[Teszt] Psychonauts in the Rhombus of Ruin

Psychonauts in the Rhombus of Ruin

mcmackoGéczy Attila2017.03.22. 10:15

Végre, ezt is megélhettük: sokunk kedvenc Schafer játékából, a Psychonautsból franchise kerekedik. Előkészületben a második rész, ráadásul a Double Fine új platformot is betámad egy váratlan mellékággal. Bocsánat, nem is igazán mellékágról van szó, hanem egy összekötő kapocsról. A Rhombus of Ruin ugyanis pontosan ott kezdődik, ahol az első rész befejeződött. SPOILER azoknak, akik az előzménnyel nem játszottak: az újdonsült pszichonautánk (Raz) éppen hogy csak csatlakozik a hősök táborához, máris hívja a csapatot a szolgálat. Mint kiderül, Lily apukáját (a Psychonauts osztag mindenkori főnökét) elrabolják, néhány pszicho-trükk bevetésével pedig hamar rájövünk, hogy a szálak a Double Fine univerzum Bermuda-háromszögéhez, a Romok Rombuszához vezetnek.

A játék egy gyors tutorial-jellegű felvezetés során végigvezet minket a VR-játékmenet rejtelmein. Az új Psychonauts csak küllemében hasonlít az elődre, játékmenetében inkább a Schafer-kalandokra emlékezteti az embert, belső nézetből. A szédítő VR-mozgásbetegséget a program úgy küszöböli ki, hogy a helyszíneken fix ponton álldogáló emberek, halak, egyéb karakterek tudatába tudunk ugrálni Razzal, így mindig egy adott helyről tudunk cselekedni, miközben próbáljuk a Rombusz-összeesküvés szálait felgöngyölíteni, és kiszabadítani a csapdába esett barátainkat.

Ez az agy-ugratós megoldás kifejezetten ötletes, mi több parádés feloldása a VR-dilemmának. („Ha FPS nézetben mozgunk, akkor fordulásnál behányunk. Ha pontok között lépdelünk, akkor meg oda az illúzió…”) A kalandjátékok logikai feladványai pedig ügyesen illeszkednek ebbe a mechanikába. Lehet túlzás azt mondani, hogy forradalmi megoldásról beszélünk, pedig valahol tényleg zseniális a megvalósítás. Csak kár, hogy a tárgymanipulálás, a kombinációs, tili-tolizós, perspektivikus rejtvények között hamar repül az idő. A Rhombus of Ruin egy szem helyszíne maximum három órás kikapcsolódást tud nyújtani, ami végül is a játék árát figyelembe véve nem is annyira rossz paraméter. Viszont egy szélesebb körben elterjedt platformon el tudnánk képzelni egy olyan Psychonauts VR kalandot is, ahol ugyanezt ötszörös kiméretben érkezne. Persze tudjuk, hogy a szárnyait bontogató konzolos VR-on még nem feltétlenül éri meg ettől nagyobb fogásokat összerottyantani… (Örülhetünk, hogy a Psychonauts 2 is egyáltalán készülőfélben van).

Pedig a minőségét tekintve lazán ellötyögnénk még Schaferék elborult víziójában. A helyszínek tökéletes paródiái a hidegháborús paranoia-hangulatnak és a rajzfilmes megoldásoknak. Egyrészről öröm látni, hogy a fokozatosan visszanyert Psycho-képességekkel rengeteg tereptárgyat meg tudunk piszkálni. Másrészről meg mikor néztél szét utoljára egy tenger alatti kráter mélyéről, ahol kalózhajóktól, iskolabuszokon át a második világháborús repülőkig minden felsorakozik? (Persze mindezt szigorú Cartoon Network esztétikával képzeljétek el - ahogy az a képeken is látszódik.) Egyszóval egy élő-lélegző rajzfilmben nézelődhetünk, ahol a forgatókönyv a legjobb írók keze munkáját dicsérik. Ismeritek a korábbi Double Fine játékokat? A Rhombus of Ruin egy percre sem lankad le a szatirikus, cinikus és vicces egysorosok dobálásával. Ráadásul az összes karakter imádnivaló, Coach rapbetétjénél pedig csak a Bond-os nyitócím ütősebb, ahol a gyönyörűen modellezett karakterek repkednek körülöttünk. Bár az újrajátszást maximum a sűrű látvány indokolja (annyi háttérben elrejtett apróság van, hogy elsőre tuti nem látsz meg minden geget), azért néhány elhagyott trófea miatt is érdemes lehet még egyszer végigszaladni Razék legújabb kalandján.

A Psychonauts: Rhombus of Ruin a PSVR platform egyik legjobb játéka. Kevés érvet tudunk felsorakoztatni, hogy a sisak korai vásárlójaként miért is ne ugorj fejest a tengeri pszichokalandba. A játék nem csak a Psychonauts rajongóknak szánt szerelmeslevél; a kalandor- gamereknek is tartogat bőven meglepetéseket. Egyedüli aggodalmunk az, hogy a játék mintha így is a VR határait feszegetné. Ebből pedig távolabba nézve adódik a kérdés, hova tovább… Talán majd Raz a pszicho-képességeivel választ ad egyszer az elmémet kínzó kérdésre.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

5 órája
11

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

21 órája
5

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==