[Retroid] Prehistorik, Cave Story és a többiek

Prehistorik, Cave Story és a többiek

StingerCsere Krisztián Gábor2013.07.26. 18:34

A nyári száraz és forró uborkaszezon közepét taposva bizony híján vagyunk az egyébként megszokott hírgörgetegnek, de szerencsére mindig akadnak olyan érdekességek a homebrew/retro szcénában, amelyek a jéghideg söröskupák gyöngyöző habját megédesítve felüdülésként hatnak. A Retroid gyűjtögető életmódjának terméséből mazsolázva ismét összeállt egy csokor bizonyítékul arra, hogy a régmúltból is halászhatóak még elő bizsergető érdekességek. Íme:

Prehistorik HD

Gyanítjuk, hogy lelkes olvasóink jelentős hányada tutira nem játszott/élt még a 90'-es évek elején, így nekik maximum csak hallomásból lehet ismerős az egykori Titus nagy sikereket elért Prehistorik című kőkorszaki platformer játéka. Nos, a dínók hadát halomra pofozó ősember barátunk több mint húsz esztendő után egy HD remake formájában újraéledve ismét betámadja a PC, Mac, Android és Apple tulajokat, hogy kellemes prehisztorikus hangulatba ringassa a régi-új közönséget. Az újragondolás elkövetéséért ugyanaz a Joystick Replay csapat felel, aki a rég megszűnt kiadó egy korábbi játékát (Fire and Forget) is feldolgozta már. A mobil változatok várhatóan 2 font körüli áron, míg az asztali konverziók 7 fontos cédulával kerülnek a boltok polcaira. Vállalkozó kedvűek az eredeti változat Andoridos portjával is tehetnek egy próbát, amely a Google Play áruházból szipkázható le.

Vectrex / NOX / Nagoya Attack

És ha már kőkorszak, egy újabb őskövület, egyenesen 1982-ből: a vektorgrafikával kísérletező Vectrex is második aranykorát éli jelenleg, hiszen számtalan játék portolása zajlik az épp aktuális táblagépekre - na de, hogy valaki arra adja a fejét, hogy az eredeti platform zümmögő kis retro-kütyüjére varázsoljon újabb játékot cartridge formában, az mindenképp elismerésre méltó teljesítmény. A Nox kódnéven futó projekt alanya márpedig ilyen, a Super Off-Road, és a Battle Cross nyomdokain haladó top-down autóversenyzős játék nemrégiben mutatkozott be a Vector Gaming Forum-on - az assembly/vectrex alapra épülő program a hobby coder egy korábbi techdemójával, a Death Race Vectrex átiratával együtt készül a megjelenésre, valamikor a nem túl távoli jövőben. A Vectrex rajongói kör számára egy Overlay (egy statikus ITT lelhető fel.

A dolog pikantériája, hogy a Vectrex egy másik megjelenéssel is büszkélkedhet, amely a korai tabletop shooter-hiányosságait igyekszik betömni: a Taito-féle Space Invaders egyik kevésbé ismert alternatív variánsa, az 1991-es Mini-Vaders replika is érkezőben van a gépre Nagoya Attack címmel, amelyről már mozgóképes anyag is megjelent: mozgás közben ITT láthatjátok.

SunBeam / PanicBOSS

Elgondolkodtál már azon, milyen lenne egy gigászi gyűjtögetős kártyajáték, amelynek alapját számos, egymástól független akció-kaland-verekedős-ügyességi játék karakterei, helyszínei power-upjai és szabályai jelentenék? Nos, a SunTeam leigazolta a nálunk kevésbé, de Japánban és az USA-ban máig népszerű PC-Engine/TurboGrafX-16 konzol legnagyobb címeit, és az ismert karakterekkel együtt érdekes koncepciójú kártyjátékká gyúrta össze. A PanicBoss címre hallgató projekt egyik érdekessége, hogy teljesen ingyenes, és egyjátékos, illetve páros küzdelmeket is lehetővé tesz, a variálható pakliknak és szabályoknak köszönhetően. A nagyfelbontású kártyalapok, és szabályzat a gyártó oldaláról díjmentesen letölthető, és kinyomtatható - ezen kívül mindösszesen egy dobókockára, és némi érmére van szükség, amely a sérülésjelző tokeneket és egyebeket szimbolizálja. A hír kapcsán meg is ragadjuk az alkalmat arra, hogy kihirdessük a 2013-as "nagy összefogás a videó- és kártyajátékokért" projektet: a cél, hogy egy játszható szabályrendszert kialakítva elkészítsük a saját Gamer365Boss című magyar klónunkat, amely az eredeti változatot is alaposan lepipálja. Ötletekre fel!

Amiga Games újratöltve!

Érintettünk már néhány klasszikus platformot, így ildomos a nagy öregről, az Amigáról is ejteni néhány szót: az utóbbi évek egyik legfontosabb bejelentése történt meg az elmúlt hetekben, amely arról szólt, hogy a Writer's Group Film Corp. (kaliforniai bázisú, főként a filmiparban ténykedő technológiai és disztribúciós társaság) cakpakk bekebelezte az Amiga Games Inc-ként ténykedő legfőbb Amiga gamer közösséget. Utóbbi a megszámlálhatatlan mennyiségű Amiga játéklicensz jogügyleteiért volt felelős (disztribúció, gyűjtemények, mobil-portolások, stb.), amely gyakorlatilag az összes nevesebb Amiga játékra kiterjedt. A hír azért is érdekes, mert az új tulajdonosok szánt szándéka, hogy a megszerzett játékok ne csak a virtuális adattárakon porosodjanak, hanem ismételten eljussanak a célközönséghez. A press-anyag egyelőre kevés érdemi infóval szolgál, de ha hihetünk az ígéreteknek, az Amiga klasszikusok hamarosan tömegével feltűnhetnek a mobil- és konzol platformokon.

Dreamcast / Cave Story

Ha már portok: eddig sem volt Retroid Dreamcast nélkül, és ezen ezúttal sem célunk változtatni: a Pixel időálló klasszikusa, a Cave Story is átköltözött a zömök kis masinára, így egy újabb Metroidvania-jellegű platformert köszönthetünk az ingyenes homebrew gyűjteményünk között. A SEGA változat egyik érdekessége, hogy a Cave Story egy nyílt forráskódú motorban született újjá, amely az NXEngine névre hallgat, és bárki számára ingyenesen elérhető a világhálón. A megszámlálhatatlan mennyiségű barlangi gonosszal teletömött puzzle-platformerről egyébként bátran kijelenthető, hogy mindenki számára ajánlható, így ha rendelkezel a SEGA kultikus gépezetével, tölts le egy DiskJugglert, és kattints a DCEmulation megfelelő fórumába, ahol magát az ISO-t is megszerezheted.

Arcade / Barrel of a Kong

Régi vágyálmunk egy saját, egyedi arcade cabinet elkészítése, ezért rendre górcső alá vesszük a frissen készült példányokat, amelyek gyakran megfelelő erejű inspirációs bombaként robbannak ahhoz, hogy egy fél évig megint naponta tervezgessük a saját kis játéksarkukat: Ilyen erejű az a Donkey Kong arcade kiadás is, amely stílusosan egy klasszikus hordóban kapott helyet, és nem kevés kreativitásról tesz tanúbizonyságot. Az egész szerkezet csupán 415 USD-ből készült, és mindösszesen húsz óra alatt öltött testet. További fotókat, és a projekt részleteit az ArcadeControls fórumán találhatod meg.

SNES / Super Mario World - The Lost Adventure Ep2.

A Romhack világa egy totálisan más dimenzió: eredete valahol a Bootleg-ek és a kínai elkorcsosult kópiák környékére pozícionálható, amelyből azóta egy kemény underground iparág is kinőtte magát (érdemes ellátogatni a Romhacking.net oldalára egy kis csemegézésre). Pozitív előnye az ingyenesség, ám a rendkívül kemény minőségi rostán bizony csak keveseknek sikerül fennakadnia. Bejegyzésünk témája ezúttal egy ilyen példány, mégpedig a Super Mario világából: a SM World: The Lost Adventure Episode 2 elődjéhez hasonlóan számtalan hasonló stílusú játékból és előzményből nyúl le tartalmat, ötleteket, környezetet, játékelemeket, funkcionalitást, és szinte minden olyat, ami esetlegesen újrafelhasználható: 79 új szint, több tucat új zenei track, bossok, felvehető powerupok, saját tervezésű paletták és az egyedi térkép várja azokat, akik már kicsit megfáradtak a SNES egyik legjobb játékának rongyosra játszásában. Csupán egy zSNES, és maga a ROM szükséges hozzá - illetve kellő inspiráció, amely a mellékelt youtube trailer alapján elegendő is lehet.

Neo-Geo X / Classics 3 in 1

Végezetül pedig ismét egy Arcade jellegű hír: valószínűleg hazánkban két kezünkön meg tudnánk számolni a Neo-Geo X (ez a handheld változat, előre telepített, de bővíthető játékfelhozatallal) tulajdonosok számát, de Neo-Geo rajongóként nem mehetünk el amellett, hogy megjelent az első nagyobb szabású játékgyűjtemény bővítés-sorozat a patinás konzolhoz. A felhozatalban olyan nevek jutottak szerephez, mint a Metal Slug 2, a The Last Blade, az Art of Fighting 3, a Samurai Shodown, vagy épp a Blazing Star. A három játékot felsorakoztató gyűjtemények már kaphatóak az amazon áruházaiban, és a nagyobb nemzetközi viszonteladóknál, aki azonban a linux alapú konzolra és a teljesítményére kíváncsi, a hivatalos oldalon, és a wikipédián tájékozódhat.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

9 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

13 órája

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

21 órája
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
5

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

1 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

3 napja
21

Heti megjelenések

3 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

5 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

6 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

7 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

7 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

8 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

9 napja
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==