[Teszt] Civilization VI
Kapcsold jtk: Civilization VI (pc)
Eddig 11 hozzszls
Lothar
2016. oktber 31.
htf 15:22
25 v mg egy valdi civilizcinak is szmottev lehet, nem hogy egy azokat szimull jtknak. Mrpedig ilyen ids a Civilization sorozat, aminek most a hatodik rsze indult vilghdt krtra. Lssuk, milyen eredmnnyel!

A helyzet nmagban hordoz egy rdekes prhuzamot. A val letben egy civilizci (egyik) alapkve, hogy a mlt eredmnyeit megrzi s tovbbfejleszti. Ugyanez vonatkozik a Civilizationre is. Ezt viszont knnyebb mondani, mint csinlni, miutn a jtkipar leghresebb 4x szrijrl van sz. A hatodik epizd btornak is nevezhet annak fnyben, hogy mennyi vltoztatst eszkzlt a korbbiakhoz kpest, a krds csak az, hogy ebbl lombkorona, vagy egy jabb vadhajts (Beyond Earth) lesz.A legszembetnbb jdonsg maga a ltvnyvilg. A korbbi realisztikus brzolsmdot rajzfilmszerre cserltk, amit a kpek is jl illusztrlnak. Megoszt lpsnek bizonyult, azonban szintn szlva engem abszolt hidegen hagynak az errl foly parzsvitk. Ugyanis funkcionalitsbl mit sem vesztett, jl tlthat, rszletekben gazdag, a gpigny pedig barti maradt. A tbbi mr zls krdse, mrpedig a latin kzmonds szerint arrl vitatkozni nem lehet (vagy legalbbis nem rdemes).

Ami ennl sokkal fontosabb, hogy a vrosfejleszts mind mechanikban, mind vizulisan nagyot lpett elre. Mostantl nem zsfolhat minden plet a vros hexagonjra. A csodk mellett szmos negyed (kulturlis, tudomnyos, katonai, pnzgyi, vallsi, stb.) sajt terletet kvetel, ami egyfell egy j stratgiai S taktikai dimenzit nyitott, msfell pedig kiiktatja azt a rgi s rhejes protokollt, miszerint az ember fia - jobb teend hjn - felhzott mindent, amit rt. A hab a tortn, hogy mindennek ltszata is van, ami nagyon feldobja egy-egy vros ltkpt. Ehhez mg kapcsoldik a domborzat, ami rengeteg plet / csoda hatkonysgt kpes nvelni (ahogy a szomszdos telkek is), s mris krvonalazdik egy olyan mechanika, amire mr nagy szksge volt a sorozatnak. Az egyetlen gond ezzel az egsszel az, hogy nem gy volt mr korbban is. Na j, meg az is, hogy emiatt a random trkpgenertor mr korntsem annyira vletlenszer, mint korbban, de mg gy is egy j zlet volt.A tudomny s kultra immron kln utakon jr. Ez mondjuk csak rszigazsg, ugyanis ha csak leegyszerstett formban is, de a Civilization 6 magv tette az Aspect-ksrlet kvantumelmleti sejtst, miszerint minden sszefgg mindennel. A mi esetnkben ez alatt azt kell rteni, hogy szmos, ltszlag tudomnytl vagy kultrtl fggetlen lpsnk eurka pillanatokat szl, amivel felre cskken egy-egy fejleszts ideje. Gyors plda: egy erd kitermelse felre cskkenti az irrigci, vagyis az ntzs technolgijnak kifejlesztst. Mr ebbl is ltni, hogy mi volt a fejlesztk clja: a diverzits fel lkdsni a jtkost, ahelyett, hogy a biztos siker remnyben egyetlen irnyra fkuszljon. s mkdik. A pacifista jtkosok pldul mr nem sszk meg azzal, ha bezrkznak s rhasalnak egy-egy letfilozfira (ez mondjuk rszben az ersebb barbr jelenltnek is ksznhet). A kultra nllsga sem csak egy jabb gyjthet pontszmat jelent, hanem politikai keretrendszereket, amiket aztn bnuszokat biztost krtykkal taptzhatunk ki. Ennek clja, hogy lehetsget adjon a finomhangolsra, a rvidebb idintervallumokon belli alkalmazkodsra, illetve hogy gy ltalnossgban nvelje a kultra rtkt. Hborra kszlsz? Hasznlj kltsgcskkent, tert nvel krtykat. Beksznttt a bke? Cserld vissza diplomata / ipari / kulturlis krtykra. Egy jabb ok, amirt szszlni lehet kt kr kztt, ha a tudomny s az ptkezs pp a lassabb medrekben csordogl.A valls sem maradt a rgi. Immron „harcolni” is lehet apostolokkal, akik amellett, hogy a rgi jl bevlt mdon a npet hlytik, kpregny nerd-k mdjra deitsokon vitatkoznak. A vallsalapts szintgy vlaszthat bnuszokkal, valamint egyedi egysgekkel jr (prftk, misszionriusok, vagy az emltett apostolok), vagyis sszegszben komolyabban reprezentlja magt ez az aspektus, mint korbban. Ez sem mondhat ppen bajnak (de Gandhival tovbbra is tessk vigyzni, a rgi j atom mellett ez lett az j kedvenc jtkszere).

