[Teszt] Dead or Alive 5

Dead or Alive 5

Gamer3652012.10.29. 15:48

Extrém helyszínek, falatnyi ruhák, görögdinnye-csapdosás helyett csonttörés: a DoA bajnokság ismét várja a világ legjobb harcosait. Mi pedig itt vagyunk, csatára készen, hogy lássuk, mit nyújtanak ötödjére a széria gyönyörű és nem mellesleg erős karakterei. A folytatásra ugyan sokat kellett várni, a történet szerint azonban csak két év telt el a DoaTec bukása óta, aminek újjáépítésén Helena azóta is fáradozik. A bajnokság is ismét megrendezésre kerül, amin szereplőink bizonyítják is, hogy sem erejük, sem tüdőkapacitásuk nem veszített régi formájából. A karaktereken kívül viszont szinte minden jelentősebb változáson ment át az eddigi részekhez képest.

Legnagyobb átalakításon a sztori mód esett át. Az ötödik epizódban a karakterek kis fejezeteket kaptak, ami három meccset és egy teljesíthető feladatot plusz segítséget takar, ami tökéletes azok számára, akik először találkoznak a játékkal, illetve kellemes bemelegítést nyújt a régi versenyzőknek is. A történet a harcok közti videókból rajzolódik ki, amivel a fejlesztők nem fukarkodtak. A kelleténél talán nagyobb hangsúlyt is fektettek ezekre az animációkra (például az is kiderül, hogy Lei Fang és a tömegközlekedés még mindig nem kötöttek barátságot), ami az egyéni ending videók rovására ment, azok ugyanis teljesen kimaradtak ebből a részből.

Néhol már-már túl komolyra is próbálták venni a sztorimesélést, pedig egy verekedős játéknál nem feltétlenül ez a fő szempont. Ennek eredményeképpen az átvezető videók többsége sajnos inkább egy rossz szappanoperára hajaz.

Ugyan nem ennyire látványosan, de több újdonság került az offline játék további részeibe is. A leginkább szembeötlő, hogy a már jól ismert Arcade, Time Attack és Survival módok különböző, összesen 8 nehézségi szintre lettek elosztva, így mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. A már említett kis befejező animációk helyett most itt nyithatjuk meg kedvenc karaktereink további ruháit, ami egyes hölgyeknél különösen nehéz kihívást jelent. Természetes, hogy a gyengébbik nem külseje több szemet vonz, ám ez nem zárná ki, hogy a férfi karakterek is változatosabb kosztümöket kapjanak.

Na de nem a ruha teszi az embert, így mielőtt belevetnénk magunkat a valódi csatába, érdemes felkeresni a Training módot, ahol végigmehetünk kedvencünk minden egyes kombóján, vagy akár frame-ekre lebontva elemezhetjük, miért nem sikerül kivédenünk egy támadást. Bizony nem árt rendesen begyakorolni a védekezést, ugyanis a DoA egyik alappillére, a Counter is kisebb átalakításon esett át. A változás mondhatni tényleg kicsi (csak pár frame-nyi idő áll rendelkezésünkre a kivédéshez), ám annál bosszantóbb, hogy a megkövetelt pontosságunkért cserébe túl kevés a sebzés. Segítségünkre szolgál azonban a csata két új harceleme, az ellenfélbénító Critical Burst, illetve az igen látványos és hatásos Power Blow, amit csak akkor vehetünk igénybe, ha az életerőnk fele már elfogyott.

Nem csak támadásokkal bővült az új rész, hanem két csapattaggal is. Az egyik az aranyos pultoslány, Mila, aki szabadidejében az MMA művészete mellett a Strong családnak is nagy rajongója. A másik Rig, az amnéziás taekwondo-mester, akinek titokzatos múltja miatt a későbbiekben nagyobb szerepet is szánhatnak. Gen Fu mester és az előző rész főnöke, Alpha-152 is visszaköszön, mint megnyitható karakter, emellett a vendégszereplők sem maradhatnak el, akik idén a Virtua Fighterből ugrottak át, ráadásul mindjárt hárman is (Akira, Pai, Sarah).

A szereplőgárda után a környezetre sem panaszkodhatunk: látványosak, változatosak és interaktívak az arénák. Egy jól irányzott ütéssel vagy rúgással átkísérhetjük partnerünket egy vízen ringó tutajról a dzsungel közepébe vagy a Power Blow és kedves ellenfelünk segítségével leszedhetünk egy, a panorámát zavaró helikoptert is. Ráadásul szinte minden törik, görbül, robban, így harc közben érdemes a terep adottságait is kihasználni. Külön figyelemre méltó, hogy a harc nem csak a környezetre van hatással. Noha csak látványban, de karaktereinket is megviseli a pofonosztás, így a meccs végén izzadtan és koszosan foroghatunk körülöttük a kamerával.

Ismét rendelkezésünkre áll az album is, amiben visszajátszásainkon és fotóinkon nosztalgiázhatunk. Mellette pedig az extrákban van egy 524 feladatból álló gyűjtemény is, a “Mission” fül alatt Ez a címrendszer ötletes és meghosszabbítja a játékot, de lehettek volna kreatívabbak is a kihívások annál, hogy "karakterenként játssz a hálózaton 3000 alkalommal".

Végül nézzük, mit is tud a sokak számára fő mozgatórugó, az online rész. Sajnos a DoA is beállt a letisztultabb társai közé, így a lobbyban várakozás már közel sem olyan üdítő, mint a mézes mázas Candyland a saját kis ninjáddal vagy szellemeddel. Noha ennek eltűnése nem akkora gond, sajnos nem ez az egyetlen probléma. A töltőképernyő után a meccskeresést fogjuk a legtöbbet látni, és azután sem biztos a csatlakozás, vagy az élvezetes, lagmentes harc. Ám ha minden jól megy, a megszokott módok mellett lehetőségünk van igénybe venni az online dojo-t is, ha a napi edzést nem a gép ellen szeretnénk végezni. Érdemes még megjegyezni, hogy a játék Online Pass-t használ, így aki esetleg másodkézből veszi/kapja a programot, az 800 MS pont fejében tud játszani kód nélkül.

Nálam mindig is Dead or Alive széria volt a favorit, így az előző darabok több száz órás nyüstölése után nagy elvárásokkal ültem le a legújabb rész elé, így kicsit több negatív élmény ért elsőre, mint ahogy azt elképzeltem. De nagy gond így sincs, mivel a látványvilág és a rengeteg interaktív elem teljesen elbűvölt (és most nem a hátfájással küszködő nagy poligonszámú hölgyekre gondolok) ahogy az új harcelemek is. Viszont a szépen meganimált kis videók átszervezésével, illetve a sötét és komor hangulatú menüvel és a döcögős online résszel nem igazán tudok megbékélni. Ám a hibák ellenére is biztos, hogy Ayanéval sok rúgást fogok kiosztani a közeljövőben.

A cikk olvasónk és bloggerünk, Edina tollából származik.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

13 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==