[Retro] Retroid: Halloweeni pixelkavalkád

Retroid: Halloweeni pixelkavalkád

StingerCsere Krisztián Gábor2013.11.01. 11:22

Október egyik érdekessége minden bizonnyal a Neo Geo X körüli felhajtás volt, amit maga a tulajdonos, az SNK hozott nyilvánosságra még a hónap elején, miután felrúgta a szerződést az alig egy évvel ezelőtt debütált handheld X termékcsalád forgalmazójával, a Tommoval. A dolog már csak azért is érdekes, mert az 1990-ben alapított Neo Geo termékcsalád egyik nagy reménységének számító új kiadás mind ár- mind pedig népszerűség szempontjából is jól teljesített, azt viszont máig nem tudni, hogy a termék kifogásolt minősége, vagy a relatív könnyen megkerülhető másolásvédelem volt az oka a disztribúció azonnali felbontásának. Az SNK ráadásul olyan agresszíven húzta be a nadrágszíjat, hogy a leállított gyártás és a promóciós reklámok mellett a polcokon lévő példányokat is azonnal visszahívatta a boltokból. Egyelőre kétséges, hogy mi lesz a sztori folytatása (a Tommo azzal védekezik, hogy 2016-ig őt illeti a kiadói jog), de az biztos, hogy a Neo Geo franchise elképesztő népszerűségnek örvend még így 20-25 év távlatából is - olyannyira, hogy az árkád MVS underground szcéna mellett az otthoni konzolok sorát erősítő AES-re is jelennek meg játékok, mint amilyen pl. a soron következő Knight's Chance.

A NeoBitz homebrew csapat puzzle/kártyajáték kategóriában készült alkotása a szokásos magas gyártási költség miatt a Neo Geo esetében már-már standardnak számító kb. 350 USD-s árcédulával érkezik a webshopba - persze ahogy azt megszokhattuk már, érkezőben van többek közt egy Collector's kiadás is cirka 80 dollár pluszért cserébe, amelyhez a dobozos-bubis zacsi limitált flyert, posztert, és játékkártyákat is kínál majd bónuszként. A csapat azonban a szűkebb pénztárcájúakat sem hagyja parlagon, így szinte magától értetődő módon Dreamcastra is megjelentetik a játékukat - igaz, erről egyelőre még vajmi kevés a hivatalos információ. A középkori stílusból építkező, és több különböző módozattal kecsegtető játékból a youtube-ra is felkerült egy mozgóképes anyag, IDE kell kattintani érte.

Boldog 25. születésnapot, Megadrive! Bizony, a SEGA nagyszerű 16 bites gépezete is túl van már egy fél emberöltőnyi szórakoztatáson; a világszinten 40 milliós mennyiséget produkáló gépezet egészen 1999-ig volt aktív bérlője a boltok polcainak, amivel számtalan kellemes órát szerzett a rajongók számára, ráadásul a legtöbb példányszámban értékesített játékok (Sonic 15M, Sonic 2 6M, Aladdin: 4M) a legnépszerűbbekkel karöltve még most is rendre végzik a dolgukat - hol egy Retro gyűjteményben, hol pedig az aktuális generáció Digitális piacterein.

Valamelyik Gamer365-ös Retroidban említettem még anno a gigantikus tartalommal bíró MegaDrive klasszikus RPG, a Pier Solar Kickstarter projektjét; nos, a Watermelon csapatának az utolsó pillanatban mégiscsak sikerült összegyűjteni a remake elkészítéséhez szükséges pénzmagot, mi több: a Wii U-ra és Dreamcastra érkező változat azóta már egy trailert is kapott, amelyen jól látszik a klasszikus stílus manapság elterjedt, modernebb HD ráncfelvarrása. A játékmenet egyelőre változatlan, ám a látvány feljavítása mellett néhány plusz feature is felbukkan már, mint pl. a régi-új külső közti váltás lehetősége, a minijátékok, és a bővebb director's cut-szerű történetmesélés. Várjuk, a Nintendo eShop szerint a Wii U kiadás valamikor 2014 Q2-ben várható, nem sokkal a Dreamcast változat megjelenése után.

A Dreamcast gőzhenger ettől függetlenül is rendületlenül dübörög: a tavaly előtt nagy sikert aratott Dux nevű shooter folytatása is érkezőben van Redux: Dark Matters címmel, amely azért különleges, mert a HuCast-tól elvárható minőség mögött olyan legendás szerzők serénykednek a projekten, mint Chris Hüelsbeck zeneszerző (neki köszönhetjük például az ős-klasszikus Turrican-, vagy az R-Type legendás trackjeit), vagy a szintén sikerjátékairól híres NG:DEV.TEAM sorait erősítő René Hellwig(GunLord, Fast Striker). Az árkád stílusú látvánnyal kecsegtető bullet-hell shooter hét csodálatosan megkomponált pályát, gigantikus boss harcokat, normál és veterán nehézségi szinteket, választható űrhajókat, és VMU, illetve árkád stick támogatást is ígér - várós a cucc, december 3-ai megjelenésével ideális karácsonyi ajándék is lehet, így érdemes a youtube-on csekkolni az első, még Kickstarter kampányhoz készült mozgóképes anyagot a játékról.

