[Teszt] Guild Wars 2: Heart of Thorns

Guild Wars 2: Heart of Thorns

Oldern2016.01.18. 10:00

A jó pár évvel ezelőtt megjelent Guild Wars 2 egy nagyon erőteljes vízió eredménye volt, amely azzal a kellemetlen mellékhatással járt, hogy alaposan felrázta az elvárásokat, érkezzenek azok bárkitől. Nem pont azt kapták tehát azok sem, akik egy Guild Wars-utódot vártak, és azok sem, akiket berántott a hype, hogy majd megérkezik a World of Warcraft új kihívója. Az ArenaNet fejlesztői felépítettek egy masszív világot, és valóban játszótérként gondoltak az egészre, amiben megéri (mármint: ingame jutalmak járnak érte!) felfedezni a térkép minden szegletét, rejtett fejtörőktől és kincsesládástul. Az alapjáték aztán folyamatosan kapta a ráncfelvarrásokat, sőt: egy egészen új kategóriája is bekerült a tárgyaknak, ami erősebb az összes többinél is - és akkor a Legendary tárgyak hónapokon át tartó levadászásáról nem is beszéltem.

“Sok hűhó semmiért”, gondolhatod, ha a WoW-hoz, vagy a legtöbb mmo-hoz hasonlóan azt várod, hogy az aktuális kiegészítő semmibe vegye az eddigi grindet, és új szinthatárral, új elérendő cuccokkal idézve délibábot a játékosok elé. Meglepetés következik: a Guild Wars 2 lépett egy merészet, és megőrizte a szinthatárt (80), és a tárgyak helyét sem vette át valami egészen új. Új zónák vannak, tennivalók is szép számmal (például végre bekerültek a Raidek, a szervezett játékosok számára bekészített endgame tartalmak), de semmilyen farmolásod nem veszett kárba: minden megvár, minden megmaradt. Sőt: ha új karaktert indítasz, akkor bizony rá kell döbbenned, hogy a régi bevált eventek és zónák még mindig gyümölcsöző lehetőséget kínálnak, ha egy kis grindelésre vagy felfedezésre támad kedved.

Fura érzés ez, komolyan mondom. Főleg annak fényében, hogy évek óta motoszkál a fejemben az, hogy vajh mi mehetett félre az MMO-piacon, hogyan törte szét a kiszámíhatós vidámpark-jelleg az egészet, de a Guild Wars 2 meglépte azt a Heart of Thornssal, amit eddig szinte senki: úgy bővítette a saját tartalmát, hogy közben nem helyezte hatálon kívül eddigi végjátékát. Az új, az eddigieknél történet- és event-orientáltabb helyszínek komoly grindelést követelnek meg, hogy teljes mértékben felfedezhesd őket, ez pedig maponként minimum 20+ órát követel meg tőled - és eközben ugyanúgy ott vannak a régi 80-as zónák is, ahol még mindig szerezhetsz igazán ütős cuccokat, ha kitartó, vagy szerencsés vagy. Tehát több teendőd van, de nem “más” teendőd. Töményebb, még több időt igénylő játék lett ebből? Igen. De bizarr és egészen különös módon ez nem jelenti azt, hogy nem kéne foglalkoznod vele: hiszen ha valami, akkor a Heart of Thorns irányvonala mutatja, hogy nem kell attól tartani, hogy ha pár hónapot kihagysz, akkor értéktelenné válik minden, amit elértél.

Jó MMO-hagyományhoz hűen új kaszt is érkezett a játékba, a különféle legendás harcosok jellegzetességeit felvevő Revenant képében. De itt is sikerült egy egészen meglepő ajándékot dobni a régi karaktereknek: minden kaszt elérhet egy teljesen új specializációt, ami a korábbiakhoz képest egy új fegyver használatát is jelenti. Ami meg a Guild Wars 2-ben ugye teljesen új képességeket is jelent, hiszen itt minden fegyver a maga képességeit hordozza magában, kaszttól és típustól függően. Így válik íjásszá a Guardian, sámánná a Ranger, és még sorolhatnám - de persze ez sem kötelező, építhetsz karaktert a hagyományos fegyverkombinációkkal is.

A Guild Wars 2: Heart of Thorns egyetlen kiemelkedő hiányossága talán az, hogy nem tudja kiszolgálni az igazán hardcore rétegének az igényeit. Itt van egy rakás új zóna, ami egy kezdőt hetekre lefoglal - darabonként, de a hardcore átlátja, tudatosan grindel, és már rég kívülről fújja a helyszíneket. Bekerült a játékba a megjelenés utáni hetekben az első raid, de ez még WoW-mércével is kevés, az új dungeonöknek pedig se híre, se hamva - egyelőre, pedig ott igazán komoly hiányosságok voltak sok, a hagyományos megoldásokhoz szokott játékosok számára. Ez nem jelenti azt, hogy nincs a játékban tennivaló - épp ellenkezőleg. Csak épp, ha van egy nagyon specifikus elképzelésed arról, hogy mit kell egy MMO “végjátékában” csinálni, akkor a Guild Wars 2 kiegészítőstül sem feltétlenül sem fog bejönni. Ha ennél formálhatóbb vagy, akkor viszont örülhetsz, nagyon is.

*

A Guild Wars 2: Heart of Thorns a maga különleges módján értelmezte újra az mmo-khoz kiadott kiegészítők fogalmát, és inkább megerősítette a létező tartalmait, ahelyett hogy lecserélte volna azokat. Az eredmény? A játék még mindig szórakoztató, az összes új kaszt felfrissült, az új helyszínek, bossok és eventek szórakoztatóbbak, és kevésbé kaotikusak, mint eddig - és már raidelni is lehet. Keresve sem találhatnál jobb alkalmat arra, hogy visszatérj a játékhoz - vagy hogy fejest ugorj bele. Kötöttségek nélkül, hisz az alapjáték tartalma F2P játékként is végigtolható.*

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

6 órája
4

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
8

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

2 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

5 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

8 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

8 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

9 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

9 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==