[Teszt] Mario Tennis: Ultra Smash

Mario Tennis: Ultra Smash

mcmackoGéczy Attila2015.11.23. 11:15

Mikor Liquid atyánk bedobta a közösbe a kérdést: „Na, ki vinné szívesen a következő Mario Tennist?”, óvatatlanul rávetettem magam a cuccra. Az év végi darálóban kifejezetten üdén veszi ki magát egy-egy könnyedebb sportjáték, pláne ha a bizalmunkat már rég elnyerő Camelot csapat áll a projekt mögött, és éppenséggel még a Mario-univerzumban is játszódik a buli. A Csiperke Királyságban lezavart tenisz- és golf bajnokságokról mindig a könnyed mechanika, és a poénos power-upokkal megtűzdelt játékmenet jut az ember eszébe. Ez a kombináció (megfelelően tálalva) az önfeledt, feszkótól mentes szórakozás netovábbja tud lenni. Pláne, ha az ember eleve le van terhelve így év vége tájékán a mindennapok sűrűn érkező feladataival.

Pont az ilyen időszakban esik extrán rosszul az egyszeri tesztelőnek, mikor a fejlesztők hülyének nézik. Na jó, azért ennyire nem egyértelmű a dolog, mert a Mario Tennis: Ultra Smash alapvetően nem egy végletesen rossz játék. A teniszmechanikák húzása nagyon ismerős lehet már a sorozat korábbi epizódjaiból. Itt van mindenki a karakterválasztó táblázatban, aki valaha is számított a Mario-univerzumban, sőt power-upoknak sincs híján a játékmenet. Elkezdődik az adogatás, az alap mozdulatokat játékosbarát módon rántjuk elő az ingujjunkból. Néha sírunk, hogy miért is néztük be az egyértelmű szituációt, máskor pedig nevetünk, mikor a pályán felbukkanó Ultra Smash támadások elsütésével porig alázzuk az ellenfelet. Ez a dolog különösen jól működik, mikor online játszunk. Az AI leginkább az eseti játékosok szintjéhez van igazítva, ennek tükrében mélyebb taktikákat ne is nagyon várjunk a gépi ellenfelektől, viszont a hálózati csatatéren lehet találkozni egy-két trükkösebb játékossal. A matchmaking egyelőre (a megjelenés utáni napokban) korrekt módon működik, mindig akad ellenfél - de félő, hogy ez a tendencia hamarosan változni fog.

Hogy miért is? Mert az emberek hamar ráunnak majd a programra. Az Ultra Smash pofátlanul kevés tartalommal van felszerelve. Nem csak arra gondolunk, hogy bajnokság, vagy bármilyen sztorimód híján a főmenüből gyakorlatilag pusztán skirmish-jellegű játékmódok érhetők el. Hanem arra is, hogy a bónuszok, poénos Mario-gegek, kikacsintások, power upok sem érik el a klasszikus epizódok szintjét. Minőségi és mennyiségi értelemben sem! Oké, itt a pálya széléről bedobált Mega-Mushroom, aminek segítségével nagyra nőhetünk. De hogy-hogy nem, mire bezsákoljuk a bolondgombát, addigra az ellenfél is megnő, mert a másik oldalra is küldenek a piros pöttyös hallucinogénből. A két nagy figura aztán betölti az egész pályát - a stratégiai lehetőségeink száma ilyenkor rettenetesen lecsökken, az adogatást pedig jellemzően az bukja be, aki először zsugorodik vissza… A menüben van persze olyan játékmód is, ahol ezek az extrák kikapcsolhatók, de így meg pontosan az az érdekesség veszik el a programból, ami miatt egy Mario Tennis-re kíváncsiak vagyunk. A menüben található ezen felül még egy egyre nehezedő ellenfeleket felsoroltató, rettentő száraz knockout mód, trenírozhatjuk a játékba küldött Amiibo figuránkat, és külön imádtuk (nem!) a Mega Ball Rally módot, ahol minél tovább adogatjuk a lasztit, annál több érme üti a markunkat. Egy harmincütéses kör simán megér egy aranyérem-értékelést és harminc aranytallért, amit körülbelül fel is dugdoshatunk Donkey méretes, virtuális orrlyukába - a boltban ugyanis háromezerért mérnek mindent. Ugye érezzük a dolog súlytalanságát? A megvásárolható extra karakterek és pályaborítások (új stadion nincs, csak a játékfelületet cserélgethetjük) amúgy achievement-jelleggel is megnyílnak, ha az ember sokat játszogat és teljesíti a kihívásokat.

A látvánnyal amúgy nem lenne bajunk, mert a képfrissítés tükörsima (gyanúnk szerint 60 FPS körül ketyeghet a mutató), a karakterek jól néznek ki, de még ezzel együtt is baromi kevés a vizuális inger, amit a játéktól kapunk. Egyrészt a Nintendoland óta százszor elsütött motor hajtja a cuccot, így a bevilágítás, a textúrák, a teljes összkép nagyon ismerős lehet már korábbról. Másrészről pedig a tartalmi soványság a látvány változatosságát is jelentősen visszafogja. (Nem is véletlen, hogy összesen kb. 800 megát nyom ez a dobozos címként is árult csodacsomag.) A zenék felhangszerelt midi-színvonalúak, de megmondjuk őszintén, ettől már nem is vártunk többet.

Szerencsére az online funkció jól működik, de itt is belebotlunk egy évtizedes lemaradásba: csak véletlenszerűen válogatott ellenfelek ellen nyomulhatunk, így ha valaki haverokkal szeretne Gomba-kupát rendezni, azok kénytelenek lesznek összeülni a szobában egy televízió előtt, mert erre direkt lehetőség nincs, és feltételezhetően nem is lesz.

  • Szomorúak vagyunk, mert az új Mario Tennis szinte minden téren alulteljesít. Ami jó benne, az majdnem hogy tizenöt éve is jó volt, aminek pedig fejlődnie kellett volna, az (a grafikát leszámítva) inkább visszafelé töpörödött. A játékmenetben található súlyozatlanságok és hangsúly-eltolódások Mario sportjátékoktól szokatlan trehányságról tesznek tanúbizonyságot, a tartalmi és online-játékkal kapcsolatos kérdőjelek pedig tovább fényezik az évek óta Mario feje felett lebegő damoklészi kardot. Lehet, hogy lassan tényleg itt lenne az ideje annak, hogy a számolatlan oldalági hajtást mellőzzék, a letölthető játékok kategóriájába menekítsék, netalán totálisan újraformálják? Erre egzakt választ most nem óhajtunk nyújtani, de mivel (hogy a korábbi felvetésünkre reagáljunk) hülyék azért nem vagyunk, egy picit keményebben fog a tollunk a végső pontozásnál.*

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

13 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==