A téma ugyan adta magát, de eddig senkinek sem sikerült épkézláb megoldással előrukkolnia vele Dreamcaston: egy lelkes programozó végre elkészítette annak a hardvernek a prototípusát, amellyel mezei SD kártyáról, vagy HDD-ről is emulálni lehet a GD-Rom iso fájlokat, ezzel lehetővé téve a homebrew szcéna erősödését (és a warezét is, sajnos). A Loader funkciókat gyorsító megoldás teljes egészében kiválthatja a GD-Rom használatát a gépben, így megfelelő tesztelést követően mindenki kiarchiválhatja a játékgyűjteményét egy kisebb fizikai adathordozóra, és akár onnan is betöltheti azt a konzol memóriájába. A projekt útját jelenleg egy kisebb fejlesztői csoport egyengeti, jelenleg a hardver összetevők véglegesítése, és a tesztfázisok kellős közepén jár a csapat. A fejlesztés állapotát bárki figyelemmel kísérheti az Assembler Games fórum megfelelő topikjában, a youtube-on pedig megbizonyosodhat az eredményről is.

Ha már a homebrew fejlesztéseket érintettük, mindig örömmel olvasok/értesülök olyan hírekről, amelyben kedvenc mikroszámítógépemre, a C64-re érkeznek újabb nagyszerű játékok. Ilyen a Hudson egyik legnépszerűbb sorozata, a Bomberman is, amely egyelőre nem hivatalosan, de ellátogatott az öreg masinára, ráadásul egyből kétfajta változatban, köszönhetően az RGCD jól ismert csapatának. A rendkívül ízléses csomagban érkező Bomber Land Cartridge változata posztert, kódlapot, egy matricát, a karakterek/ellenfelek leírását tartalmazó 32 oldalas mellékletet, és magát a játékkártyát is tartalmazza (a deluxe verzió egy univerzális műanyag plasztik csomagolásban érkezik), amely egyértelművé teszi, hogy amennyiben kedveled a retro játékokat, ezt a kiadást már csak a látványa miatt is be kell szerezned. A klón egyébként egy 36 arénából álló egyjátékos kampányt, 2-5 fős multiplayer játékmódot (ehhez a Protovision adaptere szükséges) tartalmaz, de a készítők gondoltak a Commodore 128 esetében használható pluszokra (a puffer méret itt nem szükséges plusz hardver a multihoz!), a password-alapú mentésre, és a kétgombos joy támogatásra is. A Bomber Landról bővebb infókat, videóanyagot az RGCD-n találsz - a magam részéről erősen ajánlott bélyegzőt nyomnék a játékra.

Apropó, akarsz Internetezni, és hálózatot kreálni C64-re? Itt a megoldás, a C64NIC+ expanziós portba illeszthető bővítőkártya Ethernet TCP/IP protokoll használatát teszi lehetővé a zömök gépezeten, így lebutítva ugyan, de akár internetezhetünk (chat, twitter, szöveges oldalak, stb.) is a masinán. Aki komolyabban érdeklődik a téma iránt, érdemes átnyálaznia a retrohackers ide passzoló topikját, a Retro Innovations összefoglaló oldalát, de ITT megnézheti működés közben is a hálózatra kötött kis C64-es erődemonstrációját. Az egyetlen komoly fegyvertény a hardver ellen a fránya 50 dodós árcédula ... de ettől eltekintve néha egészen hihetetlen, mit ki nem lehet hozni ebből a retro csodamasinából - se eleje, se vége a bővítőmodulok felhozatalának, a következő nagy dobás pedig minden bizonnyal az F7 Turbo Cartridge lehet, amely jelentős, 20Mhz-es koprocesszorral turbózná fel a C64 szűkös teljesítményét, ezzel kínálva alternatívát a legendás SuperCPU-nak !

Oké, még egy utolsó frissítés a C64-hez: a Crazy Cartridge szintén egy bővítőkártya, amelyre egy PC USB kapcsolat segítségével könnyedén átszipkázhatjuk/menthetjük majd a benne levő SD kártyára a kedvenc játékaink digitális ROM másolatait, hogy a lehető legautentikusabb módon indítsuk el őket - azon a platformon, amelyekre eredetileg születtek. A projekt egyelőre WIP fejlesztési fázisban tart, viszont open source mivolta miatt a megfelelő technológiával bárki legyárthatja majd saját magának a végleges változatot, de megfelelő eszközök hiányában retail példányokat is lehet majd vásárolni belőlük az internetes áruházakban. Videók, infók és update a projekt hivatalos oldalán.

Tudtad, hogy a Double Dragon trilógia hamarosan iOS-re és Androidra is ellátogat? A DotEmu, megszerezve a Technos egykori árkád sikersorozatának a kiadatási jogait, fut egy kört a manapság oly' divatos platformokkal, így a minimális vizuális upgrade mellett ket játékmódot, három nehézségi szintet, achievment rendszert, és a régi/remasterelt soundtrackek közti váltás lehetőségét is beépítik a játékba. A csomag nyomott áron lesz elérhető, és együtt működik majd az androidos és almás külső kontrollerekkel is. Trailert is tudunk mutatni, ITT szalad.

Mielőtt tovább ugranánk a játék szekcióról az árkád szcénára, két kisebb érdekesség: tudtad, hogy a monokróm Gameboyra még a mai napig készülnek játékok? Nem is akármilyenek, a következő DethLands például a nívósabb 2D platformerek táborát erősíti, ráadásul a Mad Factory Games egyfajta Metál Platformernek szánja őkelmét, amely olyan klasszikus jump'n run játékmenetekre épít, mint amilyen a Castlevania, a Ghosts 'n Goblins, a Mega Man, vagy pl. a Super Mario Bros 2-ból lehet ismerős az idősebb korosztálynak.

A frusztráció nélküli, de még megfelelő kihívást tartalmazó platformjátékbanGolgoth, a vad metálos bőrébe bújhatunk, aki a headbanget és hosszú loboncát használja arra, hogy az útjába kerülő szörnyecskéket lesöpörje a pixelek rengetegében. Természetesen a csapat random bónuszokat is tervezett a játékmenetbe, sőt! A fejezeteket lezárandó, Boss harcokra is készülhet az, aki belevág a kőkemény retro kalandba. Mindezt Tokinsom árulta el az egyik fórumon, aki amellett, hogy lelkes támogató, a projekt zenei kompózere is egyben - állítása szerint a trackjei egytől-egyig a Chiptune varázslatos világába repítik majd a játékosok kifinomult hallóidegeit. [Feladatomnak éreztem megjegyezni, hogy a tisztelt úriember egymaga jegyzi a Metroid hasonmás Minitroid pixeljunk átirat projektet is, amely minimalista dizájnjával több ízben is elnyerte az Indie fejlesztők elismerését, mellesleg retro nosztalgiának sem utolsó. Demó ITT.]

Hallottatok/olvastatok már a Coin Op Story-ról? Ha nem, itt az ideje, hiszen a jópofa Metroidvania stílusú platformjáték gerincét a méltán dicső arcade korszak kiválóságai, a játéktermi gépek és történeteik alkotják. Már a játék sztorija sem egyszerű: a közeli jövőben az összes klasszikus árkád csoda halálra van ítélve, sőt már nagyjából működésképtelen, így a JAMMA (az arcade Input/output standard szabvány - ezen protokoll köré építették a gépeiket a gyártók) világ konkrétan haldoklik. A vég utolsó pillanatában Gen, a kicsi, univerzális kabinet egy iszonyatos erejű villámcsapás következtében újraaktiválódik, és küldetéstudata nem kisebb célt tűz ki maga elé, minthogy a lehető legtöbb JAMMA alaplappal a hátán, eljuttassa azokat a misztikus "Nosztalgia kastély" fényűző csarnokába, hogy végső menedéket nyújtson nekik az utókor számára. Az alapötlet nagyszerű, ráadásul az egész projekt egyszemélyes, és egy lelkes fórumozó, KaMiZoTo keze munkáját dicséri - minden elismerésünk a fiatalembernek, így ha te is így gondolod, támogasd a Coin Op Story-t a scirra fórumon, vagy az Indie database-en, ahol screenshotokat, és videókat is találhatsz eme remekműről.

Mi sem lehetne aktuálisabb téma Halloween kapcsán, mint egy olyan Top10-es gyűjtemény, amely a rémisztgetés, a vér, a rettegés és a rémület jegyeiben született játékokat tartalmaz? Íme, az AllthatsEPIC csapatának legjobb tizenötje, a Luigi's Mansiontól az Eternal Darknessig, a Halloween kedvenceiben! *

[Ráadás: a top 10 legfélelmetesebb RETRO videójáték a ScrewAttack csapatától: VIDEÓ]* Fel is tennénk a kérdést: neked mi volt a legrémisztőbb videójátékos pillanatod ?

Végezetül pedig: ha már arcade témákról esett szó, egy kis érdekesség a csináld magad mozgalom háza tájáról: íme a házi készítésű, ötletes Arcade megoldások táborát erősítő IKEA bútorokból barkácsolható Tabletop kabinetek! Előbbi kisebb, éjjeli szekrényből készíthető egy fős gépezet, utóbbi pedig egy nagyobb kétjátékos darab, méghozzá az ötletesebb fajtákból, amelyek hazánk áruházaiban is elérhetőek (az arcade kiegészítők, azaz a gombok, a joy és egyéb illesztők pedig bármelyik nagyobb európai webshopból, ill. az ebay-ről is megrendelhetőek). Ha kicsiben akarod kezdeni, akkor itt az első lépés, építs magadnak saját kabinetet !

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

2 órája

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

1 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

3 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

4 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

5 napja
21

Heti megjelenések

5 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

7 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

8 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

9 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

9 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==