[DLC] The Evil Within: The Consequence

The Evil Within: The Consequence

siklaraSimon Klára2015.05.12. 13:00

Múlt hónapban írtunk az Evil Within fehér foltokban bővelkedő történetét utólag kiegészítő kétrészes DLC mellékszál The Assignment cimű első részéről, amelyben Sebastian mentoráltja, Juli Kidman szemszögéből kísérhettük végig az alapjáték cselekményét. Bár néhány korábban homályos fordulatra magyarázatot kaptunk, továbbra is számos kérdés lóg a levegőben, így a hasonlóan történetorientált The Consequence folytatja Kidman igazság utáni hajszáját. Leginkább a helyszíneken fellelhető naplórészletekből válik világossá, hogy a szenvtelen nő furcsa viselkedése hogyan függ össze titokzatos munkaadójához fűződő viszonyával, valamint megbízása sajátos jellegével. Kidman egyre több előtte elhallgatott disznóságra jön rá, ezért nyíltan szembefordul arctalan főnökével, aki úton-útfélen emlékezteti az egyre kevésbé együttműködő ügynököt eredeti küldetésére. Ami igazán érdekes, hogy végre az is kiderül, hogyan keveredett bele Sebastian és két beosztottja a Moebius-doktor Himenez-Ruvik/Ruben háromszög egymással ütköző érdekeinek kereszttüzébe, illetve hogyan került a szándékosan odaküldött Kidmannel együtt a STEM rendszerbe. A bő 3 órás játékidő során most is csöpögtetik az információt a rideg Ikeás dizájnt preferáló Moebius szervezetről, ám a hangsúly sokkal inkább a már nem annyira jellegtelen főszereplők motivációira, és a bennük lezajló lélektani folyamatokra került.

A DLC második felében a Kidman hangját adó Jennifer Carpenter végre kibontakoztathatja a neki olyannyira testhezálló Debra Morgan figurát, az események hatására ugyanis halvérű hősnőnk önmagára talál, fokozatosan átalakul mocskos szájú rendőrnővé, és olyan bájjal káromkodja végig a húzósabb pillanatokat, hogy azt tanítani lehetne. Kedvenc momentumom az egyik tökéletes pillanatban elejtett “Fuck this place!”, de a fejlesztők által itt-ott becsempészett abszurd humorra is egészen csodálatos reakciói vannak. Erre legjobb példa a végső bossfight előtti hallucinációja, amire egyébként hozzá egészen hasonlóan reagáltam én is. A történetet újabb részletekkel kiegészítő szakaszok közül a rendőrörsöt emelném ki, ahol némi bepillantást kapunk Sebastianék dolgos mindennapjaiba, felettesünk Max Paynéhez hasonlóan tragikus magánéletébe, illetve a rejtélyes sorozatgyilkos utáni nyomozás előzményeibe. A nagyrészt az alapjátékból visszaköszönő, ám azoknak eddig nem látott területeit bemutató helyszíneken időről időre most is belefutunk Sebastianba, Lesliebe, vagy életünkre törő Moebius-os főnökünkbe, és bizony ezek a találkozások egész másként festenek most, hogy az eddig gonosznak vélt ügynöknő oldaláról látjuk őket. A befejezést egyszerre éreztem aljasnak és lelkesítőnek, mert olyan ordas cliffhangerrel zárul a DLC, hogy egyrészt megint több a kérdés, mint a válasz, másrészt azonban biztosra vehetjük a folytatást.

A továbbra is üdítően változatos játékmenet ismét nagymértékben támaszkodik az éppen rendelkezésre álló eszközökre, amelyek ügyes adagolása leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ha van fegyvered, akkor lövöldözöl, ha meg nincs, akkor lopakodsz. Aki hiányolta az akciódúsabb részeket az Assignment-ből, az most örülhet, a Consequence-nek ugyanis vannak egészen kielégítő pillanatai. Ilyen például, amikor végre bosszút állhatunk a vörös cipellős, menstruáló asztalilámpa-nőn, vagy amikor néha-néha átmenetileg lőfegyvert kapva nincs más dolgunk, mint menni előre, és shotgunnal fél méterről pofán lőni mindenkit, aki szembejön. A lopakodás persze sokszor elkerülhetetlen, és attól sem kell tartani, hogy Kidman most már nem annyira kiszolgáltatott, mert vannak pillanatok, amikor csupán gyenge fényű világító rudakra hagyatkozva kénytelen tapogatózni a koromsötétben. Egy új képességgel is bővült a repertoárunk: hajmeresztő magasságokban bóklászva ahol adja magát, ott le tudjuk lökdösni a gyanútlan ellent a mélybe, ezzel megspórolva a továbbra is ritkásan fellelhető, sneak killre alkalmas baltát. A lámpanő előli bújócskát ezúttal eléggé idegtépőnek éreztem, mert ha egyszer észrevesz, onnantól garantált a game over, mivel a lámpafénytől szinte megbénult Kidman csak vánszorog, amíg el nem kapják. Ez önmagában nem baj, de harmadjára már kicsit fárasztó, viszont cserébe a több felvonásos végső harc ezúttal is zseniálisan beteg.

A kevesebb néha több: Kidman ügynök mindössze 6-7 órás megbízatása - alighanem éppen tömörségének köszönhetően - élvezetesebbre, és helyenként félelmetesebbre sikerült, mint a circa 30 órás alapjáték. A kétrészes sztori DLC maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen egyszerre kiegészíti és továbbviszi a fő történeti szálat, a sótlan szereplőket személyiséggel ruházza fel, valamint olyan folytatásért kiáltó csattanóval zárul, ami láttán lehetetlen nem örülni a bizonyosságnak, hogy a Tango folytatni kívánja az Evil Withint. Akinek bármi kétsége van afelől, hogy megéri-e végigjátszani a DLC-ket, azt hadd nyugtassam meg: megéri.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bang-on-Balls: Chronicles - nálad a mémlabda

Nagyot gurít az Exit Plan, a Bang-On Balls egy támogató és elégedett közönséget tudhat maga mögött. A memejátékból lett platformer jópofasága előtt mi is meghajoltunk, most hogy kijöttek a konzolos verziók. Teszt.

20 órája
1

Heti megjelenések

22 órája
15

Unicorn Overlord - a Vanillaware ismét megcsinálta

A cég, ami egy lapra tett mindent - a Vanillaware következő játéka a stratégiai JRPG-k következő generációját hozza el. Kérdés, hogy minőségében azt kapjuk-e amit vártunk. Azaz kérdés ez? Hiszen mégiscsak a Vanillaware-ről van szó. Teszt!

1 napja
3

Üdvözöl a Dragon's Dogma II, jön a The Smurfs: Village Party – ez történt pénteken

Továbbá: Selfloss, Phantom Fury, Planet of Lana, Into the Dead: Our Darkest Days, Wild Bastards, Until Then, Phantom Spark, Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons, Squirrell with a Gun, Sacre Bleu, Surmount.

2 napja
8

Bemutatkozott a MotoGP 24, új Dungeons & Dragons a láthatáron – ez történt csütörtökön

Továbbá: Empire of the Ants, Shadows of the Damned: Hella Remastered, The Devil Within: Satgat, Crow Country, Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, Saviorless, Moonglow Bay, OTXO, Gigantic: Rampage Edition.

3 napja
2

PlayStation Game Catalog: a márciusi felhozatal

Marvel’s Midnight Suns. NBA 2K24. Resident Evil 3. Izgalmas friss címekkel és klasszikusokkal bővül az előfizetés katalógusa.

4 napja
12

Visszatér a Summer Game Fest, kivált a Saber Interactive – ez történt szerdán

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, PS5 rendszerfrissítés, V Rising, Resident Evil 4, Ereban: Shadow Legacy, Deceit 2, Paper Trail, Reggie, His Cousin, Two Scientists and Most Likely the End of the World, Sea of Stars, Venture to the Vile, Terra Memoria, Crypt of the NecroDancer.

4 napja
1

Slave Zero X - pixelszeletelő

A Slave Zero X őse egy PC/Dreamcast mecha TPS, ami szinte mára teljesen feledésbe merült. A mostani cím pedig egy japán stílusjegyekkel megáldott, scrollozós hack and slash, ami mintha csak Saturnról maradt volna rajtunk. Hogy kerültünk ilyen messzire a forrástól? Teszt!

5 napja
6

Stig Asmussen új stúdiója, noir nyomozás a jövőből - ez történt kedden

Továbbá: Emptyvessel, The Last Case of Benedict Fox Definitive Edition, TopSpin 2K25, Street Fighter 6, F1 Manager 2024, Children of the Sun, Grandia HD Collection.

5 napja
9

MultiVersus megjelenés, Capcom Highlights bejelentések - ez történt hétfőn

Továbbá: Destiny 2, Final Fantasy XVI, Forza Motorsport.

6 napja
8

Snufkin: Melody of Moominvalley - Múmintavasz

Múminék ritka szereplők a videójátékok világában. Most egy norvég csapat gondolta, hogy itt az idő kicsit előtérbe hozni az északi mesevilágot. És milyen jól gondolták! Teszt!

7 napja
8

Heti megjelenések

7 napja
3

Hivatalos az új Mario animációs film - MAR10 Day hírcsokor

Ha március 10., akkor MAR10 Day - a Nintendo készült is néhány említésre méltó bejelentéssel.

8 napja
6

Geometry Survivor

A Geometry Survivor címe rögtön két játékot is megidéz – de jutott-e saját elképzelés is vajon az inspirációs források mellé? Tesztlaborban a vibrálóan színes auto-shooter.

9 napja
5

Alakul a Watch Dogs mozifilm, bezár a Deviation Games – ez történt pénteken

Továbbá: Epic Games vs. Apple, Activision Publishing, The Night Wanderer, Thorgal, Outcast – A New Beginning, Ikonei Island, Reigns: Beyond, Dave the Diver.

9 napja

Lysfanga: The Time Shift Warrior – Az idő nem játék

A Quantic Dream csapata 2019 óta már nemcsak fejlesztőként, hanem kiadóként is jelen van a piacon, és bár eddig mindössze néhány külsős játékkal rukkoltak elő, a mostani címüket is érdemes górcső alá venni.

2024.03.08.
3

Nosztalgiázik az EA, még mindig ígéretesnek tűnik a Fallout sorozat - ez történt csütörtökön

Továbbá: Overwatch 2, Rise of the Ronin, Marvel's Spider-Man 2, Helldivers 2, Snufkin: Melody of Moominvalley.

2024.03.08.
12

Elhunyt Akira Toriyama

A Dragon Ball alkotója 68 éves volt, munkássága komoly nyomot hagyott a populáris kultúrában.

2024.03.08.
17

Új bejelentések az Xbox Partner Preview-n, megint balhézik az Apple és az Epic- ez történt szerdán

Továbbá: Ghost of Tsushima Director's Cut, Valiant Hearts: Coming Home, Princess Peach: Showtime!, ABYSS X ZERO.

2024.03.07.
15

Penny's Big Breakaway

A Sonic Mania fejlesztőinek debütáló alkotása teljes mértékben saját alapokra építve tör át a harmadik dimenzióba, de a klasszikus SEGA platformerek iránti alázat így is minden porcikáján érezhető. A végén talán még a kék sündisznót is sikerül megelőzniük? TESZT!

2024.03.06.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==