[Radar alatt] Starseed Pilgrim
Kapcsold jtk: Starseed Pilgrim (pc)
Eddig 2 hozzszls
Warhawk
2013. mjus 01.
szerda 08:00
A Starseed Pilgrim az egyszeri tesztel legrosszabb rmlma, ugyanis ez az a jtk, melyrl szinte lehetetlen gy rni, hogy az ne tnjn sejtelmes krmondatok s kds flinformcik halmaznak. Ennek oka leginkbb az, hogy a jtk lnyege maga a felfedezs, egy pontos, trgyilagos, mindenre kiterjed teszt azt eredmnyezn, hogy gyakorlatilag nem lenne rdemes belekezdeni. Ezrt knytelen leszek n is kicsit sejtelmesen fogalmazni, krlek most az egyszer nzztek el nekem s amennyiben valahol gy rzitek, hogy kedvetek lenne kiprblni Droqen jtkt, azonnal hagyjtok abba az olvasst, mert minl kevesebbet tudtok rla, annl nagyobbat fog tni.

Szval.

Ha egy mondatban szeretnm lerni a jtkot, akkor azt a mondatot hasznlnm, melyet Jonathan Blow twitter bejegyzse utn mr-mr kzhelyszeren hasznlnak: amg krdseid vannak, jtssz tovbb!A Starseed Pilgrim ugyanis meredeken szembemegy a mai “ kzen fogva vezetjk a jtkost” trenddel s egy rvid, kriptikus zenettel, illetve egy rvid mondatnyi utastssal (miszerint a space gombbal palntzhatunk) utunkra enged. Innentl rajtunk ll, hogy felfedezzk a jtk mkdst, szablyait, cljt. Ijeszten hangzik? Elsre taln az is, konkrtan fogadni merek, hogy hozzm hasonlan egyiktknek se lesz halvny fogalma arrl, hogy mit “ltet” s mirt, azonban a trelem rzst - jelen esetben felismerst - terem. Trelem pedig kell, mert a jtk a kezdetekben csak nagyon lassan mutatja meg magt. Mit csinlunk ezen a marknyi “fldn”? Mik azok az brk a fejnk felett s szmok a talpunk alatt? Mik azok a ngyzetek, melyek kinnek a fldbl? Mi az a nvekv sttsg s mi lesz, ha elr? Aztn elbb-utbb elr minket a sttsg s az els hall (?) s jrakezds utn nhny krdsnkre vlaszt kapunk - ezzel egytt tucatnyi jabb krdjel bukkan fel. Egy j tancs: a kezdetekben ne is keressnk magasabb clokat, csak jtszunk, pusztn a jtk lvezetrt. Mst igazbl nem is lehet tenni.Egy id utn a krdsek / vlaszok arnya az utbbiak javra fog javulni. Megjelennek az sszefggsek a plyk kztt. Kitalljuk, hogy melyik virg (nagyjbl) merre, hogyan n. Rjvnk, hogy amitl eddig fltnk, az vgs soron nem felttlen az ellensgnk, van let a hall utn. Egy tlagos puzzle jtkban itt lenne az t vge, megvan a kulcs, nincs tbb titok. De nem itt: mivel a nvnyek nvekedsben van egy j adag vletlenszersg, azzal, hogy rjvnk a mintkra, mg nem nylik meg szmunkra az t. Innentl a gondolkodst felvltja az gyessg, a vletlenszersget megprbljuk tervezs s improvizls keverkvel kivdeni. A jtk nem a sajt mechanikjt vltoztatja meg, hanem a jtkos gondolkodst.s ehhez a nagyon fura jtkhoz kitnen illik az az egyszer, inkbb funkcionlis ltvnyvilg. Fontosak a sznek s mintk gy ezeken van a hangsly, nem a ltvnyorgin, ettl fggetlenl nagyon szp, nagyon nyugtat tud lenni a Starseed Pilgrim. Minderre rtesz egy lapttal a Ryan Roth ltal “rt” procedurlis zene, mely annak fggvnyben formldik, hogy milyen virgokat ltetnk.Nem mondom, hogy sokkal beljebb lennnk, mint nhny bekezdssel feljebb, de a Starseed Pilgrim egy ilyen jtk. Nehz objektvnek lenne vele kapcsolatban, mert olyan hrokat penget meg az emberben, melyeket elg rgen hasznltak utoljra. A Starseed Pilgrimhez trelem s gondolkods szksges - ha hajland vagy ezeket beleinvesztlni, akkor egy rendkvl klnleges, rendkvl j lmnnyel leszel gazdagabb.

[62] casper007
mj 05., vasrnap 13:11 #2
Elsre rdekesnek tnik, itt aztn tnyleg rvnyeslhet "a puding prbja az evs" elv.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
mj 05., vasrnap 10:55 #1
Remlem lesz majd indie-bundle-ban. Steamen egyelre az 5.99-et sajnlom rte.
"This is our time to medicate..."
Starseed Pilgrim adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: N/A
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens:
Kategria: Puzzle
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
- Teljesen egyedi puzzle lmny
- Egy problma, vgtelen megolds, nincs megktve a keznk
- A tmhoz tkletesen passzol ltvny s zene
Ami nem tetszett
- Kicsit lassan indul be
Olvasi rtkels: 8 (2 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

2 | [Radar alatt] Starseed Pilgrim

Pillanatkp egy csillagkzi kertsz letbl, a pusztul gbolt rnykban, a Starseed Pilgrim egy hatalmas rejtly, melyet titokba csomagoltak s krdsek szalagjval ktttek krbe. Milyen a puzzle jtk, ha mg a szablyokat is neknk kell felfedeznnk? Teszt kvetkezik!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba