[Retroid] Pitfall Harry és a Zelda prototípus

Pitfall Harry és a Zelda prototípus

StingerCsere Krisztián Gábor2012.08.19. 19:00

Az egykori Activision társ-alapító tag, és anno a legjobban fogyó Atari 2600-as játék szellemi szülőatyja, David Crane is a manapság oly' divatos utat választja: Pitfall Harry a Kickstarterre megy! Az Indiana Jones inspirációját adó Pitfall! spirituális utódjának szánt Jungle Adventure első próbatétele a 900.000 dolláros álomhatár elérése lesz, amely ha teljesül, az idén harminc éves franchise hamarosan új taggal gyarapodhat. Mivel a játék jogait nem Crane birtokolja, a 2D-3D határmezsgyéjére araszoló, abszolút látványosnak hangzó dzsungeltúrás kalandjáték tervek csak magvaikban kapcsolódnak a neves elődhöz - de vígasztaljon mindenkit a tudat, hogy a 2013 végét megcélzó folytatás csalogató kazamatáit, és logikai feladványait a szakma nagy veteránjai kelthetik majd életre (PC, MAC, Linux, Ouya).

Bár a repülőgépszimulátorok világa mindig a számítógépek kiváltsága volt, azért akadt néhány konzolos átirat, amely ha nem is teljes egészében, de egy újabb címmel gyarapszik. Az idősebb korosztály biztosan emlékszik rá, hogy a Falcon széria anno több felvonást is megért, ráadásul a sorozat kései példányaiból számos magazin számolt be Segás és Nintendós átiratok terveiről is - de a Spectrum Holobyte gondozásában tervezett Falcon sohasem jutott el a játékosokhoz. Az eBay-en azonban felbukkant egy Falcon SNES béta cartridge, amely miután kétszáz dollárért gazdát cserélt, lelkes új tulajdonosának köszönhetően letölthető ROM formájában rövidesen az interneten is felbukkant, és amelyet most magad is megtekinthetsz, sőt egy emulátorral akár ki is próbálhatsz.

Ismét egy nemrég debütált (értsd:új) játék van terítéken, amolyan 8bites köntösben: az Oniken a nyolcvanas évek végén térhódító akció-platformerek előtt tiszteleg, Metroidvania játékmenetével, átvezetőivel, szövevényes pályarendszerével, és az elmaradhatatlan boss harcokkal, amely igazi oldschool hardcore játékként még az audiofil füleket is 4 csatornás zenével babonázza meg. Próbáld ki, és ha tetszik, cirka 4 EUR-ért már a tiéd is lehet. Bővebb infók, trailer, demó és vásárlási lehetőség az oniken.net-en.

Az eBayről köztudott, hogy a világ legnagyobb videójáték adok-veszek piaca, ahol gyakran komoly ritkaságok is gazdát cserélnek: ilyen volt a banán sárga, jelentéktelen burkolat mögé pakolt Legend of Zelda prototípus cartridge is, amely horrorisztikus, 55.000 dolláros címkén cserélt gazdát augusztus elején. A legtöbb esetben a gyűjtők az egyedi, a végleges bolti példányoktól jelentősen eltérő verziókkal magyarázzák az efféle őrült költségeket, ám jelen esetben a játék nagyon is a végleges-közeli fordítású kódot takar. Az egyetlen érdekesség, hogy az aukció eredetileg 150.000 dolláros kikiáltási cédulával indult útjára...

A következő, témájában az egyedi gyártás irányába mutató érdekesség joggal pályázhat az utóbbi idők legbizarrabb aukciójára, már ami a videójátékokat illeti: egy teljes Atari Jaguar gyártósori szett, amellyel kis gyakorlat után gyári minőségű burkolatok és műanyag kiegészítők gyárthatóak a géphez, cartridge-okhoz, CD tokokhoz, irányítókarokhoz, és mindenhez, amely a patinás cég sorban utolsó, otthoni szórakoztatásra teremtett konzoljához csak elképzelhető. Azok, akik csupán hobbi, ill. gyűjtemény szempontjából tennének csak szert plusz burkolatra, az EZT az aukciót ajánljuk, amely a gyárival megegyezű, hófehér színű változatában rendkívül dizájnos, ráadásul egyedi festéssel is felruházható Jaguart varázsol az ebay aukciók tárgyaiból.

Egyedi kiegészítőket gyártanál? Esetleg a patinás Neo-Geo konzol beszerzését tervezed, és villantani akarsz? Itt a lehetőség, ugyanis egy ex-SNK alkalmazottnak köszönhetően napvilágra kerültek a Neo-Geo AES kormány tervrajzai, amelyek anno csak azért végezték a gyártószalagon, mert a különböző játékshow promózások ellenére nem keltettek túl nagy érdeklődést a játékos szemekben. A hírek szerint a kormányt eredetileg olyan árkád autóversenyekhez tervezték, mint a Trash Rally, amely a speciális kormányszettel sokkal autentikusabb irányítási élményt kapott volna - ám ennek hiányában maga a tervező buzdít mindenkit az egyedileg történő elkészítésre.

Bár a Gameboy Advance kétségkívül a Nintendo DS előtti korszak nagy öregje, a hongkong-i dzsunkatech zuglaborok máig nem feledik a nagyszerű kis gép erényeit: ezért született meg a K1 GBA, amely az elődre megszólalásig hasonlító külseje mögé bújva fogad SD kártyáról GBA ROM-okat, ráadásul számtalan retro konzolt is emulál, köztük a NES, PC-Engine/TurbografX 16, Sega Master System, Game Gear, és GameBoy Color platformokat. Ha erre az esetre nem lenne már most alternatívád, még mindig ott a TV out support, amellyel mindenféle plusz hardver nélkül küldi ki a jelet a TV készülékekre. Az ár 69 dollár, fotók és videó a hivatalos oldalon.

Végezetül önjelölt-lakberendezők számára egy kisebb érdekesség: ha unod a szürke, hétköznapi bútordarabokat, és valami egyedire gondoltál a játékbirodalmadba, a Space Invaders ülőalkalmatosságoknak biztosan hasznát vennéd. A wearedorothy.com változatos színekben gyártott habszivacs alapú bútorai mintha csak a '70-es évek végéről pottyantak volna ide, és mint ilyen, megdobogtatják a retrogamer szíveket. Nem titkoljuk, hogy csillapíthatatlan vágyat érzünk egy ilyen beszerzésére...

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

19 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==