GEARS OF WAR próbakör

GEARS OF WAR próbakör

liquidSomosi László2006.11.05. 19:20

A Gears of War-t akkora várakozás övezi, amit talán csak John Holmes legendásan méretes férfiasságához tudnánk hasonlítani. A párhuzam nem véletlen, a Gears ugyanis macsó játék, tökös, hardcore férfiembereknek, akik nem riadnak vissza a sötétben settenkedő, aztán csoportosan támadó rücskös képű idegen megszállóktól, és a vidámpark-építgetés helyett a nagypályás mészárlást részesítik előnyben.

Szaladjunk végig a kötelező műsorszámon: a játékot gyaníthatóan keveseknek kell külön bemutatni, de ha az elmúlt egy évet abszolút ingerszegény környezetben (lakatlan sziget, tibeti kolostor...) töltötted, és véletlenül, netalántán nem hallottál volna róla, akkor... akkor a Gears of War third person akciójáték az Unreal sorozatért és technológiáért felelős Epic Games-től. Sci-fi durvulás, idegenek vs. morcos tengerészgyalogosok meccs a távoli jövőben, kizárólag Xbox 360-ra. Sok vérrel, lövöldözéssel meg láncfűrészeléssel - germán barátaink éppen ezért a biztonság kedvéért gyorsan be is tiltották, nehogy Sáskának (ők a gonosz idegen faj) nézze véletlenül a romlatlan lelkű német fiatal Dr. Hans-Jürgen Schmidtet, a középiskolai etika- és filozófiatanárt. Mert annak ronda vége szokott lenni, ugyebár.

Várakozás ide vagy oda, a puding próbája az evés, két napja pedig nekünk is sikerült a kanalat ragadnunk. A Gears of War feliratú bőségtál az Xbox 360 magyar nyitóbuliján várta az érdeklődőket, abszolút ideális körülmények között. Az “ideális körülmények” esetünkben azt jelentették, hogy ettünk-ittunk-mulattunk, aztán odakommandóztuk magunkat a méretes képet biztosító projektor, és a GoW-ot rejtő debug X360 mellé. Újabb szerencsés körülmény: a gépet birtokló PC Gurus kollégák már emberes időt öltek a játékba, ergo a pályák nyitva álltak, lehetett próbálkozni. Óvatos duhajként (a mögöttünk szurkoló G365 fórumarcok bíztató szavaitól kísérve - köszönjük, urak! :-) az elején kezdtük, végignéztük a főhős, Marcus szabadulását, aztán jöhetett a tűzharc.

Első benyomás: a Gears of War vadállati módon, lenyűgözően jól néz ki. Nem kicsit, nagyon. Ha a GoW nő lenne, és valahogy egy légtérbe kerülnénk vele, azon nyomban megpróbálnánk lefektetni. Finom részletek és látványosra polírozott helyszínek, pazar animáció és effektek, HDR ott ahol kell, és abszolút stabil képfrissítés. Azaz: a végleges verzióban nyoma sincs a korábbi build-eket néhol jellemző beakadásnak, vajon csúszik a cucc, tölteni nagyon ritkán tölt (egyszer láttunk ilyesmit), és akkor is minimálisat. Már a kezdőpályák is látványosak, de az igazi finomságok csak később érkeznek. Megnéztünk egy esős, éjszakai pályát is: a kommentjeinket most nem idézem, a “kib...ott gyönyörű” volt a legvisszafogottabb jelző. Az eső végigcsorog a falakon, apró patakokban gyűlik össze a megfelelő helyeken, a cseppek fröccsenve morzsolódnak szét Marcus páncélján. Fan-tasz-ti-kus, nem véletlenül licenszeli az UE3 technológiát boldog-boldogtalan - a gazdái kezében pedig a jelek szerint csodákra képes.

Ha gondtalan, villámgyors, sokat szaladgálós mészárlást vársz a Gears of War-tól, csalódni fogsz. A GoW taktikus megközelítést igényel, a virtuális Rambók itt villámgyorsan hullazsákban végzik. A kulcsszó: fedezék. Egy átlagos tűzharc a következőképpen néz ki. Meglátod az ellent, és már csapod is neki a hátad a legközelebbi kőtömbnek. Gyors sorozat a fejed fölé tartott fegyverből (jobb ravasz), de ez maximum beköszönésnek jó (rendkívül pontatlan, és nagyon szór), célzott lövésekkel kell operálni. Lenyomod a bal ravaszt, Marcus kihajol a fedezékből, kamera be a válad környékére, és lősz. Az általunk látott ellenfeleknek két pontos sorozat elég volt - de ezt nem könnyű bevinni. Leginkább azért nem, mert ők is hozzád hasonlóan gondolkodnak, azaz nem szednek virágot a szabadban a fejlövésre várva, hanem fedezék mögül lövöldöznek kifelé. Ha többen csoportosulnak egy helyen, a parittya-gránát a megoldás, az analóg karral meghatározod az ívet, aztán a jobb ravasszal elhajítod a szeretetcsomagot. Ha ügyes voltál, nagy, véres fröccsenés a válasz, szerencsés esetben három ellenfelet is elpostázhatsz a teremtőjüknek.

Külön életerő-kijelző nincs, a GoW a Call of Duty 2-ben tapasztalt “ha nagyon lesérültél, jelzi, és pihenni kell egy kicsit” szisztémát alkalmazza. Az alapból rendelkezésre álló nehézségi fokozatok közül (casual és hardcore) a barátságosabbat választva sem volt könnyű az élet, szoktatni kell magad hozzá, hogy nincs eszetlen lövöldözés, nincs hősködés, figyelni kell, hogy kit masszíroznak a csapattársaid (egy kolléga mindig veled van, de van, ahol több is), és taktikusan kell mozogni. A mozgás - fedezékbe húzódás - rohanás egy gombbal (az A-val) abszolválható, közeli fedezékek esetén akrobatikázni (előre / hátra / oldalra gurulni) is lehet a menedékek között. Ha nagyon közel jönnek hozzád, akkor ott a láncfűrész, ami azonban nem olyan ultimatív közelharci fegyver, mint pl. a Halo puskatusa. Ha sikerül láncfűrészelni, akkor rendben vagy (véreső, döglött ellenfél), csak odáig el kell jutni valahogy. Warhawk apóval megpróbáltunk erőltetett láncfűrészes támadásokat végrehajtani - az esetek többségében vörösbe-feketébe boruló képernyő, és “Game Over” felirat volt a válasz. Miért? Egyrészt valószínűleg jó bénák voltunk, másrészt pedig a láncfűrészt be kell berrenteni, közel kell menni vele, és csak akkor tudod rendesen alkalmazni, ha nem zavarnak meg (lőnek hátba) közben. Az ellenfelek ráadásul látványosan kerülni próbálták a közvetlen kontaktust a hideg, sivító fémfogakkal - az egyikük például háromszor is átugrotta (ellenkező irányban) a ledőlt kőoszlopot, amikor ravaszul be akartam vetődni mellé egy gyors, de annál radikálisabb láncfűrészes kezelés erejéig. Warhawk kacagott, én is kacagtam, aztán rondán agyonlőtt valaki oldalról. A tanulság: mivel ugrabugrálni alapból nem lehet (csak “átlendülni” az alacsonyabb tereptárgyakon) alaposan meg kell nézni, hogy mikor izzítjuk be a fűrészt. Lőfegyverből háromfélét láttunk (automata ólomköpködők, különféle ízben), nyilvánvalóan jóval több van.

A próbakör tapasztalatai, tömören: a Gears of War határozottan reményteljes darab, bitang grafikával, remek hangulattal, és a saját zsánerében jól működő játékmenettel. A nagy kérdés: mennyire lesz változatos? Mennyire válik (vagy nem válik) önismétlővé a fedezékbe be - lövök - fedezékből ki - rohanok - fedezékbe be - gránátot dobok játékmenet? Hogy működik multiban? A válaszra már nem kell sokat várni, a Gears of War európai megjelenése alig két hét távolságból integet vidáman. A látottak alapján a megjelenés napján mi biztosan visszaintegetünk neki, aztán kíméletlenül, és szenvedélyesen a magunkévá tesszük - először párosban, aztán csoportosan is. Sáska úréknak ANNYI.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

5 órája
4

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

17 órája
6

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

21 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

23 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==