[Teszt] Devil's Third

Devil's Third

Rehynn2015.08.26. 16:00

Lőttél már úgy lábon valakit, hogy lerepült a feje? Hacsak nem volt szerencséd Mel Brooks soha ki nem adott videojátékához a 90-es években, akkor jó eséllyel eddig nem adatott meg neked ez a roppant egyedi élmény. Mondom: eddig. VÉGRE a boltokba kerül ugyanis az emberhez nőtt napszemüveg, Tomonobu Itagaki által 2011-ben bejelentett Devil's Third, tele olyan vadítóan új játékelemekkel, mint az előbb említett gyilkos bravúr, vagy mondjuk a… Nem. Valójában a stílusos(nak szánt) erőszak e roppant blőd manifesztációján kívül egyenként nagyjából mindent láttunk már, amit Itagaki játéka felmutat, így mikor a stáblista végén feltűnik a láthatóan némileg megkeseredett japán dizájner rajongókhoz írt személyes hangvételű üzenete, a levágott végtagok, a szénné bombázott tájak és az elhullott extrém karakterek nyomán csupán kissé szomorú rezignáltságot érzünk.

Pedig a játék (és Itagaki) mást ígérnek. Előbbi egy indiai istenséggel és lángokkal nyit, roppant mély és kemény dolgokat sejtetve, utóbbi pedig egyenesen arról beszél, hogy a DT „áttörést” jelent majd az ipar számára. Aztán látunk drone-hadviselést (mert az aktuálpolitikai kommentár igen óvatos kezet igénylő műfaj), gonosz terv keretein belül felrobbanó műholdakat, és az egész Földet sötétbe borító EMP támadást. Ennek hatására a guantánamói börtönben kiszabadulnak a foglyok (!), akikről tök tévesen azt hittük, hogy vélt vagy valós dzsihádisták, valójában viszont rosszéletű rapperek. Őket később betanulásképpen úgy megdobjuk vascsővel, hogy kettészakadnak.

Nem az a baj a Devil's Third körítésével, hogy irgalmatlan nagy baromság, hanem hogy minden hangoskodása ellenére alig szorult bele személyiség és élet. Világa szinte teljesen statikus, hiába veri hősünk, Iván (42, orosz állampolgár) meglepően hiteles mozdulatokkal méretes dobcuccát, ha utána hiába ütögetjük a cineket, azok meg sem mozdulnak. A díszletekhez ne nyúljuk, csak dísznek vannak.

Az ellenfelekből ezzel szemben zavarba ejtően könnyű reakciót kicsikarni: egyrészt bármilyen kezünk ügyébe akadó eszköztől tényleg darabokra hullik minden rosszarcú, másrészt Iván pár óra játék után is úgy sértette meg egyszerre tizenkét esetben az emberi test egységének szentségét, hogy tőlem csak annyira volt szüksége, hogy nyomva tartsam block/dodge gombot, és (már nem túl) lelkesen nyomogassam a gyenge támadást. Később kínosan nyilvánvaló spawn-pontok és az ott megjelenő tankjellegű, végre odafigyelést igénylő ellenfelek segítségével sikerült némi kihívást csempészni a játékba, de az ehhez hasonló lusta megoldások remélhetőleg legfeljebb csak elrettentő példaként jelennek meg a pályatervezést tanítani hivatott kurzusokon.

Ivan ellenfeleivel ellentétben a Devil's Third határozottan jobban mutat darabjaira vágva. A „könnyű” és „súlyos” támadásból álló közelharc és a TPS/FPS stílusok között rugalmasan váltakozó lövöldözés hibridje jól működik, és a harcok jelentős része mindkét megközelítést támogatja, amit nagyban segít, hogy ütő-/vágófegyverünket távolról is hozzávághatjuk a gonoszokhoz. Ha sprint közben megnyomjuk a guggolást, akkor Ivan szépen imitálja a Vanquishben orgazmikus szintig tökéletesített becsúszást, az automata fedezékrendszer pedig többnyire azt teszi, amit kell. Sőt, az AI csapattársak tényleg képesek lelőni ellenfeleket.

Kár, hogy mindez nem áll össze egy igazán szórakoztató egésszé: a csúszás két szakaszt leszámítva egyszerűen felesleges és csak nehezíti a célzást, a közelharc sekély türelemjátékká silányul az ellenfelek merev támadóláncai (meg persze az esetlen kamera) miatt, míg a lövöldözést az egymástól alig különböző fegyverek és a teljesen tempógyilkos módon fedezékfetisiszta ellenségek teszik gyakran unalmas pixelvadászattá (amit a Splatoon fenséges giroszkópos irányítása után egyszerűen fájdalmas „natúr” analógkaros célzás súlyosbít). A pályatervezőknek talán lett volna még esélyük megmenteni a játékmenetet változatos és kreatív feladatokkal, de minden ezzel kapcsolatos reményünk gyorsan elsorvad, mikor a játék arra kér, hogy ugyan, keressük már meg a liftnek áramot szolgálgató generátort (hiszen ez egy videojáték), majd egyből megmutatja, hogy természetesen a nulla elágazást rejtő folyosó végén találjuk vágyaink tárgyát.

A single-player mód 10-15 órája akkor sem kellemesebb, ha a mechanikai és pályadizájn hiányosságok felett szemet hunyva inkább a modern játékipar által előszeretettel hangsúlyozott „élményt” kívánjuk átélni. A képfrissítés jobb pillanataiban eléri a másodpercenkénti harmincat, de nem is ez a lényeg, ugye, hanem az, hogy milyen képek frissülnek helyenként szégyellnivaló gyorsasággal. Nos, e tekintetben a Devil's Third a modern videojáték-grafika Ayn Randje. A művészeti részleg néhol egyértelmű diadalt arat (a japán hegyi kastély távolról roppant impozáns), máshol viszont az inspiráció hiánya csontszáraz PS2-es textúrákkal megtámogatva ér el a csordogáló rozsdás csapvízhez hasonlítható izgalmakat. Cserébe kiváló köröket mehetünk az előző generációban népszerű „Unreal Engine 3 töltési lag, vagy csak simán ilyen ronda?” játékkal. Karakterek terén leginkább a Metal Gear castingekről hazaküldött színészeket kapunk, akik gyengén rendezett, esetlen cutscene-ekbe vinnének életet, ha lenne bennük. A sztoriról pedig maradt még egy sor jegyzetem, azt szó szerint idézném: „Biológiai kísérletek és zombik, jéé!”

Elképzelhető azonban, hogy még sincs veszve minden. A Devil's Third multiplayer oldalát végignézve ugyanis egészen impozáns lehetőségekkel szembesülünk: 8 játékmód, melyben részt vehetünk klántagként vagy zsoldosként, szövetségesi és békerendszer a klánok között (mely megszegése egészen izgalmasnak tűnő kockázat-jutalom dinamikát hordoz magában), saját egyedi bázis fejlesztése és más csapatok bázisának ostromlása… És hogy mindez milyen a gyakorlatban? Kérdezzétek a japánokat. A Devil's Third teszt-embargója előtt ugyanis egyszerűen nem voltam képes más játékost találni a már hetek óta futó szervereken, a már korábban megjelent szigetországi verziót nyúzó kollégákkal pedig nem mer/tud összeereszteni a gép. Simán elképzelhető, hogy a multiplayer az egyjátékos mód szinte minden, a játékmenetet érintő hibáját orvosolja, hiszen, mint említettem, az alapok adottak egy nem kiemelkedően mély (képzavar), de tempós és izgalmas daráláshoz, csak épp single-ben hiányzik hozzá a megfelelő ellenfelek és környezet. Ha van remény arra, hogy a Devil's Third bárkinek igazán jó befektetés lehet, az a multiban keresendő—mi több, a többjátékos mód PC-n ingyenes, így bármiféle kockázat nélkül lehet közelíteni a játék már első ránézésre is legígéretesebb részéhez.

Itagaki és legújabb gyermeke igen kemény utat jártak végig. Mire elérte, hogy a boltok polcaira kerüljön, a Devil's Third platformot, engine-t és kiadót is váltott. Ez pedig tagadhatatlanul meg is látszik rajta, és nem válik előnyére. Majdnem minden alapelemén látszik a gondoskodás, de egészében mégis azt árulja el magáról, hogy születésének meghatározó eleme a pánik volt, nem pedig az ambíció vagy akár csak a higgadt rutin. Áraszt magából egyfajta konok elszántságot, hiszen sok hányattatás után mégiscsak megszületett, és még a leginkább homlokhorpasztő blődségek közepette is próbálja komolyan venni magát—csak hát játszani ugyebár nem a szándékkal fogunk, hanem a produktummal. Amivel simán elképzelhető, hogy később érdemes próbálkozni—ha majd olcsóbban adják, ha a multiplayer tényleg érdemessé teszi a létezésre, és ha lesz elég ember, akik révén online életre kel a játék.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

8 órája
4

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
8

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

2 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

2 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

5 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

6 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

8 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

8 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

9 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

9 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==