[Teszt] Lego The Hobbit

Lego The Hobbit

dragCsető Zsolt2014.04.25. 16:00

Kissé elnagyolt, itt-ott pedig meglehetősen szögletes is ugyan, de így is szívmelengető érzés visszagondolni Középfölde legósított változatára. A Traveller's Tales régóta dédelgetett koncepciója a maga keretei között szinte tökéletesre érett a 2012 végén debütált Lego The Lord of the Rings-zel, ahol nem elég, hogy gyönyörűen sikerült elcsípni A Gyűrűk Ura hangulatát és monumentalitását, játékként is rendkívül szórakoztató élményben lehetett részünk, miközben a Helm-szurdokban harcoltunk, vagy éppen Pelennor mezején lovagoltunk az olifántok lábai között. Mindezek után nem meglepő, hogy miként magukat a filmeket, úgy a Lego The Hobbit videojátékot is a kellemes utánérzés reményében vártuk. Ilyen tekintetben pedig lényegében sikerült is hozni a kötelezőt.

Az utánérzés jelen esetben különösen találó kifejezés, hiszen jól sűrűsíti mindazt, amit Zsákos Bilbó váratlan utazása nyújtani képes. Ez részben magának az alapanyagnak is köszönhető, hiszen ahogy A babó szkópja elmarad A Gyűrűk Uráétól, úgy nyilvánvalóan a Lego The Hobbit sem képes az idézőjeles előd fölé nőni. Középfölde kisebb és kevesebb helyszín is alkotja, kevesebb benne az elrejtett titok és maga a történet is rövidebb, hiába kapunk ezúttal filmenként nyolc küldetést is. Ezek azonban nem is igazán hibák, sokkal inkább az alapanyag skatulyájának korlátai, hiszen továbbra is rendkívül hangulatos elsétálni a Megyéből Széltetőig, beleszippantani Völgyzugoly földöntúli aurájába vagy éppen átkelni a Bakacsinerdőn, mint ahogy most is játékórák tucatjai várnak majd azokra, akik minden apróságot össze szeretnének gyűjteni. Ettől függetlenül azonban nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a Lego The Hobbit egy picivel szinte minden tekintetben elmarad a Lego LOTR-től, legyen szó a méretektől vagy éppen a változatosságról.

Sebaj, a játékot így is szeretjük, hiszen szerencsére bőven van miért: a Lego The Hobbit remekül szemezget az első két mozifilmből, ügyesen kiragadva azok kulcsjeleneteit. Az interaktivitás és a játékmenet oltárán persze itt-ott feláldoztak egyet s mást a fejlesztők, de az esetek többségében rendkívül humoros dolgok sülnek ki ezekből - például az, amikor a Gollammal való találkozás előtt eltévedő Bilbó egy megszédült koboldot kap maga mellé segítség gyanánt. Nagyot dob az élményen az is, hogy ezúttal is egy az egyben felhasználhatták a készítők a filmek párbeszédeit, így autentikus formában élhetjük át újra a (természetesen úton-útfélen apró viccekkel tarkított) mesét.

Az ismerős körítés mögött ezúttal meglepően másmilyen játék lapul: a Lego The Hobbit ugyan nem értelmezi újra a klasszikus Lego-formulát, de meglepően sok ponton próbál elütni attól. Ami mindenképpen pozitív: a harcra jóval kevesebb hangsúlyt fektettek a készítők, mint ahogy azt általában megszokhattunk, ami cseppet sem baj, hiszen bizonyára kevesen vitatnák, hogy ez a Lego játékok legprimitívebb szelete. Sokkal inkább a fejtörők vannak előtérben - persze gigantikus idézőjelek között, hiszen családbarát játékként most sem éjszakákba nyúló agyalásról van szó, csupán arról, hogy az egyes karakterek különböző tulajdonságaira építve kell átjutnunk a különféle akadályokon, vagy éppen meglelni a továbbjutást kulcsát. Tizenhárom törp között nem is olyan egyszerű megjegyezni, hogy kinek mi is pontosan a szakterülete (nem is beszélve arról, hogy mindenkinek két-három fajta felszerelése is akad), ezt azonban szerencsére a fejlesztők is felismerték, így a karakterválasztó képernyőn gyönyörűen látható az egyes karakterek összes fő tulajdonsága - remek újítás, amely remélhetőleg a későbbi Lego játékokba is beszivárog majd. És ha már tulajdonságok: Bilbó és Gandalf útitársai képesek immáron összefogni is, páros támadásokat és egyéb különleges mozdulatokat előcsalva, amely szintén mélyíti egy kicsit a játékmenetet - különösen akkor, ha éppen párban játszunk valakivel.

Utóbbi, vagyis a mélyítés kapcsán egy kicsit mindenesetre átestek a ló túloldalára a Traveller's Tales-es fiúk-lányok, a különféle alapanyagok bevezetése ugyanis sokat nem ad hozzá a játékhoz, inkább csak feleslegesen szabdalja azt. Arról van szó, hogy a szétcsapható építőkockákból most már nem csak a fizetőeszközként szolgáló studok, hanem fa, kő, kötél, ércek, drágakövek és egyéb hasonló dolgok is tucatjával hullanak, melyeket bizonyos pontokon fel kell használnunk a továbbjutás érdekében (meg persze millió más opcionális extra is megnyitható velük). Az még hagyján, hogy ennek következtében még több széthulló bigyót kell kergetnünk a pályákon, de gyakran előfordul, hogy át kell túrnunk még egyszer a környéket egy-két hiányzó alapanyagért, mert éppen az hiányzik a továbbjutáshoz. Kihívás nincs benne, hiszen kis túlzással végtelen mennyiségű áll belőlük rendelkezésre, mégis feleslegesen tartják fel vele a játékost - pláne azokkal az építős szekvenciákkal, melyekkel bizonyára az igazi legózás élményét szerették volna behozni az alkotók a játékba, de maradjunk annyiban, hogy sok köze nincs a kettőnek egymáshoz, és legszívesebben áttekernénk őket. Tipikus esete a "kevesebb néha több" szituációnak.

Itt-ott tehát kissé feleslegesen túlbonyolítottnak tűnhet, de összességében így is egy jó, minden szempontból mulatságos játékot köszönthetünk a Lego The Hobbit személyében, amely csont nélkül hozza azt, ami miatt ezt a franchise-t szeretni lehet: a könnyed szórakozást. Külön öröm, hogy technikai szempontból is beszélhetünk némi előrelépésről: az új bevilágítás-modell csodásan illik A hobbit képi világához, a sorozatot mindig is jellemző bugok és glitchek pedig jóval ritkábbak - most először fordult elő velem Lego játék tesztelésénél, hogy a cikk megírása előtt nem futottam bele semmiféle programbakiba. Hiába nem ér fel tehát a Lego The Lord of the Rings által képviselt magasságokba, a Lego The Hobbit így is dicsérhető alkotás, mely a széria legjobbja a sokat felhozott előd óta: alapanyaga erőteljes atmoszférával ruházza fel, Középfölde biztosítja azt a kohéziót, ami az elmúlt évek "nagyvárosos" próbálkozásai esetében sokszor kissé elveszett, és játékként is tud annyi újat mutatni, hogy ne ásítozva teljen utazásunk.

A Lego The Hobbit nagyjából olyan, mint Howard Shore zenéje: A hobbitban is nagyon jó, de igazából A Gyűrűk Uránál éreztük azt, hogy a fickó jó eséllyel eladta a lelkét az ördögnek. A "felsőbbrendű" referencia jelen esetben a Lego The Lord of the Rings, amely összességében egy nagyszabásúbb, változatosabb és komplettebb produkció, mint a jelenlegi alany, és játékként sem próbál tovább nyújtózkodni annál, mint ameddig a takarója ér. Ettől függetlenül a legújabb Lego játék is bátran ajánlható mindenkinek, aki úgy érzi magáról, hogy az építőkocka- és a Tolkien-imádat metszetében tengeti mindennapjait - Bilbó és a kockatörpök utazását nyugodt szívvel sorolhatjuk a jobban sikerült epizódok táborába. Csak az a fránya cliffhanger...

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

13 órája
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
8

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==