[Teszt] Owlboy

Owlboy

WarhawkLusztig Zsolt2016.11.01. 09:00

A Néma Főhős intézménye nem igazán újdonság. Gordon Freeman, Link vagy a Doomguy is ilyen volt és valószínűleg a végtelenségig folytathatnánk a felsorolást. Ezen társaságba tartozik az Owlboy főhőse, Otus is, egy apró, de a világot jelentő csavarral: ő tényleg néma. Ez pedig egy olyan dolog, melyet már az első pillanatban nyomatékosan jelez felénk a játék, és ennek segítségével még azelőtt a mélybe lök, hogy egyáltalán elkezdődnének kalandjaink és TÉNYLEG beütne a ménkű. Azonban, mint kiderült, erre szükség is van, ennek segítségével alakíthatunk ki olyan köteléket Otusszal, melyre ritkán van példa játékokban. És most előre szólok, a „ritkán van rá példa” kifejezés valószínűleg gyakran elő fog fordulni valamilyen formában a lenti bekezdésekben, a közel tíz évnyi fejlesztés után most megjelent Owlboy ugyanis kétségkívül az év egyik legjobb játéka lett.

Your browser does not support the video tag

Otus története tehát eléggé a mélypontról indul, bagolyfiúként komoly leckéket kell(ene) megtanulnia, azonban ahogy a játék bevezetőjében látjuk, ezek sorra balul sülnek el, melyek olyan mélyen megsebzik őt, hogy még álmainak is visszatérő motívuma lesz. Ezek után persze már a rutin őrjáratba is kettős lelkesedéssel vetjük bele magunkat, mintegy megpróbálva bebizonyítani, hogy igenis érünk valamit - és igen, itt már mi, a játékosok gondolkodunk, szinte azonnal sikerül egy mély köteléket kialakítanunk a főhőssel. Azonban ahhoz, hogy felemelkedhessünk úgy tűnik még mélyebbre kell zuhannunk, mi pedig ezt meg is tesszük majd, önként és dalolva. Az Owlboy története komoly témákat jár körbe, a testi fogyatékosságtól kezdve a barátságig, azonban mindezt egy nagyon szép mesébe csomagolva teszi, melyből nem hiányozhatnak a könnyed, humoros pillanatok sem. A fejlesztők nagyszerű mesélők, nagyon szépen tudnak az érzelmekkel játszani, igazi emocionális hullámvasútra visz majd a játék.

Mellé pedig egy elképesztő, gyémánttal csiszolt játékmenetet kapunk, melyre olyan nagy címek hatottak, mint a Zelda, a Metroid vagy éppen a Kid Icarus. Azonban a fejlesztő D-Pad Studio zsenialitását dicséri, hogy úgy tiszteleg a régi, nagy játékok előtt, hogy egy pillanatra se próbálja meg másolni őket, az Owlboy kitűnően működik a saját kis rendszerében. Otus bagolyfiúként látszólag hatalmas előnnyel indul, az első pillanattól kezdve repülhet amerre akar, cserébe viszont csak egy közvetlen közelről indítható támadással rendelkezik. Ezzel sok esélye nem lenne, azonban a történet folyamán több társra lelhetünk, akiket felkapva azok képességét is használhatjuk - rögtön a játék elején régi barátunk, Geddy tart velünk, akinek pisztolyával azonnal hatékonyabban tudunk támadni. A játék ellenfeleinek és logikai / ügyességi feladványainak jelentős része ezen motívum körül forog, meg kell találnunk a megfelelő kombinációt, a megfelelő társat az adott helyzethez vagy éppen azzal kell ügyesen beérnünk, akit az adott pillanatban elérünk. A fent említett klasszikusokhoz hasonlóan minden egyes helyszín, minden egyes dungeon tartogat valami újdonságot, mely bővíti picivel képességeinket, melyet cserébe az adott helyszín végéig minél ügyesebben kell elsajátítanunk, mert a területek végén lévő főellenfelek tuti ezt fogják valamilyen formában számon kérni.

Az Owlboy játékmenetébe egész egyszerűen nem lehet belekötni, annyira tartalmas, logikusan felépített, annyira játszatja magát, amit tényleg legfeljebb egy Nintendo klasszikustól várnánk el, mellé pedig olyan körítéssel is rendelkezik, amire nincs jobb szó, egyszerűen lenyűgöző. Ismerkedjünk meg a hi-bit pixelart kifejezéssel, ez dióhéjban annyit tesz, hogy úgy néz ki, mint ahogy egy 16bites klasszikus nézne, ha az 2016-ban készülne el. A pixelek itt tényleg művészi egésszé állnak össze, a karakterek, a helyszínek, az animációk mind-mind a csúcsot képviselik, többször volt, hogy szájtátva néztem egy-egy olyan helyszínt vagy átvezető jelenetet, mely már-már tripla A kategóriás játékokkal versenyez. Melléjük pedig Jonathan Greer írt egy olyan soundtracket, melytől egész egyszerűen leesik az állunk, tökéletesen vegyíti a modern és klasszikus technikákat, kitűnően illik a helyszínekhez és helyzetekhez, egyszerűen párját ritkító munka lett.

Közel tíz évet kellett várni rá, de azt kell mondanom, hogy tökéletesen megérte. Az Owlboy úgy idézi meg a klasszikus akció-kalandjátékokat, hogy közben kitűnően kihasználja a modern kor vívmányait, úgy mesél el egy komoly, sokszor fájdalmas történetet, hogy közben sosem érzed, hogy izzadva próbálkozna. Nincs rá jobb szó: kötelező alkotás.

@youtube

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

8 órája
11

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

1 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

2 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

4 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

5 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

6 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==