[DLC] The Evil Within: The Assignment

The Evil Within: The Assignment

siklaraSimon Klára2015.03.22. 09:10

Az Evil Withinnel Shinji Mikami visszatért a műfaj gyökereihez, és megidézte az utóbbi évek klasszikusainak legjobb pillanatait. A kiszámíthatatlansága miatt folyamatos rettegést kiváltó játék ügyesen ötvözte az ijesztegetés bevált eszközeit, és leginkább olyan volt, mint egy kevésbé akciódús Resident Evil 4 esetlen irányítással. A hátborzongató atmoszférától csöpögő helyszínekben az újrahasznosított ötletek ellenére is volt fantázia, a túlmisztifikált történetben és a sótlan karakterekben viszont annál kevésbé, a kétrészes kiegészítő első fele azonban fejlődést mutat az utóbbiak tekintetében. Az Assignment DLC úgy egésziti ki az Evil Withint, ahogy a Separate Ways játékmód a Resident Evil 4-et: adott egy dögös, ám rendkivül gyanús női mellékszereplő, aki csak néha bukkan fel, valódi motivációi végig rejtve maradnak, ezért az események ő szemszögéből való bemutatása fényt deríthet a történet néhány megoldatlan rejtélyére. Juli Kidmannek eddig kb. annyi személyisége volt, mint egy cserepes virágnak, és a szerepe is kimerült abban, hogy ha néha vizes lett, átlátszott az inge. Benne volt a pakliban, hogy pont annyira lehet majd vele azonosulni, mint a szintén nem túl árnyalt személyiségű Sebastiannal. Itt ért a kiegészítő legnagyobb meglepetése, a Tangónak ugyanis majdnem sikerült egy jellegtelen mellékszereplőből érdekesebb figurát faragnia, mint amilyen az eredeti játék főhőse volt.

A helyszín a Beacon elmegyógyintézet őrültjeinek kollektív tudatalattijából felépülő STEM rendszer, ami tulajdonképpen egy annyira életszerű rémálom, hogy bele lehet halni. Kidman ide érkezik a Moebius megbízásából, küldetése pedig a Leslie nevű páciens kimentése akár társai feláldozása árán is. Bár a szálakat mozgató Moebius szervezet az arctalan vezetőjével sehol nincs egy Umbrella Corporation karizmatikus Weskerjéhez képest, Kidman előélete tartogat érdekes csavarokat, az átvezetőkben és naplókban elejtett infómorzsák pedig érthetőbbé teszik mind az ő viselkedését, mind az alapjáték bizonyos eseményeit. A 3-4 órás DLC erősen történetközpontú, ez azonban nem jelenti azt, hogy a rettegésről le kell mondanunk. Kidman szinte végig fegyvertelen, ezért egyetlen esélye a túlélésre a rejtőzködés, amire az új helyszínek számos lehetőséget kínálnak. Falhoz lapulhatunk, bemászhatunk szűk helyekre, kiabálással, vagy üvegdobálással elcsalhatjuk az ellenfeleket, de tereptől függően olykor csapdába csalhatjuk, vagy hátulról is kivégezhetjük őket. Biztos van, akinek nem tetszik a harc és a karakterfejlesztés mellőzése, pedig ez a lopakodásra épülő játékstílus teljesen újszerú élménnyé teszi az Assignmentet.

Az új szörnyetegek annyira betegen néznek ki, mintha Silent Hillből érkeztek volna. Van vak emberi pók, láthatatlan lény, és hatalmas bárdot maga után vonszoló behemót, de a kedvencem az elmegyógyintézet világítótornyának megtestesülése, ami úgy néz ki, mint egy tűsarkúban rohangáló, menstruáló asztali lámpa. Részünk lesz egy bújkálásra és lesből támadásra épülő bossharcban is, ami számomra a kiegészítő csúcspontja volt. Valahányszor az idegeink kezdik felmondani a szogálatot, találunk egy kényelmes bőrkanapét egy körülötte sündörgő fekete macskával - tükrök helyett most itt menthetünk. Érdemes mindenhol alaposan körülnézni, mert aki csak végigrohan a helyszíneken, sok érdekességről lemarad. A gyűjtögethető tárgyak között akadnak széfbe zárt levélfoszlányok, Himenez doktor magnófelvételei, Kidman és a Moebius kapcsolatára vonatkozó akták, a játék zenéit megnyitó arany gramofonok, de a legjobbak a fejlesztőcsapat logójára utaló csigák, amiket ha megtalálunk, örömükben elélveznek. Sok fejtörő megoldásához elengedhetetlen egyetlen eszközünk, a zseblámpa, amelynek fényével láthatatlan átjárókat is megnyithatunk (ez némiképp megmagyarázza, hogy Kidman néha csak úgy felszívódott az alapjátékban). New Game+ban egyébként elérhető egy olyan mazochista játékmód, amiben a zseblámpán kívül minden fényforrás ki van kapcsolva, sok sikert hozzá!

Juli Kidman kétrészes története nagyon jól indul: végig változatos, a lopakodásnak már az alapjáktékban is így kellett volna működnie, és tele van erre épülő, jobbnál jobb ötletekkel. A harcok mellőzése bátor lépés volt, de a játék így sokkal félelmetesebb, márpedig nem épp a rettegést keressük a túlélő-horrorokban? Bár több ilyen szakasz lett volna az Evil Withinben!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

11 órája
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==