[Teszt] Kentucky Route Zero - Episode 1.
Kapcsold jtk: Kentucky Route Zero - Episode 1. (pc)
Eddig 23 hozzszls
mcmacko
2013. January 19.
Saturday 16:20
Dafuq.... Mi trtnt velem az utbbi msfl rban? A Kentucky Route Zero els epizdjnak zr kpsorai utn krlbell egy percig csak ltem nmn, s halkan, zavart fejjel szuszogtam.

Az trtnt ugyanis, hogy az utbbi idk egyik legeredetibb, legklnlegesebb s legfurcsbb kalandjtka rmtelepedett. Mint a sr moha egy elhagyott hz falra, vagy a nehz, prs leveg egy alagt mlyn.

A Kickstarterrl indult, azta tbb IGF-jellst bezsebelt jtk kt tehetsg (Jake Elliott s Tamas Kemenczy) elmjbl pattant ki, most pedig egyedi trtnetmeslse s klnleges vizualitsa miatt sorra jrja be a nemzetkzi sajtt. Jogosan?Jogosan. Az els pillanatban tnyleg a hihetetlenl egyedi, vektorgrafikus ltvnyvilg az, amire az ember felfigyel, de mr t perc jtk utn nyilvnvalv vlik, hogy a klasszikus point and click zsner mechanikja is csak egyfajta keret a furcsa trtnet elmeslsre s a furcsa hangulat megteremtsre.

Jtszottl mr point and click kalandjtkkal, ugye? Ezekben a jtkokban a fhs oda megy, ahov kattintasz, a KRZ-ben pedig ugyangy tehetsz, mikzben a jtk kiemeli azokat a fontos trgyakat, szemlyeket, akikkel interakciba lphetsz. Tnyleges fejtrkre azonban nem sokszor kerl sor - Conway (a fszereplnk) inkbb felfedez, beszlget, s autzik.

A mfaj sajtossgait szem eltt tartva gondolhatnnk, hogy a trtnetet tvezetk s kulcs jelenetek mozdtjk elre, de ez a KRZ esetben nem felttlenl igaz. Conway beszlgetsek sorn derti fel a vidk mltjt, jelent, jellegzetes (anti)hseinek sorst. A dialgusok pedig ltalban morlis vlaszt el lltjk a jtkost. Hogyan reaglunk a feltett krdsre? Hogyan kzeltjk meg az adott karaktert? Az alig-alig fejtegetett sztori elremenetelben (egyelre) ezeknek a vlaszoknak nincs sok szerepe, mgis gy formljuk Conway jellemt, gy formljuk azt a szrrelis vilgot, amelyben az els epizd egy-msfl rjban bandukolhatunk.Mindekzben Conway kiss kbn, de rendletlenl keresi a cmet, ahov kiszllthatn a teherautjnak rakomnyt. A vidken egy fekete-fehr trkpen kell tjkozdnunk. A jtk eme szakasza sem a reflexekre pt beavatkozst emeli ki, sokkal inkbb a felfedezs rmt. s micsoda felfedezs az, amit a Kentucky Route Zero knl!

A trkpen gurulva olyan lokcikba botolhatunk, ahol interaktv mikro-novellkat lhetnk t - puritn, fekete-fehr szveges formban. Conway ilyenkor betved egy elhagyatott mzeumba, megltogat egy templomot... a nylfarknyi trtnetek vgigveznylse pedig a mi feladatunk lesz. Persze a kulcslokcik megtallsa is a trkpes tjkozds feladatai kz tartozik.

Mikor elszr elhaladunk az rkk g Fa mellett, vagy amikor megltjuk a rozzant replt tmaszt, cip nlkli, megfradt fltsokat mr tudjuk, hogy a realista korrajz helyett mr Lynch szrrelis Amerikjban jrunk. Itt a mlt, a jelen s a jv zavaros, a metafork pedig kszek minden pillanatban sszekuszlni a gondolataidat.Mindekzben a narrci lass tempja szinte fel sem tnik, hiszen az interfsz bravros, a prezentci csodlatos, az ember pedig folyton rcsodlkozik, rrved a vzlatos, mgis hatsosan brzolt htterekbe. Klnben is, hol mshol lthatnnk dsztemett, eltrben jtsz bluegrass zenekart, vagy egy bnyba berendezett zenei stdit?

Nem vletlen egybknt a sok zenei utals, ugyanis a tradicionlis amerikai country, a klnbz ambiens hangkollzsok s zajok ugyangy a KRZ szerves rszt kpzik, mint a stilizlt brzolsmd. Felkavaran dt, s dt mdon felkavar az, amit a jtk msfl rja sorn, egy j fejhallgatval, kikapcsolt lmpk mellett tl az ember.Kicsit kezd tele lenni a padls a mvszked indie jtkokkal, a Kentucky Route Zero viszont tud s mer jat mutatni. A kpzeletedre bz sok mindent, de elg impulzust ad az rzkszerveidnek, hogy kellen sszekuszlja az agyadat. Narrci vezrelt kalandjtkknt kicsit httrbe szortja a tnyleges puzzle feladvnyokat, elremutat megoldsai viszont hossz tvon is alternatvkat mutatnak a sokadik virgzst tl mfajnak.

Els krben ugyan kiss belthatatlan az, hogy a kzelg ngy epizd majd hogyan viszi tovbb, miknt fogja kibvteni Conway trtnett, az viszont mr most ltszik, hogy itt valami olyan dolog kezddtt, ami csak a csillagok megfelel konstellcijnl szokott bekvetkezni. Vrjuk a folytatst!


A Kentucky Route Zero-t itt tudod megvsrolni. Remlhetleg hamarosan a Steam rendszerben is Zldlmpt kap a sorozat.

[67] Lavitz
Jan 22., Tuesday 10:05 #23
Vlasz Warhawk (#21) zenetre
igen valban vkony a hatr, nlam ez a jtk tesett pont abba a mvszked de ugyanakkor nagyon semmi indie powerpoint and click-be tartozik. Jtk rsze 0.

A teszt jl megrt, meghozta a jtkhoz a kedvem, j kis rs, de Lynch nevt meg a jtkot kr ennyire a magassgokba lni mert totlis flrevezets. Tlrtkelt a legjobb sz erre. Azoknak a jtkosoknak ajnlott akiknek megalszik a tej a szjukba mert annyira komtos. Puzzle-t vagy brmi fejtrt meg nem ebben a jtkban fogtok tallni. Jk ezek a sorozatok mert els rsz utn lelttem projektben megsproltam 6 ra szabadidt.

4 pont, a hangulatos kpekrt s hangok miatt.
Lav itz in the air ==> https://twitch.tv/lavitzintheair | l jtk streamek!
[55] axl
Jan 21., Monday 22:08 #22
Vlasz Warhawk (#21) zenetre
Pedig a Metacritic-en egsz jl ll, a tli lerazsokkor majdnem meg is vettem.
I WλNT TO BELI3VE
Jan 21., Monday 21:51 #21
Vlasz Danee (#20) zenetre
(OFF) Az a baj, hogy elg vkony a hatr, gyorsan lehet egy "mvszked indie jtk" se nem jl mvszked, se nem j jtk.
Legutbb a Thirty Flights of Loving volt ilyen, gyakorlatilag egy tperces, csnya tvezet... valamit prbltak jtknak eladni.
nope
[367] Danee
Jan 21., Monday 21:15 #20
Vlasz mcmacko (#19) zenetre
Nekem szerencsre nincs ezzel bajom, mostanban valahogy jobban is esik a szememnek az egyszerbb grafika, csak mr nem elszr hzza keresztl a szmtsaim ez a SM 3.0 problma.

A jtkokat meg megnzem ott, ksz a tippet!
Jan 21., Monday 21:07 #19
Vlasz Danee (#17) zenetre
Mostanban ha nincs pnz/kltsgvets rszletes grafikra, akkor sok indie fejlesz a stilizlt megjelentst vlasztja. Nzz szt Greenlight-on, minden ikszedik jtk a mvszkeds (de egyszer) kidolgozssal prbl boldogulni.
"This is our time to medicate..."
Jan 21., Monday 21:03 #18
Vlasz Zargul (#15) zenetre
Az megvolt mikor a prbateremben szikrzik a lmpa?
"This is our time to medicate..."
[367] Danee
Jan 21., Monday 21:01 #17
Akinek van felesleges Shader Model 3.0-ra alkalmas VGA-ja, szvesen rkbefogadom, mert mr ez se indul el ezen a retken.

"Kicsit kezd tele lenni a padls a mvszked indie jtkokkal..." - valaki mondjon prat, ha mr ennyire sok van belle.
Jan 21., Monday 21:00 #16
Vlasz Zargul (#15) zenetre
Ja, ritkn ugrok ki a fotelbl, ott sikerlt.
nope
[10] Zargul
Jan 21., Monday 20:55 #15
Vlasz mcmacko (#14) zenetre
Mr az elejn reztem, hogy ha megadtk az opcit a lmpa kapcsolgatsra akkor valahol nagyon belefogok nyulni a mhkasba (mert nyilvn ahol lehetett nyomkodtam ki-be)... Ht a bnyban sikerlt majdnem magam al kakkantanom.
You must rally the Horde and lead your people to their destiny!
Jan 21., Monday 20:30 #14
Vlasz Zargul (#13) zenetre
Bnya, magnszalag+lekapcsolt lmpa - 2013 els ts horror momentuma.
"This is our time to medicate..."
[10] Zargul
Jan 21., Monday 16:57 #13
Elg beteg cucc! Prszor nem is igazn rtettem mirl is beszlnek a szereplk, egyltaln ki mondja kinek s kirl... Nagyon zavaros, nem pp egy llekemel relaxcis darab. De ezrt is szerettem meg az utbbi pr vben nagyon az ilyen indie cuccokat, rengeteg (br nha tl sok) de eredeti tlet s megvalsits a mainstream gamek utn feldls tud lenni. A Lynches hasonlat amgy tall, a templomos s bnys sztori volt klnsen felkavar wtf abszurdits s a vgvel sikerlt az i-re is feltenni a pontot.
You must rally the Horde and lead your people to their destiny!
Jan 20., Sunday 12:51 #12
Vlasz deku82 (#11) zenetre
Nincs szinkron...
"This is our time to medicate..."
[23] deku82
Jan 20., Sunday 11:47 #11
Kentucky?
Most kezdtem bele a Justified-ba. Itt is tjszlssal beszlnek?
Nomen est omen.
Jan 20., Sunday 6:43 #10
Teljesen jo kis jatek. Tipikusan az, amit elinditottam, hogy megnezzem, milyen, majd masfel ora mulva dobbenten fejeztem be. Kinezetre zsenialis ez a kicsit 3d, kicsit 2d megoldas, gyonyoruen van minden animalva, a hangulat tenyleg lebilincselo es a vege fele sikerult egy igazan komoly "remulten tapadok a kepernyore" horror momentumot is villantania. Kivancsi leszek, hogy folytatodik.
nope
[18] Balee
Jan 20., Sunday 0:44 #9
Rettenten jnak tnik a lertak alapjn, be kell szereznem!
i9 9900K, 48 GB DDR4 RAM, MSI RTX2080 TI 11GB GDDR6 GAMING X TRIO | PS4 Pro | Nintendo Switch |
[15] torppapa5
Jan 20., Sunday 0:35 #8
Ht ezzel a teszttel elgg felkeltetttek az rdekldsem, akr a To the Moon-nl vagy a Dear Esther-nl, ha lesz Steam tmogatsa lehet meglesem!
[8] JedaY
Jan 20., Sunday 0:09 #7
Vlasz mcmacko (#6) zenetre
Tudom! Olvastam a honlapjukon! Viszont mire Steam-re felkerl taln mr lesz act 2 is s akkor nem csak msfl rt jtszom vele, aztn meg tkn lve vrom a kvetkez rszt!
"I Believe in No God, No invisible Man in the Sky..." / XBL: SipiThomy / PSN: WauldenStembo
Jan 20., Sunday 0:07 #6
Vlasz JedaY (#5) zenetre
FYI: ha megveszed most, ksbb kapsz majd Steam kdot.
"This is our time to medicate..."
[8] JedaY
Jan 20., Sunday 0:02 #5
Megvrom mg felkerl Steam-re, aztn ott majd lecsapok r!
"I Believe in No God, No invisible Man in the Sky..." / XBL: SipiThomy / PSN: WauldenStembo
Jan 19., Saturday 23:47 #4
Vlasz seeYOUsoon (#2) zenetre
Nem lehetett kihagyni. Maguk a fejlesztk szupportltak minket amgy a tesztpldnnyal, amirt ezton is jr nekik a ksznet!
"This is our time to medicate..."
[39] getro2
Jan 19., Saturday 21:10 #3
Eddig fel se tnt hogy az utols kpen a lmpa villdzik.
Amgy rdekes jtk lehet, egyszer biztos teszek vele egy prbt. Lynch filmjeit imdom, szval egsz biztosan nem csaldnk.
Jan 19., Saturday 20:58 #2
minden elismersem hogy ilyen jtkokrl is rsz (rtok) teszteket, mindenkpp kiprblom.
..loading, please wait..
[12] nonkeat
Jan 19., Saturday 19:05 #1
Ez a teszt meghozta a kedvem, hogy kiprbljam ezt a jtkot. Eddig nem volt kedvem indie jtkokkal tlteni az rtkes idt, de ez most tnyleg felkeltette a kivncsisgomat. Megltjuk!
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
Kentucky Route Zero - Episode 1. adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2013. Jan 07.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
- A kalandjtk mfaj eddig nem ltott, szrrelis mezsgyjre viszi a jtkost;
- Csodlatos prezentci;
- Elremutat megoldsok;
Ami nem tetszett
- Kiss komtos;
- Kicsit tbb klasszikus puzzle-t is elbrna a koncepci;
Olvasi rtkels: 6 (1 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

23 | [Teszt] Kentucky Route Zero - Episode 1.

"Na tessk! Itt egy jabb mvszked indie jtk!" - gondolja az tlag jtkos. A helyzet azonban nem mindennapi. A Kentucky Route Zero minthacsak Lynch szrrealitsba csbtan a jtkost, sszekuszlva a point and click mfaj ratlan szablyait. Teszt!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba