[Teszt] Hollow Knight

Hollow Knight

siklaraSimon Klára2017.03.15. 11:45

A Hollow Knight bemutatását talán azzal a legkézenfekvőbb kezdenem, hogy ez a teszt majdnem meg sem született, mert egyszerűen nem bírtam abbahagyni annyi időre a játékot, hogy írjak róla, holott nagyon megérdemli, hogy minél többen tudjatok a létezéséről.

Az ausztrál Team Cherry bemutatkozó játéka egy bogaras témájú, metroidvania stílusú bájos platformer, amely a földalatti királyság, Hallownest földjére vezérli ismeretlen céllal idemerészkedő pöttöm bogárkánkat.

A hatalmas és szövevényes világ valaha nyüzsgött az élettől, érkeztünkkor azonban már csak egykori dicsőségének maradványait találjuk itt, lakói többsége pedig tébolyodott zombiként bolyong a lepusztult járatokban. Egyre messzebb merészkedve a mondhatni élőhalott királyságban nem csak számos rejtekutat és korábban elérhetetlen folyosót fedezhetünk el, hanem a párbeszédekből és lore-morzsákból kibontakozó történetet apránként felfedő barátságos rovarokkal is találkozhatunk. Közülük némelyik megmentésre szorul, hasznos tárgyakat vesz vagy árul, ha pedig fogalmunk sincs, merre tovább, a kezdőhelyszín Dirthmouthba bármikor visszatérhetünk, hogy a szellemváros hátramaradt öregjétől útbaigazítást kérjünk, még ha néha nem is megyünk sokra vele.

A megannyi összeköttetésben lévő egyedi területből álló Hallownest egészen elképesztő méretű, így egy idő után már az összegyűjtött térképekkel sem lesz egyszerű fejben tartani, hová kell még visszatérnünk. Lovagocskánk eleinte meglehetősen gyenge, néhány terület alapos kipucolását, illetve az első bossok lepofozását követően azonban egyre több lehetőség nyílik meg előttünk.

Kulcsfontosságú tárgyak megszerzésével olyan új utakat felfedő képességeket sajátíthatunk el, mint a levegőben suhanás, dupla ugrás, vagy a falakon felkapaszkodás, de néhány varázslatot is megtanulhatunk, amelyeket az ellenfelek legyőzésekor gyarapodó soul mennyiségünk apasztása árán puffogtathatunk. Szintén soulból gyógyíthatjuk karakterünket, akinek ritka maszk- és edénytöredékek összeszedésével életei számát, illetve soul-kapacitását is növelhetjük, illetve a fegyvereként forgatott szöget is fejleszthetjük egy kovácsnál, de csak ha viszünk neki ehhez szükséges pale ore-t. A leölt ellenfelek által dobott és a pályákon itt-ott elrejtett Geo a bogárvilág valutája, amiért szintén rengeteg hasznos dolgot vehetünk, viszont ha meghalunk, és másodszor sem sikerül visszajutnunk ellenséges fantommá vált maradványainkhoz, akkor bukjuk a nálunk lévő mennyiséget (ismerős, ugye?).

A talizmánok (charms) talán a legérdekesebb eszközeink, ezek használatával ugyanis valamelyest testre szabhatjuk bogarunk eszköztárát, a legkülönbözőbb bónuszokat nyújtó varáztstárgyakból azonban csak annyit aggathatunk magunkra, ahány ezt lehetővé tevő rovátkánk van (ezek száma is bővíthető). Itt megjegyezném, hogy mivel néhány elég alapnak számító képességet is ezek használatához kötötték a készítők (például hogy lásd a pozíciódat a térképen), ezért pár rovátkát a többségnél jó eséllyel ugyanaz a néhány talizmán foglal el, így eleve kevesebb a szabadon felhasználhatóak száma. Azért így is lehet néha variálni őket, különösen egy-egy trükkösebb boss előtt, erre viszont csak a Dark Souls tábortüzeihez hasonló funkciót betöltő padokon ücsörögve van lehetőség. Ezekből nincs túl sok, és néha idegörlő, amikor egy nehezebb bosshoz minden próbálkozáskor 4-5 perc visszajutni, de a fokozatosan megnyitható rövidítések és a fast travel lehetősége azért sokat segít.

Főellenfélből harmincat pakoltak a játékba, és a labirintusszerű pályákon párat szinte lehetetlen megtalálni, de a kötelezőek némelyikével így is fogunk szívni eleget. A jó reflexek elkélnek, és bár a legtöbbjének kitanulhatóak a támadásai, akadt pár igazán szemét példány, amelyiknél alaposan összeizzadtam a kontrollert, mire lementek. A kontroller használata egyébként erősen ajánlott a játékhoz, mert így élvezhetjük igazán a tökéletesen kézreálló és reszponszív irányítást, ami kell is a rafináltabb ügyességi, vagy tömegverekedős részeknél.

Mezei ellenfélben sincs hiány, lovagunk több mint 140 féle rusnya, aranyos, vagy rusnyán aranyos ízeltlábút, gombát és egyebet hányhat szögélre, akikről kellő mennyiség bedarálása után részletes leírást olvashatunk a vadásznaplónkban. Idővel egy Dream Nail nevű fegyverre is szert teszünk, amivel más bogarak álmaiba léphetünk be, ez pedig közel sem veszélytelen.

Békésebb lelkületűek ezt részben mellőzhetik, hiszen sok mást is lehet csinálni a Hollow Knight világában, például keservesen vinnyogó lárvákat menteni, fürdőben lazítani, sírra virágot vinni, vagy bankszámlát nyitni. Alighanem a képeken is látszik, hogy a kézzel rajzolt 2D-s platformer nem csak gyönyörű, de a nagyrészt nyomasztóan sötét és hideg színek, illetve az egyszerre aranyos és bizarr külsejű élőlények révén nagyon karakteres is. A vadont, bányát, csatornát, palotát, temetőt, és sok egyéb helyszínt az azokat benépesítő lények neszelésén és idétlen hangján túl hol vészjósló, hol melankólikus dallamok teszik még hangulatosabbá. Nem is tudnék kedvenc területet választani, de az elképesztő belső tereket rejtő könnyek városa biztosan benne van az első háromban, az ott is megálló utasszállító vén szarvasbogár pedig a hangja alapján a lélekállatom.

Elképesztő, mennyire el tudtam veszni Hallownestben, és hogy a Hollow Knight milyen szinten abbahagyhatatlannak bizonyult, de ebben a nonlineáris és titkokkal teli izgalmas világ, valamint a 30+ órás játékidő mellett az is közrejátszik, hogy a nehézségből, meg a túlzott szabadságból fakadó időszakos elakadásokat leszámítva nem lehet belekötni. Szép is, jó is, a műfajban nálam jártasabbak szerint már-már az etalonként számon tartott Ori and the Blind Foresttel, illetve az Owlboy-jal egy lapon említhető, ráadásul egy ennyire élvezetes és tartalmas játék 15 euróért szinte ajándék.

***Hollow Knight | Platform: PC (tesztelt), Switch

Fejlesztő: Team Cherry | Kiadó: Team Cherry***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

7 órája
13

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

23 órája
6

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==