A kpletet tovbb bonyoltja, hogy az AI civilizcik vezeti agendkat kaptak. A spanyolok inkvizci okn brmikor tmadhatnak, a rmaiak megvetik a kis terletet birtokl jtkost (de kedvelik a nagyok tulajdonosait), az aztkok irigyek a luxusjavakra, amik nekik nincsenek, Gandhi pedig… ht Gandhi. Vagyis lnyegben ez egy magatarts rendszer, ami fggetlenl a diplomciai erfesztseinktl szlhet j bartsgokat, vagy pp mosolyszneteket. Ha rossz trsasgba csppennk, akkor knnyen lehet, hogy tojsokon val lpkeds lesz a vge. Vagy pp totlis hbor. Ezt megfejeltk mg a warmonger szisztmval, ami rviden egy bntetsrendszer a hbort kezdemnyezk krra. Elsre elg idegestnek hatott, azonban jobban utnajrva (ezt nem hogy a tutorial, de mg a Civpedia sem rja le rendesen) mr rtelmet nyer, azonban se spoilerezni, se elnyjtani nem akarom, gyhogy ez legyen hzi feladat. Mindez nem hangzik rosszul, azonban fj ltni, hogy a gyanm szerint csak egy sebtapasz a mg mindig gyenglked AI-ra. Az ugyanis tovbbra is csinl ostobasgokat: telepeseket gyrt egy olyan szituciban, amikor mr egy tt sem lehet ledobni a trkpre, elavult egysgekkel kezd megnyerhetetlen hborkat, s akr nhny kisebb kudarc utn is bsgkosaras bkejobbot nyjt. s ez a Civilization egyetlen igazi negatvuma. Nehezebb fokozaton bevallottan csal, a komplex, kvetkezetes gondolkods viszont tovbbra sem megy neki. Itt azonban megjegyeznm, hogy br nem reszortom, hogy megvdjem, de azt nem rt tudni, hogy egy ilyen sszetett jtkhoz egsz egyszeren mg nincsenek meg az eszkzk, hogy vetern stratgknak is kihvst nyjt mestersges intelligencit klcsnzzenek (csals nlkl). Erre tovbbra is a multiplayer az igazi megolds - ami az eddigiek alapjn hibtlanul mkdik. A helyzet persze korntsem tragikus, st, jobb, mint pldul az t esetben, de attl mg egyrtelmen a leggyengbb lncszem.s akkor az aprlk. A zenei krts telitallat. Minden np autentikus dallamokat kapott, amik a kor elrehaladtval egyre sszetettebbek lesznek. A kezelfellet szinte hibtlan, br nhny informci itt-ott mg hinyzik (pl. a Petra nev csoda ltal biztostott, sszestett bnuszok, a Kolosszeum hatkre, a negyedeken bell felhzott pletek feltntetse az ptkezs panelen, stb). Harcban s tlthatsgban sokat dobott az opci, hogy jabb korokban katonai egysgek sszevonhatak, illetve ksretet is adhatunk a vdtelenek mell. A kivteles emberek rendszere is kiszmthatbb lett. A tltsi id csak elsre sok (br SSD-n ez sem vszes), a krk kztt mr grdlkenyebben halad. Az autoselect, vagyis a sorrend, amivel mg lpsekre alkalmas egysgekhez dob, rettenet agresszv s frusztrl, de szerencsre egy kis fjlmdostssal kiiktathat (s biztos vagyok benne, hogy a visszajelzsek utn hivatalos formban is orvosolva lesz). s akkor mg sz sem esett civilizcink Civilization-jnek mini-civilizcijrl, vagyis a kzssgi tartalmakrl. Mr most akadnak remek darabok (pl. vilgtrkp plya), ami rszben annak ksznhet, hogy maga a jtk tovbbra is mod bart. Steam workshop egyelre nincs, de az gretek szerint nem kell r sokat vrni.

