[Teszt] Digimon World: Next Order
Kapcsold jtk: Digimon World: Next Order (ps4)
Eddig 6 hozzszls
ne5h
2017. februr 03.
pntek 14:30
Nem knny egy fenkkel kt lovat meglni. Ha tbb tbornak kszl jtk, esetleg eltr koncepcik alapjn, knny elveszteni a fkuszt, s vgl senki ignyt sem tudja majd elegend mrtkben kielgteni a produktum. A Digimon World: Next Order ennek kes iskolapldja, amikor nem tudja a bal kz, mit csinl a jobb.

Kezdetben vala hm- vagy nnem fszereplnk (rajtunk ll, kivel vgunk bele a kalandba), aki fllmosan megrinti cscstechniks csuklktyjt s mris amnzisan landol a virtulis valsg flrees fekete dobozban, ahol h segti vvnak harcot egy komoly s fenyeget ellenfllel. Itt a jtk gyorsan, de tnyleg darls tempban vgigrugdos minket a tutorialon, aztn jhet a mlyvz. Bokasllyal a lbunkon. s cement karszkkal.Nem viccelek, a Next Order knnyed feltse s elssorban gyerekeknek clzott koncepcija mgtt kkemny s nha nem kicsit szvats mechanikk lapulnak, amik mg a harcedzett veternokat is nehz helyzetbe hozhatjk. Ugyanis az elsre JRPG-nek tn jtk sokkal inkbb egy modern Tamagotchi, semmint szerepjtk. Persze van egy hatalmas bejrhat terletnk, megannyi kisebb lokcira osztva, tallkozunk rengeteg karakterrel, akik annak rendje s mdja szerint a nyakunkba akasztanak csip-csup, vagy ppen komolyabb tennivalkat. Kutathatunk rejtett trgyak utn az egyes helyszneken, gyjthetnk elemzsit a lnyeinknek s persze harcolhatunk. Nagyjbl orrvrzsig.

A harci tutorial utn egy msik gyors betant szekci kvetkezik, ahol megismerjk a kzponti "vrost" (komoly fogalomzavarban szenvednek a Namconl, ha kt bungallt, egy mobil WC-t s homokozt vrosnak tudnak titullni), ahol fejleszthetjk vlasztott szrnyeinket, ingyen cuccokat kunyerlhatunk, amikre egybknt nagy szksg lesz. Illetve a teljestett side questek utn ide trnek vissza megbzink, hogy utna innen segtsenek minket a tovbbiakban. Bungall #1-ben f megbznk osztja ki az jabb s jabb trtnettel kapcsolatos megbzsokat, mg bungall #2 a helyi dojo, itt tudjuk edzeni zsebszrnyeinket. Szintn -mon vgzds rivlisval szemben a Digimonban nem pusztn harc sorn fejldnek a lnyeink. St, onnan viszonylag lassan jn nekik a mennyei XP. Ezt megknnytend az edzteremben fejleszthetjk pluszban a klnbz rtkeiket, hogy mg ersebb vljanak, s persze evolvljanak is. Itt rgtn meg kell emltenem kt dolgot. A fejleszts egy rulett rendszerben zajlik, ahol a kivlasztott rtk nvelse eltt egy minijtk keretben szerezhetnk extra jutalmat (sajnos a bnusz ikonok rtelmezsben a jtk nem segt). A msik pedig az evolcis rendszerhez kthet, amit inkbb mutcis szisztmnak kne nevezni.Bevallom tredelmesen, hogy a Digimonokkal kapcsolatban jval felletesebb a tudsom, mint a Pokmonok esetben, azonban arra mg ennek ellenre is emlkszem, hogy a digitlis monsztknl is volt egy szrevehet evolcis sma, ami alapjn fejldtek, teht az ersebb s a gyengbb vltozat kztt lthat kapcsolat volt. Na a Next Orderben ennek semmi nyoma nincs. Konkrtan a fejlds sorn a jtk vletlenszeren lecserli az ppen aktulis virtulis szrnyszlttet egy msikra, mindenfle lthat vagy sejthet logikai kapcsolat nlkl. Ennek ksznheten teljesen flsleges arra alapozva vlasztani kezdpartnert, hogy "Jajj, de kis cuki". Kt fejldsi lpcs utn ugyanis knnyen kaphatunk olyan zsebszrnyet, amit inkbb lapttal vernnk agyon, annyira irritl a kinzete. Radsul az sem zavarja a generlsi motort, hogy a lnynk organikus, mechanikus vagy botanikus. Bizony, a srknyszer aprsgbl simn lehet Lego kockkbl sszetkolt kacsa, hogy vgl egy stl fatuskv alakuljon.

s elrkeztnk a jtk legnagyobb gncsoljhoz, magukhoz a zsebszrnyekhez. Pontosabban a hozzjuk tartoz menedzsmentrendszerhez. A korbban emltett Tamagotchi prhuzam nem vletlen, a jtk majd minden percben arra kell figyelnnk, hogy velnk kszl kt dg (elnzst a kifejezsrt) kzl melyiknek ppen milyen nygje-baja van. Mert bizony lesznek, radsul majdnem folyamatosan. Ha ppen nem hesek, akkor WC-re kell mennik, vagy srltek, vagy kimerltek, vagy lmosak, vagy rosszkedvek, vagy belement valami a szemkbe, vagy elfekdtk a hajukat. Komolyan mondom, egy ponton tl mr csak a naplementt vrtam, amikor ellmosodnak s vgre jut egy szabad pillanat, amg alszanak. Mert az jszaka 2 msodperc alatt elrppen, jn az j nap s kezddik minden ellrl. s ezen a ponton a Next Order egy nagyon komoly dilemma el lltja a jtkost: a jtkkal szeretne jtszani vagy a kt szerencstlen lnyt tutujgatni. Mert a kett egytt nem fog menni.Ha haladni akarunk a jtkkal s a vgre rni a trtnetnek, megmenteni Virtulfldt s megannyi digitlis mutnst, akkor bizony haladnunk kell elre, ami azzal jr, hogy nem figyelhetnk h csatlsaink minden bjra-bajra. Ha viszont az a clunk, hogy derk szrnyeink mindig elgedettek, jl lakottak s egszsgesek legyenek, akkor az els kisebb terletrl sem fogunk kijutni. Soha. De tnyleg.

Pedig megri elkalandozni, mert a tjak vltozatosak, a side questek sorn akad nhny mks is, radsul a harc s karakterfejlds sem bonyolult. A harc kedvez a JRPG-ben kevsb jratosaknak, hiszen ha nem csinlunk semmit, a kt lnynk akkor is harcol. Mi inkbb csak a htvgi ifi meccseknl a partvonalon ordibl edz szerept tlthetjk be ilyenkor. Biztathatjuk az arnban harcol mutnsainkat, akik ennek hatsra OP (Order Power, mieltt mg valaki tvesen az Overpoweredre asszocilna) pontokat kapnak, amikbl ersebb tmadsokat vethetnek be. A taktikzsra vgyk adhatnak kzvetlen parancsokat is a harcok sorn, illetve megadhatjk, ki kit tmadjon, milyen mederben folyjon a harc, illetve szksg esetn klnbz trgyakkal ersthetik az ppen rszorul harcost.

Fejldni az ltalunk irnytott trner is tud, amihez egy szertegaz kpessgft is kapunk, ahol eldnthetjk, hogy inkbb a lnyek edzsre kvnunk-e tmaszkodni vagy a sajt fejldsnkre koncentrlni. Az ehhez szksges Trainer Pointokat lnyegben minden utn kapott XP alapjn halmozhatunk fel, rtelemszeren a legersebb kpessghez jval tbb kell, mint a belp szintekhez.Szem eltt tartva, hogy eredetileg PS Vitra jelent meg, a Next Order ennek megfelelen egszen korrekt ltvnyt nyjt a nagygpes PlayStationn is. Nyilvn nem fog lemszni a TV-k kpernyjrl, de ezt minden szvbaj nlkl megbocstjuk neki. Jval izgalmasabb krds a hangok, zenk tmakre. A harcok s tvezetk alatt pergsebb bettek hallhatak, mg a barangols alatti tmk megnyugtat ritmust diktlnak. A baj csak az, hogy utbbibl az esetek tbbsgben semmit sem fogunk hallani, tekintve a korbban mr rszletezett problmt, amikor a velnk tart evolcis zskutck meglls nlkl krognak valamit, termszetesen ehhez passzol elkpeszten idegest hanghatssal vgtelentett ismtlssel. A dolgot tetzi, amikor pldul az hes lny mg fradt vagy srlt is, ilyenkor hatvnyozottan "lvezhetjk" virnykolst.

A Digimon World: Next Order legnagyobb rdeme taln az, hogy segtsgvel tkletesen lehet rnevelni a gyermeki genercit az llattarts felelssgeire, ktelezettsgeire s a velk jr problmkra. Ha azonban egy JRPG-knt prblunk tekinteni r, akkor sajnos sokkal gyszosabban szerepel a vgelszmolsnl. Ahogy azt tette esetnkben is.

[46] soliduss
febr 06., htf 10:32 #6
Vlasz herooftime (#5) zenetre
Nztem videkat s nagyon nagyon rdekes lett ez a ps4 port. Az elz rszt amilyen pofsan tltettk, itt nyomon sem rhet az a profizmus.
[18] herooftime
febr 05., vasrnap 15:53 #5
Vlasz soliduss (#2) zenetre
Aki szereti a sorozatot, ps4re is megveszi majd akciban budget ron.

(aki nem szereti, az vitra sem veszi meg, s nyomatja a "vita halott" krust"
http://ex.nicovideo.jp/vocaloid/about
[12] nonkeat
febr 05., vasrnap 0:57 #4
Vlasz Adamska (#3) zenetre
Kszi a tippet, vitan megr egy prbt.
A karakterek kifejezetten stlusosak benne.
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
[5] Adamska
febr 04., szombat 11:56 #3
Vlasz nonkeat (#1) zenetre
a cyber sleuth 2015 egyik legjobbja

#2 soliduss - bezzeg, az indi vackok : )
[46] soliduss
febr 04., szombat 11:25 #2
max vitra... max.... ezzel n nem mrgeznm a ps4-et
[12] nonkeat
febr 03., pntek 23:56 #1
Nem sikerl ennek a szrinak kitrnie a C kategribl. Sajnos...
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
Digimon World: Next Order adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Namco
Fejleszt: Namco Bandai
Megjelens: 2017. jan 27.
Kategria: Szerepjtk
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
6
Ami tetszett
+ vltozatos helysznek

+ egyszer, de taktikzsnak teret biztost harcrendszer
Ami nem tetszett
- problms csapatmenedzsels

- nem ad elg szabadsgot

- a Digimonok fejlesztse

- az lland pesztrls

- nem tudja eldnteni, mi akar lenni
Olvasi rtkels: 8,5 (2 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

6 | [Teszt] Digimon World: Next Order

Ha tbb tbornak kszl jtk, knny elveszteni a fkuszt, s vgl senki ignyt sem tudja majd elegend mrtkben kielgteni a produktum. A Digimon World: Next Order ennek kes iskolapldja, amikor nem tudja a bal kz, mit csinl a jobb. Teszt!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba