[Teszt] 007 Legends

007 Legends

Gamer3652012.11.04. 18:25

Az ember annyi minden szeretne lenni kiskorában. Nyilván benned is felmerült, hogy „tűzoltó leszel s katona”, talán még vadakat terelő juhászra is gondoltál. Egy biztos: az első Bond filmed megtekintése utána a kém szakma is felkerült a listádra. Persze akkoriban egy-egy titkos bevetésed maximum a nagyi baracklekvárjának suttyomdézsmájára korlátozódott, amely akcióban a lopott spájzkulcs és egy hétköznapi evőkanál alkották speckó felszerelésedet. Az elmaradhatatlan főgonosz és „Bond-lány” szerepeket pedig jó eséllyel a nagymuter egymaga töltötte be, amint az eseménysor csúcspontján váratlanul megjelent, hogy eltörje a fejeden a mindig magánál tartott méretes fakanalát. Innentől kezdve csakis reflexeiden és helyzetfelismeréseden múlt, hogy terepmunkád végkifejlete mi lett. Kudarc vagy happy end.

De mit tudsz tenni, ha manapság egy kis kalandra vágysz? Nem szükséges barna műbőrkalappal és fáklyával felszerelkezve a pincét pókhálóznod egy Indiana Jones film után. Kívül hordott alsógatyót és piros köpönyeget sem kell viselned, hogy szuperhősként vigyázd a rendet a Rühes Bölényhez címzett italmérés környékén. Öltözz inkább egy kényelmes otthoni viseletbe, vedd kezedbe a kontrollert, majd a „start”-ot megnyomva lépj ki a megszokott hétköznapokból. Amennyiben a választott játéknak sikerül hozni a témához méltó hangulatot, amely remek grafikával, történettel és irányítással párosul, akkor pillanatokon belül izgalom, kaland és élmény vár rád. Ám elég egyetlen alkotóelemnek félresikerülnie ahhoz, hogy egy remek alapot is tönkretegyen. Most végre megtudhatod, hogy a James Bond sorozat legújabb vodka-martinije felráz-e a filmadaptációk híres agóniájából, vagy inkább csendben elkeveredik a műfaj szürke masszájában. Felrázva, nem keverve? Mindjárt kiderül! A visszaszámlálás indul: 010… 009… 008… 007!

A címválasztás sokat elárul a játékról. 007 Legends - hirdeti büszkén a felirat a játék dobozán, amely alapján úgy sejted, hogy ezúttal egyszerre több legendás történetet és legendás Bond karaktert kapsz. Sejtésed azonban legendás nagy tévedés! Csupán egy kémet hagytak neked, így nincs sok választásod. Kémtelen-kelletlen, de mindegyik epizódban kizárólag Daniel Craig irányításával mentheted meg az életedet, a nődet, Nagy- Britanniát vagy a világot. A feldolgozásra került filmeket valószínűleg a híres mellékszereplő, Oddjob acélkarimás kalapjából sorsolták az Eurocom tisztelt munkatársai. Semmilyen más logikát nem találsz a válogatást illetően, amely egyébként a következő alkotásokból áll: Goldfinger, Őfelsége titkosszolgálatában, Holdkelte, A magányos ügynök, Halj meg máskor és természetesen a napokban bemutatott Skyfall.

A készítők nem terhelték szürkeállományukat azzal, hogy keretet adjanak a játéknak, bár valószínűleg nem is lehet összefűzni értelmes fordulatokkal az eltérő történeteket. Egy James Bond hangulattal mérsékelten fűszerezett vegyestálat kínálnak neked. Ettől még élvezhetnéd is a felszolgált 007 salátát, ha annak tálalása kielégítené ínyenc gamer ízlésedet. A játék azonban messze jár a Michelin csillagtól, és fogyasztása inkább keserű szájízt hagy maga után. Először a grafika láttán érzel majd őszinte émelygést. Az összecsapott vizuális trutymó úgy néz ki, mint amit harmadosztályú grafikai motorok tíz éves maradékából öntöttek össze. Elnagyolt, részletmentes, sótlan, híján minden interakciónak. Nem éppen gusztusos.

Erős gyomorral kell rendelkezned a hányingerkeltő bugok és animációk elfogadásához is. Az ellenfelek olykor beragadva zizegnek, mint bögöly a nutellában, máskor átlóg kezük, lábuk és ki tudja még milyen végtagjuk a falon. Következő fogás a mesterséges intelligencia. Marokszámra nyeled majd a Daedalont, amikor a leküzdeni való opponensek áldott tudatlanságban táncolnak puskacsöved elé. Az izgalmas, lopakodós részekből csupán az izgalom és a lopakodás hiányzik, azaz bármikor lazán ellenfeled mögé settenkedhetsz. És még az sem mindig hatja meg a testőröket vagy biztonsági őröket, ha elintézed a tőlük pár méterre álló társukat, akivel fél perccel korábban beszélgettek, vagy talán még recepteket is cseréltek. Osztogatod a halált körülöttük, ők pedig bambán várnak a sorukra.

Nincs köszönet a nagyobb harcokban sem, amelyek inkább derűs kacsavadászatra emlékeztetnek. Ez már tényleg megfekszi a gyomrodat. A lövöldözés folyamata gyakorlatilag a bal ravasz célzás rásegítésének és a jobb ravasz tüzelésének ritmikus nyomkodására silányul. Percek alatt végzel egy akár egy gépesített hadosztállyal is. Nem lenne probléma, ha főszereplőd így mutatkozna be: a nevem Norris… Chuck Norris. Most azonban James Bondról van szó, egy sármos, kifinomult, elegáns megoldásokat alkalmazó titkosügynökről. Stílusától meglehetősen életidegen minden mészárszék ihlette vérgőzös beavatkozás. Ezen a ponton veszti el duplanullás kultuszjellegét a játék, amelyen az itt-ott nyomokban elcsöpögtetett Bond utánérzés sem segít. Amennyiben minőségre éhező játékos vagy, akkor a 007 Legendset néhány kanál után felháborodottan visszaküldöd a konyhára.

Nincs vége, lapozz a folytatásért!

Persze az is előfordulhat, hogy válogatás nélkül mindenbe szívesen belekóstolsz. Ha eddig nem ment el az étvágyad, akkor most közelebbről megízlelheted e félresikerült FPS összetevőit.

A játék kezdése előtt kétféle életerő-rendszer körül választhatsz. Amennyiben rettegsz az újratöltő képernyőtől, és vérszegény noob módjára csak végig akarsz rohanni a játékon, akkor válaszd a „modern” opciót. Ilyenkor életerőd a fedezékek mögött folyamatosan töltődik. A „classic” változattal a régi iskola mellett döntesz, amelynek során pajzsokat és a történelem előtti időkből ismert egészségcsomagokat kell gyűjtened vitalitásod megőrzéséhez. Ez az opció tökösebb gamert kíván!

Küldetéseid teljesítésében segítségedre lesznek a különleges ketyerék. Sajnos Q ezúttal szerény választékkal kedveskedik. Nincs cipősarokba rejtett toronydaru, sem gyufásdobozból hajtogatható űrsikló. Hiába… Válság van! Helyettük egy lézerrel és nyomjelzővel szerelt karórából és egy többfunkciós okostelefonból álló egységcsomagot kapsz valamennyi pályához. Ezeket kell használnod a 40 évvel ezelőtti Goldfingerben is, ami két dolgot feltételez: vagy Bond barátod képes az időben utazni, vagy a fejlesztők mentek gyakran sörözni munkaidőben. Még a feldolgozott filmekben szereplő cuccokat sem látod viszont, a Holdkelte lézerágyújának kivételével. Szomorú! Az órádra tekintve láthatod a közelben rejtőző ellenségeidet és talán a pontos időt is. A lézerrel pedig megbolondíthatod az érzékelőket, a kamerákat és az ezeket figyelő emberkéket. Sokkal hasznosabb azonban az okostelefonod. Az Angry Birds nincs rátelepítve, ám biometrikus- és elekrtomágneses szűrője nem ingyen letölthető applikációk. Az elsővel biológiai nyomokat találsz, azaz hordókban rejtőző vegyszereket vagy például ujjlenyomatokat egy digitális záron. Jó ötlet, hogy az lenyomatok erőssége alapján könnyen visszafejtheted a kombinációt. Az elektromágneses szűrővel a rejtett kapcsolók és titkos széfek hollétét fedheted fel. Ezek működtetése gyakran egy hacker minijátékkal párosul. Nehézségi szintjüket jól jellemzi, hogy részegen, tükörből is megoldhatod őket.

A küldetések során gyakran kerülsz fegyveres konfliktusba. Többek között Walther PKK, Tokarev és Smith&Wesson pisztolyok, Colt, Beretta és AKM gépkarabélyok, Heckler&Koch és Daewoo K7 gépfegyverek, RPG gránátvetők és mesterlövészpuskák segítik munkádat. A választék tehát impozáns, csak épp megint ott tartunk, hogy nem ez egy Bond játék lényege. A kézitusa már sokkal közelebb áll Bondhoz, hiszen minden filmben akad egy jó kis verekedés. Kivitelezése azonban több sírásra ad majd okot, mint a Titanic katasztrófája. És remélhetőleg a megvalósítás is elsüllyed, csak éppen a gyenge fércmunkák tengerében. Nincs más dolgod, mint az analóg karokat ide-oda mozgatni a felvillanó iránynak megfelelően. Olyan lassú és unalmas az egész, hogy a rendelkezésedre álló reakcióidőben nyugodtan megkávézhatsz. Van még egy tessék-lássék fejlődési rendszer is, amely tapasztalati pontokkal jutalmaz. Nem sokat tesz hozzá az „élményhez”, de legalább el sem vesz belőle. Az összegyűjtött pontok életerőssé tesznek, javítják az golyókra érzékeny immunrendszeredet, fejlesztik a fegyvereidet meg a többi szokásos.

Amennyiben úgy gondolod, hogy nem egyedük kívánsz szenvedni e James Bondra kihegyezett, ám egyébként alsókategóriás lövöldével, akkor egy 8-12 fős multiplayer lehetőség is vár rád. De előreláthatólag komoly erőfeszítésedbe telik majd, hogy összetoborozz ennyi havert egy kis össznépi mókához. És még ha sikerül is, várhatóan a Holdkeltében szereplő Jaws acélfogaihoz hasonlít majd a mosolyod. Nem lesz őszinte. Ha egy kicsivel kevesebb barátodat akarod szívatni, akkor ott a négy főnek helyet adó osztott képernyős opció is.

*Ennyi! Nagyjából ennyit kínál a 007 Legends. A küldetések követik a filmek cselekményét és a klasszikus kulcsjelenetek is gyakran visszaköszönnek, mégis csak nyomokban tartalmaz James Bond hangulatot. Emlékszel még a Goldfinger remek jelenetére, amikor a főgonosz egy lézerrel akarja kettészelni Bondod?

„-Azt akarja, hogy válaszoljak?

  • Nem, Mr. Bond. Azt akarom, hogy meghaljon.”

A játék minősége láttán te is vallatóra foghatnád a fejlesztőket.

„- Azt akarja, hogy válaszoljak?

  • Nem, Mr. Fejlesztő. Azt akarom, hogy… játssza tízszer végig a saját alkotását.”*

A cikket kollégánk, Szabó Sándor (Szasa) írta.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

23 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==