[Teszt] LittleBigPlanet 3

LittleBigPlanet 3

mcmackoGéczy Attila2014.12.05. 19:00

A Sony óriásit durrantott a PS3 döcögős rajtja után a LittleBigPlanet első epizódjával, amely mintegy látnokként hirdette meg a közösségi tartalomgenerálás jövőjét, és amelyre a mai napig szuper élményként gondolunk vissza.

2014 ünnepi szezonjában az új konzolra és a korábbi masinára is megérkezett a legfrissebb epizód, amely egyrészt a Media Molecule után friss fejlesztőket igazol Zsákfiú mellé (a Sumo Digital személyében), másrészről pedig bevezet néhány igen ütős újdonságot, mellyel a veteránoknak is szerez néhány kellemes meglepetést.

Sztori szempontjából persze most sem szabad túl komoly dolgokra számítanunk, de az LBP mindig is a habkönnyű stílusáról volt ismeretes. Zsákfiúnak ezúttal Bunkum világát kell megmentenie, ahol a kreativitásra szomjas Newton ármánykodásai sötétítik el az égboltot. Persze ebben a történetben minden iszonyú bájos, még Newton is a szerethető flótások közé tartozik - Zsákfiúnak viszont jó apropót jelent az újabb kaland, hogy három friss hőssel ismerkedjen meg.

Bunkum világát ugyanis a krónikák idejében három másik zsáklény mentette meg a gonosz szellemektől. Oddsock egy négylábú, kutyaszerű cukorbonbon, aki sebességével és falon mászásával visz új színt a platformer játékmechanikába. Toggle egy furcsa gólemszerű lény, aki a nagy formáját bármikor törpikére tudja váltani. A súlyváltogatásával rengeteg fizikán alapuló környezeti feladványt kell majd megfejtenünk a kalandok során, de a kis tökmag méreteit is ki kell majd használnunk az apró járatoknál. Swoop pedig a kis csapat szárnyas hőse, aki levegőakrobataként szeli át az égboltot, karmaival pedig akár egyes tárgyakba is bele tud kapaszkodni.

A három új hős alapvetően formálja újra a LittleBigPlanetről, mint platformjátékról alkotott eddigi képünket, hiszen lényegében teljesen friss elemeket visznek a szokásos ugrabugrába, amely valljuk be, a Vitás epizód környékén már kezdett kissé kifáradni.

Ha ez nem lenne elég, a régi mozgástárhoz friss kütyüket is összeszedünk majd főhősünkkel. A kelléktárba bekerül majd egy hajszárító jellegű cucc, amivel fújni és szívni is tudjuk a terep megfelelő elemeit. De lesz itt duplaugrásra és dash-jellegű mozdulatra kitalált szupercipő, sínpályára felcsatlakozó sisak, vagy teleportgolyó-lövő eszköz is.

Ezek a kütyük tovább mélyítik az eddig megszokott játékélményt, sőt, az LBP alap mászkálós játékmechanikáját ténylegesen nemesítik, új szintre emelik. A LittleBigPlanet 3 olyan nagyságokat is felidéz az emberben, mint az újrakevert Donkey Kong Country-széria, vagy épp a klasszikus Sonic játékok.

De a Sumo Digitalnál más szempontból is jelesre vizsgáztak játékismeretből. Az LBP3 kampánya sok olyan mellékküldetés jellegű pályát is tartalmaz, amelyek az elmúlt néhány év frankóbb indie platformereiből merítenek ötleteket, természetesen továbbgondolva az eredeti elképzeléseket. Imádtuk, hogy az LBP végre tényleges platformjátékként is kezd a legnagyobbak közé felnőni, azonban még így is sokakat csalódás érhet, hogy a rafináltabb szekcióknál a nagy tehetetlenségű, kajla mozgáskészlet még mindig nem annyira precíz, ahogyan azt mondjuk a gorilla kalandjaiban megszokhattuk.

Prezentáció tekintetében a LittleBigPlanet 3 viszont kétségeket kizáróan ismét csúcsokat döntöget. A hátterekbe annyiféle apró poént és popkult utalást pakolásztak a készítők, amennyit nem szégyelltek. De a hangulatra és az atmoszferikus muzsikákra sem lehet panasz. A játék fantasztikus zenei szekciót kapott, melyben a Diótörő remixelt dallamai mellett nyugodtan elfér a Mr. Sandman című rock and roll klasszikus is. A több szerződtetett komponista közül Winifred Phillips zeneszerző hölgy nevét amúgy is jó lesz megjegyezni, mert sorra nyeri a videojátékos zenei díjakat - természetesen a játékban felcsendülő eredeti kompozíciói is fantaszikusra sikeredtek. (

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

1 órája

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

9 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==