát jelent, mivel a nehézségi szint választásakor, maguk a pályák is átalakulnak egy kicsit.

Ezen kívül ott a Rally mód, ahol a barátainkat vagy idegeneket hívhatjuk ki egy kis versenyre, itt nem csak azt nézi a játék, hogy ki ért be előbb, hanem, hogy közben mennyi pénzt gyűjtöttél össze. Minél jobb vagy, annál jobban szeret a közönség, akik különböző színű Toad-okból állnak és minél jobban szeretnek annál többen „jönnek velünk” a verseny végén és ezáltal népesítik be a kis városunkat. És minél többen jönnek, azaz laknak nálunk, annál több új épületet, dekorációt, speciális épületet tudunk felépíteni. Érdemes ezzel is foglalkozni egy kicsit, mivel a legtöbb játszható karakter így nyitható meg.

A Tour mód pályáin a már szokásos pénzen kívül a legfontosabb cél a színes érmék összegyűjtése, amikből összesen 15 van, 3 nehézségi szintre lebontva. Na, kérem szépen tisztelettel, itt kezdődik csak igazából a játék. Ha az ember fia úgy gondolja, hogy neki elég csak megnézegetni a különböző pályákat, akkor valóban csak annyi dolga lesz, hogy egy kézzel tapizva szépen végig rohanjon a szinteken. Viszont ha igazi kihívásra vágysz, akkor minden pályán begyűjtöd az összes érmét. A dolgot még nehezíti az is, hogy egy játék alatt kell mind az ötöt megszerezni, mivel csak akkor mehetsz tovább a következő szintre, ha mind az öt egyszerre lett meg egy futamban. Mondanom sem kell, hogy a legnehezebb fokozaton már-már brutális és egyben zseniális megoldásokkal fogunk találkozni igazi old school, „trial and error” megvalósításban. Viszont egy jól elkapott futam, már-már katartikus élményt ad.

A játék amúgy mindkét store-ból ingyen letölthető, viszont fizetés nélkül csak az első világ első három pályája játszható. Utána viszont már csengetni kell, méghozzá nem is keveset, 10 eurót. Ami sok. Illetve mobilos fronton sok. Ennyi pénzt ritkán tesz bele egy átlagos játékos egy mobil alkalmazásba, viszont a másik oldalról meg, sok ennél sokkal „gagyibb” játékért kérnek el mondjuk ugyan ennyi pénzt Steam-en. Csak az ugye PC és nem egy telefon.

Az viszont biztos, hogy a kipróbálást nagyon tudom ajánlani mindenkinek, hiszen nincs semmi veszíteni való, valamint azt is szorgalmaznám, hogy az ingyen elérhető pályákat próbálják meg kimaxolni, mert tényleg akkor mutatja meg a játék az igazi énjét. [Hét per tíz - jó ez, de az ára és a tartalma most még nem az igazi]

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

5 órája
9

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

1 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

1 napja
21

Heti megjelenések

1 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

3 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

4 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

5 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

5 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

5 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

6 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

6 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

6 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

7 napja
8

Heti megjelenések

8 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

8 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

2024.04.06.
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

2024.04.05.
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

2024.04.05.
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

2024.04.05.
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

2024.04.04.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==