[Teszt] Shovel Knight

Shovel Knight

mcmackoGéczy Attila2014.07.13. 16:16

„Már megint a pixelpornó, mindig csak a retró, az indie na meg a Kickstarter…”, szólal fel az ifjú játékos, aki a shaderek világában felnőve nem is érti, hogy miként élhet-virulhat manapság a múltból gyökerező 8-bit stílusirányzat. A dolog kulcsa ott rejlik, hogy azok, akik húsz-harminc éve videojátékokon nőttek fel, még mindig játszanak és vásárolnak - sőt a mai informatikai forradalomban már a független-fejlesztés sem a kiváltságosok műve.

És egyet nem lehet elvitatni a 8-bit korszak játékaitól - az igazán nagy múltú klasszikusok végletekig kidolgozott és szórakoztató játékmechanikai elemekkel voltak felvértezve, hiszen a grafikával és a körítéssel lehetetlen volt kompenzálni a hiányosságokat.

A Mega Man hatása letagadhatatlan.

A Shovel Knight pedig ezzel együtt is a legkirályabb retro-platformer, amivel mostanában találkoztunk. Fel van vértezve olyan alázattal, amivel a Mega Man, Duck Tales, Castlevania és a többi klasszikus előtt tiszteleg, közben pedig friss ötleteket is felsorakoztat, amivel az archaikus külsőn túl is tud újat mutatni.

Hősünk fő eszköze tehát ásója, vagy lapátja, vagy mije (A pék rakná telibe, aki a shovel-spade szavakat egymás mellé tette…), ami közelharci fegyverként és navigálást segítő tárgyként is funkcionál. A lapáttal ellenfeleket csaphatunk szét, titkos falakat bonthatunk ki, zárakat nyithatunk és kincseket áshatunk ki apró földhalmokból. Lovagunk lefelé tartott micsodája pogó-botként is funkcionálhat (Hello, Dagobert bácsi!), amely további támadásokat és trükkös ugrásokat tesz lehetővé. A harcot színesíthetjük a kalandok során megszerzett varázstárgyakkal (Zelda és Castlevania-módjára), de limitált a varázserőnk, így ezzel is kell taktikáznunk, nem lehet a spéci energiagolyóval szétspammolni a pályát.

A pályaközi főnökök sem hiányozhatnak a játékból.

Alapvetően a Mega Man-Duck Tales vonalat követik a pályák felépítettségükben, de kicsit talán kevésbé fókuszáltak. Több a titkos járat, a Mega Man kalandjaihoz képest 2x-3x hosszabb egy-egy szint (több checkpointtal, természetesen), és bár mindenhol van valami ügyes gimmick (villámláskor látszódó platformok, Bifröst-hidat ütésre locsoló szobrok, stb.), a jól súlyozott kihívás soha nem vált át idegölőbe. Életek sincsenek, hiszen ha meghalunk, akkor vesztünk némi kincset, kezdhetjük a checkpointtól újra a küzdelmet, majd ha visszaértünk a halál helyszínére, össze is szedhetjük az elhullajtott zsákmányt.

Apróság, de ne fejeltsük el - a tesztelt PC verziót billentyűzeten kezdtük el játszani, de hamar feladtunk. A stílusból és a taglalt platformer mechanikából következően muszáj a játékhoz egy alapszintű gamepad beszerzése.

Ásóka-Land

A főellenfélig nyolc rút lovagot kell móresre tanítanunk, a világban pedig extra helyszínek és falvak is akadnak két vár között. A településeken a pénzünket költve a motyóinkat fejleszthetjük, vagy épp extra életpöttyöket szerezhetünk magunknak. A legyőzött lovagoktól nem kapunk új fegyvert, de a képességek látványos kiszélesítésének szerepét a varázscuccok remekül betöltik.

A játék hossza a titkokra rágyúrva olyan 5-6 óra körül mozoghat, amely a New Game+ lehetőséggel mindenkinek korrekt szavatosságot garantálhat. A remek (de talán annyira nem kiemelkedő) 2D grafikát Manami Matsumae (az ős Mega Man komponista) és Jake Kaufman felvillanyozó dallamai kísérik - de persze ez is ízlés kérdése. Ha annak idején nem bolondultál rá a legnagyobb chiptune slágerekre (vagy nem is hallottál még ilyet), akkor lehet a Shovel Knight háttérzenéje csak idegesítő prüntyögés lesz számodra.

A legkirályabb GIF, amit ma egy 8-bites retró játékból láthatsz!

*De ez a faktor természetesen az egész játékra érvényes. Ha már két képkocka után beindul a nyálelválasztásod, akkor azonnal szerezd be a játékot! A Shovel Knight parádésan hozza azt a feelinget, amiért vissza-visszajárunk a képcsöves tévé mellé bekapcsolni a NES-t. Precíz, átgondolt játékmechanikája, kedves, kidolgozott univerzuma ráadásul tud annyi frisset, újat mutatni, hogy ne csak szolgai másolásnak, vagy tisztes koppintásnak tűnjön a mutatvány.

Azok számára viszont kérdéses a Shovel Knight befogadhatósága, akik egész egyszerűen kimaradtak a nyolcvanas évek második felének játékaiból. Ez persze mit sem von le a játék értékeiből. A Yacht Club Games játéka nálunk eddig a nyár nagy slágere, és az év egyik legkiemelkedőbb játékélménye. *

A játékot a GOG.com-tól kaptuk tesztelésre, akik nyilván nagyon örülnek, ha a DRM-mentes játékot náluk vásárolod meg. Katt a lenti képre!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

4 órája
7

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==