[Teszt] God of War III Remastered

God of War III Remastered

dragCsető Zsolt2015.07.22. 12:00

Jelen pillanatban nem nagyon tudunk többet tenni annál, mint hogy türelmetlenül várunk Kratos - vagy legalábbis a God of War-széria - első PS4-es eljövetelére, a nyári forróság közepette azonban most csillapíthatjuk némileg éhségünket: a sorozat harmadik, PS3-as epizódja újból itt van, hogy megújult formában boldogítson bennünket.

Hogy kinek szól a PS4-es Remastered verzió? Ha a PS3-as eredeti kimaradt, akkor neked mindenféleképpen. Az immáron öt évesnél is öregebb harmadik részt annak idején alaposan körbedicsértük, most pedig egy fél évtized távlatából már teljes nyugalommal jelenthetjük ki, hogy nemes egyszerűséggel a nyugati hack and slash műfaj legjelesebb előző generációs képviselőjéről van szó, így ha fogékony vagy a zsánerre, túlságosan sok indokot nem tudunk elfogadni az Olümposz bukástörténetének kihagyására.

Kratos történetének kronológiai lezárása minden idők egyik leglátványosabb videojáték-nyitányával igyekszik tisztázni, hogy milyen léptékekben is gondolkodik, ezt pedig nem csak azért írjuk, hogy újból elsüthessük az öt évvel ezelőtti megállapításokat. A God of War III első félórája ugyanis még mindig brutálisan üt, olyan koreográfiát szőve a (nagy levegő...) hegyoldalon mászó Gaián harcoló Kratos és Poszeidón több szekvenciára osztott összecsapása köré, mely még mai szemmel is tabukat dönget, nem csak a méretek tekintetében, hanem mert ott sem veszi ki a kezedből az irányítást, ahol más játék már rég megtette volna.

Talán pont ez az, ami a God of Wart olyannyira kiemeli a műfaj kínálatából: az, hogy a külön-külön is kiváló játékelemeket kiemelkedő rendezéssel gyúrja össze egységes egésszé. Önmagában ugyanis hiába hangzik jól, hogy rendkívül élvezetes, változatos és átgondolt a harcrendszer, hogy az ellenfél-leosztások, és ezzel párhuzamosan az összecsapások forgatókönyve olykor a legnagyobb japáni műremekeket is képes megközelíteni, vagy hogy rendre remek ütemben váltakoznak a harcolós, a felfedezős és a puzzle-jellegű szakaszok, a God of War III ennél sokkal több. A God of War III mesterien szövi a mitológiai körítés köré minden egyes dizájnelemét, remek érzékkel helyezi kontextusba a különféle logikai feladványokat, ráadásul a hatalmas méreteket nem csak arra használja fel, hogy hatásos eszközökkel érzékeltesse a folyamatos előrehaladást (mind történetben, mind fizikailag), de a papíron legunalmasabbnak ígérkező részeket is mesterien dobja fel a kreatív operatőr és az indirekt történetmesélési eszközök segítségével.

Fényezhetnénk még sokáig magát a játékot, de érdemes kicsit a God of War III Remastered, mint termék szempontjából is megvizsgálni az alanyt, egyértelmű ajánlásunk mellé ugyanis egy erőteljes feltételt is kénytelenek vagyunk csatolni. Ez nem más, mint hogy God of War-szűzként kifejezetten nehezen befogadható produktumról beszélünk: na nem a játékmenet tekintetében, sokkal inkább azért, mert Kratos ebben a részben válik antihősből ki nem mondott főgonosszá. A korábbi cselekmény, illetve a központi karakter mélyebb ismeretének hiánya mindenképpen levesz az élvezeti értékből, így (amennyiben kimaradt) az első két rész pótlása mindenképpen ajánlott a trilógia felgöngyölítése előtt - szerencsére PS2, PS3 és PS Vita platformokon is megvan a lehetőség erre.

És hogy mi a helyzet azokkal, akik öt évvel ezelőtt már átélték mindazt, amit ez a csomag kínál? Nos, rájuk nem sok újdonság vár: az 1080p / 60fps értékek nyilvánvalóan jól hangzanak, de igazából már az alapanyag is olyan minőséget képviselt, hogy a magasabb technológiai színvonal ellenére sem szabad kategóriákkal komolyabb látványt elvárni (az átvezetők ráadásul maradtak PS3-szinten, sajnos). Ettől függetlenül nyilvánvalóan definitív kiadásról beszélhetünk, amely minden szempontból üti az eredetit, ráadásul nem elég, hogy megkapjuk hozzá az összes megjelent DLC-t (aréna mód és karakterskinek), de még egy fotómódot is eszkábáltak nekünk hozzá, ahol a művészlelkek megörökíthetik Kratos vérengzésének legszebb pillanatait. Ha tehát pusztán a God of War III jelenleg elérhető legjobb verziójára vágysz, nyilvánvalóan erre a kiadásra kell befizetned.

A Kratos-saga konklúziója PS4-en is kiemelkedő játékélmény, amely cseppet sem öregedett az évek során, így különösebb okunk nincs arra, hogy kiűzzük a nyugati hack and slash játékok Olümposzából. Hogy kinek ajánlható a Remastered kiadás? Azoknak mindenképpen, akiknek annak idején kimaradt az eredeti (de szigorúan az első két rész ismeretében!), ők ugyanis minden idők egyik leglátványosabb és legjobban rendezett videojátékát pótolhatják be vele. A többiek számára a kisebb látványbeli előrelépés mellett csupán a nosztalgia és a korábbi élmények felmelegítése marad - persze ha éppen erre vágysz, akkor a God of War III Remastered az a kiadás, mely a leginkább alkalmas erre.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

15 órája
12

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

5 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==