Mindent sszevetve aggodalomra semmi ok. Promtheusz tze tovbbra is j kezekben van. Ami egy (jtkipari) titnnal, egy fklyval s egy mark emberrel indult, abbl mra egy mindenki szmra elrhet s lvezhet Civilizci lett (s ezttal mg csak DLC sem kellett hozz).

[1] engine
nov 02., szerda 12:47 #11
Vlasz ETX (#10) zenetre
Ksz, a tippet.cstrtktl szabin leszek, lehet adok neki egy eslyt
[7] ETX
nov 02., szerda 8:49 #10
Vlasz engine (#9) zenetre
Szerintem rdemes, n nem bntam meg. Az AI nem az igazi, de az eddig sem volt az - a korbbi rszeket illeten ez az eddigi eddigi legjobb civ.
Face the consequence alone with honor, valour, pride!
[1] engine
nov 01., kedd 20:32 #9
Mg mindig nem tudok dnteni. rdemes most megvenni vagy szoksos CIV megoldsknt legalbb az els kiegsztt jobb kivrni?
Elre is ksz a vlaszt!
[23] CeXzer
nov 01., kedd 15:33 #8
Vlasz CeXzer (#7) zenetre
Mondjuk azt elfelejtettem hozztenni, hogy n ezeket a jtkokat sokszor szerepjtkknt jtszom, gy nem gyzni akarok, hanem bks letet a npemnek, szal n se vagyok egy warmonger. Az elzt Rmval nyomtam, ott hborztam mindenkivel egyszerre, de ott a gyors domination victoryra mentem. Most nem.
The laws of time are mine AND THEY WILL OBEY ME!
[23] CeXzer
nov 01., kedd 15:10 #7
Vlasz ETX (#3) zenetre
Steamen is sokat panaszkodnak, hogy milyen aggresszv az AI, de pl most kezdtem egy tk standard jtkot princen (ami itt szvsz sokkal gyengbb, mint eddig), s i.sz. 1500 krnykn jrok, eddig Kong fenyegetett meg egyszer mg az elejn, s az rthet is volt, azta viszont semmi. Az ltalam ismert vilgban egy hbor sem volt, br szintn az elejn egy unmet player megpurcant, szal eddig nagyon bks a trtnelmnk, sokkal bksebb, mint a valsgban. n ezeket a denounce dolgokat egybknt sem tartom tlznak, fleg nem azt, ami miatt steamen legtbben srnak, hogy jn a denounce, ha ms a government. Ht ja, ha valaki demokratbl hrtelen fasiszta lesz, azrt szerintem nem meglep, hogy a tbbiek nem rlnek.
The laws of time are mine AND THEY WILL OBEY ME!
nov 01., kedd 10:05 #6
s akkor pr h4x:

A korbban emltett automatikus egysg szelektlst gy lehet kiiktatni: KATT!

A(z vlt) kezd logkat pedig gy: KATT! Az intr videt a jtkon bell is ki lehet kapcsolni.

Ezt meg csak gy, grtiszba: KATT!
Fraggen und fraggen lassen.
nov 01., kedd 10:03 #5
Vlasz ETX (#3) zenetre
Az aztkok mr csak ilyenek (sumrokkal mg nem volt sok tapasztalatom, csak multiban flexelt a haveromnak, szemmel lthatan k sem valami nyugodt npsg). Agendtl fggen azrt lehet j viszonyt is kialaktani, de tny, hogy a legtbbjk hajlamos spontn hborkat indtani, amiket aztn gyorsan meg is bnnak.
Fraggen und fraggen lassen.
[32] backstab
nov 01., kedd 8:50 #4
n hlye, megvettem, de nem merem elkezdeni, mert tudom, hogy akkor az itthoni munkmnak annyi. Taln majd jv hten, mikor szabin vagyok, de addig szereznem kell egy infzis szettet meg egy kattert...
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[7] ETX
nov 01., kedd 8:08 #3
Az eddigiek kzl szerintem is a legjobb, alapveten elgedett vagyok vele, de az AI tnyleg nagyon rossz. Egy kisebb kontinensen kezdtem - kb. a vilg harmada - rajtam kvl csak vrosllamok voltak. nem volt kedvem hajkzni, inkbb belaktam a terletet, kvncsi voltam mikor tallkozok elszr msik civ-vel. kb. AD 500 krl sikerlt az aztkok egyik hajjval sszefutni. Mivel sok luxuscuccom van, els krben: hello, my friend, stb. msodik krben: adjl mr luxusjavakat meg pnzt, ha mr neked sok van! harmadik kr: hbort hirdetett ellenem, holott mr 2 msik nemzettel is hborban ll.... aztn jttek a sumrok.
1. kr: hello, my friend.... 2. kr: hadat zentek..... elg egysk s rtelmetlen, fleg, hogy mire idernek hozzm a tengeren keresztl, addig pluszban annyit rhzok a haderre, hogy eslytelenek lesznek..... s mg nem is szmoltam a katonim vallsi + defenzv bnuszait...
Face the consequence alone with honor, valour, pride!
[23] CeXzer
nov 01., kedd 7:49 #2
Szerintem ez a legjobb Civ eddig. Majd mindent tud az alapjtkban, amit kell, s az egybknt borzalmas 5-bl is tmentettek bele minden olyan jtst, ami jobb volt, mint az eldei, majd fejlesztettek rajtuk egy picit. Remlem valaki megcsinlja a rebellion modot, mert az a rsze elg elhanyagolt most, s a IV. rsz azzal a moddal mindent vitt (vagy mg jobb lenne, ha a firaxis kiadn expansion packknt, br tartok tle nem mindenkinek jnne be).
Nekem is az AI a legnagyobb gondom, szerintem gyengbb, mint eddig, vagy nekem fekszik jobban ez a rsz, mint a korbbiak, nem tudom.
A msik, hogy ezt kicsit mg jobban mindent vagy semmit jtknak rzem, mint az elzeket. Ha van akkora seregem, hogy megvdjem magam, akkor egy-egy tmads utn nem nagyon llt meg semmi, hogy lenyomjam a msikat, de jellemzen az egsz fldet. Ha nincs, akkor brmikor bukhatok, mert megtmadhat egy ersebb, s nem fogja semmi meglltani (csak a hlye AI, ha feladja a nyert helyzetet).
The laws of time are mine AND THEY WILL OBEY ME!
[2] Hurin
okt 31., htf 23:08 #1
Fenttartsokkal vgok bele, de gretesnek tnik. A rszletesebb vros menedzsent nagyon hinyzott.
Civilization VI adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 2K Games
Fejleszt: Firaxis
Megjelens: 2016. okt 21.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
- jragondolt vrosfejleszts
- kezelhetsg
- audio s vizulis krts
- mersz s mkd vltoztatsok
Ami nem tetszett
- az AI mg mindig nem nyjt kihvst csals nlkl
- pr apr hiba
Olvasi rtkels: 6 (1 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

11 | [Teszt] Civilization VI

Visszatr a videojtkok trtnetnek egyik legpatinsabb sorozata: a Civillization hatodik rsze nem okoz csaldst, az j epizd minden eddiginl elrhetbb, csiszoltabb s lvezhetbb. Rszletes tesztnk kvetkezik!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba