[Teszt] Papo & Yo
Kapcsold jtk: Papo & Yo (pc)
Eddig 8 hozzszls
mcmacko
2013. prilis 30.
kedd 22:26
Van egy szpsge annak a dolognak, hogy megszaladt az indie szekr. Ha nem harapta volna ki magnak a jl megrdemelt szeletkjt a fggetlen kollektva, akkor nem lteznnek ma azok a remekmvek, amelyek sorban nyerik a djakat az utbbi idkben, s mellesleg rendre bizonytjk, hogy a trtnetmeslsnek sok-sok sajtos megkzeltsvel lehet elrukkolni.

A Papo&Yo is az indie-karavn tagjaknt, tavaly augusztusban gurult be a PSN knlatba. Majd hromnegyed v kellett a platform korltainak ttrshez, gy a kzelmltban Steamen, a pc tulajok szmra is elrhet lett a klns trtnet.Klns, hiszen mai napig nem vagyunk igazn hozzszokva ahhoz, hogy tlsgosan mly, valdi trsadalmi problmkat, esetleg drmai rzseket rjon krl egy jtk. Lttunk mr ilyet is persze: j idztssel, gyes prezentlssal mg manapsg is gyomrosknt rheti az embert egy-egy emberi gyarlsgot bemutat virtulis metafora.

A Papo & Yo ksztje, Vander Caballero azonban r is jtszik erre a krdsre s egy hihetetlen hatsos ksznetnyilvntssal indtja tjra a trtnetet: megkszni a nvrnek s az anyjnak, hogy megmentettk t attl a szrnytl, amit mskppen apjnak is szokott nevezni.

Mit ne mondjunk, ts kis felvezets, ami akkor is letaglzza az embert, ha esetleg korbbrl, az elzetesekbl feldereng a koncepci. Az a koncepci amely a sztori mgtt egy szimpla, de sokszor csavaros puzzle-platformert rejt.

Quic (kis hsnk) a dl-amerikai nyomornegyedek fantziavilgba menekl desapja mindennapos terrorja ell, ebben a vilgban pedig egy msik gyermeki llek, s kedvenc jtka is ksrgeti t a kalandok sorn. Idvel persze a trtnetbe belp a Szrny is, aki mint kiderl, nem ellensge a fszereplnek, hanem a furcsa vilg szinte termszetesnek tn rsze. Ha a szrnnyel Quic kzremkdik, akkor sok-sok akadlyt tudnak legyzni… ha azonban a szrny enged a fggsgnek s a csbtsnak, akkor nincs mulatsg, Quicnak meneklre kell fogni a dolgot. (Tetszik rezni a dolog tvitt jelentst, igaz?)Furcsa s gyakran nem is teljesen egyrtelm zenetekkel operl a Papo & Yo, amely az apa-fia krdskrt alapveten a gyermeki rtatlansg oldalrl prblja megkzelteni. A Quico el grgetett akadlyok nem tl nehezek, de legtbbszr dbbenetesen tletesek; a jtkban legalbb 3-4 olyan pillanat is lesz, ahol ttott szjjal figyeljk majd a vilg talakulst, mikzben prblunk egyik helyrl a msikra juttatni Quict.

A jtkmenet jabbnl-jabb elemei gyes ritmusban vannak felvezetve, m a krnyezet relatv egyhangsga idvel kpes elnyomni a fifiks megoldsok ltal nyjtott rdekldsnket. A program ugyan nem fullad unalomba, de ez nem felttlen a design fokozott zsenialitsnak ksznhet. Sokkal inkbb arrl van sz, hogy a 3-4 rs jtkid vgre mg pont a komfortznban jr le a lemez.

Elgedettek voltunk a ltvnnyal is: letlthet, alacsonyabb r jtkknt a Papo & Yo egsz ltvnyos dolgokat kihoz az U3 motorbl. Vizulis csodra, poligonradatra s effektcirkuszra ne tessk szmtani – viszont a mvszeti design s a decens optimalizltsg prosa folyamatos, szemnek kellemes lmnyt szolgltat. A zenkrl mg nem is esett sz, pedig a Papo & Yo egyik nagy tkrtyjrl beszlnk. A dallamok remek hangszerelsben s emlkezetes futamokkal sznezik a kiss szomorks kalandot.jabb mvszjtk? Blcsszked tanmese? A narratva j csszra? h, a Papo & Yo sokkal szernyebb annl, minthogy ilyen titulusok utn kapdosson. Quico mesje egy hosszabb estre szl kellemes, br kiss szvszort kalandozs. Sokak szmra testkzelbl is ismers drmai krdseket feszegetnek a jtkkal, ez pedig alapveten furcsa egy olyan mdiumtl, amelyhez az ember a mindennapos gondok-bajok ell menekl. s ha a ksztk nem is tudjk csont nlkl eljuttatni a vilg szmra az zenetket, egy biztos: a Papo & Yo egy emlkezetes darab, amely btran odallhat a kzelmlt jobban sikerlt fggetlen jtkai kz.

[34] nesman
mj 04., szombat 9:16 #8
Vlasz sawyer (#5) zenetre
RE5 DLC-k megvannak neked? Mindig elfelejtem megkrdezni.
Szeretem a sajtot.
[34] nesman
mj 04., szombat 9:11 #7
Na mindjrt meg is nzem a psen.
Szeretem a sajtot.
mj 02., cstrtk 9:45 #6
Vlasz TaiPo (#3) zenetre
Kultrltan!
"This is our time to medicate..."
[19] sawyer
mj 02., cstrtk 8:35 #5
Ktelez tananyag! Minden perct lveztem.
[32] backstab
mj 02., cstrtk 7:37 #4
Hinyoltam is a tesztet megjelenskor, mert ennl sokkal gyengbb letlthet cmek is kaptak itt reflektorfnyt. n hromszor vgigtoltam, a soundtracket is megvettem, szval lehet mondani, hogy tetszik.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[14] TaiPo
mj 01., szerda 23:54 #3
Jl rted ixboxra nincsen, le van rva a zelejn gyktrsz!
[13] Adeusz
mj 01., szerda 20:48 #2
Akkor jl rtem, hogy boxra nincs?
[15] Chi
mj 01., szerda 18:24 #1
Megvan vagy fl ve. Egyik legjobb letlthet cm.
Csak ajnlani tudom.
Wii U/PSN: GGKenChi | http://kenchi.hu
Papo & Yo adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2013. pr 18.
Kategria: Kaland
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
7
Ami tetszett
- Egyedi sztori, amely jellegzetes trsadalmi problmt feszeget;
- Kellemes s olykor szjtts megoldsokat tartogat puzzle feladvnyok;
- Gynyr dallamok, tetszets mvszeti design;
Ami nem tetszett
- Kiss egyskv vlik a krnyezet;
- Nem mindig egyrtelm az zenet;
- Nem tl hossz, s ebbl a koncepcibl valsznleg ennyi egy adagban elg is;
Olvasi rtkels: 8,3 (4 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

8 | [Teszt] Papo & Yo

Klns koncepci, egyedi megvalsts. A PS3 tulajokat mr tavaly nyron meghdt Papo & Yo most a PC kznsg szmra hozza el a klns csaldi drma trtnett. Akinek tavaly kimaradt, az most ptolhatja a cmet - tesztnkbl kiderl, hogy mirt is rdemes Quic trtnett megismerni.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba