[Teszt] Hollow Knight
Kapcsold jtk: Hollow Knight (pc)
Eddig 39 hozzszls
siklara
2017. mrcius 15.
szerda 10:45
A Hollow Knight bemutatst taln azzal a legkzenfekvbb kezdenem, hogy ez a teszt majdnem meg sem szletett, mert egyszeren nem brtam abbahagyni annyi idre a jtkot, hogy rjak rla, holott nagyon megrdemli, hogy minl tbben tudjatok a ltezsrl.

Az ausztrl Team Cherry bemutatkoz jtka egy bogaras tmj, metroidvania stlus bjos platformer, amely a fldalatti kirlysg, Hallownest fldjre vezrli ismeretlen cllal idemerszked pttm bogrknkat.A hatalmas s szvevnyes vilg valaha nyzsgtt az lettl, rkeztnkkor azonban mr csak egykori dicssgnek maradvnyait talljuk itt, laki tbbsge pedig tbolyodott zombiknt bolyong a lepusztult jratokban. Egyre messzebb merszkedve a mondhatni lhalott kirlysgban nem csak szmos rejtekutat s korbban elrhetetlen folyost fedezhetnk el, hanem a prbeszdekbl s lore-morzskbl kibontakoz trtnetet aprnknt felfed bartsgos rovarokkal is tallkozhatunk. Kzlk nmelyik megmentsre szorul, hasznos trgyakat vesz vagy rul, ha pedig fogalmunk sincs, merre tovbb, a kezdhelyszn Dirthmouthba brmikor visszatrhetnk, hogy a szellemvros htramaradt regjtl tbaigaztst krjnk, mg ha nha nem is megynk sokra vele.A megannyi sszekttetsben lv egyedi terletbl ll Hallownest egszen elkpeszt mret, gy egy id utn mr az sszegyjttt trkpekkel sem lesz egyszer fejben tartani, hov kell mg visszatrnnk. Lovagocsknk eleinte meglehetsen gyenge, nhny terlet alapos kipucolst, illetve az els bossok lepofozst kveten azonban egyre tbb lehetsg nylik meg elttnk.

Kulcsfontossg trgyak megszerzsvel olyan j utakat felfed kpessgeket sajtthatunk el, mint a levegben suhans, dupla ugrs, vagy a falakon felkapaszkods, de nhny varzslatot is megtanulhatunk, amelyeket az ellenfelek legyzsekor gyarapod soul mennyisgnk apasztsa rn puffogtathatunk. Szintn soulbl gygythatjuk karakternket, akinek ritka maszk- s ednytredkek sszeszedsvel letei szmt, illetve soul-kapacitst is nvelhetjk, illetve a fegyvereknt forgatott szget is fejleszthetjk egy kovcsnl, de csak ha visznk neki ehhez szksges pale ore-t. A lelt ellenfelek ltal dobott s a plykon itt-ott elrejtett Geo a bogrvilg valutja, amirt szintn rengeteg hasznos dolgot vehetnk, viszont ha meghalunk, s msodszor sem sikerl visszajutnunk ellensges fantomm vlt maradvnyainkhoz, akkor bukjuk a nlunk lv mennyisget (ismers, ugye?).A talizmnok (charms) taln a legrdekesebb eszkzeink, ezek hasznlatval ugyanis valamelyest testre szabhatjuk bogarunk eszkztrt, a legklnbzbb bnuszokat nyjt varztstrgyakbl azonban csak annyit aggathatunk magunkra, ahny ezt lehetv tev rovtknk van (ezek szma is bvthet). Itt megjegyeznm, hogy mivel nhny elg alapnak szmt kpessget is ezek hasznlathoz ktttk a ksztk (pldul hogy lsd a pozcidat a trkpen), ezrt pr rovtkt a tbbsgnl j esllyel ugyanaz a nhny talizmn foglal el, gy eleve kevesebb a szabadon felhasznlhatak szma. Azrt gy is lehet nha varilni ket, klnsen egy-egy trkksebb boss eltt, erre viszont csak a Dark Souls tbortzeihez hasonl funkcit betlt padokon csrgve van lehetsg. Ezekbl nincs tl sok, s nha idegrl, amikor egy nehezebb bosshoz minden prblkozskor 4-5 perc visszajutni, de a fokozatosan megnyithat rvidtsek s a fast travel lehetsge azrt sokat segt.Fellenflbl harmincat pakoltak a jtkba, s a labirintusszer plykon prat szinte lehetetlen megtallni, de a ktelezek nmelyikvel gy is fogunk szvni eleget. A j reflexek elklnek, s br a legtbbjnek kitanulhatak a tmadsai, akadt pr igazn szemt pldny, amelyiknl alaposan sszeizzadtam a kontrollert, mire lementek. A kontroller hasznlata egybknt ersen ajnlott a jtkhoz, mert gy lvezhetjk igazn a tkletesen kzrell s reszponszv irnytst, ami kell is a rafinltabb gyessgi, vagy tmegverekeds rszeknl.
Mezei ellenflben sincs hiny, lovagunk tbb mint 140 fle rusnya, aranyos, vagy rusnyn aranyos zeltlbt, gombt s egyebet hnyhat szglre, akikrl kell mennyisg bedarlsa utn rszletes lerst olvashatunk a vadsznaplnkban. Idvel egy Dream Nail nev fegyverre is szert tesznk, amivel ms bogarak lmaiba lphetnk be, ez pedig kzel sem veszlytelen.Bksebb lelkletek ezt rszben mellzhetik, hiszen sok mst is lehet csinlni a Hollow Knight vilgban, pldul keservesen vinnyog lrvkat menteni, frdben laztani, srra virgot vinni, vagy bankszmlt nyitni. Alighanem a kpeken is ltszik, hogy a kzzel rajzolt 2D-s platformer nem csak gynyr, de a nagyrszt nyomasztan stt s hideg sznek, illetve az egyszerre aranyos s bizarr klsej llnyek rvn nagyon karakteres is. A vadont, bnyt, csatornt, palott, temett, s sok egyb helysznt az azokat benpest lnyek neszelsn s idtlen hangjn tl hol vszjsl, hol melanklikus dallamok teszik mg hangulatosabb. Nem is tudnk kedvenc terletet vlasztani, de az elkpeszt bels tereket rejt knnyek vrosa biztosan benne van az els hromban, az ott is megll utasszllt vn szarvasbogr pedig a hangja alapjn a llekllatom.Elkpeszt, mennyire el tudtam veszni Hallownestben, s hogy a Hollow Knight milyen szinten abbahagyhatatlannak bizonyult, de ebben a nonlineris s titkokkal teli izgalmas vilg, valamint a 30+ rs jtkid mellett az is kzrejtszik, hogy a nehzsgbl, meg a tlzott szabadsgbl fakad idszakos elakadsokat leszmtva nem lehet belektni. Szp is, j is, a mfajban nlam jrtasabbak szerint mr-mr az etalonknt szmon tartott Ori and the Blind Foresttel, illetve az Owlboy-jal egy lapon emlthet, radsul egy ennyire lvezetes s tartalmas jtk 15 eurrt szinte ajndk.

Hollow Knight | Platform: PC (tesztelt), Switch
Fejleszt: Team Cherry | Kiad: Team Cherry

[13] Nyarlako
mrc 17., pntek 17:31 #39
Ori and the blind forest is unity engine game s ha valahol j az irnyts akkor az az. Remlhetleg a fejlesztk patchelik majd a gondokat, nem gy mint a Starboundnl ahol leszarjk hogy rengeteg ers pc-n is 15-30 fpsre zuhan llandan a framerate.
Steam id.: Nyarlako
[13] Nyarlako
mrc 17., pntek 16:55 #38
Vlasz Frumoz (#36) zenetre
Rendkvl egyedi eset lehet, eddig soha nem hallottam ilyenrl.
Steam id.: Nyarlako
[31] backstab
mrc 17., pntek 12:58 #37
A Reddites bejegyzsemhez rta egy jtkfejleszt, hogy ez a kontrolleres mizria a Unity engine hibja, k is rengeteget szvnak vele- az gpn megy a sajt jtkuk Xbox kontrollerrel, a munkatrsn nem. A The Final Station cm jtk szintn Unityvel kszlt, s ott is gondom volt a kontrollerrel (de a 360-val tkletes volt).
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[45] Frumoz
mrc 17., pntek 12:23 #36
Vlasz backstab (#33) zenetre
Na, s akkor nem rtik, amikor mondom, mirt konzolon jtszom, s nem PC-n, amivel "kompatibilis pedig a konzol kontroller".
egy kis malac tff tff tff
[2] lde93
mrc 17., pntek 9:21 #35
Vlasz backstab (#33) zenetre
Nlam se tudta kezelni a logiteches X controllert, de azt rtk hogy dolgoznak rajta.
n billentyzettel jtszottam gy is j volt.
mrc 17., pntek 8:21 #34
Vlasz backstab (#33) zenetre
, sajnlom.
Nem is sejtettem, hogy van ilyen problmja, mert n is Xbox One kontrollerrel jtszottam s egyszer sem csinlt ilyet.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[31] backstab
mrc 17., pntek 1:20 #33
Ebbl is Steam Refund lett. Xbox One kontrollerrel nem tudom jtszani, mert a karakter kizrlag balra hajland menni. A Steam frumok tansga szerint ezzel nem vagyok egyedl, de van, akinek tkletesen mkdik. Mindegy, addig krem vissza a pnzt, amg lehet.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[30] Djuree
mrc 16., cstrtk 15:28 #32
Vlasz GeePee (#31) zenetre
azt ki se prbltam olyan fosnak tnt, de lehet ki fogom ha tnyleg ilyen j.
PSN: Djuree_HUN
[31] GeePee
mrc 16., cstrtk 14:37 #31
Vlasz eandre (#30) zenetre
ps4-en a ps+-ban anno ingyenes Apotheon az etalon (nlam) ebben a stlusban, ott lehet vadszni, kraftolni ezerrel (rengeteg fegyver, trgy, bomba, ital stb.), van sztori, rengeteg mellkkldets, bossok, a harc meg a legjobb 2d-s amivel valaha tallkoztam... egyedi a grafikai stlusa, de nekem az is bejtt....
Az let egy szar jtk, de kurva j a grafikja... PSN id: DerrickHUN
[15] eandre
mrc 16., cstrtk 14:07 #30
PS4-re vennm.
[30] Djuree
mrc 16., cstrtk 10:17 #29
ht ez igen jnak tnik, majd megveszem vmi akciban mg olcsbban....
PSN: Djuree_HUN
mrc 16., cstrtk 9:48 #28
Vlasz casper007 (#27) zenetre
Ezesetben bocsnat, illetve j jtkot!

Az els rusnl rdemes mindent megvenni, n meg jelenleg olyan problmval kzdk, hogy mr nem tudom hol elklteni a Geoimat, mert mindenkitl sszevsroltam mindent.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[62] casper007
mrc 16., cstrtk 9:20 #27
Vlasz siklara (#25) zenetre
Az elz havi Humble Monthly-ban volt dem. Nagyon tetszett, de nem akartam klteni. Ht eddig sikerlt trtztetni magam.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
mrc 16., cstrtk 8:55 #26
Vlasz ne5h (#23) zenetre
A honlapon sokig a Wii U volt feltntetve, most meg mr a Switch van ott, de szerintem egyelre csak PC-re jtt ki, mert a buy rsznl csak Steam, Humble store, s GOG link van egyelre.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
mrc 16., cstrtk 8:52 #25
Vlasz casper007 (#19) zenetre
Nmelyik tweeted alapjn azt gondoltam, hogy mr javban jtszol vele.

Velem nagyjbl ugyanez volt, elmentem dolgozni s kzben azon szenvedtem, hogy addig sem mehetek el a trkpen balra megnzni, mi van arra. Az Orit is ptolnom kellene most mr, hogy kzelebbrl megismerkedtem a mfaj egy msik kpviseljvel.

sQr: Hajr-hajr, szerintem nem fogod megbnni.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[71] zaz
mrc 16., cstrtk 8:52 #24
Vlasz ne5h (#23) zenetre
KATT!


psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
mrc 16., cstrtk 8:48 #23
Vlasz zaz (#22) zenetre
Mg nincs Twitch-en?
I am such a B.A.
[71] zaz
mrc 16., cstrtk 8:47 #22
Szeretettel vrom az ONE verzit!
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
[29] sQr
mrc 16., cstrtk 8:43 #21
Ha Klra lelkesen r kritikt, akkor abbl vsrls lesz. Fenbe.

[ csak nincs ultrawide tmogats, ennyi tart vissza... ]
Twitter: seQueeer | Instagram magazine: controller_culture
mrc 16., cstrtk 8:41 #20
Vlasz Nyarlako (#16) zenetre
Nha n is tapasztaltam, de csak nagyon ritkn, s azt hittem, n voltam bna. Ami feltnt (viszont azta taln patcheltk, mert elmlt), az a kp idnknti vratlan berccense, de szerencsre ezt is csak nagyon ritkn csinlta.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[62] casper007
mrc 16., cstrtk 6:53 #19
Nem brtam magammal s ahogy tegnap befejeztem az Ori-t, ezt meg is vettem. Mg csak msfl rm van benne, de mr most szeretem, itt sokkal kzrellbbnak rzem az irnytst, mint az Ori-ban, ltni, hogy van egy tgondolt s gondosan fellltott szablyrendszer. Eddig megvettem az irnytt s legyztem az els fellensgem, de ebben a pillanatban folytatnm, annyira elkapott a felfedezs izgalma!
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[19] bandee23
mrc 16., cstrtk 0:08 #18
Switch-en veszem! Szeretem a stlust.
NNID: bandee23 3DS: 2552-2406-9956 Switch: SW-1593-2224-3235. PSN: kalmanlehocz
[62] casper007
mrc 15., szerda 21:36 #17
Nagyon rlk, hogy rtl rla, megrdemli a figyelmet!
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[13] Nyarlako
mrc 15., szerda 19:21 #16
Csak nekem tnik gy mintha az ugrs nha nem lenne teljesen reszponzv? Amgy nagyon j kis cucc ma elkezdtem, de a tjkozds nem lesz egyszer hgoy na most merre is.
Steam id.: Nyarlako
[2] lde93
mrc 15., szerda 19:00 #15
35 ra alatt 100%oltam, idn ez volt az eddigi legjobb jtk. A 3bl 2 nagy dreamboss pedig a rmlmaimban is feltnik
mrc 15., szerda 17:52 #14
Vlasz nonkeat (#13) zenetre
gy egy hnapja mcmacko varzsolta nekem.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[12] nonkeat
mrc 15., szerda 17:35 #13
Mita van siklara-nak arca?
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
mrc 15., szerda 16:03 #12
Vlasz csavar (#11) zenetre
Igen!

Kszi mindenkinek a kommenteket! Egybknt n is megvettem, mert nem kaptunk belle kdot, de eddig az idei legjobb vtelem.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[45] csavar
mrc 15., szerda 15:38 #11
A trailerben a hangok s a zene minsge nagyon rendben van! Vajon a jtkban is ilyen?
Ne hazudj, mert sszezavarod a csillagokat s kiszmthatatlan lesz a jvd! PSN ID: vjcsavar / XBox Gamertag: an8Bit
[22] antaru:
mrc 15., szerda 15:13 #10
Vlasz Gergo89 (#6) zenetre
Semmit.
De ritkn jtszom mr, mert keveset vagyok otthon s ez a jtk messze nincs a PC-n jtszhatk kzt nlam a prioritsi lista cscsn.
Kylo Ren is my favorite Disney princess
[11] Brandon
mrc 15., szerda 15:09 #9
Ejj kedves Siklara, megfogadtam, hogy most egy darabig csak a backlogommal foglalkozom, de az rsod rvitt arra, hogy Steamen rtenyereljek a "shut up and take my money" gombra... Ezton is ksznm
XBOXLive: CollialterHUN PSN (UK): Collialter PSN (HUN): CollialterHUN Wii friend code: 0648-3968-1158 Steam: jaguar19
mrc 15., szerda 14:37 #8
Bugvania.
3DS Friend Code: 1075-2024-2501 NNID: TomekKowal Switch: 2480 3704 2913
[13] Nyarlako
mrc 15., szerda 14:19 #7
Vlasz Gergo89 (#6) zenetre
Handheld mode.
Steam id.: Nyarlako
[7] Gergo89
mrc 15., szerda 14:12 #6
Vlasz antaru: (#1) zenetre
Mit tud ez a jtk Switchen, amit PC-n nem?
[8] Nanditos
mrc 15., szerda 13:44 #5
Az utbbi idk legjobb tesztje az oldalon. Olvasmnyos s j a stlusa.
Meg is hozta a kedvem a jtkhoz
A semmi az a valami, ami azltal van, hogy nincs.
[31] backstab
mrc 15., szerda 13:05 #4
gy egy-kt ra utn cefet nehznek tnik. Br a Salt and Sanctuary-t is annak tartottam, aztn hromszor toltam vgig.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[13] Nyarlako
mrc 15., szerda 12:59 #3
Annyira nem fogott meg a trailer alapjn a grafikai stlusa, de ha ennyire dcsred Klri akkor mindenkppen ki fogom prblni, csak elbb befejezem a Bad dream : Coma-t, jn a Nier Automata, Dark souls 3 dlc...mindenesetre megy a backlogba utnuk.
Steam id.: Nyarlako
[10] n000rbi
mrc 15., szerda 12:58 #2
Switch-re tuti veszem, kszi a tesztet Klri
"-Mi ez? Hagyms bab? -Nem. Krumplis hal..."
[22] antaru:
mrc 15., szerda 12:43 #1
Ki kellene prblni, de ez inkbb Switchre kne, azt meg (mg) nem veszek.
Mindenesetre mr vide alapjn jobb, mint az Owlboy, abban ugyanis kzel nulla a kihvs s mg gy is rvid, hogy bele van pakolva egy csom jrpg-s beszlgetsdi. St, nem is igazn tudja eldnteni az a jtk, hogy mi akar lenni, nagyon szp pixelgrafiks munkn kvl. Ugyanez volt a bajom az ltalam mostanban jtszott Twilight Princesszel is. Gondoltam kiprblom, ha mr a BotW mg kimarad egy darabig s amgy is csak a Wind Waker van meg, de az is altats volt. A TP is gynyrsges, meg van benne minden, mint a bcsban, de mindenbl kicsi. Kb gy tudnm a nehzsget lltani, hogy htraktm az egyik kezem vagy megpeccselnk gy, hogy minden ts hallos. (s sajnos mg tudnk mondani ms, kilenc pontos szpsget, ami kzben el lehet aludni)

(Az Owlboyt vgignyomtam, a TP-t azt nem, de szerencsre az j Zelda mr teljesen msnak/jnak nz ki)
Kylo Ren is my favorite Disney princess
Hollow Knight adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2017. febr 24.
Kategria: Akci/Kaland
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
9
Ami tetszett
+ elkpeszt mret s izgalmas vilg
+ nagyszer irnyts
+ gynyr, aranyost a bizarral vegyt kzzel rajzolt grafika
+ rengeteg karakter, ellenfltpus s fellenfl
+ aprnknt feltrul baljs trtnet tbb befejezssel
+ meglepen hossz s tartalmas
+ abbahagyhatatlan
Ami nem tetszett
- nem mindig egyrtelm, hov kell menni
- nhol brutlisan nehz
Olvasi rtkels: 8,7 (3 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

39 | [Teszt] Hollow Knight

A bjos s bogaras (de nem bugos!) Hollow Knight az v egyik megkerlhetetlen indie gyngyszemnek bizonyult, amelyet mr egyedi vilga s hangulata alapjn melegen ajnlunk. Jtknak is kivl, ha brod a kihvst, m nem csak a bors kicsi s ers, hanem a bogrlovag is!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba