[Teszt] Gone Home
Kapcsold jtk: Gone Home (pc)
Eddig 18 hozzszls
Vega
2013. szeptember 06.
pntek 09:10
Hatalmas, resen ttong hzba rkezik egy fiatal, hsz ves lny, s br a csaldja ott lakik, aligha nevezheti otthonnak az pletet. Egy ve tartzkodik tvol tlk, teljesen bejrta Eurpt, hgval s szleivel csupn levlben s telefonon tartva a kapcsolatot, gy a bekltzsnl sem lehetett ott. s ahogy azt ltni is fogjuk, pont annyira nem tud szinte semmit a legkzelebbi rokonairl, ahogy a kezdeteknl mi sem, hiszen tucatnyi apr titok trul fel eltte is a hz bejrsa kzben. Rla magrl alig meslnek neknk, valjban brki, egy kls szemll is lehetne. s tulajdonkppen az is, az itt-ott megtallhat kpeslapjain kvl mintha nem is kpezn a rszt a csaldjnak.A fszerepet egyrtelmen tizenht ves hga jtssza, de a szlk s tvolabbi rokonok is fel-feltnnek a kt-hrom rs kutakods sorn. Na persze nem szemlyesen, ugyanis egyikkkel sem fogunk tallkozni, ennek ellenre mindenhol jelen vannak: feljegyzsekben, zenetrgztn, knyvekben, rajzokban, kazettatokokban, ltaluk rt vagy tlk kapott levelekben, btorokban s egyb trgyakban.

A Gone Home-ban gyakorlatilag minden azt a szerepet tlti be, hogy a Greenbriar-hz lakirl mesljen, de a f szlon kvl ezt egyltaln nem szjbargsan teszi, pp ellenkezleg. Odafigyelst s legfkppen kvncsisgot, rdekldst vr el, valamint rengeteg olvasst. Hiba ugyanis az ezernyi megvizsglhat trgy, a lnyeg mgis post-itekre rt mondatokbl, knyvekbe rejtett levelekbl s az asztalon felejtett iratokbl fog kiderlni - hiba az fps nzet s a kalandjtkokra emlkeztet eszkztr, ez egy szntiszta visual novel, tbb szlat futtatva egyms mellett.Itt ugyanis nem szuperhskrl s vilgmegvltsrl szl a trtnet, hanem nagyon-nagyon htkznapi emberekrl, akiknek rgi, az apa esetben akr vtizedes problmk rnykoljk be az lett, s amely gondokkal te s n, esetleg a szleink vagy gyermekeink biztosan szembenznek. Pont annyira szl a felntt vlsrl, az nllsodsrl, a lzadsrl, a szabadsg irnti vgyrl, mint a hzassgi problmkrl, a nha kiltstalannak tn munkrl, a megalztatsrl s mg megannyi dologrl, amit elsre nem is olyan knny szrevenni s helyrerakni. Pedig ott van eltted minden, de tled fgg, hogy csak felsznesen vgigfutod az egszet, vagy sszerakod a teljes csald lett.

A szerkesztsgbl ketten is biztosak voltunk egybknt abban, hogy a vgkifejletben vagy valami fura csavar, vagy valami borzaszt tragdia fog bekvetkezni. Nem lett igazunk, tkletesen igazodik a zrs is az elzmnyekhez: az egyszer, tulajdonkppen szinte kliss befejezs kerekk teszi a trtnetet, nem pedig megerszakolja azt, szerencsre nem erltettek semmilyen oda nem ill csavart. Az olvasni szeret jtkosok mellett egybknt azok fogjk a leginkbb lvezni a krnyezetet, akik a kilencvenes vek elejn-kzepn mr legalbb tindzserek voltak, mindenhonnan vlt ugyanis a korszellem: a kpregnyekbl, az X-Aktk poszterekrl, a kazettkrl ,s a hztartsi eszkzkbl. Ha nem lenne ton-tflen kitve a dtum, akkor is nyilvnval lenne, hogy milyen korba kerltnk.A Gone Home egyszersge s letisztultsga ugyanakkor legalbb annyira htrny, mint elny. Lehet, hogy j vgre nem a vilg megmentsn fradozni, de sokan csak a vllukat fogjk vonogatni a vgigjtszs utn. A mindennapi problmk ugyanis annyira ismersek, hogy az ember nem szvesen foglalkozik msval. A csald trtnete ugyanis nhol simn lesllyed a szappanoperk szintjre, rdekesnek pedig annyira nevezhet csak, mint amikor a kollga a munkahelyen elmesli, hogy mit csinlt htvgn: egyik fln be, a msikon ki.

A f szl is visszatetszst kelthet a konzervatvabb gondolkodsak krben, nyilvn egy ktrs jtknl nem rulom el, hogy mirl van sz, de bizonyra lesznek olyanok, akik a flidben gy dntenek, hogy Sam, a kisebbik lny trtnete mgsem rdekli ket annyira. Vicces egybknt, hogy a htteret csak nagyon ritkn kommentl Kaitlin, akirl szinte el is feljetjk, hogy az brbe bjtunk, szintn megbotrnkozik nhny felfedett dolgon.A Gone Home legnagyobb ernye, hogy minden, de tnyleg minden apr rszletre odafigyeltek a ksztk, az sszes trgy korh, a hz felptse logikus, a rejtett rekeszek s szobk elrendezse hiteles, s hiba nincs jelen senki, mgis mindenhol rezzk, hogy itt tnyleg tbben lnek. A gond ott van, hogy - egy klasszikust idzve - tsejlik a mechanika az illzi szvetn. Hiba a hatalmas hz, a szobk elrendezse valjban trkks, nagyrszt linerisan fogunk vgigmenni rajtuk, gy ha minden tba es rst vgignznk, akkor tulajdonkppen nem csinlunk mst, mint vgiglapozzuk egy knyv egymst kvet oldalait.

A legnagyobb baj azonban az, hogy mg mindenki arrl radozik, hogy mennyire forradalmastja a videojtkok trtnetmeslst a Gone Home, a valsg ennek pont az ellenkezje, visszalp hsz-harminc vet, de rosszul. Kirtja a Mystbl a rejtvnyeket, az Alone in the Darkbl a kihvst, a szveges kalandjtkokbl pedig a vlasztsi lehetsgeket, s mindezt jknt tlalja. Ekzben nem hasznl olyan eszkzket, amelyet knyvknt nem, jtkknt mgis megtehetne, nincsenek videorszletek a csaldi esemnyekrl (pedig a kamera nem volt a kilencvenes vekben mr annyira rdgtl val eszkz), alig vannak fnykpek, ami pedig az lland problmm, hogy az interaktivitsban rejl lehetsgek annyira vannak csak kiaknzva, hogy leguggolunk-e, hogy szrevegyk az asztal alatt megbv gpelt oldalt vagy sem.rtem n, hogy szndkosan ez a koncepci, hogy gy prbljk a csaldot brzolni, hogy vletlenl se jelenjenek meg kzvetlenl (olyannyira, hogy valdi tkr sincs a hzban, amiben megnzhetnnk, hogy mgis hogyan kpzeltk el a lnyt, akit irnytunk), de itt-ott vlt, hogy ezt inkbb a fejleszti erforrsokkal val sprols indokolta, nem az tlet erssge.

Hiba teht a valban jelen lv szellemi kihvs a mellkszlak sszeillesztsnl, sz sincs itt semmilyen forradalomrl. Hiba ptkezik szpen Mgenheim Julcsik lettrtnete, a To the Moonhoz hasonlthat minsget senki ne vrjon a sztoritl, hinyzik a Journey knnyed elegancija, mint ahogy a Dear Esther varzslatos helysznei sincsenek itt, hogy eltakarjk a hinyossgokat.

A Gone Home mg pszeudo-jtkknt is csak tlagos, hsz eurs rszabsval pedig mg inkbb megnehezti a sajt dolgt. s mieltt valaki azzal rvelne, hogy biztosan a sok olvass miatt temettem a kelletnl mlyebbre, jelzem: az taln az egyetlen valdi rtke.

szept 09., htf 14:01 #18
Nagyon rltem a tesztnek, mert szembe mert menni a nagyobb oldalak radozsval s nem prblta megmagyarzni, mitl "korszakalkot" vagy "mvszi" a jtk (a ksztk szerint), hanem arrl rt, amit tnylegesen nyjt.
Gondolkodtam a beszerzsn, gy viszont bven rr majd valamikor 1-2 eurrt. 2 ra jtkrt ennyi pnzt elkrni a poftlansg netovbbja mg akkor is, ha egybknt hangulatos s korh a hz, illetve telepakoltk olvasnivalval.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[64] DarkVenom
szept 08., vasrnap 22:09 #17
Na, eljutunk lassan oda, hogy egy ilyen jtk sem klnlegessg, s lehet kzepes is.
Thrills, Chills, Kills!
[4] Bouncer
szept 08., vasrnap 3:09 #16
Vegre egy korrrekt teszt. Ign meg gspot elmehet a sunyiba.
[38] playmore
szept 07., szombat 8:16 #15
Vlasz axl (#14) zenetre
Ami tetszett
+ Ignyesen megrt, nagyszm szveg
+ Szellemi kihvs minden mellksztorit sszerakni
+ Hitelesen brzol egy nagy fantasy vilgot

Ami nem tetszett
- minimlis interaktivits
- tbb trtneti szl is kzhelyes, tl egyszer s gyenge
- kevs rzelmet megmozgat szereplk, lettrtnetek

5/10 nagy jindulattal :p
Cheers, love! The cavalry's here!
[55] axl
szept 07., szombat 0:06 #14
Vlasz playmore (#13) zenetre
Na s a Kaland-Jtk-Kockzat ktetek megvoltak anno?
Minden jtk szerepjtk
[38] playmore
szept 06., pntek 22:02 #13
Kellemesen csaldtam mikor elolvastam az rst s meglttam a pontszmot. Szerintem mostanban mr tlsgosan kezdenek elharapzni ezek a nemjtk jtkok. Sz se rla szeretem a klnlegessgeket, de most mr lassan ott tartunk, hogy az emberek felllva tapsolnak egy olyan jtknak amit ha vgig lerendereltek volna FMVben s lejtszk egyms utn nhny elgazssal akkor ugyanazt az lmnyt adta volna.

Nem tartom jnak, hogy statikus (trtnet)brzolsra akarnak felhasznlni egy dinamikus krnyezetet. Legalbb is nem olvastam mg olyan knyvet, aminek j lett volna a gameplaye...
Cheers, love! The cavalry's here!
[7] PsyZed
szept 06., pntek 19:00 #12
Na csak kivgeztem ma dlutn, de nagyon tetszett! Aki a 20-30-as veiben van, annak kifejezetten lvezetes lesz a 90-es vek nagy dolgait viszont ltni! VHS kazettk, rgi Nintendo kazik, nagy katdcsves TV-k, retro CD lejtszk s szinte mindenhol kazetts magnk.
A sztori meg jl jellemzi a 90-es vek gondolatmenett (nehz nem spoilerezve rni rla) s a kialakul trtnetszlak igazi mvszfilmes benyomst keltettek, azrt n adnk r 7 pontot, mert lveztem minden perct, elakadni benne mondjuk nem lehet.
PSN: PsyZed
[367] Danee
szept 06., pntek 18:16 #11
Kszi a tesztet, pp az utols bekezdsben emltett To The Moon-t vettem meg 1-2 hete s az alapjn gondoltam, hogy taln ez is j lehet, de akkor gy tnik mgsem olyan nagy lmny. Megsproltl nekem 19 ojrt.
[28] lacapaca
szept 06., pntek 15:12 #10
Vlasz Tyler (#9) zenetre

Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.
[9] Tyler
szept 06., pntek 14:50 #9
Vlasz Morita Shinobou (#8) zenetre
Ami a legszembetnbb, hogy mr a cmk is tk ms.
szept 06., pntek 14:23 #8
Mi a klnbsg a mulholland drive s a John Malkovich menet kztt?
szept 06., pntek 13:56 #7
Vlasz PsyZed (#4) zenetre
(Elzetesen: az emltett filmet nem lttam.) Itt igazbl nem az rtelmezs vltozik szemlyenknt, az elmeslt trtnet(ek), feltve, hogy az ember megtall minden nyomot s ssze tudja rakni ket, teljesen egyrtelmek lesznek. Inkbb az addig vezet utat lehet mskpp meglni.
nope
[10] Adibadi
szept 06., pntek 13:32 #6
Vlasz Vega (#1) zenetre
Like.
Aki elhiszi, jrjon utna! PSN: DJWhite75 Xbox: Play Adibadi
[7] PsyZed
szept 06., pntek 13:31 #5
Vlasz casper007 (#3) zenetre
s kpzeld el a Deat Esthert mondjuk egy Oculus Rift-tel egy olyan ember szmra, aki nincs otthon a videojtkok vilgban. Egybknt az is gyakorlatilag egy visual novel, de nekem tetszett, klnsen a foszforeszkl barlangok.
PSN: PsyZed
[7] PsyZed
szept 06., pntek 13:30 #4
Vlasz Vega (#1) zenetre
Akkor ez valami olyasmi, mint egy David Lynch film? A Mulholland Drive-ot pldul minden ismersm mskppen rtelmezi, aki ltta. Mindenesetre felkeltette az rdekldsemet, mindenkppen meglesem.
PSN: PsyZed
[62] casper007
szept 06., pntek 12:26 #3
n a Dear Esther-t vittem vgig a nyron s nem tudtam mit mondani. Nem jtk, hanem egy sta.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[19] cobra525
szept 06., pntek 11:56 #2
Vlasz Vega (#1) zenetre
J rs. Pr napja estem t rajta. Akartam is krdezni, hogy lesz-e teszt, szval most rlk.
Szerintem azrt egy hatost megrdemelt volna mg. Engem elgg megfogott az egsz trtnetmesls, a hz. De nzd meg, hogy mennyit agyaltl Te is ezen az egszen, taln ez is hozztartozik. Nem mondom n sem, hogy megr 20 eurt, de azt igen, hogy aki teheti s kicsit is fogkony az ilyesmire, az ne hagyja ki.
Ahhoz, hogy nyerni tudj, elbb meg kell tanulnod veszteni.
szept 06., pntek 11:37 #1
A cikkhez engedjetek meg kln egy szemlyes kiegsztst. Eddig soha letemben nem fordult mg el, hogy szinte nullrl jrartam valamit, plne nem sajt nyomsra, most mgis ez trtnt. A kzel egy hete ksztett, alapveten pozitvra sikerlt rsomnak ugyanis a legtbb sorval nem tudtam azonosulni. Egyrtelmen kls tnyezk befolysoltk a “vlemnyemet”, mg magamnak is megprbltam bemagyarzni, hogy amit tltem az j volt, hogy a Gone Home forradalmi jtk, az lmny pedig kihagyhatatlan. s ez mind hazugsg volt, nigazols, erlkds, megfelelsi vgy. gy br valsznleg nem kompatibilis a lenti rs a neten fellelhet semmelyik ms Gone Home cikk kvetkeztetseivel, ezt mr az utols karakterig vllalom, mert legalbb szintk a lertak s tkrbe tudok utna nzni. Meg lehet kritikaknt fogalmazni, hogy valamit nagyon nem rtettem meg a jtk lnyegbl, amit mindenki ms igen, de sokat aludva r is azt rzem, hogy nincs ott semmi egyb megrtenival.
Gone Home adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: N/A
Fejleszt: Full Fat
Megjelens: 2013. aug 15.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
5
Ami tetszett
+ Ignyesen megrt, nagyszm szveg
+ Szellemi kihvs minden mellksztorit sszerakni
+ Hitelesen brzol egy nagy lakst ;)
Ami nem tetszett
- minimlis interaktivits
- tbb trtneti szl is kzhelyes, tl egyszer s gyenge
- kevs rzelmet megmozgat szereplk, lettrtnetek
Olvasi rtkels: 6 (2 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

18 | [Teszt] Gone Home

Hatalmas, resen ttong hzba rkezik egy fiatal, hsz ves lny, s br a csaldja ott lakik, aligha nevezheti otthonnak az pletet. Hogy lesz ebbl jtk? rdekesen, s a sztori nem arra kanyarodik, amerre elsre gondolnd - teszteltk a Gone Home-ot.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba